Last news in Fakti

2 Септември, 2021 10:53 1 939 9

Ченчев: Партиите на протеста можеха да разградят модела, но умишлено не го направиха

  • иван ченчев-
  • бсп-
  • партии на протеста

В последните 5 години няма тема, по която БСП да е говорила и накрая да не се е оказала права

Ченчев: Партиите на протеста можеха да разградят модела, но умишлено не го направиха - 1
Кадър Bulgaria ON AIR

„Партиите на промяната изказаха своите доводи за това защо не ни подкрепиха в съкращаването на срока на актуализацията на бюджета. За нас беше важно да уточним по актуализацията на бюджета кои са важните в момента приоритети за България, а такива безспорно има. Неслучайно направихме срещи с браншови организации, със синдикати на МВР и всички те се обявиха за актуализацията. Поради тази причина ние съвсем разумно предложихме да се съкратят сроковете, това е правено в предишни парламенти, но така или иначе не бяхме чути.“ Това заяви председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и депутат от ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Във връзка с отказа на “Демократична България“ да присъства на разговорите с БСП социалистът обясни, че отговорността е тяхна пред избирателите им. Той допълни, че и в 45-ия, и в 46-ия парламент е пропиляно ценно време по спешни и неотложни въпроси, и тази отговорност също трябва да се носи от партиите. „Българските граждани искаха да имат стабилност, искаха да им се решават проблемите, изправени сме пред кризи и решението за нови избори в никакъв случай не е държавническо“, каза още Ченчев.

Той определи вчерашната среща на левицата с “Има такъв народ“ като предизвестена: „Нямаме и не сме имали никога намерението да правим компромиси по отношение на важните приоритети за страната. Искахме и ги поставихме на масата, разписали сме ги и те дори се бяха съгласили, а изведнъж пак се оказахме партия на статуквото“, възмутено заяви той.

Нападките за “прегръдка“ между БСП и ГЕРБ Иван Ченчев определи като виц: „Това как ИТН са разбрали днешния дебат е едно, но ние като партия не се бъркаме в нито една друга партия или институция, последователно се опитваме да решаваме проблеми, за да има диалог“, категоричен бе той като добави, че едно да отидеш гост в някое предаване, а съвсем друго да отидеш в кабинет и да решаваш политически съдбини на България, да правиш договорки на тъмно. „Всички те си признаха под една или друга форма, че са ходили и това, че са ходили говори колко права е била БСП като партия през годините, че винаги нещо се случва на тъмно и заради това държахме всичко да се случва на светло и пред камерите“, каза още той.

„На 27-и август беше първото четене на актуализацията на бюджета, минали са 5 дни. Къде бяха тези партии днес, които ни уверяваха, че имат готови предложения, които са със съответните оценки за въздействие, изчисления на финанси и прочие?“, попита социалистът. Той изрази и притеснение, че щом не може да се вземе консенсус по актуализация на бюджета в момента, как в 47-ия парламент ще се приеме цялостен бюджет за страната, и то при тези популистични действия от страна на различните партии. „Когато ние днес предложихме да се срещнем и да говорим по актуализацията на бюджета, за да избегнем именно популистичните действия, това не се случи. Това означава, че умишлено т.нар. “партии на протеста“ не искат да има промяна на модела. Моделът си остава, имаха възможност да го разградят, и не го направиха, даже се чудят как да избегнат от политическата отговрност“, категоричен бе той.

Иван Ченчев обясни, че левицата ще върне мандата в разумен срок, както заяви и лидерът на партията Корнелия Нинова, но окончателното решение ще бъде взето на предстоящия Национален съвет.

Личното мнение на социалистът е, че трябва да има избори 2 в 1, тъй като в противен случай има опасност хората да не излязат да гласуват в поредни недели.

„Надявам се, че нашият електорат, се е убедил в правотата на БСП в последните 5 години. Няма тема, по която да сме говорили и накрая да не сме се оказали прави. 5 години водихме борба в парламента, излизахме от него. Ние продължаваме в нашата последователност, и не се притесняваме от нищо. БСП трябва да продължи това, което е заложила като линия, като мерки, които е заложела вътре в партията, и които в момента излизат като крайно необходими“, коментира той като допълни, че актуализацията на бюджета трябва да се занимае час по-скоро с въпроса за пенсиите.

Социалистът обясни и подхода, с който левицата е искала да преговаря за съставяне на кабинет с третия мандат: „Ние не отидохме както го направиха “Има такъв народ“ с име на премиер и готов кабинет, бяхме готови да изслушаме предложенията на тези, с които преговаряме. Ние не извивахме ръце, бяхме готови на разумния диалог и го направихме“, припомни Иван Ченчев.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    С Кирчо ще направим една истинска партия на протеста и ще съберем 140 депутати.

    Коментиран от #9

  • 2 Димитров

    6 0 Отговор
    Народното събрание спи,ослушва всичко,ще стигне до лелите и толкоз!
    Декларации от всички да,но действия не!
    А по действията ще ги познаем,нали?
    Всички партии имат принос за това,явно не само на някои,а на много това им изнася!
  • 3 Zyggy

    3 2 Отговор
    Ченчев... Ченчев... от ЦСКА до БСП...дълъг и червен път вървиш... Повече се оказахте, а ние мислехме, че сте "На всеки километър"... Уви...генерална грешка беше всичко...
  • 4 Ъхъъъ

    2 2 Отговор
    Тези пт статиквото сега драпат за гласове и не желаят да правят промени преди изборите, защото иначе са тотална щета ….
    Борбата е на живот и смърт за ГЕРб-СДС-ДПС-БСП …
  • 5 Тринидатска Моруга

    2 1 Отговор
    Разбира се.Гарван гарвану око не вади!В Бг всичко е ДС с всичките си метастази...но когато проздъ,то е завинаги!Тук всичко е ясно и свършено.Край бе хора!Момента отдааавна мина..фано децата ни простят,но незаслужаваме
  • 6 Българка

    7 3 Отговор
    Само питам кой протест и кои партий? Онези платените от Черепа групички ли са протест? Мая Галева ли е протест? Бабичкян и Хадживентов ли са протест? 5 % от гласувалите, т.е. 0.8% от българите имащи право на глас са гласували за тях, като извадим роднините и платените , като попа и Последния Софиянец и какво остава, около 100 -на заблудени. Тава ли е протеста? Тези ли ще определят живота ни. Народа им каза ясно НЕ!
  • 7 Ташо

    5 1 Отговор
    А бе червен толуп.Народа се произнесе кои партии ,трябва да управляват.И това са ГЕРБ и ИТН.За ,какви партии на протеста бълнуваш.Два файтона платени баламурници.
  • 8 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЧЕНЧЕВ ПЪПЕШ ЛИ Е ИЛИ ЛЮБЕНИЦА !!! ИТН НЕ БЯХА В ПРОТЕСТИТУИРАНЕТО --- ТЕ СА ОТ РАЗУМНИЯ НАРОД !!!!! КОПЕЛДА ЦИТЕ НА БОЖКОВ РЪКОВОДЕНИ ОТ МЯУАЙА ;ГАНЬОВ ХАДЖ И НЕДОКЛАН БАМБУКЯН ПРОТЕСТИТУИРАХА !!! НЯКОИ СИ ПРАВЕХА ВЕЧЕРЕН ХЕПЪНИНГ !!!!!!!!!!!
  • 9 Уж софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами направете правителство с старите комунисти мая и Таня имате депутати колкото са гласували за вас Кои ви е виновен народа ви обича и иска
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове