12 Август, 2021 18:41 3 289 37

ВКС отмени присъдата от 4 г. затвор на Марешки и върна делото във Варна

  • веселин марешки-
  • присъда-
  • вкс

Върховните магистрати се съмняват в безпристрастността на Апелативния съд в морския град

ВКС отмени присъдата от 4 г. затвор на Марешки и върна делото във Варна - 1
Снимка: БГНЕС

Присъдата от 4 г. затвор на лидера на "Воля" Веселин Марешки за изнудване падна във Върховния касационен съд, а делото бе върнато на Апелативния съд във Варна, съобщи "Лекс".

Марешки и Красимира Колева са подсъдими за изнудване. Според обвинението през 2014 г. двамата се опитали да принудят Асен Миланов да плаща ежемесечно 10 000 лв. наем, заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Красимира бе оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв. – за увредено имущество.

Сега върховните магистрати са установили няколко съществени процесуални нарушения. Според обвинението Марешки и Колева са изнудвали Миланов, като лично са го заплашвали и са искали за себе си да им дава по 10 000 лева. Апелативният съд обаче ги признал за виновни в съизвършителство, като общата им цел била бизнесменът да плаща на Марешки.

От ВКС отбелязват, че в обвинителния акт не е повдигнато обвинение срещу двамата за съизвършителство. Казва се още, че Колева е оправдана от апелативния съд по обвинението, че е поискала парите за себе си, след което е била осъдена по обвинение, което не ѝ е било повдигнато.

Не става ясно дали Марешки е искал от Миланов да плаща наем за заведенията „Джангъл“ и „Ред Хот“, както се казва в част от мотивите, или само за терасата.

Изказват се и съмнения в безпристрастността на Варненския апелативен съд. В мотивите към осъдителната присъда се казва, че съдът ги приема, защото са "с висока степен на доказателствена интензивност и подкрепят обвинителната теза за извършено престъпление".

Върховните съдии подчертават, че в НПК няма степени на интензивност на достоверността на свидетелските показания, както е написал варненският съд, а обслужването на прокурорската теза не може да е основание магистратите да се доверят на показанията. Така се нарушава принципът на чл. 14, ал. 1 от НПК, който изисква вътрешното съдийско убеждение да се основава на обективно изследване на обстоятелствата по делото.

"Даването на вяра на гласни доказателствени средства по причина, че обслужват обвинителната теза, с основание може да се приеме, че сочи на пристрастност", пише в решението на ВКС.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАFIA

    115 6 Отговор
    "Върховните магистрати се съмняват в безпристрастността на Апелативния съд в морския град"

    А ние се съмняваме в безпристрастността на "върховните магистрати".
  • 2 Дърт козел

    76 7 Отговор
    Би било наивно, някой да си мисли, че Марешки ще влезе в затвора.

    Коментиран от #13

  • 3 3.14К

    48 1 Отговор
    Кой е по-виновен: Иван или Лозан? И двамата са за болука!

    Коментиран от #15

  • 4 ????

    77 1 Отговор
    Някой още ли вярва, че Боко и другите крадци ще получат това което заслужават? "За кокошка няма прошка, за кон няма закон"
  • 5 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    19 00 часа пред Президентството почва Агора България!
  • 6 МАГАРЕШКИ

    34 1 Отговор
    Аз съм си за там, ама тука е България !
  • 7 Бързат

    42 1 Отговор
    да го оневинят, докато е мътна водата и не са ги погнали!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 3 Отговор
    корупцията е по всички етажи на власта
    с пари в рая без пари покрай рая
  • 9 В името на БГ

    34 1 Отговор
    Депутатите да вземат да поработят по сериозно и да приемат актуализацията на бюджета, поне това да свършат. Магарешки в затвора, другото е лъжа и измама.
  • 10 Цвъки невинния

    38 2 Отговор
    мръсния съд е зависим от шайката на боко доган и пеевски , а тоя изверг си изработи свободата като им слугува по време на протестите и ги задържа на влсат
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Баце

    4 2 Отговор
    Ристю присъедини се към тъмната страна, ще станеш главен пуркорорин. Кажи ДА на най-подготвения
  • 13 Демокрад

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дърт козел":

    Абе то един дребен бандит като Магарешки няма да търка наровете а вие се надате да видите там Бою, големия крадец!!!
  • 14 върховен съд

    18 2 Отговор
    Ей бат Веско ни продава бензин по 1лв. килото, лекарства на половин цена, чадъри и шезлонги безплатно, как може такъв благодетел да е искал пари от някого.
  • 15 А бе

    6 14 Отговор

    До коментар #3 от "3.14К":

    Със сигурност мазния, хлъзгав Лозан е виновен, за другия още се колебая. Ако не задвижи дела за боклуците на бобови, дела за шпионаж и лобизъм на наглия съветник на Резидента и дела за корупция на самия зелен чорап, значи и той е виновен.
  • 16 ЧОБАН

    8 12 Отговор
    ЕЙ МАЛОУМНИЦИ ВИЕ ЛИ ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ СЪДИИ С КИЛИИНОТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ И ТЪПАТА СИ ЗЛОБА
  • 17 ЦИРК

    19 4 Отговор
    ВЪВ ВАРНА СЪД НЯМА! ПОЗНАЙТЕ КАКВО ИМА ?
  • 18 Шопо

    13 0 Отговор
    Абе как “ятаците ще си предадат партизаните“, кой ще ги храни тези мизерници!!!
  • 19 кох

    13 0 Отговор
    Тука некой влизал ли е затвора.. освен някий циганин за кражба това е... народния съд на края на площада щом другите съдишища си чешат някои части... в америка осъдиха невинен на 22 години че черните ще запалят градовете тука виновни не ги съдят щото йво ще псуваме по телевизора най много... а сега и с оня наркоман антисистемния ще берем ядове...
  • 20 1111

    20 0 Отговор
    Позор за ВКС, що за аргументи, свидетелите нямали тежест, съдиите не били убедени.. (ама иначе са убедени че тези преди тях били пристрастни)... е на какво прилича това, аз мисля че това е подигравка със законите и правовата държава, и разбира се ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ КОРУПЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЕРОЗИРА ПОСЛЕДНИТЕ УСТОИ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО.
  • 21 Gold

    14 0 Отговор
    Няма Такава Държава!?
  • 22 Перо

    16 0 Отговор
    Съдебната система стана част от престъпната система! НС трябва да промени тотално тази власт!
  • 23 Лост

    12 0 Отговор
    Ами щом варненските съдии не разбират нищо според ВКС да отиват на борсата тогава.
  • 24 БЪЛГАРИЯ

    18 0 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИИ СА АДЦКИ КОРУМПИРАНИ, НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН ПРЕСТЪПНИК С ПАРИ! САМО КОКОШКАРИ, С КОИТО ОТЧИТАТ ДЕЙНОСТ! АКО ЩЕ ВСИЧКИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА НА СВЕТЪ ДА ИМА ЧЕРНО НА БЯЛО, ВСЕ НЯМА ДА СА ДОСТАТЪЧНИ ,ЗАЩОТО КОГАТО ИГРАЯТ ПАРИТЕ НЯМА ВИНОВНИ ! БГ СЪДИИ = КОРУПЦИЯ! !!!!!!!
  • 25 Пико

    15 0 Отговор
    Първо -съдът трябва да е пример за законност.Делото бе гледано на 26.04 .21г и съдът тогава обяви ,че в двумесечния законов срок ще обяви присъдата.Явно дълго са продължили ,,дискусиите"но най вероятно накрая имаме нови четерима милионери -компенсация за четирите години.Голям майтап ще стане ако новия състав на АС потвърди присъдата на първия АС,освен ако не станат и те милионери.
  • 26 Гост

    6 0 Отговор
    Тия всички наколенки затова били. Е и за един плаж....
  • 27 Да,бе

    11 0 Отговор
    Кучето е заровено в продажната Темида Българска,за това сме най-бедни и най-умиращи,щото някои си мислят,че ще отнесат нещо.Нищо подобно,а и богатите ги изяждат същите червеи,което в случая е някакъв канибализъм.
  • 28 Кой кой

    8 0 Отговор
    Кой ще духа супата
    Кой???????
    Този искаше да е в парламента да се спаси от затвора.
    Излишно се е напъвал.
    Невинните нямат място в ПАРЛАМАТА
  • 29 ГОРСКИ

    13 0 Отговор
    Сега разбрахте ли че във България няма закони!!!!!!!
  • 30 един от многото

    11 0 Отговор
    Колко политици и бизнесмени от България са влезли в затвора? По лесно е да ги изпратят при Създателя. Ако погледнем ставащото през времето на демократична България ще установим , че няма политици и бизнесмени вкарани в затвора , но в гроба са вкарани много!
  • 31 В БГ без Негри

    5 0 Отговор
    Ха, ха, ха! Гешев, Борисов, Доган и т.н. корумпирани власт имащи също са чисти като сутрешна капка роса.
    Да се уволнят всички, които са го оправдали.
  • 32 ФАКТ :

    3 0 Отговор
    За българският "независим( от народа, който му плаща заплатите)" съд доказателствата срещу платежоспособни престъпници са все недостатъчни...
  • 33 Атанас Буров :

    7 0 Отговор
    Михаил Памукчиев "Срещи с Буров"(стр.179) :

    Буров: -Ненаказан политик не бива да има.Който пръв създаде прецедент за беззаконие, да се разкъсва на четири коня !
    Първото беззаконие ражда второто, Второто-третото, и тръгва вече..

    Памукчиев : - Тогава защо никой не е обесен в България за кражба ?

    Буров : - Защото този, който идва след него на власт, не е сигурен за себе си, че няма да открадне и той.
  • 34 Бен Ладен

    5 0 Отговор
    Бях готов да се предам на българският независим съд, защото вярвах в неговата справедливост, но недемократичните американци ме убиха без съд и присъда...
  • 35 адвокат

    3 0 Отговор
    нашият съд, в т.ч. и ВКС е относително независим. Наблягам на думата относително. Ако став авъпрос за дребни интереси, без някой важен или с някой с приготвени много пари да се обажда - тогава се съди по закон и това, коет онякои от съдиите наричат съвест, а други вътрешно убеждение - абе нещо като хатър, да си го кажем по-точно. В останалите случаи се пишат решения и присъди според посоката и интензитета на натиска. затова изречението в мотивите за интензитета на показанията е ирония за тези които са наясно с тези значения. оценяваме по достойнство.
  • 36 Нане

    1 0 Отговор
    на тоа му умреа мераците за дипутат и президент
  • 37 Дивият Дапад

    1 0 Отговор
    как може да го съдите този, ами той си е направо за трепане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове