ФАКТИ.БГ
  • история славянобългарска-
  • кражба-
  • афера

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска”

В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване

Публикувана: 13 Септември, 2021 04:17
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3400
13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска” - 1
Снимка: Нова ТВ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.

На 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Той оставя ръкописа, увит във вестник, при секретарката на директора на музея Божидар Димитров.

Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” потвърждава, че това е оригиналът - авторски препис на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов. След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа през 1997 г. президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) и Министерството на културата решават ръкописът да се върне в Зографския манастир.

На 12 януари 1998 г. на церемонията по предаването на историческия ръкопис присъстват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и главният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Днес „История славянобългарска” се пази в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи, припомня dariknews.bg.

Скандалът, свързан със Зографския препис на „История славянобългарска”, започва през 1991 г. след завръщането на министър-председателя на България Димитър Попов (1990-1991) от посещение в Гърция, в рамките на което посещава българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон.

В отговор на неговата молба към светогорските монаси да позволят оригиналът на „История славянобългарска” да бъде изложен за поклонение в България, бившият шеф на ефория „Зограф” в София Петър Митанов публично заявява, че ръкописът на Паисий Хилендарски се намира в България. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора през 1988 г. В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване.

Самата операция по кражбата на „История славянобългарска“ е под кодовото име „Маратон“ и се провежда от отдел 14 „Културно-историческо разузнаване“ на Държавна сигурност. Целта на операцията е да се подмени оригинала на ръкописа с фалшификат. Тя е подготвена в продължение на 10 години от 1972 до 1982 г. Самата операция стартира през 1982 г. През декември 1984 г. офицера от разузнаването Христо Маринчев заминава за Зографския манастир в Атон, но достига само до Солун, тъй като гръцките власти му отказват достъп до полуострова. Легендата на офицера е на заместник-председател на Комитета по църковните въпроси на Българската православна църква, а всъщност е заместник-началник на отдел 14, отговарящ за културно-историческото разузнаване в Гърция и Кипър.

След неуспешния опит през декември 1985 г. за участници в операцията са определени служителите на Първо главно управление, легендирани като първи секретари в българското посолство в Атина – Иван Генев и Венцислав Агайн. На тях им помага служителят от посолството в Атина Динко Пехливанов. Агайн изнася ръкописа под дрехата си и го занася в генералното консулство на България в Солун. От там е препратен в посолството в Атина, откъдето с дипломатическа поща се озовава в България. Ролята на Пехливанов е на т. нар. „чист човек“, който не подозира за действията на другите. Той разбира за кражбата едва след напускането на манастира.

На Никулден 1985 година Иван Генев донася у нас историческия ръкопис.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Кирил
1 Отговор
За какви безсмислени разбойнически неща сме плащали и какви бандити сме издържали.

Коментиран от #22


Оценка:
-54 +11

ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
БЪЛГАРИЯ е ОСНОВАНА през 681 ГОДИНА

Коментиран от #3, #23, #24


Оценка:
-18 +8

Одрис
3 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Първото нещо, което трябва да направиш е да прочетеш,
отговора , на Енодий , на въпроса , на
Гета -крал, Великия Теодорих,на Империята на Източните Готи?

Кои са Българите, които той побеждава 378 година сл. хр....?

Коментиран от #4, #13


Оценка:
-4 +17

108
4 Отговор

До коментар #3 от "Одрис":


искаш да кажеш 478г.?
Волжски българи.

Коментиран от #26


Оценка:
-6 +7

дедо Герчо
5 Отговор
НАПИСАЛИ СТЕ ПОЛОВИНАТА ИСТИНА !!!НАПИШЕТЕ Я МОЛЯ,ЦЯЛАТА,ДА НЕ Я НАПИША АЗ И С КАКВО, НА КОСЪМ СЕ РАЗМИНАХА ГЪРЦИТЕ И КОЛКО НАРОД БЕШЕ ТРЪГНАЛ КЪМ ГРЪЦКАТА ГРАНИГРАНИЦА!!!

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +18

Лост
6 Отговор
Толкоз за кандидат Президента П. Стоянов.

Оценка:
-1 +41

Вълканов
7 Отговор
В този смисъл, господин Петър Стоянов не може да бъде президент на България, щом предпочита Гърците спрямо Българите. В България си имаме Рилския манастир, където Тази историческа свещенност се пази и където може да бъде видяна от много Българи. А и от чужденци.
А и ще носи приходи за Блгарската църква.
Не е бандит този, който зщитава Българсското, но е продажник, този който изнася в полза на друга държава. .

Оценка:
-4 +55

РЕАЛИСТ
8 Отговор
И на тия хора ли, които са донесли ръкописа в България, ще им лепнете етикета агент на ДС. Това са родолюбци работили за страната и има много други от различните управления, които плюете сега. А този предател Петър Стоянов, който я върна искате пак президент да правите.

Оценка:
-4 +47

Българин
9 Отговор
" Наред с призива си за опазване на българския език и опознаване на българската история, той/св. Паисий оставя и конкретния завет: „Преписвайте я и платете да ви я препишат”.

Въпреки че при посещението си „в немската земя” е видял книгопечатането, Паисий иска „История Славянибългарска ” да бъде преписвана на ръка, осъзнавайки, че такъв труд е гаранция за възпитаване на съмишленици." Дарик

Може би напвчатвенето би имало по-широк ефект. Искрата се запалва от Ю̀рий Ива̀нович Венѐлин.

Оценка:
-1 +22

Българин
10 Отговор
През 1829 г. Юрий Венелин издава един от най-задълбочените си и значими трудове, слагащ началото на съвременната българска фолклористика и етнография, а именно „Древните и съвременни българи в тяхното политическо, народностно, историческо и религиозно отношение спрямо русите“. Тази книга намира широк отзвук както в Русия, така и в тогавашните български земи. Чрез своя труд Юрий Венелин оказва голямо влияние върху зараждащата се българска интелигенция

С призведението си, и с лична кореспонденция Венелин запалва искрата и на Васил Априлов, Ботьо Петков,..

Оценка:
-1 +19

Реалист 2
11 Отговор
Нищо чудно Петър Стоянов да се е надявал да унищожи преписа на устория СЛАВЯНОбтлгарска.
Точно точно тогавава щатско-турските слуги бяха намерили препис, при който Я от славяно не се четеше добре (само със спектограф) и те искаха да го използват за антиславянската си кауза.

Оценка:
-0 +22

Фюри
12 Отговор

До коментар #5 от "дедо Герчо":


Те няма да го напишат , така ,че поне ти информирай тези , които не знаят.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +7

Доктор Иванов
13 Отговор

До коментар #3 от "Одрис":


Тоя нема акъл да чете камо ли да помни.

Оценка:
-1 +5

В.В.П.
14 Отговор
На ,Историялавянобългсрска,,,мястото е в Историческия музей в България,,,не в Гърция,Атон...Защото не е ,гръцка история.!!.Стоянов ,е затрил ,работа,подготвяна и осъществена 10 г...прост човек,без стратегия..Кон,,без ъкъл,!!!

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +39

15
Този коментар е премахнат от модератор.
без съвест
16 Отговор
30г. само политици чуждопоклонници ни управляват ....сигурно , защото са от едно котило. Няма нови политици на хоризонта , а и до кога ще гласуваме за старите , които разсипаха державата .

Оценка:
-0 +23

Любопитен гой
17 Отговор
пешо стоянов има голям нос защо ли...

Оценка:
-1 +8

Хисторик
18 Отговор
Не е кражба да вземеш нещо което ти принадлежи!!!! Отец Паисий е писал историята за, бълагарите не за да стои по разни манастири във Византия. Продажници седерасти върнаха нещо на византийците което не е техно.

Оценка:
-1 +23

КОНТРАТА
19 Отговор

До коментар #14 от "В.В.П.":


Не е орост, а е продажен! Петър Стоянов е за съд за нац предателство, цялото занятие от 1997 г се случва с любезното съдействие на говедарите!

Оценка:
-1 +23

Анонимен
20 Отговор
Кликнете в Гугъл търсене с имената и фамилиите на участниците в акцията и ще научите много за някои партии, застрахователи, финансисти и прочее! Аз знаех нещичко за участието на КДС в прехода от 1989г. насам, но...!?

Оценка:
-0 +5

дедо Герчо
21 Отговор

До коментар #12 от "Фюри":


ПО-КЪСНО ЩЕ СЕДНА И ЩЕ НАПИША,НО Е ДЪЛГА ИСТОРИЯ,ХОРАТА ПЛАЧЕХА,ЩЕШЕ ДА СТАНЕ ВОЙНА С ГЪРЦИЯ,ПЕТЪР С. СЕ БЕШЕ НАРАЛ..........

Оценка:
-2 +10

Дядо Иван
22 Отговор

До коментар #1 от "Кирил":


Неса бандити а герои .
История Славяно Българска е писана за Българите.
Трябва да е в България а не Гърция.

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +18

СЕЛО
23 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Маи си чел само история на БКП.

Оценка:
-3 +2

Мишо
24 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Основана 681г. щото ромеите чак тогава я признават. Колкото сме от тюркски произход, толкова и България е "създадена" през 681г. От много по-рано съществува държавата България, само че "историци" като Златарев налагат фалшификации в историографията ни. Всичко е под диктовката на господарите от североизток, доказуемо е. След последните проучвания въз основа на ДНК, археология и исторически извори се доказва, че нямаме нищо общо с тюрки, а камо ли татари. По-близо сме до иранци, сармати и средиземноморските народи, които са индоевропейски.

Оценка:
-1 +7

Мишо
25 Отговор

До коментар #22 от "Дядо Иван":


Дядо ти славянофил, историята е Славнобългарска! Никакви славяни не е имало по онова време, склавини е друго.

Коментиран от #27


Оценка:
-2 +7

Мишо
26 Отговор

До коментар #4 от "108":


Волжките българи основат държавата Волжка България след 701г.! Котраг е брат на Аспарух, както Батбаян, Алцек и Кубер. Къде търсиш волжки българи през 478г.?!

Оценка:
-0 +5

Славнобългарска
27 Отговор

До коментар #25 от "Мишо":


Хахахахаха

Оценка:
-6 +2

1100
28 Отговор
Петър Стоянов си беше продажник още по времето на СДС.Затова и СДС се разпадна.Колкото до "История Славянобългарска"от отец Паисий, никой няма право от днешните предатели ,като Б. Борисов ,комунист и безбожник, нито мошеника Иван Котов още по-малко евр еина Станишев,през психо,болния Филип Димитров,Попов, и други недоразумения против България, Българската История, против Православието да зачеркват най-силната ,реликва разкриваща, какви са Българите, техния произход, тяхната култура и писменост/Кирил и Методий-не спекулирайте с произхода им-майка им е славянка ,корените са български/.Четете документи, а писанията на нашете вопиющо неграмотни журналисти,които за някой и друг шекел или долар, пишат безмислици.За 681 година ще има спорове,и когато историци докажат ,че България е 300 години преди 681 г.,тогава можем да приемем новата дата и година/но само ,ако е научно обоснована/Другото са безмислици.Сега се търси сензации.Това пошло течение ,дойде от много, много тъпите сащ.Те нямат история, имат колониално и робовладелскко поведение.За култура не можем да говорим.Имат ли оперни певци-НЕ!Имат ли цигуларри и пианисти-НЕ!/освен някои европейци приели американско гражданство/.Имат ли класика-НЕ!Имат пошли книги, които дадоха лошо възпитание на младите българи,които харесват повърхности и глупави книги, които в сащ се продават на килограм.Те разрущиха Холивуд.При основаването на Холивуд ,там се отправят най-талантливите артисти.Първи се осъзнават французите, ита

Оценка:
-1 +5

1100продължение
29 Отговор
Може ли холивудски филм да се сравни с българските "Тютюн", Осъдени Души","Крадецът на праскови","Вчера","Всичко е любов""Време разделно"-НЕ!И пак опираме до ,История славянобългарса"от отец Паисий.Сравнение с тъпите сащ,не е нужно.Обидно е за нашата Българска История и Култура.

Оценка:
-1 +6

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.