Last news in Fakti

14 Септември, 2021 09:57 1 394 12

Председателят на правната комисия: Спецправосъдието не оправда съществуването си за тези 10 години

  • правна комисия-
  • председател-
  • спецправосъдие-
  • 10 години-
  • не оправда-
  • съществуване

Делата няма да започнат отначало, а там докъдето са стигнали, обясни Андрей Михайлов

Председателят на правната комисия: Спецправосъдието не оправда съществуването си за тези 10 години - 1
Кадър от БНТ

Правната комисия в парламента прие законовите поправки за закриването на Специализирания съд и прокуратура у нас. Какви са аргументите за това решение и как то ще повлияе на правосъдието - това коментира в "Денят започва" по БНТ Андрей Михайлов, председател на Правната комисия в 46-то НС и депутат от ИТН. Това решение даде възможност да се покаже на обществото волята на всички парламентарни групи да бъде закрито това спецправосъдие, което не оправда съществуването си за тези 10 години, обясни Михайлов.

Създаде се усещането, че те не са толкова специализирани, колкото извънредни съдилища. Процентът дела, които се разглеждат от тях не е чак толкова голям - те са само 3% от общите съдопроизводства. Голям процент от тях завършват със споразумения - 50%. По нищо този съд не се отличава и не блести сред останалите, напротив - създаде се усещането, че той е целево създаден или използван, за да се атакуват конкретни лица, смята Михайлов.

Делата няма да започнат отначало, а там докъдето са стигнали, обясни председателят на правната комисия.

В наказателния процес има един принцип на несменяемост на съдебния състав, затова тези дела следва да бъдат продължени да се разглеждат от същия съдебен състав.

Правната комисия проведе 12 заседания, това е комисията, която заседаваше най-често в 46-тото НС. Резултатът е няколко изслушвания на главния прокурор, което досега не беше правено, подчерта Михайлов.

Той коментира и другата промяна, касаеща прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата и коментарите, че тя е и предложена само заради фигурата на Иван Гешев.
"С това не се гони персонален елемент, не се визира върху личности. Бюрото представлява силова структура, въоръжена структура, която няма място в съдебната власт. Какво ще спомогне за защитата на свидетелите, ако тази въоръжена структура е в прокуратурата - тя е с всичките атрибути на изпълнителната власт", заяви Михайлов.

Относно противоречията около решението на Ива Митева да не насрочи извънредно заседание на НС, той заяви категорично:
"Г-жа Ива Митева е брилянтен юрист, имах щастието да се уча на парламентаризъм от нея. Такъв парламентарист е гордост за всеки парламент и за всяка политическа партия. Без съдебна реформа няма как да продължим напред, категоричен е Михайлов.
Съдебната реформа ще се случи. Да, не в 46-тото Народно събрание, но със сигурност ще се случи в 47-мото, убеден е Андрей Михайлов.

"Забелязах един доста некоректен опит за промени в Изборния кодекс от страна на ГЕРБ. Става дума за обезсмисляне, за нулиране на машинния вот. Тези поправки бяха предложени в нарушение на правилника, а законът не е формалност, допълни председателят на правната комисия в 46-тото Народно събрание", допълни той.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАто не оправдава

    11 5 Отговор
    Закривай.! Няма смисъл от дебат даже, когато фактите са налице!

    Коментиран от #5

  • 2 Българка

    11 3 Отговор
    Тия от ИТН говорят хубаво, с думите си се определят като борци за реформи, но само с думи. Действията им с в пълна противоположност на думите. Те тоя председател на правната комисия по-скоро защо не внесе доклада за преместване на бюрото след второто му гласуване в комисията. Той е знаел и чул, че ДБ и ИБГНИ искат извънредно заседание, знае, че без доклада Ива Митева няма да го насрочи. Накратко ИТН синхронизирано пречат и бавят промените. Те са проект на сарая

    Коментиран от #4, #6

  • 3 ФАКТ Е

    11 3 Отговор
    КАКВОТО И ДА КАЗВА ТОЗИ ТЪ....ПА..НАР, НЕ ГИ ОПРАВДАВА, ЧЕ НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ! АКО ИСКАХА ОТ ИТН ДА ЗАКРИЯТ СПЕЦСЪДА ЩЯХА ДА ГО НАПРАВЯТ, НО НЕ БИ, КОЕТО ПОКАЗВА, ЧЕ ДОНЧЕВА Е ПРАВА - ПРОЕКТ СА НА ДПС И ГЕРБ И ЗАТОВА И СКРОИХА И НА НЕЯ НОМЕР. НАЛИ ЩЯХА ДА ПРОМЕНЯТ ПРАВИЛАТА СЪС ЗАКОН ЗА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН - ДА АМА НЕ, ЗАЩО - АМИ ЗАЩОТО НА ИТН СА ПОЛУЧИЛИ ЗАБРАНА ОТ ДПС И ГЕРБ ТОВА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ? 2 МЕСЕЦА СЕ МОТАХА В ПАРЛАМЕНТА БЕЗ ДА ПРИЕМАТ НИТО 1 ЗАКОН. ЗА ГИНЕС СА!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само питам

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "КАто не оправдава":

    Какво стана с новата Конституция на Барни Рабъл и Боко Тъпото?
  • 6 LOSHIA

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Всички в цяла България и Европа знаят че основната причина за провала на реформите са ДБ и ИБГНИ!!

    Коментиран от #8

  • 7 LOSHIA

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ Е":

    Каквото и да каже Дончева-все тая!Тя е ПОЛИТИЧЕСКИ МЪРТВЕЦ! А опорките ,които използваш са за НАИВНИЦИ!Не се заблуждавай,че си по различен от ТЯХ!
  • 8 Българка

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "LOSHIA":

    Не само си лош, но и пр0ст и нагъл лъжец! От шоуто ли си?
  • 9 Брендо

    4 0 Отговор
    А кой съдия пусна Брендо, въпреки, че беше осъден в две държави?
  • 10 10 години

    4 0 Отговор
    Няма осъден олигарх, няма осъден политик. Само тук, в БеГето.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове