14 Септември, 2021 11:12 2 003 17

Експерт: Политическата ни система е в трайно кризисно състояние

  • експерт-
  • политическа система-
  • кризисно състояние

Може би най-трагично за всички ни е, че въпреки изводите от пандемията не се научихме да общуваме на добро ниво, смята Андрей Велчев

Експерт: Политическата ни система е в трайно кризисно състояние  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Политическата ни система е в трайно кризисно състояние – личи си по всичко. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Андрей Велчев - доктор по Политология и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Според него от това състояние може да се излезе бързо и постепенно, но ще бъде трудно и ще трябва да се мине през различни преходни форми.
„Това, което наблюдавахме, е логично и неизбежно с всичко ставащо през последните години в политическата ни система и в политическата ни реалност. Може би най-трагично за всички ни е, че въпреки изводите от пандемията не се научихме да общуваме на добро ниво и не се научихме да имаме хубав диалог помежду си. Това за политиците е един много важен и неизменен процес от цялото им съществуване“, каза още експертът.
Андрей Велчев бе категоричен, че по отделни въпроси са били възможни дискусии, дебати и диалогични решения, но само в пленарна зала - когато журналистите не са там, няма включени микрофони и когато политиката не се превръща в поредното шоу. „Едно предаване безкрай и едно място, което е трибуна на обидни реплики между уважавани народни представители – някои с опит, а други, които тепърва правят добро впечатление, което те вече нямат втори шанс да направят“, допълни той.
За политиката трябват хора, които имат малко по-друг опит, а не този, който е от телевизионната и друга трибуна, уточни Андрей Велчев. Според него, от началото на протестите през 2020 година е ясно, че обществото със сигурност има нужда от съществено обновяване на политиката. Без диалог по основните въпроси се стига до още по-дълбока криза, която не е толкова политическа, колкото е вечният проблем за междуличностното напрежение в партиите. Тя от години е заседнала в българското общество, и от години това е една от причините хората да са отблъснати. Защото не се говори за решаване на бъдещи политики и как да бъдат оттук нататък, а се говори за това кое име на кой пречи и кой не може да преодолее присъствието на друг, обясни Андрей Велчев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    7 1 Отговор
    " Това го знае всяко хлапе!" ‼️
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    6 1 Отговор
    Помните ли това предаване ? Дали не го спряха защото децата знаеха неща които Големите ( често известни лица) НЕ знаеха ‼️ А трябва ли ни 《Иксперт》за да ни каже нещо което виждаме сами ‼️
  • 3 Защото

    7 4 Отговор
    На изборите пак ще гласуваме за Разрушителите на България-СДС,БСП, ОДС, РБ, НДСВ, ГЕРБ, ДПС, ИТН, Изправи се, ддвижение 21,ВМРО, НФСБ.
    На България и трябват нова истински лява и патриотична партиии.
    Цялото статукво разрушило България 30 г. трябва да се махне, с разследване на имуществото им и отнемане на същото.
    Като почнем от Костов СДС, Цонев ДПс, Овчаров и Добре-БСП, Борисов и Цветелина-ГЕРБ, НДСВ-Велчев, Трайков.РБ-Кунева Пръмова.

    Коментиран от #11, #13

  • 4 Тъп но упорит

    6 2 Отговор
    Една от характеристиките на това „юнашко“ племе е: „ Тъпо, но упорито“. Вече 30 години се видя, че тази форма „парламентарна република“ не работи, но продължава на принципа „тъп, но упорит“.
  • 5 Изборите

    5 1 Отговор
    Резултатите от изборите ще бъдат същите, само дето ще дадем едни много милиони.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 екс дс

    6 2 Отговор
    всичко започна от 10 11 1989г, от там трябва да се търси и причината за болеста /статуквото/
  • 7 666

    2 2 Отговор
    АБСОЛЮТНО СЪМ СЪМ СЪГЛАСЕН С АНАЛИЗА на ВЕЛЧЕВ ! Не съм съгласен с израза "политическа система" в България няма политическа система а ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ПОЛИТИЧЕСКА ГРУПИРОВКА с цел лична облага и слугинаж в полза на чужди държави .
  • 8 666

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Изборите":

    имам същите подозрения и още по-ниска избирателна активност
  • 9 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    3 0 Отговор
    От кога казват на кръчмарско-пазарните сеири политическа система? Липсват ни качества, това е. И да не си го признаваме, няма никакво значение.И до като в олигархията няма капка родолюбие и задушават всякакви наченки на предприемачество и нормална пазарна икономика винаги ще сме зле.
  • 10 Докато

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Изборите":

    народа стои да го лъжат и манипулират и не си хване съдбата в свои ръце, резултатите ще са все същите!
  • 11 LOSHIA

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Защото":

    И КАКВО СА РАЗРУШИЛИ ИТН-НИЩО СТРАХ .....СТРАХ .....СТРАХ .....СТРАХ .....СТРАХ .....СТРАХ .....НЕ ТВОЯ РАБОТА ДА КАЗВАШ КАКВО И ТРЯБВА НА БЪЛГАРИЯ! ИМА ОПРЕДЕЛЕН НАЧИН ЗАТОВА,ПОСОЧЕН ОТ КОСТИТУЦИЯТА
  • 12 Студопор

    3 0 Отговор
    Не съм експерт, но май е така от поне 35 години...
  • 13 изрод от ГЕРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Защото":

    Като искаш ляво управление заминавай,веднага за Северна Корея,Белорус или Русия(ако те приемат де)
  • 14 Всякакви

    4 0 Отговор
    експерти, професори, знайни и незнайни лаладжии, дърдорят и "убеждават", без да се замислят (или пък замисляйки се, но говорейки по изгода), че разговори с хора които 30 години съсипват, крадат държавата и лъжат народа, няма как да има! Няма как да има и с ужким "нови" борещи се за същото! Та когато има някой с чисти и морални намерения, той няма как да разговаря нормално с всички тия, бранещи и защитаващи мястото си да крадат! Няма и как да се договаря с тях! Всяка договорка с тези хора, би довела до същото, без никаква промяна! И в какво се опитват да ме убеждава така наречен "елит"?! Дали говоренето по етикет, с нещо ще помогне? Празни приказки, за глупаци!
  • 15 баста

    1 2 Отговор
    Кризата е за 30 годишните менте политици.Очакваме новата ДВИЖЕНИЕ на Кирил Петков с личностите на протеста, които говориха в пряк ефир на Иво Божков на протеста и новата ПАРТИЯ на Асен Василев.
  • 16 кой

    0 0 Отговор
    Политическата система, парламентарна политическа система е изнасилена и унищожена. Няма я, това е. Няма също и никакви съдебни присъди.
  • 17 Избирател БГ

    1 0 Отговор
    От това състояние може да се излезе само при смяна на изборната система.Смяна на пропорционалната с мажоритарна изборна система.Това е само за започване на рестарта,а процеса ще продължи поне 2-3 последователни парламентарни избора.Докато партиите отглеждат депутати в София и после ги разпределят из цяла България на първите две избираеми места ,рестарт няма!За всяка област,във всеки избирателен район листите изцяло трябва да бъдат местни кадри.Тия от София да си бъдат само за София.Така всеки избран депутат ще си защитава поминъка и развитието на своя роден край,ще защитава интересите на своите избиратели.

    Другoтo,кoeтo трябвa дa ce прoмeни e вceки дeпутaт нaй-мнoгo двa мaндaтa в Пaрлaмeнтa!Тaкa щe ce прeмaхнe cклeрoзирaнeтo в Пaрлaмeнтa.

    Ще се спра на два положителни момента в мажоритарната изборна система единият е, че дългосрочно мажоритарните системи водят до това умствено по-добри кандидати да стават народни представители и политици. И второто много ценно е, че мажоритарната система ражда по-стабилни правителства и по-стабилни управления.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове