Last news in Fakti

23 Август, 2021 08:26 7 156 25

Риболовци от цялата страна излизат на протест

  • риболовци-
  • протест-
  • реки

Да се спре убийството срещу българските реки

Риболовци от цялата страна излизат на протест - 1
Снимка: Trafficnews.bg

На 24 август 2021г. риболовци от цялата страна организират граждански протести. Причината са по техните думи "лобистки поправки" на Закона за водите и на Наредбата за ползване на повърхностните води, готвени от служебния министър на околната среда Асен Личев, представени за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Недоволните обявиха, че протести ще има:

гр. София – триъгълника пред Министерски съвет – 16:30
гр. Луковит – при водохващането за ВЕЦ Радомирци, в долния край на град Луковит – 16:30
Варварски минерални бани (паркинга на Варварски минерални бани), в близост до водохващането за ВЕЦ Ели дере – 18:30
в района на Пловдив – при стената на ВЕЦ Кадиево – 18:00 ч.

Предложените промени са в няколко основни направления. От една страна МОСВ е внесло Закон за изменение и допълнение на ЗВ, където се целят промени в чл. 118ж.

Ето какви пишат в своята позиция от сдружение "Балкани":

Припомняме, че член 118ж и измененията и допълненията му от години са „горещият картоф” в сектор Води, тъй като в текстовете на този член се изброяват случаите, в които е забранено изграждане на водноелектрически централи. През началото на 2020г. бившият вицепремиер Валери Симеонов се опита да внесе поправки през преходните и заключителни разпоредби на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, но тогава риболовци и природозащитници отново се надигнаха на протест, а по-късно в пленарната зала Валери Симеонов оттегли предложението си.

Самият министър Личев афишира широко в социалните мрежи готвените промени в Закона за водите, като обяви, че така се решават споровете около изгражданите водовземни съоръжения за водноелектрически централи. В конкретния случай от ведомството предлагат пълна забрана за изграждане на деривационни водноелектрически централи, които обикновено се изграждат по малките реки и водят до осушаване на участъци от реките или цели реки след водовземните съоръжения.

Въпреки че риболовците от Балканка и другите риболовни сдружения от повече от 5 години настояват за мораториум за изграждане на нови ВЕЦ-ове, те отново не са доволни и излизат на улицата. А причините са няколко.

Забраната е частична и засяга само бъдещите деривационни ВЕЦ, които никой вече не строи. Освен това, допълнителните текстове, предложени в преходните и заключителни разпоредби на закона, сякаш целят да „бетонират” вече изградените, за които в самите мотиви за промените в чл. 118ж се твърди, че са смъртоносни за реките. От Сдружение „Балканка” питат, защо след като министерството разполага с достатъчно данни за унищожителното действие на съществуващите продължава да отказва да приложи чл. 199а от ЗВ и няма нито едно отнето разрешително?

Това, което обаче не се афишира, е, че освен забраните за деривационни ВЕЦ-ове се въвеждат и промени, чрез които се неявно разрешава строителството на неограничен брой нови руслови ВЕЦ-ове в защитените зони от мрежата Натура 2000, освен ако нямало подобна забрана в заповедите за обявяване или в плановете за управление на защитените зони. Основен прицел тук са поречията на Марица и Тунджа.

Тази промяна разгневи риболовците, тъй като от една страна те припомнят, че срещу България има Наказателна процедура в ЕС по повод това, че от МОСВ бавят вече повече от 10 години заповедите за обявяването на защитените зони, с което зоните и тяхното опазване остава само на хартия, но освен това – по време на редица обсъждания на тези зони, за които има такива заповеди, от НСЗП изрично са отказвали да включват такава забрана под предтекст „че няма нужда да се повтарят законови разпоредби”. Ето как с една малка промяна, тихомълком, МОСВ ще допусне лесното изграждане на руслови централи в защитени зони, които от Сдружение Балканка показват вече 8 години, че оказват не по-малко негативно въздействие върху речните системи от деривационните.

В същото време министър Личев предприема действия по промени в Наредбата за ползване на повърхностни води и то само няколко месеца след приемането на самата наредба. Настоящият текст на наредбата гласи, че в процедурите по издаване или изменения и удължаване на действащите разрешителни за водовземане ще се изисква предоставяне на документ за учреденото възмездно право на строеж в коритата на реките. Докато хидроенергийния сектор обжалва наредбата и заявява, че всички действащи водноелектрически централи са напълно законни и са построени при налични всички изискуеми книжа, риболовците от Балканка припомнят, че след 2003г. всичките водноелектрически централи(с изключение на три) са изградени в директно нарушение на ЗУТ, като разрешителните за строеж на водохващанията им са издавани без изискуемото по закон „възмездно право на строеж”. По този въпрос има и конкретно решение на Върховен административен съд.

Риболовците добавят, че това е „все едно някой без да те пита да си построи къща в твой имот и да твърди, че е в правото си”.

От Балканка досега са подали стотици сигнали за увредени реки след водохващанията, информация за което е достъпна на платформата dams.reki.bg, и нежеланието на министър Личев да се приложи чл 199а от Закона за водите и да ги спре, поставя въпроса „чии интереси обслужва Министър Личев? Точно той с кратки прекъсвания беше дългогодишен директор на Дирекция управление на водите и по-голямата част от изградените малки ВЕЦ-ове и контрола върху тях са били в неговия ресор.

Исканията на протеста са служебният кабинет да не одобрява и да оттегли предложените промени в закона и в наредбата, и незабавно уволнение на министър Асен Личев, който е живата история на убийството на българските реки през последните 20 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помислих

    28 6 Отговор
    Че и те искат обезщетения, че не кълвала рибата заради короната...но са прави!
  • 2 Псевдоним

    53 0 Отговор
    Вецовете са най-големите убийци на нашите реки.
  • 3 М да

    28 1 Отговор
    Че нали само Народно събрание има право за създава и променя законите..Ако е така и всеки новодошъл министър променя, законите по негово усмотрение ,тогава каква функция изпълнява НС. Питам за един приятел...

    Коментиран от #6

  • 4 Ивелин Михайлов

    21 0 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна ще подкрепи протеста срещу мутренските вецове!
  • 5 Гражданин

    24 1 Отговор
    Само не ходете на Рибарника в Панчарево , че и риба няма да хванете. На всичкото отгоре има там някаква дето се вживява на собственик която изгони едни хора пред мен които бяха и с деца. Бях свидетел на много ГОЗНА ГЛЕДКА Е ТАКА СЕ ГОНЯТ КЛИЕНТИ !!!

    Коментиран от #7

  • 6 Тра-ла-ла

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "М да":

    Народното събрание отдавна не е такова в истинския смсъл! На всеки е ясно, че в голямата си част е сбирщина от разбойници и хора преследващи лични, а не обществени облаги!
  • 7 Иван

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гражданин":

    Хубаво е да знаем къде човек може да получи нормално отношение и къде ще се сблъска с ПРОСТАЩИНА.
  • 8 Главанаци

    26 0 Отговор
    Във всички правителства досега е имало некадърници и лобисти. И ще ги има !
    Народа е казал - На тоя свят риба, зайци и мошеници никога няма да се свършат !
    За съжаление рибата и зайците намаляват. Увеличава се обаче силно популацията на мошениците !
  • 9 борисоФ

    4 11 Отговор
    Излизайте на протести!
    Служебното Правителство за два месеца унищожи реките, като изгради ВЕЦ-ове на всички реки,
    Построи къщи за тъщи на доста депутати от герб,
    Като Открадна Пет Милиарда евро от Еврофондовете!

    Коментиран от #12, #20

  • 10 Сатъра на Хана

    12 0 Отговор
    Най - Слабия Министър в Кабинета. Смятам да ходатайствам за Смяна ЗАЩО ? ... 41.433903, 25.651048 .... Ето ви координатите на ЕКО-КАТАСТРОФАТА на АДА ТЕПЕ. Зеления цвят е от тежки метали и желязо което се излива в язовирите по река Арда
  • 11 Маллеееее

    4 9 Отговор
    Абе какво излиза след направен анализ.Няма читав и кадърен министър в това служебно правителство.Водачът фатмак Радев е най големият т...нар.Хора вразумете се не гласувайте за този руски възпитаник. Игнорирайте тези министри начело с водача,с Бойко лошо 12 години но без него още по лошо маи ни чакат по страшни неща от всичко което се е случвало досега.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лудница

    8 0 Отговор
    После всички некадърници ще хукнете да гласувате пак,в мозъка не ви ли увира,че така не става тези хора трябва да лазят и молят народа да ги избере,а те се държат като царе и унижават народа.затова протестен вот до край,никой да не гласува.Един съвет часът за протести нещо,в 16*30 всички са на работа,а в 18.00всички се прибират от работа слънчасали-това да не е само имитация на протест?
  • 15 Роко

    2 5 Отговор
    Ще се прехранваме с риболов в индианския резерват, може някое друго казино да се отвори също и публични домове на територията. Най-добре да се махнат и малкото останали хора по тези затънтени краища за да не развалят удоволствието на рибарите.
  • 16 Росен

    2 4 Отговор
    А защо не протестирахте по времето на Тиквата бе бокл уци?
  • 17 Кольо

    5 0 Отговор
    тези централи промениха температурата и скоростта на реките. От там и изгтребване до пълно унищожение на популацията от мирни риби в реките. Дори и децата вече не се къпят в повечето реки като Камчия защото е студена. А беше пълна с риба ,топла и сравнително спокойна . В протестите трябва да се включат и клаузи срещу безконтролното изораване на земеделски уж площи на един метър от бреговете . Изливат се тонове отрови . Никой гледащ за това през банктони няма да реагира. Онези с огромните машини за да вземат субсидии и да продават постоянно все по-скъпо изораха черни пътища между селата , земята след дигите в посока реките и дори изкопават храсти и ги хвърлят с багери в реките заедно с коренищата и пръстта . Пречат им. Дигите няма кой да ги наглежда и се смаляват все повече било от тежка техника ,било от джипове и най-вече от каруци на незнайно къде отиващи и връщащи се пълни ромляни. Отровата е във водата ,но все е тая защото няма кой .Има кой само за взимане на заплатата от министър до последния в Иара или онези дето отговарят за прилежащата територия на реките. Пълна анархия като в почти всичко и пълен кметско арендаторски феодализъм. В Източна България няма ли организация и кога ? И онези на които плащаме членски внос да свършат работа за заплатата си . Време е да поработят малко поне. Няма нужда от псевдо частници с добри намерения щото много станаха вземащите . Или едните или другите. Едно от двете да се закрие . Всеки пари иска без да е на ба
  • 18 Русенец

    6 0 Отговор
    Когато наслагаме соларни панели по всички покриви, които могат да ги понесат, ако все още има недостиг на електроенергия, тогава да мислят за ВЕЦ, ТЕЦ и АЕЦ. Нощем е ясно - слънчо не грее. Но денем можем да използваме този благодат, слънцето, а ние само го прахосваме.
  • 19 Кольо

    4 0 Отговор
    Без да е на баща му. вратички и намерения в закона си намират . Нали бяха със спонсори и средства доброволни ? Сега с доброзорни . Събраха мутрички около водоемите и снимки на развъждане , ама бунгалата и хотелите на брега стоят празни щото много станахте вземащите. няма лошо и трябва да се плаща ,но да се прецени в края на краищата кой върши работа и другия спира да взема заплата. От мен толкова и другата година изобщо няма да си купя билет докато не видя кални обувки на краката на горски или някой от ИАРА. Аман от костюмирани с вратовръзки нищоправци докато индийците вършеят на всякъде и тези все не могат нищо да направят вече 30 години. Митничарите ряпа да ядът.

    Коментиран от #22

  • 20 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "борисоФ":

    Построили са ВЕЦове на всички реки, само за два месеца?!?!?! Това ще да е нов рекорд.
  • 21 Сетиха се

    2 3 Отговор
    Що не протестирахте на ББ? Риба в реките няма от години. Рибата е в язовирите на аверите на ББ.
  • 22 адаша

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кольо":

    Ще кривна малко от темата за ВЕЦовете. Тези от ИАРА си имат "братчеди". баджанаци, сватове и един куп роднини в района за който отговарят. Бракониерство в страшни размери. Трябва да ги командироват в различни области. Тия от Смолян - на р. Росица. От Ловешко - към Родопите. И т.н. Иначе оправия няма. Предлагам ,/отново/, да направим партия на риболовците в България. В парламента сме. Вервайте ми! И край на ВЕЦовете...
  • 23 Чичо

    2 0 Отговор
    Абе на кого са тия вецове бе
  • 24 ЕКОЛОГ

    0 3 Отговор
    ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ ДОЙДОХА НА ВЛАСТ ЧРЕЗ РАДЕВ И ЩЕ СЪСИПЯТ И МАЛКОТО КОЕТО СЕ Е ЗАПАЗИЛО.
  • 25 Гост

    2 1 Отговор
    Служебно правителство, което да защитава гражданите на България А! хахахахахахахха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове