Last news in Fakti

2 Септември, 2021 09:33 20 163 46

Социалният министър попари надеждите на пенсионерите

  • гълъб донев-
  • пенсионери-
  • пенсии

До 5 години може да падне таванът на пенсиите

Социалният министър попари надеждите на пенсионерите - 1
Снимка: БГНЕС

За следваща и по-следващата година е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите. Това може да стане в един период до 5 години. Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният социален министър Гълъб Донев.

Донев уточни, че таванът на пенсиите е вързан с максималния осигурителен доход и ако се следва Кодексът за социално осигуряване максималната пенсия е 40% от максималния осигурителен доход. Когато започне плавно да се вдига максималният осигурителен доход, постепенно ще отпадне необходимостта от съществуването на тези ограничители.

Донев каза още, че е стартирало нормално отпускането на пенсии от втория стълб - допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Това, което много хора могат да направят, е да подадат заявление за преизчисление на пенсията, каза той.

По отношение на бюджета, социалният министър заяви, че в момента има срок за даване на предложения между първо и второ четене. До 2 септември трябва да бъдат дадени предложенията за бюджета на ДОО и НЗОК, а до 10 септември на държавния бюджет.

Следващите дни ще бъдат съществени за това какви предложения ще бъдат представени към трите законопроекта, каза той. По думите му предложенията в бюджетите в социалната сфера са най-атрактивни, защото интересите на българските граждани минават през тази сфера.

"Надявам се здравият разум да надделее, защото трябва да се запази финансово устойчива система, да има адекватност на доходите от пенсии, мотивация към хората, които в момента са в осигуряване и техните вноски финансират размерите на пенсиите, които се изплащат в момента. Много са основните моменти, които трябва да бъдат отчетени, когато се правят предложения, за да не доведе разклащане в системата", каза министърът.

Той смята, че така трябва да се направи преизчислението на пенсиите, че то да бъде справедливо за всички български пенсионери.

По отношение на енергийните помощи Донев заяви, че те се получават 5 месеца в годината, докато пенсиите целогодишно. Тази година е увеличен размерът на енергийната помощ - за целия политически сезон е 523.55 лв. Помощта ще се изплаща от 15 септември.

Нарастват потребителите на тази помощ. Тази година те са над 330 000, което е близо 17-18 % ръст.

Донев каза още, че политическите партии предлагат промяна в размера на майчинството за втората година. В момента помощта е 380 лв. Предложенията са за различни размери. Голяма част от майките са осигурявани върху минимална работна заплата и има предложение втората година да се получава размера на минималната работна заплата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хаберих

    9 14 Отговор
    Донев уточни, че таванът на пенсиите е завързан за максималния осигурителен доход с копринена завързалка за коса.

    Коментиран от #3

  • 3 бл.134 в Зап. парк

    12 31 Отговор

    До коментар #2 от "хаберих":

    5000 минимална пенсия .Или Гълъбец махай се от кабинети и страната
  • 4 Антитрол

    79 22 Отговор
    "попари надеждите на пенсионерите" - изобщо не е попарил надеждите на пенсионерите защото с таван на пенсиите са много малка част и то главно военни, полиция и работили в държавната администрация на тлъсти заплати - тия дерибеи изобщо не мога да ги мисля защото не са допринесли с нищо за обществото а сме ги хранили с нашите данъци.

    Всички работили в производството в частния сектор могат само да си мечтаят да доближат тавана.

    Коментиран от #18, #41

  • 5 Работещ

    35 22 Отговор
    Пенсии че пенсии а аз и сигурно още хиляди като вземам 1000 лева с две деца студенти карам сигурно с по малко от пенсионер.

    Коментиран от #11, #16

  • 6 Правилно

    63 22 Отговор
    решение. Сега таванът е 1440 лева! Докъде да расте и как да отпадне този таван. Има семейства, които живеят с такъв доход или малко повече. Нека се повишават пенсиите, но този таван ми се вижда множко.

    Коментиран от #25, #42

  • 7 Ох...объркват ме всеки път...!

    30 3 Отговор
    Като заговорят едни сложнотии за- ,,първият стълб"...за- ,,вторият стълб"...,за не знам си кой...- ,,дирек" на пенсионната система...🙄😔😤😰☹️!!!
  • 8 ПенсионерА

    35 6 Отговор
    По Предложенията Им, Ще ги Познаете и Си Правете Изводите за КОГО да Гласувате !!!!!
  • 9 Баба Гицка

    28 3 Отговор
    Въх! Как ше живея без таван?

    Коментиран от #12

  • 10 питам

    36 13 Отговор
    Колко хора се осигуряват на тавана? Защо пенсионерите с мах пенсии се представят за едва ли не бедни, нещастни хорица, блъскали цял живот неуморно? Миньорите са единици. Другите не са работили в реалния сектор- военни, банкери, шефове на болници, политици...
    Колко е бил таванът на пенсионните осигуровки преди 5 или 6 год.? Какви суми са плащали на месец?
  • 11 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Работещ":

    Студентите могат да работят на непълен ден някъде. Аз работих, гледах парализиран инвалид, хранех го, пазарувах му, давах му лекарства и да, и памперси сменях.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Banana Tsunami

    26 5 Отговор
    Гласи го за себе си, тоя търтей. Без таван и в бъдеше, но за шепа крали от държавата майкопродавци. Затвор за тези, които превърнаха България в несоциална, третоеазрядна, бананова република! Събудите се, хора!
  • 14 АнТоНиМеН

    26 3 Отговор
    Трябва да се ревизира дълбоко цялата осигурителна схема, особено в частта си определяне минимални доходи по браншове. Това е една гнусна схема, с която буквално се ограбват всички работещи, удобна за работодатели и неизгодна за държавата. Държавата, която уж се бори срещу сивият сектор и добруването на бъдещите/сегашните пенсионери, добруването на работещият. Просто е, всяко осигуряване на минимален праг или около него, трябва да бъде обект на проверка/проследяване. Приказките за пенсионна реформа са илюзия, а народа в делюзия.
  • 15 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    35 16 Отговор
    ЗАЩО ЩЕ ОГРАНИЧАВАШ ПЕНСИЯТА МИ БЕ ГОСПОДИНЕ.
    ДА НЕ БИ ТИ ДА СИ ПЛАЩАЛ ОСИГУРОВКИТЕ МИ???????
    ПЕНСИЯТА ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ НА ТОВА КОЕТО СЪМ ДАВАЛ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ТРУДОВ СТАЖ.
    СТИГА С ТАЗИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ТЕОРИЯ ЗА РАВНОПРАВИЕ.
    КОЙТО СЕ ОСИГУРЯВАЛ НА МАКСИМУМА ЩЕ ПОЛУЧАВА ТОВА КОЕТО Е ЗАСЛУЖИЛ.
    НЯМАШ ПРАВО ДА ГОВОРИШ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ.

    Коментиран от #27

  • 16 ти вземаш

    29 5 Отговор

    До коментар #5 от "Работещ":

    1000 лв, а моята заплата е чисто 600 лв. и всеки месец се мая как да оцелея.
  • 17 БАЙ Х@Й ‼️

    30 0 Отговор
    Бля Бля Бля .... Таванът "пада" вече повече от 20 години, както и капитализма ‼️‼️‼️
  • 18 нннн

    41 14 Отговор

    До коментар #4 от "Антитрол":

    Да добавя, че на повечето претендиращи за максимална пенсия осигуровките са плащани от бюджета, т.е. от останалите работещи.

    Коментиран от #26

  • 19 Не им е угодно

    21 2 Отговор
    КАКВО СТАНА С АВТОМАТИЧНОТО РЕГУЛИРАНЕ НА ПЕНСИИ, ЗАПЛАТИ, СОЦ. ОСИГУРОВКИ СПРЯМО ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ И НЕХРАНИТЕЛНИ СТОКИ направено от служебния кабинет Орешарски? Там имаше и регламент за заплатите в държавния сектор, вкл. и депутатските заплати! Иначе казаното има логика.
  • 20 Му Глобул

    10 3 Отговор
    КОЙ ОТ РЕЯЛ ИКОНОМИКАТА РАБОТИ ВЕЧЕ В БУЛГАРИШ!?! БУЛГАРИШ Е РАЯТ НА ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИТЕ. НОВИЯТ ЕВРО ЗАЕМ ДОЙДЕ ЛИ!? КОЛКО МИЛИОНА ? ПРЕМИИ ТРИНАЙСТА ЗАПЛАТА ЕВТИНА ХРАНА ЗА НЯКОЙ И ОБЛЕКЛО . ДОНДУРКОВЦИТЕ ЯСКАДЖИИ ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ ОТ РЕЯЛ РАБОТЕЩИТЕ В БУЛГАРИЯ !! ? СЪЗ ЗАЕМИ ЕВРО. НА СКОРО УПРАВАТА НА Б.Г. НОВ ЗАЕМ ВЗЕЛА КРЕДИТ. МИЛИОНИ. ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИТЕ ИСКАТ ЗАПЛАТИ ГОЛЕМИ И САМО ЗАЕМИ ВЗИМАТ И БАЛАМОСВАТ НАРОДА.57
  • 21 БАЙ Х@Й ‼️

    21 0 Отговор
    Всъщност "таванът" си е на мястото, а спада бройката на хората с пенсии над него ‼️ Като останат стотина души- "Оооо, чуди утре таванът пада!"‼️ МЕЖДУ ДРУГОТО ВЕЧЕ ИМА ПОЧТИ ТОЛКОВА ЗА КОИТО ТАВАНЪТ НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ, ЗАЩОТО ЗА ТЯХ ОГРАНИЧЕНИЕТО НЕ ВАЖИ ПО ЗАКОН ‼️‼️‼️‼️‼️
  • 22 значи

    22 2 Отговор
    от заглавието излиза, че като падне тавана на пенсиите и всички пенсионери юруш на парите...колко са всъщност тия пенсионери, които се вълнуват от тавана на пенсиите? Тия с 300 лв - надали...
  • 23 Димитров

    4 7 Отговор
    Вашето предложение за пенсиите е най-добро.
    Ясно кажете на партиите,че виН аги може повече,но в момента за бюджета единствено реално е
    Вашето предложение!
    При други обстоятелства повече,но ясно го кажете!
  • 24 Все се чудех защо

    16 0 Отговор
    работодателите взимат отношение при формирането на пенсиите и винаги са за тяхното задържане на ниски нива! Днес ми светна...при възможност за реални и високи пенсии, работещите ще поискат да се осигуряват на реалния размер!
  • 25 Пенчо ахмака

    21 9 Отговор

    До коментар #6 от "Правилно":

    Замисли се по обратната логика. Тези, които вземат 300 лв пенсия са внасяли по 200-300лв на месец. Тези, които вземат 1400 са внасяли всеки месец по 1000лв на нагоре. За теб може да е множко, но хората са си плащали за да могат после да получават.
  • 26 Бай Нанай

    18 6 Отговор

    До коментар #18 от "нннн":

    Напълно си прав! Осигуровките на хилядната администрация в Държавата, полиция, армия, парламент, просвета, здравеопазване и всички структури "Вторични разпределители на бюджетни средства" плащат 50% от осигуровките на служителите си пряко от бюджета . Като се има пред вид че и заплатите на служителите в тях са бюджетни то и личният им дял в ДОО не е личен, а от бюджета.
    Системата на формиране на пенсиите е сбъркана.
  • 27 Пламенти

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "ДАСКАЛ ГЕНЧО":

    Той може би не е,но всички останали сме ти ги плащали
  • 28 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    ТАВ ТА ТА ПРЕЗИДЕНТИ СА БЕЗ ТАВАН --- НО ИНФОРМИРАЙТЕ НИ ---КОИ ДРУГИ СА / ТА ДА ГИ ИЗ ТРЕ ПЕМ / !!!!!!!!!!
  • 29 Са урай

    8 3 Отговор
    Със отпадане на тавана на пенсиите. по български манталитет ще стане следното. Всички дребни собствени ци ще пишат своите няколко работника на половин или ми имална заплата/но ще им дават заработеното/ а на себе си ще си пишат огромни заплати. Ей такива ще бъдат огромните пенсии без таван,,,, не че сега не правят такива врътки,,,, От това ще се втзползват и толупите със зелени чорапи и МВР рекетйорите. Какво може да измисли неизбрано а назначено правителство от шапкари тунеядци
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 No name

    14 9 Отговор
    Не завиждайте на пенсията на военните.Аз бях такъв.И не съжалявам.Въпреки,че по 4 месеца в годината не бях при семейството си.Въпреки,че се грижим за децата на някои от вас,като за свои.Въпреки,че моите деца се родиха ,когато бях с вашите деца.Не се оплаквам.И пак бих станал такъв.Е , АНТИТРОЛ съгласен ли си да живееш така?Надали.Знам ,че такива като тебе ще избягат веднага ако стане напечено.Аз не съм дерибей и не обичам ревливите като теб.Не се обиждай. Просто бъди мъж.

    Коментиран от #34

  • 33 Студопор

    10 1 Отговор
    Както го виждам аз - току-що казаха на хорицата, че песничката няма да им се вдигне доде да живи, а парите ще бъдат пренасочени към по-важни пера в бюджета като к@рви и бЕло за политиците.
  • 34 военни

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "No name":

    Военните са търтеи, които не допринасят нищо за държавата! При социализма имахме 400 хил. армия, сега имаме 25 хил. Няма разлика - държавата ни е все така бедна и народът - нещастен. И никой външен враг не иска да ни пороби, защото ние сме поробени от нашите алчни политици! Имаме и най-голямата полиция в ЕС на глава от населението!

    Коментиран от #44

  • 35 фен

    9 5 Отговор
    До32-грижихте,се за нашите,деца,като за ваши.По-смешно,изречение,не бях чел.Бил съм войник,знам как се грижихте,за,,вашите деца.

    Коментиран от #37

  • 36 Кочан

    5 13 Отговор
    Проблема е че такива като Румен Радев компрометираха българския офицер. А той беше на своя пост и в студ и глад, но такива типове се възползваха по най-долен начин от добрите намерения на тези хора.
  • 37 селтак

    9 8 Отговор

    До коментар #35 от "фен":

    Грижили се били! Да не би да влизахме във казармата пожелание? Най хубавите години ни отнехте!Кво са се грижили що не каже за извращенията по трудовите поделения и във кашимерията?
  • 38 гражданин

    5 1 Отговор
    Забравиха социалната справедливост която се получи тези имащи право на пенсия с придобит осигурителен стаж по чл.69 от КСО .АПЗ .Не ги освобождават ипродължават на заеманите длъжност до навършване пределна въздраст .
    ВМВР има над 1650 АПЗ на щатни длъжности .
  • 39 безпартиен

    7 5 Отговор
    А сега нека да видим кои са тези с максималните пенсии.Мисля,че това са хората на които доходите им са от държавния бюджет-висши управленски кадри/министри,депутати,МВР и МО генерали,"банкери",ръководители в съд,прокуратура/,някои едри "бизнесмени"!За останалите внасящи вноските си редовно и работещи в частния сектор,това е мисия невъзможна!Никой с малък или среден бизнес,както и работещи в такъв не могат да си позволят вноски за максимална менсия!Изводът е,че единствено "работата със заплата от бюджета позволява живот без лишения и спокойни старини с голяма пенсия!Нищо не се е променило за последните 32 години независимо,че някой си мислят за "преход"Преди 10.11.1989 имаше т.нар. "преустройство" и докато народът се преустройваше,тарикатите в ръководството на държавата се устройваха,че да остане за деца и внуци!
  • 40 Доко

    0 1 Отговор
    Донев има в предвид тавана на "ЛЯТНОТО КИНО". И както повелява традицията: Държавния служител ще черпи благини а останалите работещи само мрачни и безпарични старини.
  • 41 АЙ СТИГА БЕ

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Антитрол":

    Абсолютно прав си - тези, които са били на държавна хранилка цял живот и днес обясняват колко са дали на България, просто искат да продължат да папкат за сметка на тези, които измряха по на 60-65 години без да дочакат пенсия - от хубав живот предимно.
  • 42 Леля гошкс

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Правилно":

    Не е много , малко е на останалите. Тея дето са работили без осигуровки, но с деа пъти по-висока заплата - няма да взимат пенсия. Ще взимат помощи. Това е нил техен избор. Те парите са си го взели досега. Лошото е , че след като няма пари в касата ще ги плащаме всички ние от данъците. Да отбележа, че сега и голямите работодатели не внасят всички осигуровки, но защо държавата го допуска.
  • 43 Ъхъъ

    2 1 Отговор
    Аз пък викам пенсиите да са от лични партиди, колкото си внасял и спестил толкова. Да не се обвързват с текущите заплти и данък пенсионер !!!
    Стига вече сме хрантутили бъдещи пенсионери от намаляващо работещо население
  • 44 А вицът

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "военни":

    Абе военните били търтеи ама при соца защо имаше поговорка,че Господ ги чакал да им даде ъкъл на моста,пък те форсирали реката под моста? Помня как ме бъзикаха,че военните били катунари. При соца военната служба беше трудна не само за наборните войници,но и за офицерите и сержнтите - пазеше се бойна готовност за напускане на поделението за 30 мин. лете и 40 мин. през зимата. Предните отряди за 3-4 часа заемаха позици на турската и гръцката граници. Ако някой си мисли,че е детска игра 1000-2000 души да се изнесат с техниката на 20-30 км на границата....дълбоко се заблуждава. Машини се разваляха,затъваха,теглеха ги,ремонтираха ги на полето,понякога се и обръщаха. Патроните,гранатите,снарядите и сухарите и консервите стояха в бойните машини. За мен съм си правил изчисления,че саме вдигали по тревога с излизана награницата за поне 2-3дена по 5-6 пъти на годината. Традиционно за Трифан Зарезан във всяха армия винаги вдигаха по тревога по 1-2 полка. Като сложа висинетопограницата по тревога,зимните и летните лагери,тактическите и КЩУ,посредничеството поучения,стрелбите.....и ми се събира по 4 и повече месеци вън от семейството и гарнизона. Отделно всеки месец офицер или сержант даваше по 3-4 дежурства било като дежурен по поделение,по парк,началник на караул,дежурен по кухня..... Всичко това при демокрацията за няколко години изчезна като с магическа пръчка - по тревоги с техника не се излиза,стрелби,лагери и учения са много по рядко,дежурствата се компенсират
  • 45 Като с

    2 0 Отговор
    Всичко това при демокрацията за няколко години изчезна като с магическа пръчка - по тревоги с техника не се излиза,стрелби,лагери и учения са много по рядко,дежурствата се компенсират щото така било в цивилния сектор.По Тошово време се даваше 1 ден почивка само ако си бил дежурен събота срещу неделя. Извода ми е,че цивилните сгоди и финтифлюшки навлязохо необратимо в армията и сега за 3-4 часа не е възможно само да оповестят и съберат офицерите и сержантите в поделенията,камо ли да мъцнат да излязат с техника навън.
  • 46 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Редник влязох. Два пъти ме произвеждаха- два пъти ме разжалваха.Не се оплаквам -не се хваля...Редник се уволних.........
    Винаги съм се възхищавал на своите командири - офицери и старшини от инженерните войски. Става дума за далечните 60 години на миналия век. Службата си носеха достойно - с грижа за войника преди всичко!!Бяхме стотина човека уволняващи се и стискахме ръце за довиждане на командирите си, които ни изпращаха в живота.
    Помня добре. Тогава от Бургас на моторче "Балканче" се зададе старшината Ников. Огромен мъж с невероятна физическа сила. Как го е носила тази моторетка- секрет-130 кг не са малко ! Като редови войник бил "мостовак". Посрещнаха го цивилните вече "мостоваци". В нея служба трудът бе много тежък и военните подбираха здрави, прави физически силни момчета още от наборните комисии. Че го награбиха този старшина заедно с "Балканчето" и започнаха да го подхвърлят във вуздуха , като детска топка. Офицерите стоящи настара, ръкопляскаха покъртени от израза на любовта войнишка към един от тях. Когато го пуснаха на земята - човекът бе просълзен. Прегръщаше всички и му помня думите: " Радвам се за Вас , момчета. Вие сте един от малкото набори, които както влязохте в казармата, така се и уволнявате"
    Като цяло тежък е армейския живот и много рисков! Не им завиждайте на пенсиите. Бъдете реалисти - разсъждавайте без злоба и забравете лошите спомени ! Колкото и да са високи , пенсиите на запасняците-военни, не могат да
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове