Last news in Fakti

26 Август, 2021 06:11 2 018 24

Светлан Стоев: Българите в Украйна сближават страните ни и обогатяват връзките ни

  • светлан стоев-
  • украйна-
  • министър-
  • болград-
  • тържества

Вътрешният ни министър приветства жителите на Болград по повод двувековния му юбилей

Светлан Стоев: Българите в Украйна сближават страните ни и обогатяват връзките ни - 1
Снимка: МВнР

„Поздравявам Ви с 200-годишнината на Болград. Днес в Болград и Болградския район, в Одеса и Одеска област и в други краища на Украйна живеят много украински граждани с български корени. Те са лоялни граждани на Украйна, естествен мост, който сближава българския и украинския народ, и обогатява нашето двустранно сътрудничество в области като образование, наука и култура“.

С тези думи министърът на външните работи Светлан Стоев приветства жителите на града по повод двувековния му юбилей. Той, заедно с губернатора на Одеска област Сергей Гриневецкий и кмета на града Сергей Димитриев, откри юбилейните тържества в града.

В приветствието си външният ни министър открои специалната връзка и място на Болград в българската история и даде висока оценка на силния дух на етническите българи, научили се да ценят единството и дружбата, живеещи в хармония с останалите етноси в Украйна.

В този контекст външният ни министър препотвърди последователната подкрепа на Република България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, за европейската ѝ и евроатлантическа ориентация. Присъстващите представители на украинската държава благодариха за участието на страната ни във важната за Украйна учредителна Среща на върха на Международната Кримска платформа и тържествата в Киев по повод 30 г. от независимостта на страната.

„Приветстваме тенденциите, протичащи в украинското общество в законодателен и практически план, насочени към защитата на етническите малцинства, позволяващи им да съхраняват и развиват своята езикова и културна идентичност, в съответствие с европейските стандарти“, каза Светлан Стоев.

Преди това външният ни министър бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол в историческата болградска гимназия „Г.С. Раковски“, където проведе среща с кмета Сергей Димитриев и поканени от него представители на български дружества и организации в Украйна. На срещата присъства и губернаторът на Одеска област Сергей Гриневецкий.

„Възхитен съм от това, което виждат очите ми тук. От сърце Ви благодаря за усилията да съхранявате българския дух и затова, че носите България в сърцата си“, каза министър Стоев. В хода на срещата той анонсира изпратените по повод 200-та годишнина на Болград официални поздравителни адреси от вицепрезидента Илияна Йотова и председателя на Народното събрание Ива Митева и подари на библиотеката на гимназията български книги.

Отговаряйки на въпроси от българската общност по време на срещата, българският първи дипломат увери, че темата за българската диаспора в Украйна винаги е високо в дневния ред в контактите между българските и украинските власти. Той припомни срещата си от 23 август с външния министър Дмитро Кулеба, по време на която изрази и очакване да получим бърз отговор по българското предложение за разкриване на консулска канцелария в Болград, която да улесни връзките на българската общност с България. Министър Стоев отбеляза и че специално е благодарил на украинските власти за съхраняването и окрупняването на Болградския район през 2020 г.

В рамките на дискусията българският външен министър припомни, че до момента страната ни е финансирала в Украйна проекти по линия на официалната ни помощ за развитие на стойност 850 000 евро, като голяма част от тях са свързани с благоденствието на 200-хилядната българска диаспора.

В Болград, заедно с официалните гости на честванията, външният ни министър се поклони пред паметника на основателя на града генерал Иван Инзов, посети и църквата „Свето Преображение Господне“, осветена през 1838 г. В рамките на визитата си в Болградския район на Одеска област министър Стоев посети за кратко и населеното с етнически българи село Заря, което 4 пъти за последните 20 г. е печелило конкурса за най-благоустроено село в Одеска област. Селото има собствен етнографски музей и паметник, посветен на основателите му, дошли преди 200 години от българските земи. Министърът на външните работи на Република България получи почетен знак „Болград-200“ и грамота по повод двувековния юбилей на града.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Томка Бикова

    15 12 Отговор
    Да се откажат от украински гражданство веднага иначе не са българи!
  • 2 гадно

    31 10 Отговор
    Нашия лизльо започва да се престарава пропускайки малката подробност, че тогава не е имало украински народ, а руснаци от окраината.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сатира на Хана

    22 4 Отговор
    Първо, град Киев е основан от ратан на Хан Кубрат, Второ, хан Кубрат е погребан в центъра на тъй наречената Украйна, а Велика България е включвала и Крим. Щом Турците могат да казват че Крим има турски корени , редно е и ние да предявим претенциите си...И да Унгарците и Руснаците дават на цялата диаспора в Украйна Унгарски и Руски паспорти, време ви ние да дадем. На Нашите Бесарабски Българи такива, но само ако докажат че са от български произход по майка и баща .. а на гагаузите не трябва да се дават паспорти - видя се квоможе да направи един роман гагаузин като Ахмет Исмаилов Ахметов - Доган, ако му дадеш български паспорт.

    Коментиран от #6, #10, #21

  • 5 Глупост

    24 0 Отговор
    Украинското законодателство НЕ подкрепя етносите. И министъра на кримската платформа трябваше да защити изучаването на българския език, както направи унгарския представител, а не да се грижи за пристанищата след като нямаме нито търговски, нито военен флот. Поръчка ли изпълняваше?
  • 6 Сатъра на Хана

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатира на Хана":

    Брата на хан Кубрат - чичото на Хан Аспарух .... Кий Уикипедия
  • 7 Разбираме

    12 1 Отговор
    Защо плащаме помощ на Украйна от 850хил евро т.е.1,5млн лева? А за украинците в България Украйна плаща ли ни?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Д'мин

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сатира на Хана":

    Нека да не подминаваме македонските историчари-"В друга нашумяла напоследък книга Микаил Башту Ибн Шамс Тебир. Сказание о дочери хана. Казань, 1990 е описана подобна легенда, според която Кубрат (записан като Курбат) имал брат - Шамбат (Самбат), известен още като Киу, който изградил град Киев. Самбат създава държава на част от територията на днешните Полша, Румъния, Унгария и Украйна Това е може би известната от западните хроники държава на владетеля Само (623-658 г.), чието име може да произлиза от Самбат (бат Сам – владетелят Сам, Само). Много от данните в тази книга обаче пораждат съмнение съществувал ли е изобщо оригинал и ако е съществувал, до каква степен преписът отговаря на този оригинал. Отделен проблем е своеволната тюркизация на много имена, топоними и понятия, включени в книгата. Засега няма други и достоверни източници, потвърждаващи версията за съществуването на Самбат, брат на Кубрат."

    Коментиран от #12

  • 11 mi6osp

    15 0 Отговор
    Преди месец имаше национален празник на българската общност в Крим, с участие на делегации от други български общности в Русия. В България - нито дума за това събитие.Така фактически още веднъж признахме, че Крим е руски.
  • 12 Сатъра на Хана

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Д'мин":

    Намери Кий Уикипедия ... арабските и византийските летописци описват че точно Брата на хан Кубрат - писан е Шам-бат - брат на Хан Кубрат ... А графа се казва тюркски Бащи, и след това става Кий-оба. Кий тюркско име, и оба - тюркски български род ...

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сатъра на Хана

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    Много волжки българи са приели християнството - пример княгиня Наришкина + майката на Петър Велики и Илья Улянов - бащата на Ленин. Да си Българин е етническа принадлежност, а не религиозна. Както и да си Американец:)
  • 17 Д'мин

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Сатъра на Хана":

    Не ми казвай какво да търся и ибн Фаблан и Теофан Изповедник и Мар Абас Катина и арменеца Самуел Анеци са ми известни, както и техните трудове! Тноите интерпретации са на ниво четвърти класи и за програмата "Лека нощ деца".

    Коментиран от #24

  • 18 падналия ангел

    8 0 Отговор
    Върховната Рада (украинският парламент) на извънредно заседание в четвъртък, 1 юли, прие закон за коренните народи, иницииран от президента Владимир Зеленски, който не включва руснаците, българите и други народи, пише украинското издание “Страна“.
    Този закон въвежда специални права за три националности - кримски татари, караими и кримчани. Те, за разлика от руснаците и другите некоренни народи, ще могат да учат на родния си език.
  • 19 нннн

    4 1 Отговор
    Земите на българските преселници са дадени от руския цар.
  • 20 Перо

    8 0 Отговор
    Без да има нито един неорганизиран българин в Афганистан,този министър прие 70 бежанци,под формата “работили в посолството”! Кое е това посолство,което има 10-пъти повече чужд персонал от своя. Прилагат се джендърски приоми за сметка на БГ данъкоплатеца за внос на неинтегриращи се ислямисти,които ще се увеличат 10-кратно за няколко години Известно е,че всички афганистанци работят с талибаните доброволно,дори се предадоха без съпротива и им оставиха цялата военна техника за милиарди щ.д. Шефа на талибаните официално заяви,че не преследват никого и всички афганистанци са само ИКОНОМИЧЕСКИ емигранти,поради факта,че над 70% от населението живее под прага за бедност! След като няма политически,религиозен или етнически мотив,следва всички емигранти,от Афганистан,дошли през последните 20 в ЕС,вкл.БГ да бъдат депортирани по родните си места!
  • 21 веселяк

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатира на Хана":

    Ника ти кореспондира с написаното!
  • 22 Смях

    5 1 Отговор
    Смях, смях в залата. Вече се доказа, че в Бегето изобщо няма кадърни хора за политици, министри, премиери . Добре поне, че имаме единствен кадърен президент
  • 23 Turchin

    1 1 Отговор
    И каква се явява България за тези хора в Украйна? Майка родина ли?Кога България, членка на ЕС и НАТО ще последва Украйна ? Кога България, членка на ЕС и НАТО ще последва Украйна, примерно на турците? Както виждате много въпроси чакат отговор.Ние, турците в България защо искаме да живеем като българите Украйна-равноправни граждани на Републиката. Без фашистки изцепки от управляващите.
  • 24 nik.a

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Д'мин":

    много си бил умен,ама защо не си се научил (покрай другите ти умения) да пишеш на български език?
    ха-ха-ха.. тъпак от класа си, да знаеш ..
    п.с. знаем,че знаеш и това :Д...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове