ФАКТИ.БГ
  • храни-
  • поскъпване-
  • инфлация-
  • заплата

Храните лудо поскъпват, заплатите - не

Няколко фактора оказаха съществено влияние върху повишаването на цените

Публикувана: 31 Август, 2021 22:56
79 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4953
Храните лудо поскъпват, заплатите - не - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.

Цените на някои основни хранителни продукти като хляба и млякото се покачват заради поскъпването на тока на свободния пазар. Вдигат се и цените в заведенията, показа проверка на „Телеграф“. В същото време в редица производствени сектори заплатите са по-ниски или запазват нивата си отпреди поскъпването. Най-драстичен е примерът с работниците в текстилния бранш, където са едни от най-ниските заплати.

Работодателите не щат и да чуят за увеличение на възнагражденията, тъй като разходите за електроенергия скачат двойно и тройно. 20-30% би трябвало да се увеличат цените на млечните продукти, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Заради договорите с търговските вериги и магазините, които са със срок около година, това увеличение на разходите за ток, а и не само, ще доведе до влошаване на качеството на продуктите.

„Причината е, че договорите са сключвани по едни цени и съответно производителите трябва да се съобразят с тях. Това ще рефлектира върху качеството и използваните суровини“, посочи Зоров. Например ще се влага повече вода в сиренето, а и не се само. Очаква се производителите да преработят рецептурите, като използват по-евтини суровини, за да компенсират нарастващите разходи за енергия и горива. Цената на млякото също се повишава заради скока на цените на фуражите, обясни още Зоров. На европейските пазари килограм прясно мляко вече струва 42 цента. Скъпият ток удря и по цената на хляба. В Добрич например, където е Житницата на България, тестените изделия са поскъпнали с между 10 и 30 ст. Увеличават се и цените на закуските с повече от 10 ст. Подобен ръст се наблюдава и в други градове у нас.

В заведенията също се очаква увеличение на цените, прогнозира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той коментира, че през последния месец цените на доставчиците са скочили с 11 на сто. “Ако цената на тока не се промени през следващия месец, това неминуемо ще доведе до поскъпване на стоки и услуги, и то не само в нашия бранш, а навсякъде”, заяви Алибегов. В големите търговски вериги храните и стоките вече са с между 15 и 20 на сто по-високи спрямо предходния месец, показа проверка на „Телеграф“. Експерти прогнозират, че високите цени на еленергията ще доведат също до увеличение на цените на месните продукти, както и на зеленчуците, които вече се отглеждат основно в оранжерии.

Доста негативно се отразяват по-високите цени на електроенергията и на фирмите от текстилния бранш. Сметките за ток са с около 70% и нагоре по-високи за юли. “Очакваме още по-високи за август“, заяви Йордан Беловодски от Българската асоциация на текстил, облекло и кожи.

Браншът е един от най-пострадалите от COVID кризата, въпреки че не беше затварян със заповед от държавата. Причината е, че е почти 100% експортно ориентиран, а основните ни пазари са Италия, Германия и Франция, държави, които пострадаха сериозно от кризата и там имаше пълен локдаун. “Поръчките намаляха драстично, а там, където имаше, те бяха занижени и цените им бяха намалени”, обясни Беловодски.

Проблемът с рязкото поскъпване на тока буквално още повече засили тежката ситуация в бранша. “Имаме вече поредни фирми пред фалит и ако нещата в близките два месеца не се отрегулират, включително цените на тока, те ще прекратят дейността си. Една от фирмите в организацията сподели, че последните два месеца има засилване на поръчките, което ги накарало да обещаят увеличение на заплатите на хората, но сега заради скъпия ток ще трябва да замразят плановете си за ръст на възнагражденията“, коментира той. Фирмите от бранша посочват за пример, че ако през юни разходът за еленергия е бил около 5000 лева, сега сметката е набъбнала двойно. От асоциацията са потърсили съдействие, като са изпратили писмо до служебния премиер и министъра на икономиката, в което зоват за помощ, но отговор не са получили. От бранша се готвят за ефективни протести, докато исканията им не бъдат чути.

Дружествата ВиК са в критична ситуация заради непредвидимо високите цени на тока. Секторът потребява 600 Мвт мощност, което е 1,5% от вътрешното потребление на електрическа енергия в страната. Между 10 и 40% са разходите на ток за добив на вода, обявиха от държавния ВиК холдинг.

Доставчици на ток на ВиК са прекратили договорите с тях и принудително водните компании били прехвърлени на доставчик от последна инстанция, който е с още по-висока цена. „Ако вдигнат цената на тока на хлебозавод, той може да увеличи цената на хляба. Енергоемките индустрии спират работа, но ВиК не можем да спрем подаването на вода, нито да вдигнем цената на водата в отговор. Плащането на новите сметки за електричество ще се наложи да бъде направено за сметка на планираните инвестиционни дейности на дружествата, което не е в интерес нито на самите оператори, нито на общините и на гражданите“, коментира представител на едно от дружествата. „Разходите за еленергия са скочили три пъти спрямо миналата година“, коментира Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. „Няма как да повишим цените, тъй като конкуренцията в нашия бранш е много голяма и дори сами си правим дъмпинг“, каза Налбантов. „Очакваме сметките за август и ако разходът надхвърли приходите, директно затваряме, дори да има туристи. От бранша подготвят и масови протести заради скъпия ток“, допълни той, като се очаква датата да бъде уточнена до дни.

„Няколко фактора оказаха съществено влияние върху повишаването на цените на електроенергията в страната“, коментира Силвия Тодорова, директор на център „Предприемачество“ в Българската стопанска камара. Те са както международни, така и вътрешни за страната. Например очакванията за повишена икономическа активност в световен мащаб предопредели търсенето на горива и енергия и нарастване на цените. Квотите за емисии парникови газови също поскъпнаха от около 20 евро за тон в края на миналата година до почти 60 евро в последните месеци. Те оказват силен натиск за повишаване на цената на електроенергията в страната, защото сме зависими от топлоелектрическите централи, работещи на лигнитни въглища. Може да се прогнозира, че общото повишаване на цените ще бъде в границите между 2 и 5% в краткосрочен план. Създават се предпоставки бизнесът да запазва по-квалифицираните служители - евентуално с увеличена заплата, и освобождаване на останалите, както и да свива разходите за инвестиции, за да компенсира нарасналата издръжка.

Поскъпването на тока е довело до увеличение с 53 млн. лева на разходите за енергия от 27 юли до началото на август, когато цената му на свободния пазар удари 330 лева за мегаватчас. Това става ясно от данни на работодателските организации, които бяха изнесени на заседание на комисията по ревизиите в парламента миналата седмица. Според бизнеса една от причините за рязкото повишаване на борсовите цени на тока в сегмента “Ден напред” е била, че БНЕБ се е присъединила към пазарното обединение на Гърция, без да дочака обединението и с Румъния, което би позволило да се търгува трансгранично много повече електроенергия, следователно цените да падат.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
007
1 Отговор
Ceгa e мoмeнттът нa изтрeзнявaнe: в избoри зa прeзидeнт дa издигнe кaндидaт oт ИТН и дa ce пoдкрeпи oт дecнитe пaртии, в избoритe зa пaрлaмeнт в дeceн cъюз дa ce cъcтaви прaвитeлcтвo нa ГEРБ, a прeдceдaтeл нa нaрoднoтo cъбрaниe дa e oт ДБ. Тaкa щe ce cлoжи крaй нa игричкитe нa coциcтитe и eтниcтитe зa дългo врeмe, щe ce дoвършaт инфрacтруктoрнитe прoeкти, щe ce въcтaнoви дoвeритo нa EC към нac. Cъбудeтe ce прeди дa ce e "cчупилa държaвaтa" и дa ce e върнaлa 32 гoдини нaзaд!

Коментиран от #41, #54, #55


Оценка:
-85 +12

toy
2 Отговор
искахте промяна-факт е
ЦЕНИТЕ СЕ ПРОМЕНЯТ НАГОРЕ ВСЕКИ ДЕН
Честито на всички протестиращи от носителите на новия морал , който върви и с нови по-високи цени

Коментиран от #7, #8, #33


Оценка:
-56 +35

ПКП
3 Отговор
Ами яжте пасти.

Оценка:
-8 +24

бл.134 в Зап. парк
4 Отговор
Да благодарим на ЕЦБ и ФЕД

Оценка:
-3 +45

111
5 Отговор
Благодарете на тулупестите за това!

Оценка:
-10 +55

6
Този коментар е премахнат от модератор.
БОЛШЕВИК 🌟
7 Отговор

До коментар #2 от "toy":


31г. див капитализъм! Не ви ли омръзна вече, да ни свалят по две кожи? Докога още ще търпим капитализма в България?

Оценка:
-7 +63

морализатор
8 Отговор

До коментар #2 от "toy":


Върнете заграбеното, като частична компенсация! Времето няма как да вънете.

Оценка:
-4 +33

Кицо Беге
9 Отговор
пазарната икономика май не е това, за което ви я представяха? Кой не скача е червен? Времето е ваше?

Оценка:
-6 +52

хитър петър
10 Отговор
Не може ли да ядем печена скумбрия,нея поне не я гледат на ток?

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +28

Бацо Гацов
11 Отговор
Да живее Радев и неговия кабинет. Ще го запомним като Жан Виденов.

Коментиран от #79


Оценка:
-46 +25

12
Този коментар е премахнат от модератор.
ЯКО БОЙ
13 Отговор
ИЗКАРВАЙТЕ ПАРИ И СИ ЖИВЕЙТЕ ЖИВОТА БЕ, ШМАТКИ САМО РЕВЕТЕ И ДРУГ ВИ Е ВИНОВЕН ХАХАХАХА

Коментиран от #17


Оценка:
-29 +12

За това
14 Отговор
За това има години на просперитет и развитие. Заплатите в останалите държави от ЕС са достатъчно високи да оберат пликовете от инфлация, а българите мизерставаха и когато трябваше да има увеличение на заплатите.

Коментиран от #23


Оценка:
-3 +43

може
15 Отговор

До коментар #10 от "хитър петър":


Ако са я съхранявали във фризер на слънчеви батерии, даже ще ти излезе още по-евтина. ;))

Оценка:
-1 +11

Умен
16 Отговор
Ефекта от криворазбраната демокрация предстои. 32 години не стигат !

Оценка:
-2 +35

111
17 Отговор

До коментар #13 от "ЯКО БОЙ":


Ами не се вредихме за инженеринга на магистралите и не можахме да изкараме.

Оценка:
-3 +20

Сатана
18 Отговор
Това се нарича галопираща инфлация.Прогнозата ми е,че към декември държавата ще настъпи мотиката и ни очаква колапс,рецесия,обедняване,безработица ,пандемия и създаване на условия за класова борба.Смърт на фашизма-свобода за народа.

Оценка:
-10 +35

Верно ли
19 Отговор
идиотите купили още ваксини...

Оценка:
-4 +21

Търгашите на са чели скоро Евангелието
20 Отговор
Което на гръцки е Добра вест Където пише че Христос изгонва търговците и менячите от храма а София на гръцки е божията мъдрост Та ако бъдат така любезни в нашето Отечество любезно да фиксират цените на ХРанИтелнитеСТОки щото да не стане земята земен рай където са били само Адам и Ева

Оценка:
-2 +13

НЕ ПОЛИТИК
21 Отговор
ДА ВИДИМ ОЩЕ КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ МИНЕ ДОКАТО БУЛГАРИШ РАЯТА НЕ ОСЪЗНАЕ ЧЕ САМО НЯКОЙ ПОПРАВКИ ОТ СОЦА Т.ЖИВКОВО ВРЕМЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗВЪРШАТ И ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА Е ОК. ТОГАВА БЯХМЕ НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА СЕГА СМЕ ПОСЛЕДНИТЕ НЕЩАСТНИ ЕВРОПЕЙЦИ. А ПОЛИТИЦИТЕ И ВЛАС ИМАЩИТЕ В БГ САМО СА ДОБРЕ НЕ ИМ ПУКА МНОГО. ТЕ СА НА МАНДАЛО МАНДАТИ ГЕПИ ДОКАТО СЪМ НА ВЛАСТ ЧЕ ПОСЛЕ МОЖЕ ДА НЕ СЪМ И НЯМА ДА ИМА КАК. БУЛГАРИШ

Коментиран от #44


Оценка:
-5 +26

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Хак да ни е
23 Отговор

До коментар #14 от "За това":


Българите от края на Бай Тошовото време все мизерстват, независимо от сини, зелени, червени или пембени управници. Ние сме си виновни защото допускаме да се подиграват повече от 30години с доверието и мечтите ни. Надеждата умира последна, казват, но ние ще си умрем само с голата надежда за по–добър живот. Който има акъл, отдавна не е в България, но колкото и богат да е, сърцето го тегли към Родината.

Оценка:
-3 +33

Хазарската
24 Отговор
мафия подготвя световна хиперинфлация,с цел да въведе единна световна електронна валута...

Оценка:
-5 +18

Неприятни капиталисти
25 Отговор
Малко ви мачкаха в Белене..

Оценка:
-1 +17

Иде тежка Радева зима
26 Отговор
Виденията ще ви се стори късна пролет.

Оценка:
-18 +11

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Сър
28 Отговор
Tака е , като не инвестирате в биткойн и плюете.

Оценка:
-16 +3

Каквото Ганчо си направи сам
29 Отговор
И Ердоган не може да му го направи

Оценка:
-2 +13

Резултатите от калинковото
30 Отговор
Радево управление не закъсняват.

Оценка:
-17 +9

НА БЕДНИЯ ПЕНСИОНЕР И БОЛНИЯ
31 Отговор
САМО ЦУКАЛОТО МОЖЕТЕ ДА ВСЗЕМЕТЕ💪ДА МУ МИСЛЯТ ТУМБАЦИТЕ С ПАРИТЕ В БАНКИТЕ КАТО ДОЙДЕ Р.РАДЕВАТА ИНФЛАЦИЯ И ГИ ИЗЯДЕ КАТ ЦИГАНЕ БАНИЧКА С БОЗЪ😂😂😂

Оценка:
-10 +5

Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя
32 Отговор
Време беше и тия с милиони в банките да издухат супата...не,не става дума въобще за фалити, а най-просто инфлация, ама по целия свят.

Коментиран от #39


Оценка:
-2 +18

Луд
33 Отговор

До коментар #2 от "toy":


Да,ама телетата ти дават минуси и не могат да го проумеят.

Коментиран от #34, #35


Оценка:
-7 +3

Ами за
34 Отговор

До коментар #33 от "Луд":


глупост плюс ли дава? Да знам, че да не бъркам!

Оценка:
-0 +4

мунчо
35 Отговор

До коментар #33 от "Луд":


Господине,няма да обиждаш,аз дадох плюс,погледнах се в огледалото и ми се привидя телешка глава.Чудна работа.

Оценка:
-0 +8

Местният
36 Отговор
ЗАВИСИ ИМА КОНКУРЕНЦИЯ. КОНКУРЕНЦИЯТА Е МАЙКА НА ЕВТИНОТО. ПРОСТО ЩЕ ТРЯБВА БАБХ ДА ПОРАБОТИ ИЗ МАГАЗИНИ КАКТО ТРЯБВА ПРОВЕРКИ ГОДНОСТ СРОК ХРАНА. А НЕ ДА СИ ПЪЛНЯТ ТУРБИТЕ И ДА ИЗЛИЗАТ ПРЕЗ ЗАДНИЯ ВХОД НА МОЛА МАГАЗИНА ЗАВЕДАНИЕ ЗА БЪРЗ ХРАНЕНЕ.

Оценка:
-2 +8

Прецакахте ни
37 Отговор
...пенсионерите де! Марче, тая публикация ти и другите мисирки можеше да ни я спестите поне до пенсия( най–рано 7–мо число на месеца), че като вземем по супер сумата от 300– 350лв. да напазаруваме за цяла зима. Сега като го публикувахте по– рано, стоките ще бъдат изкупени от всички работещи за " огромната" минимална заплата, защото взимат пари или накрая на месеца, или около първо число.

Оценка:
-1 +9

Абе евреите в концлагерите са оцелели
38 Отговор
Тия търгаши на храни застанали на входа и на изхода на магазините за ХРанителнИ СТОки ще плащат куче със салам ален локум

Оценка:
-0 +4

Анонимен
39 Отговор

До коментар #32 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":


Тя/инфлацията/ тръгна яко с КОВИД-а! Такова "печатане" на долари и износ на инфлация американците не са правили от 2008г. насам, че дори и от по-преди! Как иначе ще си обезценят дългосрочните ДЦК и ще прее++ат китайците, руснаците, индийците и много други дето се наплющяха за по-високи лихви!?

Оценка:
-1 +7

Защо,
40 Отговор

До коментар #6 от "Ъхъъ":


сега управляват от мафията на Радев и нещата се влошават всеки ден.

Оценка:
-16 +7

свободен пазар
41 Отговор

До коментар #1 от "007":


ЗАБРАНЕТЕ СВОБОДНИЯ БАНДИТСКИ ПАЗАР И ДЪРЖАВАТА ДА ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА НА РЕГУЛАТОР!!!ЗНАМ ВИ ДОЛНАТА САТАНИТКА ИГРА НАВСЯКЪДЕ В ГЕЙРОПКА ВДИГАТЕ ОЛИОТО И ТОКА И ГОРИВАТА !!!!!НАМАЛЯТЕ ГРАМАЖА И УЖ ЧЕ СВАЛЯТЕ ЦЕНИТЕ ДОЛНИ САТАНИТСТИ ОТ КОРОНА СЕКТАТА.

Коментиран от #43


Оценка:
-4 +11

Гошо от Почивка
42 Отговор
Не са виновни търгашите, самопровъзгласили се за производители на стоки с най-добро качество. Вината е на тези, които купуват продуктите им. Цената много отдавна не означава качество, продават ви марката, качеството на продукта отдавна е на заден план. Аналогични стоки, с подобни вкусови характеристики, и на много по-ниска цена, са буквално пред очите на купувачите, само че рекламата е взела превес пред здравия разум и вкус, и масово се купуват стоки, носещи популярни марки и съмнително качество. А оправдания и основания за увеличаване на цените винаги ще има. Странното е, че все още има хора, които се "връзват" на подобни оправдания като повтореното многократно в статията увеличение на цената на електроенергията и горивата. А още по-странно е, че някой смята, че животът ни няма да е същият, ако не консумираме определени продукти...

Оценка:
-2 +9

оня с коня
43 Отговор

До коментар #41 от "свободен пазар":


Нали ти е ясно че ако забраниш свободния Пазар,ще видиш празни рафтове в магазините като при Соца?А ДЛЪЖЕН ли е Плагежоспособният Гражданин на БГ да страда от липса на Стоки единствено и само защото ти си безпаричен Лумпен и се чудиш от кого да изпросиш една цигара?

Коментиран от #77


Оценка:
-13 +5

Tommy
44 Отговор

До коментар #21 от "НЕ ПОЛИТИК":


При овчия Живков бяхме като крепостни селяни,даже не можеш да доближиш границата без открит лист, сега като не ми харесва, отивам където си поискам в почти всички страни и си печеля, че съм учил. Не Мерси.

Оценка:
-14 +2

tghrth
45 Отговор
на мухобойко трагедиите

Оценка:
-2 +8

dgfretgre
46 Отговор
време е да изметем недоразумението мухобойко

Оценка:
-2 +10

Гърчев
47 Отговор
Доживотна каторга за гробарите на БГ - Винету, Шиши, Дпган ООД, Каскета, Черепа, Прокопиеф и т нт - надолу по веригата!

Тиквата окраде милиарди! Какви хора сте бе?! Да гласувате за него, за 20 сребърника се продавате...

Оценка:
-3 +18

доц Мангъров
48 Отговор
Скоро чакайте по-големи данъци, сметките за тока ще са х3, безработицата ще бъде огромна. Който може да се изнася, другите ще дочакат правителство, което ще ни отвърже от борда + хиперинфлация. Хората ще откачат, отново ще има самоубийства, и беззаконие. Тука ще се напълни и с мигранти, стотици хиляди пуснати нарочно от Турция. Те имат над 2 милиона на своя територия. Положението ще излезе изцяло извън контрол. Тука ще са размирици и кланета всеки ден. В един момент ще се молим на турската армия да ни защитава. Малко по-късно ще сменим и гражданството си с турско. А до няколко години България ще се присъедини в състава на Турция и ще престане да съществува като автономна държава окончателно. Повече няма да я има а ние ще сме също като американските индианци. Наследници на отдавна изчезнал народ.

Оценка:
-2 +20

Дебили
49 Отговор
Искахте Радеф Хак да ви е Пак си го изберете некадърника дето и в неговото село не гласуват за него

Коментиран от #71


Оценка:
-12 +10

Цакайте ги
50 Отговор
Цените може да ги наместите много лесно. Купувайте си само имитиращи продукти, а не "качествени" (само на думи). Като няма търсене, да видим как ще надуват ценичките. Имитиращото сирене между другото е много вкусно, и е пълен мит че другото било по "здравословно". Каква здравословност като винаги сте на първо място по смъртност.

Оценка:
-4 +6

Градушка
51 Отговор
Хлябът и прясното мляко и без това са страшно вредни. Яжте варива, леща, боб, картофи, ориз, и ще сте много по здрави. И ще видите как търгашите ще се принудят да намалят цените.

Оценка:
-1 +10

Фаро
52 Отговор
Работодателите са кожодери, лоши хора по природа

Оценка:
-0 +5

53
Този коментар е премахнат от модератор.
54
Този коментар е премахнат от модератор.
АнтиСоросоид
55 Отговор

До коментар #1 от "007":


Изсичате горите на България, почна от Костов, НДСВ, ГЕРБ.
Съсипахте земеделието, изнасяме само пшеница.
Превърнахте ни във васали на САЩ и Русия.
Унищожихте ракетите, заводите, производствата.
При тройната започна дивашката приватизация на тока и откриването на над 1200 никому ненужни ТЕЦ1 и 3, Вец-ове, перки, фотоволтаици, ненужни, скъпи неефективни-за да грабите от народа.
Тук останаха мутри и съсловни олигархати.
Вече се молим да не влезем в болница.
Дебелият Сашко Йорданов-евродепутат. Кадри на ДС в ИТН-кадри на НДСВ в ИТН. Кунева Пръмова-комунистическата снаха не е в затвора за затварянето на реакторите Козлодуй.

Една гьостерица за вас, алчни, агресивни соросоиди, съсипахте България и народа й. Живуркате от НПО-на Христо Иванов и продажбата, краденето на България.

Оценка:
-0 +11

Гоча
56 Отговор
Аз слаб и спортувам. Купувам само качествени храни и ям малко,но имам достатъчно енергия.Съседа е на моите години купува само евтини храни и яде много.Дебел е и няма никаква енергия.И двамата харчим за храна почти еднакво.Той признава,че моят начин на живот е по добър,но при него няма да стане,защото щял да умре от глад.Първото нещо което премахнах преди да заживея така е страха да не умра от глад.После разбрах,че има и други храни освен боклуците,които наистина те хранят и те карат да живееш

Оценка:
-1 +3

6556556
57 Отговор
"Идеите" за икономическо българско чудо на служебния икономически пудел започват с максимално намаляване на паричната маса на населението с инфлация, банкови фалити и вероятно още нещо ново научено в харвърт. Така работи американският капитализъм, като хората да нямат излишни пари и работят повече за да живеят добре. Свиквайте с това, което сами си го правите като гласувате и избирате разни хубавелки и чаровници а не работещи за вас. Как ги сърбят ръчичките тези алчни, млади, крадливи тарикати за вашите почти 80 млрда влогове и как ще виете на умряло съвсем скоро.

Оценка:
-1 +7

Смачкайги Бойко
58 Отговор
Искахте "ПРОМЯНА"....?!? На ви сега "ПРОМЯНАТА" със започналото драстичното увеличение на цените И задаващата се галопираща инфлация....
Трябваше да минат само няколко месеца без Борисов, за да се разбере в каква безизходица и безпътица с наближаваща страхотна криза за народа вкараха страната протестърите и протестните партии под инициативата и ръководството на комуниста Радев...!!!
Тези които търсеха и искаха"ПРОМЯНАТА" от една добре функционираща и стабилна държава с висок кредитен рейтинг и европейско развитите, без инфлация и непрекъснато повишаващи се доходи и пенсии за населението, ако днес протестираха и викаха "Борисов е позор, Съд и Затвор" не полицията, А НАРОДА щеше да ги пребива с тояги и разгонва с камъни, защото България само за няколко месеца при управлението на некадърника Радев изпадна до дъното на европейските класации и "протестърите" колкото по-истерично плюят и реват срещу Бойко Борисов, толкова повече ДНЕС подкрепата от народа за ГЕРБ нараства, а Бойко Борисов за ужас на "старите комунистически муцуни" отново вече е първи по рейтинг И по последни проучвания и дaнни, той отново ще се завърне в бялата джипка...!!!

Коментиран от #61


Оценка:
-7 +6

Следствието ГЕРБ
59 Отговор
Това е истината !

Оценка:
-1 +6

РАДЕВ, НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ
60 Отговор
ТВОЙТЕ ПИТОМЦИ ЩЕ НИ УНИЩОЖАТ

Оценка:
-5 +4

61
Този коментар е премахнат от модератор.
АнтиГерб
62 Отговор
БОРИСОВ НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ БЕ, СЪСИПА БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-3 +7

РАДЕВ, ПАК СЕ ДЪНИШ
63 Отговор
ДОКОГА, БЕ РАДЕВ.....КОРУПЦИЯТА СИ ТЕЧЕ С ПЪЛНА СИЛА, ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ, НАРОДА ОБЕДНЯВА, КОВИТО СЕ ЗАВРЪЩА, МИГРАНТИТЕ НИ ПОЛАЗИХА....ЗА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЩЕ ЗАКОПАЕТЕ ДЪРЖАВАТА

Коментиран от #76


Оценка:
-9 +4

РАДЕВ, ТВА ЛИ ТИ Е ПРОМЯНАТА
64 Отговор
МИЗЕРИЯ, БЕЗВЛАСТИЕ И ПЛЮЕНЕ ПО МЕДИИТЕ.....ОЛИО 4 ЛВ ЛИТЪРА, ХЛЯБА ГОНИ ДВА ЛЕВА, ТОКА СКАЧА ЯКО...ТВА ЛИ ТИ Е ПРОМЯНАТА БЕ РАДЕВ....ПАК ШЕ ВИКАМЕ...МУТРИ ВЪН

Коментиран от #65


Оценка:
-8 +5

Ха хо
65 Отговор

До коментар #64 от "РАДЕВ, ТВА ЛИ ТИ Е ПРОМЯНАТА":


Герберче, Радев изобщо не ти е виновен! Стига с тази опорка на Вожда ти! Поскъпването е заради тока , а тока поскъпва заради спекулата на свободния пазар и включването къл гръцката енергийна система! Което пък изобщо не е работа на Радев! Баце се из@к@ и тихичко се скри в зайчарника! Ходи да му чистиш якото!

Оценка:
-3 +4

mi6osp
66 Отговор
Не е само тази причина, но тя е основната : подготвя се повишаване на пенсиите с 12,5 процента и както винаги в подобни случаи търговците пробват да увеличат цените с много по-висок процент. Защото пенсиите отиват основно за храна.

Оценка:
-0 +3

Българка
67 Отговор
Няма значение.Важното е фърчилото да управлява.Ако трябва ще ям хляб и сол и ще пия бистра студена водица.

Оценка:
-4 +3

Пешо Папура
68 Отговор
Казано е-ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА...Някой има ли да допълни нещо? Не ? Приема се единодушно.

Оценка:
-2 +3

Комунист
69 Отговор
Другаря Радев е новия Виденов.Чака ни нова Виденова зима. Който оцелее, оцелее.Това е промяната и морала на другарите.

Оценка:
-5 +2

70
Този коментар е премахнат от модератор.
нека те е яд
71 Отговор

До коментар #49 от "Дебили":


Пак ще гласувам за него!

Оценка:
-0 +0

72
Този коментар е премахнат от модератор.
Мдааааа
73 Отговор
За да може Зоров всяка година да си сменя Махнаха,решил човека вода да добавя в сиренето!Вода за Майбах!Като смет за сливи!

Оценка:
-1 +1

Мдаааа
74 Отговор
За да може Зоров всяка година да си сменя Майбаха,решил човека вода да добавя в сиренето!Вода за Майбах!Като смет за сливи!

Оценка:
-1 +1

Админ
75 Отговор
Публикувано във факти.бг: В същото време в редица производствени сектори заплатите са по-ниски или запазват нивата си отпреди поскъпването.
И каква е логиката, преди време един тръбеше по всички платени тв, че за да растът заплатитие трябва да се вдигат цените.

Оценка:
-0 +3

Админ
76 Отговор

До коментар #63 от "РАДЕВ, ПАК СЕ ДЪНИШ":


Това е от минираното 12 годишно управление на твоя бащица, сега искаш за 6 месеца чудо да стане, при положение че е мазано 12 години, е как да стане ?

Оценка:
-1 +3

Ханку Брат
77 Отговор

До коментар #43 от "оня с коня":


Мауейййййй!!! Тц,тц,тц!

Оценка:
-1 +1

Истината
78 Отговор
Не само млякото ами и цената на пилето на жар. Тул където живея преди 2 месеца беше 8 лева а сега е 9. По добре да си купя живо пиле от село.

Оценка:
-0 +1

Сатана
79 Отговор

До коментар #11 от "Бацо Гацов":


По всичко изглежда,че Радевата зима ще бъде с пъти по—свирепа от Виденовата,която Българите преодоляха.Но от сегашната ни делят има—няма два месеца.Запасявайте се с продукти и не ходете на избори.Няма смисъл сами да се закопавате.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Доналд Тръмп
Президентът на САЩ на митинг в Аризона
Ким Чен-ун започва да уважава САЩ и от това може да излезе нещо добро"

Още бисери
ТОП 5