12 Септември, 2021 06:32 1 908 21

Отпускат 15 милиона лева на пострадалите от градушката в Пловдивско земеделци

  • градушка-
  • обезщетения-
  • пловдивско-
  • земеделци-
  • явор гечев-
  • бедствие-
  • пари-
  • помощ

340 хектара насаждения са напълно унищожени, още 680 хектара са със сериозни щети

Отпускат 15 милиона лева на пострадалите от градушката в Пловдивско земеделци - 1
Снимка: Кадър от NOVA

Българските земеделски стопани от Пловдивско, чиято реколта пострада от градушка и после протестираха, ще бъдат обезщетени с 15 милона лева държавни пари, предаде БНТ. Парите са от актуализацията на бюджета на земеделското министерство, а представители на администрацията обясниха на производителите как могат да ги получат. Градушката преди две седмици порази реколтата, защото кацането на НАТО-вски самолет спря изстрелването на противоградни ракети по време на бурията.

Повечето от пострадалите стопани от трите общини - Калояново, Раковски и Марица дойдоха на срещата с надежда, че ще могат да преодолеят с държавна помощ последствията от градушката.

340 хектара насаждения са напълно унищожени, още 680 хектара са със сериозни щети.

Два механизма за компенсиране ще използва Mинистерството на земеделието. Единият е по схемата за директни плащания заради градушката, а другият е държавна помощ за 100 процента пропаднали площи. Заместник земеделският министър Явор Гечев поясни, че обезщетението може да бъде допълнено и с минимални помощи, които са до 50 000 лева за стопанство.

"Изключително голям проблем, че нямаме застраховане, тоест ставките при чушките например може да стигнат да надминат 700 лева и то при най-лошите варианти. Тези, които са се застраховали, може и да стигнат повече", каза Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите.

Бързият анализ на възможните обезщетения и сложните отношения в бранша накараха част от хората да излязат афектирани от срещата още преди нейния край.

"Нека да излезе този бизнес на светло да видим колко хора са платили данък и колко ДДС има внесено в държавата, миналата година имам внесено в държавата 360 хиляди лева ДДС внесено. И 180 данък", коментира Живко Здравков, земеделски производител.

По предварителни изчисления всеки стопанин ще може да получи около една трета от парите, които е вложил в производството.

Други са на мнение, че държавната помощ ще опази сектора от масови фалити.

Част от парите стопаните ще получат още тази година. А срокът за подаване на заявления за щетите изтича в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    0 4 Отговор
    Браво - така се прави Ахмед Рапонович ,а не както при вашето управление

    Коментиран от #2

  • 2 Въпрос

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Кое е по правилно Ахмед Рапонович или Рапон Ахмедович .. ?
  • 3 Дааа

    8 2 Отговор
    Хубаво, но на практи ще излезе друго. 10 мил от 15 ще останат в джобовете на хората между банката и пострадалите земеделци, а с 5 мил само ще замажат проблема...Ще се навъдат едни експерти, едни оценители и разни разпределители ще си надпишат едни бонуси и по няколко мъртви стопани и пак по българомафиотскк ще окрадат парите. Кажете една подобна криза да е завършила с щаслив край....язовирните наводнения или взрива с влака, или пррдишните заметресения и др
  • 4 Гост

    7 3 Отговор
    За това се прави застраховка . А не после да се молиш държавата да помогне.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    НАТО-вски самолет дето го е страх от еднометрови картони срещу облаци ‼️

    Коментиран от #7

  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    С такива ли ще ходят НА ВОЙНА и ще ни пазят от ВРАГОВЕТЕ‼️
  • 7 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Не е по темата вашия отговор какво ,НАТО в главата ти .

    Коментиран от #10

  • 8 Някой

    18 1 Отговор
    Нямам нищо против държавата да им помогне. Но САМО в един случай. Ако отпусне пари и на обикновените баби и дядовци. С градинки по къщите си. Или с малки парцели. Защото тези, които скочиха, са едри земеделци. И ако имаш един милион. А си загубил втория. Все ше преживееш някак си. Но ако си имал 500лв. И си ги загубил. Ше имаш "0". Защото през годините много крупни земеделци взеха пари от фондове . А на бабичката и дядото. Няма кой да даде. Значи този в статията за да е платил над 500 000лв. Данъци към бюджета. Направете си извод, че бизнеса му е с оборот милиони. Той ше преживее...ама бабата и дядото...може да нямат пари за дърва зимата. Защото им е отишла реколтата. Но не чух един да отвори дума за тях. Само за едрите производители се говори.

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Абсолютно уместен коментар! Подкрепям!
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Чукча статия чел ! Или чукча-писател ! " Градушката преди две седмици порази реколтата, защото кацането на НАТО-вски самолет спря изстрелването на противоградни ракети по време на бурята." ‼️‼️‼️
  • 11 Колко

    4 0 Отговор
    данъци са платили миналата година въпросните искащи , че сега данъкоплатците да гърбят и им дават пари ! А застраховки и експертизи за евентуална реколта 100 на 100 нямат !
  • 12 чушки

    7 1 Отговор
    КАЦАНЕТО НА 1 НАТО-ВСКИ САМОЛЕТ НИ СТРУВА 15 МИЛИОНА ЛЕВА! БОГАТА Е БЪЛГАРИЯ,БОГАТААА. ТОВА И БАЦЕ ГО ЗНАЕ. КАЗАЛА МУ ГО Е СЕВДАТА.
  • 13 Някой

    7 1 Отговор
    По нагоре писах. Че освен на едрите крупни земеделци. Трябва да се обърне внимание и на обикновените хора с малки градинки. И те също да бъдат обезщетени. Те нямат адвокати и съветници, като бизнесмените. Да си търсят правата. Сега искам да обърна внимание на друго. По цял свят САЩ плаща за базите си. Ние сме им дали безплатни. Освен това, явно носят и допълнителни вреди. Не са изстреляни противоградни ракети, заради кацащ американски самолет. Освен това милитаризират Черно море, което го прави не привлекателно за чужденци и много българи. От това държавата губи страшно много. Та тези бази, не само, пе не ни носят дивиденти. А ни нанасят финансови вреди. Това е все едно да дадеш апартамент под наем. Ама ти да плащаш на наемателя. Защото тези 15 милиона за земеделците са от държавния бюджет. Пропуснатите ползи в туризма, не могат да бъдат изчислени...

    Коментиран от #15

  • 14 ………

    1 10 Отговор
    13 Не е точно така. Точно от тези бази и НАТО имаме огромна полза. Като се има предвид състоянието на държавата, армията и населението като цяло в момента, който си поиска може да ни анексира точно за три дена. И ако не бяхме 2021 г., а 1821 г. бъди сигурен, че това вече щеше да се е случило. Така че не пишете глупости, а се радвайте че живеете точно сега.

    Коментиран от #16

  • 15 Казуар

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Другарю, тези бази са построени с американски средства и не се ползват постоянно, а се ползват и от българската армия и от НАТО. Чисто американска база е с ограда и споразумение с правителство за наем и друг няма достъп.

    Коментиран от #18

  • 16 БАЙ Х@Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "………":

    Че какво сме сега , ако не АНЕКСИРАНА ТЕРИТОРИЯ‼️ Колонизатора има ЧЕТИРИ ВОЕННИ БАЗИ, ЗА КОИТО НЕ ПЛАЩА НИТО ЦЕНТ ! Направи справка за кои други от своите 800 бази САЩковците НЕ плащат ! Как си с историята ? Щото нещо май за да ни колонизира през 1821г някой трябваше да ни отнеме от друга империя ‼️ А защо сега армия, народ и държава сме в това положение точно тези които от едно посолство заявиха 1990г че вече те карат влака в БГ са причината ‼️
  • 17 Гай Турий

    7 1 Отговор
    Да ги плати Козяк и Мустафата. Да ги плати ръководството на въздушното движение и тъпите военни. В тия бури какъв самолет са решили да приемат на летището в Графа?! Защо тъпите им картуни не мислят малко по-разчупено, а като праволинейни талпи. Можеше да пратят самолетите да кацат в Безмер, ако трябва аварийно на Курмово. Но изобщо и генерално- Вън НАТО от България и България вън от НАТО на жидоянките! Само щети понасяме от това "партньорство"!!! Досга страната да е спечелила 1 ктотинка?
  • 18 Гай Турий

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Казуар":

    А бе царвул, че в чужбина американските бази да не са ги строили местните туземци. Пак американците са си ги строили скроили по свои планове, но плащат годишен наем от стотици милиони долари. Подлите гърци да са дали един квадрат, без да получават долари?! А?!

    Коментиран от #20

  • 19 МАФИЯ НА ББ

    4 0 Отговор
    15 МИЛИОНА СТРУВА НЕСПИРАНЕТО НА ЕДИН НАТОВСКИ КРАВАРСКИ САМОЛЕТ. ЗАГУБИТЕ ЩЯХА ДА СА ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКИ АКО ГО БЕХА ЗАБАВИЛИ С ПОЛОВИН ЧАС ДОКАТО ОБРАБОТЯТ ГРАДОНОСТНИЯ ОБЛАК. НО В КОЛОНИАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ Е ТАКА КРАВАРСКИЯ САМОЛЕТ С ПРЕДИМСТВО И М.А.Й.Н.А.Т.А. ИМ НА РАБОТЕЩИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ТИЯ 15 МИЛИОНА ОТ ДЕ ИДВАТ, ОТ НАЩЕ ДАНЪЦИ А МОЖЕХА ДА СЕ ДАДАТ ЗА НЯКОЙ НЕОТЛОЖНИ РЕМОНТИ.
  • 20 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гай Турий":

    Другарю, когато базата е собствена и постоянно обитавана с персонал, тогава трябва да се плаща наем. В България няма бази с такъв статут.
  • 21 Нека да пиша

    2 1 Отговор
    Да са си направили застраховка, не искам да им се помага
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове