Last news in Fakti

10 Септември, 2021 13:55 2 438 15

ЕЦТП: МРРБ няма никаква представа какво е състоянието на пътищата в България

  • ецтп-
  • мррб-
  • пътна инфраструктура

Становище на ЕЦТП

ЕЦТП: МРРБ няма никаква представа какво е състоянието на пътищата в България - 1
Снимка: БГНЕС

Валентин Граматиков, ресорният зам. министър от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, отговарящ за агенция "Пътна инфраструктура", призна, че проучването на състоянието на пътната инфраструктура в страната е много трудно.

Обяснението на зам. министър Граматиков дойде след въпрос на Европейския център за транспортни политики на среща в четвъртък, иницирана от министерството.

Странно, но на нея бяха поканени само ЕЦТП, Държавната агенция за безопасност на движението (ДАБДП), Института по пътна безопасност и Българска браншова камара "Пътища". Отсъстваха представители на АПИ, както и министър Виолета Комитова. Освен това нямаше дневен ред и анонсирани теми за обсъждане.

"Ако поискаме информация по реда, определен в Закона за достъп до обществена информация, за текущото състояние на конкретен участък от конкретен път ще ни я предоставите ли?", попита Диана Русинова, председател на на УС на ЕЦТП. "Да, ще ви я предоставим, но да я набавим означава да бъдат отклонени време и човешки ресурс за проверка намясто, което ще означава тези хора да се отклонят от други задължения и процеси, които трябва постоянно да се управляват", отговори г-н Граматиков и попита дали ЕЦТП има предложение.

Още преди месеци ЕЦТП обяви предложението, с което ще се спестят време, човешки ресурс и огромни средства. Всъщност идеята за използване на система за дистанционно наблюдение за превенция на риска по пътищата и в полза на пътната безопасност е заявена официално още преди две години и в институциите, отговорни за здравето и живота на хората по пътищата - АПИ и МРРБ. Но вместо вникване в идеята и опит за диалогичност, министър Комитова използва ефира на национални телевизии, за да хвърля квалификации, които дори не си заслужава да бъдат коментирани.

На цитираната среща в МРРБ в четвъртък ЕЦТП повдигна още много въпроси, сред които:

* Кога на ЕЦТП ще бъдат предоставени всички фактури за ремонта, извършен на АМ "Тракия" в отсечката Чирпан - Стара Загора (Вече поискани веднъж по ЗДОИ). АПИ отказва да предостави тази информация и у нас възникват въпроси за това кого всъщност прикриват държавните служители и защо по всякакъв начин се отказва да се отговори точно колко на квадратен метър е струвала маркировката на новоремонтирания 40 км участък от АМ "Тракия", защо се крие тази информация, ако всичко е изрядно, както многократно се твърдеше от министър Комитова?

* Докога ще остане без маркировка път I-4 София-Варна край Търговище?

* Кога ще бъдат подменени повредените и негодните мантинели на АМ "Тракия", някои от които стоят така от месеци, но и съборените неотдавна, защото всичко това може да доведе до трагедия като миналогодишната?

* Подготвя ли се АПИ за зимната поддръжка на пътищата? По време на срещата по информация на ДАБДП се изясни, че АПИ няма никаква готовност за мероприятия по зимното поддържане и почистване.

Измина едно кърваво лято с множество жертви и пострадали вследствие на пътни инциденти. Мерки не бяха взети. Надеждите на експертите бяха, че поне за зимата ще се предприеме нещо. Очевидно е обаче, че просто няма кой да го направи.

На свиканата не от нас среща нямаше нито един отговор и това е сред мотивите ни да не спираме да питаме, защото безопасността по пътищата не е тема, която може да бъде отлагана!

Тя засяга всички нас, без значение от поста, социалния статус, образованието, възрастта.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 XYZ

    10 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: министър Комитова използва ефира на национални телевизии, за да хвърля квалификации, които дори не си заслужава да бъдат коментирани.
    Слугите на мафията атакуват!
    Застрашени са и бягат пред вятъра, който скоро ще ги издуха от топлите им добре платени местенца!
  • 2 chi

    20 4 Отговор
    За да се върне държавата много некадърници трябва да си отидат...
  • 3 Мар

    17 4 Отговор
    Масово навсякъде е пълно с "калинки" ,какво очаквате.
  • 4 Пътищата са едно от перата

    14 3 Отговор
    За брутални грабежи от страна на политици и служби и мутри за стотици милиарди

    Коментиран от #6

  • 5 истината

    19 4 Отговор
    Положението в страната ни е хаос, защото 12 години се управлява необезпокоявано от некомпетентните хора от ГЕРБ, които само взимаха заплати и не упражняваха никакъв контрол за качество, разходвани средства и изпълнение, не правеха проучвания, не въведоха електронната система на управление, въпреки огромните средства от ЕС за това,
  • 6 Българка

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пътищата са едно от перата":

    Добре, а защо няма обвиняеми? Хвърлят се едни цифри, говори се много, но реално хем няма обвиняеми, хем спряха всички пътни ремонти. От тук се правят два извода. Първият е, че няма нередности , а само предизборни лозунги. Вторият е, че едни пари ( много на милиард) са пренасочени от служебните министри към предизборната кампания на фатмака.

    Коментиран от #7, #8, #14

  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Няма нередности 😃🙃😃🙃😃🙃😃🙃
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Тук дори и Шекспир би казал : " Просто нямам думи !" ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #11

  • 9 Лост

    5 2 Отговор
    И какво излиза, за да ви дадем отговор трябва да пратим едни хора да проверят какво и как някои са свършили работата. Ама е трудно да ги пратим, защото си имали други задачи и задължения. Излиза, че никой няма задача и задължение да следи за качеството.
  • 10 Този

    9 1 Отговор
    Европейския център за транспортни политики е регистриран като такъв на 29-ти април 2020 година. Негов председател е Диана Русева, по мъж Мехмедали. В този европейски център прескача от „Институт за пътна безопасност“ /каквото и да означава това, защото тя му е учредител и експерт по инспекция на пътните условия. Иначе е завършила педагогика! Апропо, защо този център не поиска всички тези документи още миналата година?

    Коментиран от #12

  • 11 Българка

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Като имаш давай,граждански съдилища бол. Съди ги, ще се повторя, но ако имаше нещо реално до сега да са ги разкатали от дела. Татяна, Хаджиментов акъл за толкова им стига, за да разберат, че доказателства няма, а само с голи обвинения дело не се печели. Та с Шекспир може да напишете още сонети, но си остават гори думи без покритие.
  • 12 АМОН

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Този":

    ГОСПОЖА МЕХМЕДАЛИ ЗА КОЯТО ГОВОРИШ, ВЕРОЯТНО Е СВЕТНАТА, ЧЕ ЗЕМЯТА ВЪРХУ КОЯТО СЕ СТРОИ МАТИСТРАЛАТА НЕ Е ОТЧУЖДЕНАИ АПРОПО СИ Е СОБСТВЕНОСТ НА НЕЙНИТЕ СТОПАНИ.

    КОГА И КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ПАРИТЕ ЗА ЗЕМЯТА БЕ МЕХМЕДАЛИ?!!
    ИЛИ ТЪПИТЕ И НЕПОДОЗИРАЩИ КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС ЗЕМЯТА ИМ БЪЛГАРИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТЕЗИ ОБЯСНЕНИЯ.

    Коментиран от #13

  • 13 Със сигурност

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "АМОН":

    го знае и затова са тези разводнявания по въпроса.
  • 14 Ъхъъ

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Колкото и документи да се дадат на проКУРВАтурата ако не започне да работи тя и да разследва сигналите няма да има повдигнати обвинения и осъдени. Толкова ли е трудно да гл разберете ???
    Министерствата нямат властта да повдигат обвинения или да съдят. Вече имам чувството че голяма част от форумците са неграмотни

    Коментиран от #15

  • 15 Българка

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ъхъъ":

    На тази тема ,повярвай ми ти си неграмотния. Прокуратура не е нужна за да се заведе дело. Министъра на МВР, спокойно може да заведе дело,министъра на транспорта също, ти можеш да заведеш дело,гражданско обединение, което смята, че има нарушения може да заведе дело. Прокуратурата е известна още като държавен обвинител, но не е задължително само тя да представлява държавата. Стана ли ти ясно, че вината не е само на Гешев. Да пиша ли по-бавно?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове