25 Август, 2021 16:22 1 937 20

БСП: Данните за рециклирането на отпадъци в България са измислени

  • бсп-
  • рециклиране-
  • боклуци

Системата позволява един отпадък да се напише като друг отпадък, посочиха депутатите от левицата на изслушване на екоминистъра в парламента

БСП: Данните за рециклирането на отпадъци в България са измислени - 1
Снимка: БСП

„През годините системата на разделното събиране на боклука стана тежка и монополна. Условията за една компания да получи лиценз да изпълнява тази дейност са изключително тежки. И тази монополизация доведе до измислени числа за рециклирането в България и до възможността да се отчита желязо за хартия и обратно. Не сте ли мислили, че сериозно трябва да се бръкне в тези организации за разделно събиране?“. С тези думи народният представител от „БСП за България“ Манол Генов се обърна към министъра на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушването му в Народното събрание.

Генов припомни, че от БСП отдавна настояват за съставянето на публични регистри в този сектор. „Порочен е моделът на събирането на продуктовите такси. Няма европейска страна, която внася автомобили, да ти вземат еко таксата предварително. Таксата се плаща при утилизиране на автомобила, а ние какво правим – взимаме я при вноса. Кой оперира с тези пари, колко автомобили могат да бъдат утилизирани?“, попита още народният представител от левицата. Генов изрази неразбиране защо първата законодателна инициатива на екоминистъра са изменения в Закона за водите и в наредбата, които Валери Симеонов се опитал преди няколко мандата да вкара през Закона за ядрената енергетика. Той уточни, че става въпрос за наказателната процедура на Европейския съюз към малките ВЕЦ-ове в някои потоци и реки в България. „Щом сте преценили, че това е толкова важен закон при цялата празнота, която описахте пред нас по отношение на отпадъците, не знам какво ще ви спаси от наказателната процедура или от нещо друго. Или ще се обслужват интересите на трите асоциации, които силно настояваха да има промени, за да могат да си въртят централите, да си продават тока“, каза още Манол Генов от парламентарната трибуна.

Народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков също изрази отношение по темата за вноса на отпадъци, като според него информацията, че 400 хиляди тона отпадъци са внасяни и изгаряни в България не отговаря на истината. По неговите думи по-голямата част от това са суровини за индустрията.

„Но все пак има и смесен битов отпадък, който се изгаря и това представлява риск и щета за здравето и за околната среда. За да се реши този проблем трябва системна реформа“, посочи Божанков. „Г-н министър, Вие нямате представа какви са потоците на отпадъци в собствената Ви държава, защото българската система за управление на отпадъци почива върху измама. Достигнатите нива на рециклиране са виртуални. Няма как да знаете какво се внася от Европа и от трети страни, когато не знаете какво се рециклира в България, защото българската система позволява един отпадък да се напише като друг отпадък“, разкри Божанков, обръщайки се към екоминистъра.

„Каква е Вашата визия и какви мерки предприемате България най-накрая да се измъкне от този зле използван кръг на рециклиращата икономика, тъй като Европейският съюз вече е далеч напред в своята визия?“, попита министъра на околната среда и водите народният представител от „БСП за България“ Атанас Костадинов. По неговите думи България е пропуснала огромни възможности по отношение на кръговата икономика. „Не вече рециклирането е лайтмотивът и на кръговата икономика, и на Зелената сделка, и на борбата с фактора на отпадъците, а по-малкото производство, екодизайнът и редуцирането на рециклиращите продукти“, посочи Костадинов.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 1 Отговор
    След забраната за внос на отпадъци преди 5г в Китай, България от тогава стана измислена държава. Гана на Балканите, явно и от там идва ганьовци.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 закривай

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "волан":

    На света. Оня ден у махалата едно цигане подмяташе австралийски опаковки.
  • 5 Пълно спиране вноса на всякакви отпадаци

    17 0 Отговор
    Всичко е Измама и голями Далавери!
  • 6 Летописец

    16 3 Отговор
    В Китай е забранен вноса на отпадъци, а натовската слугиня България от това живее - да преевръща земята на децата си в бунище на Запада ! 🤔
    А главния прокурор на бунището... "преследва руски шпиони"! 😜
  • 7 пешо

    11 0 Отговор
    и тримата цитирани разбират от материята, да поясня. това, което хортуват, е любезно казване на истината. ако бъде казана в прав текст, ще трябва да се използват доста нелицеприятни изрази.
  • 8 1984

    8 0 Отговор
    Важното е , че за к0вит пландемията данните са абселютно точни!
    :) :) :)
  • 9 Да се издири и осъди...

    12 0 Отговор
    ...оня дървеният философ и дърдорко-Ревизоро-Язовиров...!Той получаваше комисионните за внедряване отпадъците на Европа в БГ...
  • 10 пешо

    9 2 Отговор
    отпадаците сте вие 240 хрантутника , това ли е най важното , оправете пенсиите доходите на хората .

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    10 2 Отговор
    Системата за разделно събиране на отпадъци
    е АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ.
    Заглеждал съм колата, която събира отпадъците -
    това представлява един голям контейнер
    със само ЕДИН отвор отгоре.
    Живея на 8-ми етаж и това съм го видял -
    контейнерът има САМО ЕДИН отвор отгоре.
    Шофьорът вдига и изпразва последователно
    трите контейнера - син, жълт и зелен
    на абсолютно едно и също място,
    като при това се смесват заедно хартия,
    пластмаса, метал и стъкло.
    А от нас искат да събираме и изхвърляме разделно...

    Коментиран от #14, #19

  • 13 Асан

    7 1 Отговор
    Аре де ама верно ли,а какво горя под моста на магистрала Струма може ли да кажете

    Коментиран от #15

  • 14 Монополисти

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    А точно на тези, държавата им създаде монопол и отрови рециклиращия бранш.
  • 15 Айше

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Асан":

    Горя пожар предизвикан от някой и д и о т, който си е изхвърлил цигарата през прозореца на колата.В гори, поля ги предизвикват е така.

    Коментиран от #16

  • 16 Асан

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Айше":

    Ама мърло ти не четеш ли новини,я бягай у лево
  • 17 пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "пешо":

    ревизоро, ти ли си?
    викаш, добре натровени, но заможни, а?
    опасен народ сте това, хореографите!
  • 18 Гост

    2 0 Отговор
    Контейнерите за разделни отпадъци се изхвърлят на едно и също място.
  • 19 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Така се създава илюзия за населението, че уж някой прави нещо за него.
  • 20 ха ха

    0 0 Отговор
    В Пловдив съсед пенсионер от пожарната ни се смееше, на опитите да изхвърляме разделно боклука. Откъде знаеше ли? Ами, редовно гасели сметището. Чудеше се как още не се запалило така, че да няма гасене и да предизвика екологична катастрофа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове