Last news in Fakti

5 Септември, 2021 17:00 1 500 18

Росица Матева: Още 2000 машини ще трябва да се купят при избори 2 в 1

  • росица матева-
  • цик-
  • избори-
  • гласуване

Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември

Росица Матева: Още 2000 машини ще трябва да се купят при избори 2 в 1 - 1
Снимка: БГНЕС

"Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това". Това каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.

Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден, подчерта тя и обясни, че ако има решение да се закупят, ще се обяви обществена поръчка и е възможно изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма, доставчик на машините за вота.

Според говорителката на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември.

Росица Матева обясни, че разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски, защото едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори:

"В предходни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната".

По думите ѝ все още не е предаден софтуерът от фирмата, осигуряваща машините за гласуване:

"В договора е записано, че ще се плати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него. ... Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият софтуер е предаден, ЦИК има готовност да изплати остатъка от дължимите суми по договора с фирмата".

Говорителката на ЦИК посочи, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент по отделно, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор:

"Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо".

Матева подчерта, че ЦИК е с намерение да има една хронограма за предстоящите избори за президент и парламент, но в момента са затруднени заради липсата на дата за парламентарния вот.

Тя потвърди, че номерата в изборната бюлетина ще съвпадат с номера на партиите и коалициите, които са ги издигнали.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бяха разработили софтуер за

    1 4 Отговор
    Смарт телефони като Евротраст или В траст и всеки да има възможност да гласува от телефонната си машина в джоба Не става само с хабене на електроенергия от хардуера трябва и софтуер
  • 2 Избирател

    8 4 Отговор
    C хaртиeнитe бюлeтини нямa дa имa прoблeм!И бeз тoвa зaдължитeлнo имa хaртиeни бюлeтини.Зaщo ни e тoзи излишeн рaзхoд зa мaшини?Тoвa бeшe нaй-гoлямaтa глупocт нa г-лупaвия 45-ти Пaрлaмeнт.Oргaнизaциятa e прoблeм нa ЦИК,прaвитeлcтвoтo и прeзидeнтcтвoтo!

    Рaзхoдa зa мaшини дa ce пoкриe oт cубcидиитe нa пaртиитe!

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Super

    3 4 Отговор
    Ще се купят разбира се ...че дойде ли се мутрата, ще си иска обратно хартиените бюлетини да си възвърне купените гласове и мъртви души. Никогс повече гроб!
  • 4 666

    2 3 Отговор
    Не знам що ама нещо не ма вълнуват идващите избори .Нямам намерение да гласувам за боклуци . Така ,че Росица не ме вълнува кое е добре и кое злеза новите избори .За избирателите на бочо мутрата ,не са нервирайте другари на бойчо ,бойчо е бита карта ,власт няма да види колщото и да са гордеете с тоя мръсник мутра .За останалите партии е същата работа от боклук нагоре ,боклуци и отпадъка на българско общество .
  • 5 хааха

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Избирател":

    Напротив не са излишни разходи! Сложиха на бесилката хиляди купени гласове! Беше наложащо! Сега герб реват като ободени мечета..а тиквата обикаля да агитира в села и цигански махали за месец сигурно обиколи 300 села. Не ги ли виждате как си искат бюлетините обратно, не им се връзвайте хора! Така само поощрявате мутренското, пошлото..нечестното...ПОДСЪДИМОТО! Страх ги е от подобни мерки, не са свикнали да им е тясно около врата маймуните нагли
  • 6 КАЛИСТИРКАТА

    2 0 Отговор
    Купете бре ПАРА ВАР
  • 7 Хаш и мат

    5 0 Отговор
    МАТЕВА е матирана.
  • 8 Председател СИК

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Избирател":

    ...през април и юли 2021г. Погледнато от екологична гледна точка– знаеш ли колко дървета ще бъдат отсечени за производството на хартия, съотв. бюлетини? Сега по–важното– хартиените бюлетини са най– лесни за манипулация, вкл. протоколите на СИК. Да не говорим за времето, което отнема обработката на данни и за човешкия ресурс. На изборите през юли т.г. нещата вървяха по–гладко и бързо във всяко отношение. И най–важното– минимален шанс за манипулация!

    Коментиран от #11

  • 9 Фаро

    4 2 Отговор
    Хората по селата правят грешки с машините.Бързат и натискат екраните сякаш са копчета.С тях влизат помощници,които им казват къде да натиснат или за кого.Защо не сложихте камери над секцията,кое му е толкова тайното и защо изборите трябва да бъдат тайна?Всичкото това е полезно,но не работи на 100% в изостаналата ни държава.Трябваше да се измисли някакъв вариант и с бюлетините,за да няма измами
  • 10 Уууу

    3 1 Отговор
    Къш ма
  • 11 дам

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Председател СИК":

    Само герб не виждат така нещата :) Манипулаторите...мутрите
  • 12 Факт

    9 1 Отговор
    Чужди пари най-лесно се харчят нали Роске ;)
  • 13 Б1Б2Б3Б4К

    3 0 Отговор
    Борисов 4 К БЧК рай в болниците на болните не им трябват изборни машини а медицинска апаратура ако преживят CoVID-19
  • 14 Северозападнал

    3 2 Отговор
    Ако бяха изловили купувачите на гласове и натикали по затворите сега никой нямаше да смее да купува.Те ги хванаха и пуснаха,защото няма съд и прокуратура
  • 15 ЧОРБАДЖИЯ изедник

    2 1 Отговор
    Тъпи ЦИК. Вземете ги под наем. Кога друг път ще има избори 2 в 1?
  • 16 Да направят цветни бюлетини

    0 0 Отговор
    И мониторите на машините за гласуване цветни и който както иска да гласува Ама Милениум Цветен не е жив и сега всичко е в черно бяло
  • 17 100 процента

    0 0 Отговор
    МАШИННА ФАЛШИФИКАЦИЯ. Гарантирано от Мустафа, Сорос, Смартматик... Молокх е едно от имената на дявола.

    Да се знае, че бивш председател на борда на директорите на компанията за производство на машини за избори е ДЯВОЛЪТ.

    Наричат го още baron (lord) Mollokh Brown и от януари 2021 г. е президент на "Отворено общество" за слугите на ада, с приятелската подкрепа на бившия им президент Джордж Сорос.

    Проклет е във Второзаконие на Стария завет, още от времето на Мойсей.

    Mollokh е древно семитско божество (дяволът) на който в жертва са принасяни деца, които са живи са били изгаряни.

    Последното добре известно сатанинско изгаряне на деца е в Кемерово - Русия, където над 40 деца бяха заключени в кинозалата на Molla в Кемерово и Molla беше подпален.

    Каква е истината за пожара в Кемерово, питат се местните и печатът в Русия (копирай и пествай в търсачката, за да разбереш...)...

    Предупредени сте.
  • 18 Бибитко

    0 0 Отговор
    Росица Матева е умна и привлекателна жена с много приятно диалогично поведение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове