8 Септември, 2021 04:21 5 444 28

8 септември 1946 г. Референдумът за монархия или република

  • референдум-
  • монархия-
  • република

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд

8 септември 1946 г. Референдумът за монархия или република - 1
Снимка: Архив

На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски, в България се провежда референдум. Според официални резултати от 4 509 354 гласоподаватели в референдума участват 4 132 007 гласоподаватели (91,63%), като 92,72% от гласувалите се обявяват за премахването на монархията и обявяването на страната за република.

Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които смятат, че намиращата се на територията на България Червена армия е оказала влияние върху тях. На 15 септември 1946 г. е провъзгласена Народна република България.

Невръстният цар Симеон II, майка му царица Йоанна и сестра му княгиня Мария-Луиза са принудени веднага (в срок от няколко дни) да напуснат страната. Отправят се в Египет, а през 1951 г. - в Испания.

През септември 1946 г. България, която е сред държавите, загубили Втората световна война, практически е все още окупирана от съветските войски и гласуването на референдума е далеч от днешното ни разбиране за свободен вот. Зад паравана на коалиционното правителство на Отечествения фронт новата комунистическа власт съвсем не пипа с кадифени ръкавици.

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд.

Там „съдят” все хора от елита, които не могат току-така да „изчезнат безследно”, както това се случва на множество други люде в страната. С този жесток удар са унищожени Регентството, повече от половината от ХХV-то Обикновено народно събрание, представители на висшата държавна администрация, на стопанския и интелектуален елит.

Необходимо е обаче да се знае, че премахването на монархиите в страните, победени в Първата и Втората световна война, е геополитически процес, до голяма степен дирижиран от държавите-победителки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджело

    28 23 Отговор
    При монархо фашизма е била голяма мизерия
  • 2 Радио Келто

    10 42 Отговор
    Как ли щяха да се развият нещата, ако царското семейство беше останало тук? И армията, и всички свързани по един или друг начин с тях, бяха решили да не преклонят глава пред Червената армия? Дали бай Тошо и компания щяха да играят хоро по площадите, или сега на герба ни щеше да е корона и да ни наричат Царство България и да си имаме я княз, я княгиня...

    Коментиран от #4, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ????

    42 10 Отговор

    До коментар #2 от "Радио Келто":

    Много зле щеше да се развива България ако Куборготите бяха останали на власт. Царят комарджия е осъдил България в Страсбург да му платим обезщетение, че има мораториум върху имотите му от 2009 година и той не може да ги ползва. Мисля, че това говори повече от всичко, което ще се изпише.
  • 5 Рад

    18 37 Отговор
    В България е имало комунизъм, но никога монархо фашизъм!

    Коментиран от #6

  • 6 Анджело

    34 17 Отговор

    До коментар #5 от "Рад":

    Точно комунизъм не е имало. Но е имало монархо-фашизъм

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ????

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Анджело":

    Беше сарказъм! Мантрата на сегашните нали е тази!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 5 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ежко Бежко

    28 13 Отговор
    Абе тоя народен съд е действал много адекватно. Ех сега да имаше такъв. Само не съм съгласен ,че са изтребили само половината парламент. В днешно време трябва да изтребят целия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да ама не

    20 7 Отговор
    В България никога не е имало присъствие на Съветски войски.Те минават и заминават през територията на България за 4 дена.Всичко става в движение.Първа българска армия,намираща се в Югославия и Македония се присъединява към трети окраински фронт, с нареждане на новосъздаденото правителство,което има за цел,държавата ни да не влезне в пакта на загубилите войната и да запази териториите си,както и става с подкрепата на Сталин.Народния съд не е създаден от комунистите а от споразумение в Потсдам м/у САЩ,Англия и СССР,което управляващите в България използват за избиването на много велики българи.Тази информация я имам от баща ми,който е капитан от царската армия и в този момент се е намирал в окупираната от нас Югославия.Същия заедно с първа българска армия стига до Унгария,където го заварва края на войната.Иначе митът за победа на партизаните в България е балон.Армията е била в бойна готовност да ги размаже,но получава нареждане, софийската танковата бригада да пази само царското семейство и армията в България да не се намесва в политиката.
  • 16 За съжаление

    32 3 Отговор

    До коментар #13 от "едно време":

    Едно време имахме държава и армия,способна да размаже Турция и Гърция взети заедно.Най правилния ход на Т.Живков е изгонването на 5-тата турска колона в Турция а най голямото престъпление на СДС е връщането на гражданството на турците,отказали се по собствено желание от него.На СДС и новата демокрация дължим присъствието на турска партия в еднонационална християнска държава.Господ да ги накаже.
  • 17 историята съди

    2 7 Отговор
    Някой ден в учебниците ще бъде записано, че България е била под съветска окупация десетки години. И че по тези земи се е вихрела жестока идеологическа зараза, която е поразила ядрото на българската памет. В следствие на което, държавата не остана единна в следствие на последвалите удари от западните колониални държави. Резултатът е днешните жестоки разпад и разединение.
  • 18 Ястребинчетата

    13 6 Отговор
    Монархофашистките трепеха народа без съд и присъда,жени,деца,старци! Плащаха за отрязани партизански глави! Народното събрание тогава не защитаваше народа,а режима и банковите си сметки! Народния съд даде възмездие за всичко това! В НРБ се построиха и изградиха заводи, съоръжения и индустрии,които при фашистите ги нямаше! Сега техните наследници от СДС,НДСВ ,ГЕРБ унищожиха всичко! Няма я националната доктрина! Кой милее сега за България?

    Коментиран от #28

  • 19 Павел пенев

    9 4 Отговор
    Няма ли наказания за платените мисирки,които бълват фалшиви новини. По това време в България няма никакви съветски войски, а американските и английски агенти са все още у нас и работят активно в полза на невръстния тогава комарджия. Резултата от референдума е смазващ в полза на Републиката. Монархо-фашизма отива на бунището на историята и сега се правят опити да бъде възстановен от такива платени регенерати.
  • 20 Верно

    6 1 Отговор
    Има връзка между Народния съд и Успеха на Референдума който отхвърли завинаги монархията в България - нолята на негово величество Суверена. Велика дата.
  • 21 1100

    3 8 Отговор
    Монархо-фашизъм няма.Знаят го всички потомци на лъжливите партизани/шумкарите/,атеистите, фалшивите републиканци.България винаги е и ще бъде Монархия.Имаме Първо, Второ и Трето Български Царства.Само шепа ,негодници от атеисти и лъжливите шумкари заедно с престъпниците Г. Димитров /майка му членува в престъпната секта на адвентитите/и масона Васил Коларов ,провеждат НЕЗАКОННИЯ РЕФЕРЕНДУМ на 08.09. 1946 г.и променят формата на управление-фалшива република.За фалшивата република знае целия свят;Монархиите също.От фалшивата дата 09.09.1944 г. България върви надолу.Имаше робски труд, имаше лагери, имаше разстрели на Княз Кирил/брат на непрежалимия за всички нормални българи/комунист,няма нормален-за пример служи Б. М. Борисов/,Цар Борис III. Колкото повече лъжете за Третото Българско Царство, толкова България ще бъде все повече изолирана от нормалните страни.Има запазени документи за Царската институция.Има факти, които нормалните страни приемат и не позволяват да ги манипулират.Когато Фалшивата република България,се срине окончатело,няма да има никой ,който да помогне.От Русия не чакайте помощ .Президентът Путин, възстанови всички Привилегии на останалите живи от Романови.Винаги ,посреща Великата Княгина,последната от Романови.В интервю,Путин заяви ,че руския народ ще се произнесе за Република или Монархия.Колкото до България,която е роб ,колония на най-престъпната страна в света-САЩ,ще берем ядове,които в злобата си шепа безродници ни теглят към дъното/мисля
  • 22 1100продължение

    5 2 Отговор
    Има Видов ден.МНого ще патим от фалшивите републиканци.А тъпите сащ ще се затрият преди нас,внимавайте да не повлекат България.Натам вървят нещата.
  • 23 мнение

    3 6 Отговор
    Споделям предния коментар изцяло-№21 и22.Има книги за имотите на Царската Династия:СИМЕОН II,Дати, Събития,Факти;изд. Вектор,2001 г., София от Константин Александров.Там са описани имотите, на Царската фамилия.Цар Симеон II, притежава със сестра си Княгиня Мария Луиза крепостните актове да собственост.Имотите ,купувани от Цар Фердинанд I Български са платени до стотинка.Връщането на Царските имоти ,е справедливо.Те никога ,не са били собственост на държавата България.Това са частни имоти,които съда в Страсбург върна законно на Цар Симеон II и Кягиня Мария Луиза.Няма нужда от плебейско поведение.Никой няма да сподели,ако е честен, плебейщината на комунистите,които ползваха Царските имоти ,все едно са тяхна собсвеност.Докато в Русия, Сталин /който знаеше престъплението на Ленин,който издава заповед да убият Императоркото семейство/,не позволява да се разрушат Православните храмове и Императорските дворци в страната/особено в Санкт Петербург/,то шумкарите ,евреи,комунисти, почти разрушиха Царския Дворец и бастисаха всички Царски сгради в България.Извадиха Цар Борис III от гроба му в Рилския Манастир и го поругаха-участваха шумкари, евреи.А Цар Борис III Запази живота на 53000 евреи, не даде войски на Източния фронт, не прекъсна връзки с Русия.Негови са мъдрите думи: "Винаги с Германия, никога против Русия"Разбира се шумкарите не изпълниха тези мъдри слова.В днешно време, нито сме с Германия и сме протв Русия.И искате ние мислещите българи да застанем против
  • 24 мнение про;ние

    3 3 Отговор
    И искате ние мислещите българи да застанем против Монархията, против нашите Царе!!!Не няма да бъдем ,кото вас продажници и колония на престъпните сащ.Аз и моите приятели оставаме на страната на истината-за Монархия и за независимост/на 22.09.2021г ще честваме Независимостта на България/.Така мислим , ние младите и образовани българи, също и нашите родители и все още живи баби и дядовци.
  • 25 Ястребинчетата

    3 2 Отговор
    Вие издънки фашистки,не ви ща монархията! Взимайте си я! Т.н. ви царе даже българска кръв нямат,а са издънки от онези кръвни линии, които сега разказват играта на света! В главите ви са само имоти и облаги,а народа кучета го яли! Какво направи Симо,като си получи горите? Изсече ги и ги продаде зад граница! Това ли е вашата България? Тя не е моята България! Ще се боря против всичко,което е монархия,фашизъм и потисничество, както са го правили дедите ми!!!
  • 26 истината

    4 2 Отговор
    Ястребинчетата бяха убити от самите партизани/шумкарите/.Има документи за това престъпление на партизаните,когато изкарват децата отпред и после ги застрелват за да не издадат партизаните/шумкарите/Комунистите винаги са лъгали ,лъжат и техните потомци.Нищо не ни учудва.За власт комунистите избиха елита на България ,а Референдумът е НЕЗАКОНЕН и не е признат от нито една държава в света .
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Че комунистът Радой Ралин, след 10.XI.1989 г. си признава, че референдумът е фалшив...Спор няма, а това най-добре го знаеха бившите членове на РМС, Господ да ги помилва за греха им.
  • 28 Бай ив

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ястребинчетата":

    В България не е имало фашистка власт.
    Имало е дакон за ЗЗД ,защото разбойниците комунисти са извършвали убиства и телористични акции .А шумкарите разбойници са си получили заслуженото ,те са взели курс на въоръжена борба да убиват кметове и невинни хора ,които не са искали да им съдействат .
    Ястребинчетата са убити от главорезите партизани . Криминала Жоро Тарабата от Москва нарежда ,сега е момента да се справим с опозицията ,и действат жестоко ,избиват много невинни хора . К.иминалите комунисти са изключително жестоки. Едни избиват без съд и присъда ,а след това с страшна жестокост убиват и ликвидират ,интелигенцията на българия и тарочените за фашисти ,шзползвайки така нареченият абсолютно нелигитимен Народен съд. Избиват дори и техни съмишленици . Срам и позор за България е това време . На Нюрберският процес осъжнат само 12 криминали ,а у нас много ,много повече
    с скалъпени фалшиви обвинения тип Вишински . Това е истината!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове