Last news in Fakti

13 Септември, 2021 14:57 2 024 12

Привикват в НС шефа на НСИ заради проблемите с преброяването

  • нси-
  • парламент-
  • привикват-
  • въпроси-
  • преброяване-
  • отговори

Сергей Цветарски ще трябва да отговаря на важни въпроси пред Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии

Привикват в НС шефа на НСИ заради проблемите с преброяването  - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в Народното събрание ще заседава във вторник от 16.00 часа. Като първа точка от дневния ред са заложени актуални въпроси към председателя на Националния статистически институт /НСИ/ Сергей Цветарски. Те са свързани с появилите се проблеми с електронната система за "Преброяване 2021". Това съобщиха от "Демократична България".

Цветарски трябва да представи доклад, който да даде отговор на следите въпроси: Какви са параметрите на обществената поръчка за изработването на системата за "Преброяване 2021", в това число стойност на договора, вид на процедурата и техническа спецификация; какви са причините и последователността от събития, довели до временния срив в системата; какви мерки и действия са предприети с цел гладко протичане на преброяването.
От "Демократична България" допълват още, че сред въпросите към председателя на НСИ са още: Осъществена ли е комуникация и, ако да, с кои държавни институции, в случай на заплаха за информационната сигурност, в процеса на "Преброяване 2021", каква е била предварителната подготовка, в т.ч. проведените тестове за натоварване, техните параметри и резултат и какви мерки са взети за защита на данните по време на "Преброяване 2021", включително проведени ли са тестове за проникване в електронната система за "Преброяване 2021".

На заседанието е поканена да присъства и Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Тя ще отговаря на актуални въпроси за готовността за провеждане на машинно гласуване и свързаните с него дейности за изборния процес: какви мерки за сигурност и интегритет на изборния процес предвижда ЦИК, какви са сроковете, в които ЦИК смята да извърши удостоверяването на машините, получила ли е пълния изходен код на софтуера за техническите устройства за машинното гласуване, каква е готовността да проведе избори "2 в 1", на колко човекочаса е оценена необходимата доработка на софтуера, на какъв етап е пилотното въвеждане на дистанционно електронно гласуване.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сърп и чук

    3 12 Отговор
    Саботаж - трибунал - финал! Респект, към ДБ! Всеки достоен комунист оценява политическата нормалност на ДБ и на тази основа с тях може да се разговаря и сътрудничи! Не може да се разговаря с ОПГ, маскирани като партии за европейско и световно развитие!
  • 2 един

    15 0 Отговор
    А защо изобщо е започнала цялата процедура, преди да са уточнени тези въпроси?
  • 3 Грульо

    15 1 Отговор
    Преброителите ще дават ли фиш, че са ме преброили? Ако не дават, няма доказателство за предпазване от глоба. :D
  • 4 1234

    17 0 Отговор
    Това не е никакво преброяване, или поне не за броя на българите, ами по-скоро е преброяване на финансовото и имуществено състояние на българина.

    Коментиран от #5

  • 5 5678

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Виж ся, усвоихме едни хубави пари за система и сървъри, ама нали всички уфсе се изсипахте за един ден да са броите и системата зависна. Виновни са уфсете и затова и глоби ще има. Иначе на кой му пука колко роби има на територията, то го пише на сайта на ЦРУ. И по тихо, защото при 5.7 милиона на територията избирателите по списък са 6.5 милиона.
  • 6 Да ви кажа

    11 0 Отговор
    В тази територия ВСИЧКИ ЗНАЯТ ВСИЧКО ЗА МЕН . Това са: ЕСГРАОН, Данъчното, Кадастъра, НАП, НОИ, Агенцията по вписванията, Нотариусите, Бюро по труда, Социални грижи, Здравна система, Съдебна система, Работодатели, КАТ, МВР, Гранична полиция, Банките, Мобилните оператори, Агенция за защита на личните данни, Агенции за недвижими имоти, Градският транспорт, Риболовен билет. Какво искате ОЩЕ ДА ЗНАЕТЕ ЗА МЕН ??? Няма да използвам неприлични думи, защото „Факти“ ме трие, затова ще ви кажа: ОБИЧАМ ВА!
  • 7 Че някой

    3 1 Отговор
    очаквал ли е тази система да тръгне от раз!?
  • 8 ОПГ то

    13 1 Отговор
    с цели 78 въпроса искат тотално да ме разузнаят, за да знаят после как да ме издоят.
  • 9 Матей

    1 0 Отговор
    Това преброяване има всички признаци да е провал.За какъв дявол им трябваше да се правят на модерни и да допуснат електронно преброяване.Или искаха да спестят някой лев,не им се получи,излишно си усложняват живота.После ще изкарах хората виновни,,някои се преместили,други духнали в чужбина.Ще ввземат да се превземат за короната,за ваксините,трудно ще намерят преброители за махалите ,старческите домове и пр.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Н СИ Сергей Цветарски! Това нее

    2 0 Отговор
    Преброяване на населението, само такова муе името!! Това е БИРНИЧЕСКИ Опис на собствеността!! Няма да ви се получи"преброяването"!!! Не очаквайте резултати, много подценявате Народа!!!
  • 12 111

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Матей":

    Така става много по-бързо. Миналия път преброител разпитва всички съседи на стълбището в блока, а аз се преброих електронно. Тогава обаче нямаше проблеми с достъпа, сигурно защото не предстояха избори.-))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове