Last news in Fakti

13 Септември, 2021 04:17 5 173 31

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска”

  • история славянобългарска-
  • кражба-
  • афера

В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска” - 1
Снимка: Нова ТВ

На 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Той оставя ръкописа, увит във вестник, при секретарката на директора на музея Божидар Димитров.

Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” потвърждава, че това е оригиналът - авторски препис на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов. След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа през 1997 г. президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) и Министерството на културата решават ръкописът да се върне в Зографския манастир.

На 12 януари 1998 г. на церемонията по предаването на историческия ръкопис присъстват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и главният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Днес „История славянобългарска” се пази в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи, припомня dariknews.bg.

Скандалът, свързан със Зографския препис на „История славянобългарска”, започва през 1991 г. след завръщането на министър-председателя на България Димитър Попов (1990-1991) от посещение в Гърция, в рамките на което посещава българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон.

В отговор на неговата молба към светогорските монаси да позволят оригиналът на „История славянобългарска” да бъде изложен за поклонение в България, бившият шеф на ефория „Зограф” в София Петър Митанов публично заявява, че ръкописът на Паисий Хилендарски се намира в България. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора през 1988 г. В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване.

Самата операция по кражбата на „История славянобългарска“ е под кодовото име „Маратон“ и се провежда от отдел 14 „Културно-историческо разузнаване“ на Държавна сигурност. Целта на операцията е да се подмени оригинала на ръкописа с фалшификат. Тя е подготвена в продължение на 10 години от 1972 до 1982 г. Самата операция стартира през 1982 г. През декември 1984 г. офицера от разузнаването Христо Маринчев заминава за Зографския манастир в Атон, но достига само до Солун, тъй като гръцките власти му отказват достъп до полуострова. Легендата на офицера е на заместник-председател на Комитета по църковните въпроси на Българската православна църква, а всъщност е заместник-началник на отдел 14, отговарящ за културно-историческото разузнаване в Гърция и Кипър.

След неуспешния опит през декември 1985 г. за участници в операцията са определени служителите на Първо главно управление, легендирани като първи секретари в българското посолство в Атина – Иван Генев и Венцислав Агайн. На тях им помага служителят от посолството в Атина Динко Пехливанов. Агайн изнася ръкописа под дрехата си и го занася в генералното консулство на България в Солун. От там е препратен в посолството в Атина, откъдето с дипломатическа поща се озовава в България. Ролята на Пехливанов е на т. нар. „чист човек“, който не подозира за действията на другите. Той разбира за кражбата едва след напускането на манастира.

На Никулден 1985 година Иван Генев донася у нас историческия ръкопис.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    12 59 Отговор
    За какви безсмислени разбойнически неща сме плащали и какви бандити сме издържали.

    Коментиран от #22

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 19 Отговор
    БЪЛГАРИЯ е ОСНОВАНА през 681 ГОДИНА

    Коментиран от #3, #23, #24

  • 3 Одрис

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Първото нещо, което трябва да направиш е да прочетеш,
    отговора , на Енодий , на въпроса , на
    Гета -крал, Великия Теодорих,на Империята на Източните Готи?

    Кои са Българите, които той побеждава 378 година сл. хр....?

    Коментиран от #4, #13

  • 4 108

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Одрис":

    искаш да кажеш 478г.?
    Волжски българи.

    Коментиран от #26

  • 5 дедо Герчо

    22 3 Отговор
    НАПИСАЛИ СТЕ ПОЛОВИНАТА ИСТИНА !!!НАПИШЕТЕ Я МОЛЯ,ЦЯЛАТА,ДА НЕ Я НАПИША АЗ И С КАКВО, НА КОСЪМ СЕ РАЗМИНАХА ГЪРЦИТЕ И КОЛКО НАРОД БЕШЕ ТРЪГНАЛ КЪМ ГРЪЦКАТА ГРАНИГРАНИЦА!!!

    Коментиран от #12

  • 6 Лост

    43 3 Отговор
    Толкоз за кандидат Президента П. Стоянов.
  • 7 Вълканов

    61 5 Отговор
    В този смисъл, господин Петър Стоянов не може да бъде президент на България, щом предпочита Гърците спрямо Българите. В България си имаме Рилския манастир, където Тази историческа свещенност се пази и където може да бъде видяна от много Българи. А и от чужденци.
    А и ще носи приходи за Блгарската църква.
    Не е бандит този, който зщитава Българсското, но е продажник, този който изнася в полза на друга държава. .

    Коментиран от #31

  • 8 РЕАЛИСТ

    53 6 Отговор
    И на тия хора ли, които са донесли ръкописа в България, ще им лепнете етикета агент на ДС. Това са родолюбци работили за страната и има много други от различните управления, които плюете сега. А този предател Петър Стоянов, който я върна искате пак президент да правите.
  • 9 Българин

    25 2 Отговор
    " Наред с призива си за опазване на българския език и опознаване на българската история, той/св. Паисий оставя и конкретния завет: „Преписвайте я и платете да ви я препишат”.

    Въпреки че при посещението си „в немската земя” е видял книгопечатането, Паисий иска „История Славянибългарска ” да бъде преписвана на ръка, осъзнавайки, че такъв труд е гаранция за възпитаване на съмишленици." Дарик

    Може би напвчатвенето би имало по-широк ефект. Искрата се запалва от Ю̀рий Ива̀нович Венѐлин.
  • 10 Българин

    22 2 Отговор
    През 1829 г. Юрий Венелин издава един от най-задълбочените си и значими трудове, слагащ началото на съвременната българска фолклористика и етнография, а именно „Древните и съвременни българи в тяхното политическо, народностно, историческо и религиозно отношение спрямо русите“. Тази книга намира широк отзвук както в Русия, така и в тогавашните български земи. Чрез своя труд Юрий Венелин оказва голямо влияние върху зараждащата се българска интелигенция

    С призведението си, и с лична кореспонденция Венелин запалва искрата и на Васил Априлов, Ботьо Петков,..
  • 11 Реалист 2

    25 1 Отговор
    Нищо чудно Петър Стоянов да се е надявал да унищожи преписа на устория СЛАВЯНОбтлгарска.
    Точно точно тогавава щатско-турските слуги бяха намерили препис, при който Я от славяно не се четеше добре (само със спектограф) и те искаха да го използват за антиславянската си кауза.
  • 12 Фюри

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "дедо Герчо":

    Те няма да го напишат , така ,че поне ти информирай тези , които не знаят.

    Коментиран от #21

  • 13 Доктор Иванов

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Одрис":

    Тоя нема акъл да чете камо ли да помни.
  • 14 В.В.П.

    42 2 Отговор
    На ,Историялавянобългсрска,,,мястото е в Историческия музей в България,,,не в Гърция,Атон...Защото не е ,гръцка история.!!.Стоянов ,е затрил ,работа,подготвяна и осъществена 10 г...прост човек,без стратегия..Кон,,без ъкъл,!!!

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 без съвест

    26 1 Отговор
    30г. само политици чуждопоклонници ни управляват ....сигурно , защото са от едно котило. Няма нови политици на хоризонта , а и до кога ще гласуваме за старите , които разсипаха державата .
  • 17 Любопитен гой

    10 2 Отговор
    пешо стоянов има голям нос защо ли...
  • 18 Хисторик

    28 2 Отговор
    Не е кражба да вземеш нещо което ти принадлежи!!!! Отец Паисий е писал историята за, бълагарите не за да стои по разни манастири във Византия. Продажници седерасти върнаха нещо на византийците което не е техно.
  • 19 КОНТРАТА

    26 2 Отговор

    До коментар #14 от "В.В.П.":

    Не е орост, а е продажен! Петър Стоянов е за съд за нац предателство, цялото занятие от 1997 г се случва с любезното съдействие на говедарите!
  • 20 Анонимен

    7 0 Отговор
    Кликнете в Гугъл търсене с имената и фамилиите на участниците в акцията и ще научите много за някои партии, застрахователи, финансисти и прочее! Аз знаех нещичко за участието на КДС в прехода от 1989г. насам, но...!?
  • 21 дедо Герчо

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Фюри":

    ПО-КЪСНО ЩЕ СЕДНА И ЩЕ НАПИША,НО Е ДЪЛГА ИСТОРИЯ,ХОРАТА ПЛАЧЕХА,ЩЕШЕ ДА СТАНЕ ВОЙНА С ГЪРЦИЯ,ПЕТЪР С. СЕ БЕШЕ НАРАЛ..........
  • 22 Дядо Иван

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кирил":

    Неса бандити а герои .
    История Славяно Българска е писана за Българите.
    Трябва да е в България а не Гърция.

    Коментиран от #25

  • 23 СЕЛО

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Маи си чел само история на БКП.
  • 24 Мишо

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Основана 681г. щото ромеите чак тогава я признават. Колкото сме от тюркски произход, толкова и България е "създадена" през 681г. От много по-рано съществува държавата България, само че "историци" като Златарев налагат фалшификации в историографията ни. Всичко е под диктовката на господарите от североизток, доказуемо е. След последните проучвания въз основа на ДНК, археология и исторически извори се доказва, че нямаме нищо общо с тюрки, а камо ли татари. По-близо сме до иранци, сармати и средиземноморските народи, които са индоевропейски.
  • 25 Мишо

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дядо Иван":

    Дядо ти славянофил, историята е Славнобългарска! Никакви славяни не е имало по онова време, склавини е друго.

    Коментиран от #27

  • 26 Мишо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "108":

    Волжките българи основат държавата Волжка България след 701г.! Котраг е брат на Аспарух, както Батбаян, Алцек и Кубер. Къде търсиш волжки българи през 478г.?!
  • 27 Славнобългарска

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Мишо":

    Хахахахаха
  • 28 1100

    8 2 Отговор
    Петър Стоянов си беше продажник още по времето на СДС.Затова и СДС се разпадна.Колкото до "История Славянобългарска"от отец Паисий, никой няма право от днешните предатели ,като Б. Борисов ,комунист и безбожник, нито мошеника Иван Котов още по-малко евр еина Станишев,през психо,болния Филип Димитров,Попов, и други недоразумения против България, Българската История, против Православието да зачеркват най-силната ,реликва разкриваща, какви са Българите, техния произход, тяхната култура и писменост/Кирил и Методий-не спекулирайте с произхода им-майка им е славянка ,корените са български/.Четете документи, а писанията на нашете вопиющо неграмотни журналисти,които за някой и друг шекел или долар, пишат безмислици.За 681 година ще има спорове,и когато историци докажат ,че България е 300 години преди 681 г.,тогава можем да приемем новата дата и година/но само ,ако е научно обоснована/Другото са безмислици.Сега се търси сензации.Това пошло течение ,дойде от много, много тъпите сащ.Те нямат история, имат колониално и робовладелскко поведение.За култура не можем да говорим.Имат ли оперни певци-НЕ!Имат ли цигуларри и пианисти-НЕ!/освен някои европейци приели американско гражданство/.Имат ли класика-НЕ!Имат пошли книги, които дадоха лошо възпитание на младите българи,които харесват повърхности и глупави книги, които в сащ се продават на килограм.Те разрущиха Холивуд.При основаването на Холивуд ,там се отправят най-талантливите артисти.Първи се осъзнават французите, ита
  • 29 1100продължение

    10 2 Отговор
    Може ли холивудски филм да се сравни с българските "Тютюн", Осъдени Души","Крадецът на праскови","Вчера","Всичко е любов""Време разделно"-НЕ!И пак опираме до ,История славянобългарса"от отец Паисий.Сравнение с тъпите сащ,не е нужно.Обидно е за нашата Българска История и Култура.
  • 30 Винкело

    5 1 Отговор
    Шапка им свалям на пичагите от комунистическото разузнаване. Сегашните телефоните не могат да си овардят, та излизат снимките им по пушки из сайтовете. Мда.
  • 31 Рада

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вълканов":

    Ръкописът на История славянобългарская се пази в Български манастир в Света гора Атон, а не е в гръцки ръце. Той е сред български монаси и там е на сигурно място. А тук, съдбата му щеше да бъде много рехава. Търговията с ценни исторически реликви е доходен бизнес, а властимащите у нас имат много нисък морал и всякаква липса на духовно развитие. Там, в Атон, сред българските монаси ръкописът ще оцелее векове напред, както е оцелял и досега. Там му е мястото.
    Доходи тук няма да носи, но нещо или някой може да го отнесе нанякъде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове