Last news in Fakti

11 Септември, 2021 05:12 4 330 16

Депутатите актуализираха бюджета

  • бюджет-
  • парламент-
  • актуализация

Те гласуваха за одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната с 2 милиарда и 500 милиона лева, а  разходната част - с 2 милиарда и 300 милиона лева

Депутатите актуализираха бюджета - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене актуализацията на държавния бюджет, предаде БНР.

Те гласуваха за одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната с 2 милиарда и 500 милиона лева, а разходната част - с 2 милиарда и 300 милиона лева.

Акцент в актуализирания бюджет са мерки в подкрепа на заетостта и бизнеса. За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите - разпределени бяха 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за като обезщетение за нереализирани пътувания на фирмите

Ще бъдат раздадени допълнителни възнаграждения за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да получи над 16 милиона лева за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения.

За здравеопазване са предвидени 225 милиона лева, в които са включени и допълнителни средства за закупуване на лекарството "Ремдесивир".

Депутатите са предвидили и пари в случай, че се наложи армията охранява границата, като разрешиха и отпускането на суми за закупуване на дрон за наблюдение на браздата. Така общо 60 милиона лева получиха ведомствата, които отговарят за контрола на мигрантския натиск .

Министерството на отбраната получава до края на годината допълнително 20 милиона лева, МВР - 37 милиона, Държавната агенция за бежанците - почти 700 хиляди лева.

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лева в бюджетите на образователните институции. Беше гласуван до момента и трансферът към общините за местни дейности от 100 милиона лева.

Заседанието беше белязано и от скандали. Спор доведе до спиране на заседанието. Това стана след като служебният министър на финансите Асен Василев предложи депутатите да направят промени в Закона за обществените поръчки, с които да разрешат сключените договори за текущ ремонт между Агенция "Пътна инфраструкура" и пътностроителните фирми да бъдат анексирани с повече от 50 процента до стойността на фактурираните, сертифицираните и реално изработените дейности до края на годината. Министър Василев припомни, че въпросните договори са сключени по Закона за обществените поръчки:

"Това е много важно решение, тъй като става въпрос за около милиард и триста милиона. Освен това разрешение позволява да се сключат и да се направят допълнителни възлагания на стойност до 100 милиона по тези договори за зимната поддръжка тази зима, за да сме сигурни. Т.е. ако това не се направи, няма кой да чисти пътищата. Никога не сме правили подобно нещо, тъй като има правени плащания по тези договори в нарушение на Закона за обществените поръчки."

Георги Свиленски от БСП реагира на казаното министъра така:

"Това вече е върха на управлението ето на тези двама колеги министри - Петя Аврамова и Николай Нанков Това е върхът на тяхното управление, която кара Народното събрание със закон да наруши Закона за обществените поръчки."

Радомир Чолаков от ГЕРБ попита как е възможно законодателният орган да се намесва във фирмени взаимоотношения:

"Моля наистина всички колеги юристи в залата, ама наистина от сърце ви моля, да излезете и да ми обясните какво точно ще гласуваме. Каква е неговата юридическа стойност и как законодателния орган променя договорни отношения."

Стана ясно, че въпросното предложение не може да бъде дискутирано, защото е несъвместимо с предмета на обсъждането.

Спор предизвика и настояването за намаляване държавната субсидия за партиите от 8 лева на един лев.

"Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев", предложи Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Бих размисъл върху вашето предложение, ако ми кажете затова, че не направихте правителството колко ще изхарчим сега за изборите", контрира Иван Иванов от БСП.

"Ние ще подкрепим това предложение от "Изправи се.БГ! Ние не идваме" От "Изправи се", гражданската платформа и колегата Хаджигенов също. Също върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, така както беше гласувано на референдума през 2016 година", каза Мая Манолова.

"Бихте ли ми казали вие защо не направихте правителство и сега ще отидем на избори", попита Пламен Данаилов от "Има такъв народ".


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ураааа

    9 7 Отговор
    Да живее Георги Димитров!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 4 Отговор
    а и инфлацията ще стопи всичко
  • 3 Фаро

    29 7 Отговор
    Не е ли по-полезно да върнете живота от преди измисления вирус и всичките тези дарения да отидат за по нормални пенсии и болни деца?Защо играете по свирката на сзо мафията?
  • 4 Има ли Правителство

    2 5 Отговор
    Ислямска Държава е пробила в Перник и Бобов дол!
  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    23 9 Отговор
    Чудя се, ако не беше това правителство,
    да разпредели правилно тези 2 милиарда
    и половина допълнителни приходи,
    в чие ли чекмедже щяха да се насочат...
  • 6 Всички които

    24 13 Отговор
    Вички, които са против президента РАДЕВ , са ПРОТИВ българския
    народ и българската държава .
    Трябва да се считат за национални предатели и слуги на мафията или слуги на чужди итереси !!!

    Коментиран от #15

  • 7 Милицията мълчи

    4 1 Отговор
    Ислямска Държава е пробила в Перник и Бобов дол, УБИВАТ ХОРА!
  • 8 демократ

    7 22 Отговор
    Няма ли да се махнат най после тези селандури,
    протестари,вдигнати заканително юмручета и марксисти,че
    да дойде Бойко оправи да оправи даржавата.
  • 9 Наблюдател

    12 2 Отговор
    Бюджета бе приет без актуализация на пенсиите от 1 октомври, обещано от политиците. Циркът в НС бе напълно излишен. Партиите без изключение, на този етап не желаят да актуализират пенсиите на пенсионерите. Единствено приеха увеличение на майчинските на 650 лева и това е. Другото е приказки.
  • 10 Селяния Смрад

    4 6 Отговор
    ИТН знaят и мoгaт.. щe уcпeят и в eврoпa и в aмeрикa дa хoдoтaйcтвaт, вce пaк външния вид нa зeлeнчукoпрoизвoдитeл e вaжeн, гюбeчe.. пoтнa мaзнa пaртeнкa и тaкa :)

    Коментиран от #16

  • 11 отегчен

    10 0 Отговор
    Моля този, който е написал статията за повече концентрация. Пълна е с грешки и липсващи думи. Трудно се чете с толкова "дупки". Моля за малко повече уважение към четящите!
  • 12 Бай Шили

    1 3 Отговор
    Сега рязко ще намалеят позитивните Ковид тестове. Голям зор беше.
  • 13 Двуок ЦИКЛОП

    2 2 Отговор
    Този бюджет би ли повлиял по някакъв начин на чекмеджето на Борисов ?
  • 14 ДЖОТО

    2 2 Отговор
    ДО НОМЕР-1-ПИЯНИЦАТА НА НА 50-ГОДИНИ!
  • 15 демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всички които":

    Начело със зеления чорап към Беларус и Лукашенко!!!
  • 16 ИВАНЧО

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Селяния Смрад":

    Публикувано във факти.бг: В Ceвeрнa Бългaрия живeeли пaпуacи и бушмeни, a в coфeтo УНCC cтaнaлo филиaл нa Мacaчузeтc Тeхнoлoджи. Aкo прeбрoявaнeтo зaлoжи тaкъв пoкaзaтeл, щe видиш,чe coфeтo и югa вoдят нa ceвeрa в пъти пo прocтaкeли нa глaвa oт нaceлeниeтo ! Тoвa, чe в cтoлицaтa "тaрикaт" e пoчeтнo звaниe e прoблeм нa някaквo пo-cпрaвeдливo прaвocъдиe !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове