Last news in Fakti

14 Септември, 2021 13:17 3 677 32

Оправдаха Румяна Ченалова за длъжностно престъпление- било недоглеждане без умисъл

  • ченалова-
  • оправдана-
  • длъжностно-
  • престъпление-
  • недоглеждане-
  • без умисъл

Тя бе предадена на съд от Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура на 2 декември 2016 г. по обвинение за длъжностно и документно престъпление

Оправдаха Румяна Ченалова за длъжностно престъпление- било  недоглеждане без умисъл - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова е оправдана за длъжностно престъпление при разглеждане на търговско дело, защото съдът смята, че е допуснала неумишлена грешка в резултат от недоглеждане. Това се разбира от мотивите на Специализирания наказателен съд, цитирани от "Лекс".

Ченалова бе оправдана преди 3 месеца. Тя бе предадена на съд от Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура на 2 декември 2016 г. по обвинение за длъжностно и документно престъпление, допълват от OffNews.

Обвинението за престъплението по служба бе за това, че от 19.07.2013 г. до 22.01.2015 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от СГС, докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ - Обединени Енергийни търговци“ ООД, при условията на продължавано престъпление, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения, визирани в Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс, за да облагодетелства търговското дружество.

Съдия Ченалова насрочила разглеждане на търговско дело по искова молба на дружеството от 18.07.2013 г. до Софийски градски съд срещу Националната електрическа компания за сумата от 6 459 922 лв. Допуснала разглеждане на молбата, въпреки нейната нередовност: дружеството не било внесло дължимата в случая държавна такса в размер на 258 396 лв., за което исковата молба е следвало да бъда оставена без движение до отстраняване на нередовността.

На 24.07.2013 г. съдия Ченалова допуснала и поисканото от дружеството обезпечение на претенцията от 6 459 922 лв. и издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК били запорирани до размера на
6 459 922 лв. и дружеството не могло да оперира със сумите.

Тя бе призната за виновна само за документното престъпление с поправката на протокола, че е представено едно преводно нареждане от ОЕТ. Според съда деянието е било умишлено, защото Ченалова не е уведомила съдебния секретар за поправката, който по традиция в такъв случай изслушвал записа от предходното заседание.

Но съдът смята, че това невярно документиране е маловажен случай, защото не е довело до вреди. В този случай наказанието е само до 1 г. затвор или пробация, а за такова престъпление давността е само 4,5 г. и тя е изтекла.

Съдът е приел за доказано също, че по делото не е била платена още в началото дължимата държавна такса от близо 260 000 лв. В мотивите обаче се казва, че не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ, от които да се направи извод за възможни умишлени нейни действия в полза на ищеца. Съдията по делото се доверява и на обясненията на Ченалова, че е допуснала грешка.

"Предвид на установеното, настоящият съдебен състав приема, че тази група нарушения и неизпълнение на служебни задължения, свързани с държавната такса, са допуснати от подсъдимата поради грешка, а не умишлено, предвид на което същите не могат да обусловят и възникване на наказателна отговорност за конкретния магистрат", се казва в мотивите.

Съдията по делото не намира и нарушение на ЗСВ, защото търговското дело е било гледано по обичайния начин, без да има данни за някакъв различен подход. Липсват и доказателства за настъпването на значителни вредни последици от неплатената държавна такса.

Ченалова е оневинена и за това, че по делото ОЕТ не е платила допълнителна държавна такса след увеличаване на иска срещу НЕК. Според съда Ченалова не е извършила и останалите нарушения, за които прокуратурата я обвини.

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

През май миналата година ВАС окончателно потвърди дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова. Дисциплинарното производство срещу нея бе образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов заради забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

Главоболията на Румяна Ченалова започнаха след като бе посочена от някогашния френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан като пример за една от "гнилите ябълки" в съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    8 19 Отговор
    за което !

    Коментиран от #4, #5

  • 2 истина е

    36 5 Отговор
    Има десетки като нея за затвора.
  • 3 Гого

    31 4 Отговор
    Ами все някой трябва да подсети Съдебната ни система,преди френският посланник,сега Магнитски...тя Темида наистина е кьорава....

    Коментиран от #9

  • 4 Даааа ДОВЕРИЕТО

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    е най-важно
  • 5 Българка

    32 6 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Браво да, браво на това че има нейни хора в съда. Аз като обжалвах глоба за превишена скорост с мотива , че не съм видяла знака (недоглеждане) да не ме оправдаха?

    Коментиран от #16

  • 6 Менгеле

    24 5 Отговор
    Ченалова е оправдана по заповед от Козяк, защото членувала в партия под протектората на Козяк – проект, който да отклони част от зомбитата.
  • 7 Дааааааа

    21 1 Отговор
    Гарван гарвана око не вади!
  • 8 Дългият

    17 1 Отговор
    Колко ли компромиси е правила и тя със съвестта си....

    Коментиран от #24

  • 9 Тя беше

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    ... много активна в сайта bultimes.com, преди да го затворят. Скоро не съм и чел коментарите, не знам къде ги публикува. Иначе и тя беше "жертва" на Бойко още първите години на управлението му.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян

    16 0 Отговор
    Поговорката -..гарван на гарван око не вади,,-какво стана с оня Красю черния с тефтера и номерата дето им беше свръзка на съдиите
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Темидец

    9 1 Отговор
    Не зная с какво разсърдих м@дератора?С мнението си,че щом тази е оправдана значи,съдебната реформа е твърде наложителна у нас!
  • 14 "Недоглеждане без умисъл" правен Бисер!!

    15 2 Отговор
    Има и още по голями бисери!! Вземат камионите на човек, за много пари, заключението на съда:"това нее престъпление а е Неморално"??съдията вмомента е на много високо ниво в Съдебната система?? А ПРОКУРОРА ПО ДЕЛОТО СКОЧИ ДВЕ СТЪПАЛА НА ВЕДНЪЖ В ерархията!!точната дума е друга, но някой цензор ще изтрие написаното!!
  • 15 АМОН

    15 2 Отговор
    РЕДНО БЕ НАПИШЕТЕ КОЯ Е ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЛАТА СЕ ОТ ТАЗИ "ГРЕШКА " СТРАНА!!

    ТОВА РАЗБИРА СЕ Е ФИРМАТА НА ПЕТКО СЕРТОВ "ОБЕДИНЕНИ ЕНЕРГИЙНИ СИСТЕМА", които изнасяха ток за Турция през Гърция и виновна за това страна се оказа благодарение "ГРЕШКАТА"на Ченалова НЕК.

    ИНАЧЕ КАКАТА Е ОТ ХОРАТА НА КОЦЕ КОСТАДИНОВ КОЙТО ЩЕ ПРОМЕНЯ СИСТЕМАТА С ПРЕСТЪПНИЦИ.

    КОЦЕ , КОЦЕ,

    вие от възраждане не знаете ли с кого работите и кои са ви кадрите?!!
  • 16 АМОН

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    ЗАКОНИТЕ ВАЖАТ НО НЕ ЗА ВСИЧКИ.

    ТЯ НЕ ВИДЯЛА КАК ЕДНИ ПАРИ ОТ НЕК ИЗТЕКЛИ В КАСАТА НА "ОБЕДИНЕНИ ЕНЕРГИЙНИ СИСТЕМИ" НА ПЕТКО СЕРТОВ , А ТИ СЕ ПРЕДПОЛАГА СИ ВИДЯЛА ЗНАКА.

    ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА , ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ.

    ТОЙ И ЕДИН ОТ НЕЙНИТЕ ПОДСЪДИМИ НАРЕЧЕН ТРАКТОРА /АСАН ОБМЕРОВ/ ПОЗНАТ КАТО АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ПРИКЛЮЧИ БЕЗ ПРИСЪДА БЛАГОДАРЕНИЕ НА КАКАТА, КОЯТО МОТА , МОТА ДЕЛОТО ДОКАТО МУ ИЗТЕЧЕ ДАВНОСТТА.

    В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВОРАЗДАВАНЕ!!
  • 17 АМОН

    12 0 Отговор
    четеш и невярваш:
    "Нo cъдът cмятa, чe тoвa нeвярнo дoкумeнтирaнe e мaлoвaжeн cлучaй, зaщoтo нe e дoвeлo дo врeди. В тoзи cлучaй нaкaзaниeтo e caмo дo 1 г. зaтвoр или прoбaция, a зa тaкoвa прecтъплeниe дaвнocттa e caмo 4,5 г. и тя e изтeклa."

    КАКВО СА НЯКАКВИ СИ ТАМ 6,5 МИЛИОНА ЗА НЕК ?!!!

    ТОВА ВРЕДА ЛИ Е?!!
    Отишли тези пари във фирмата на ПЕТКО СЕРТОВ Обединени енергийни системи.

    Айде холъм. Боко краде шкафчета с евра и злато , пак тази някаква си комисионна от тези 6,5 мил. лева!!!
  • 18 глоги

    14 2 Отговор
    "Бившата съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова е оправдана за длъжностно престъпление. Съдът смята, че е допуснала неумишлена грешка в резултат от недоглеждане." НАПРОТИВ,ОТ НЕДОГЛЕЖДАНЕ ГРЕШКАТА Е УМИШЛЕННА,ЗАЩОТО ЧЕНАЛОВА Е ПРЕХВЪРЛЯЛА ФАКТИТЕ ОТГОРЕ-ОТГОРЕ. НО.....В БЪЛГЕРИЯТА ОПОСКАНА И СЪДРАНА ИМА КРИВОСЪДИЕ. ЗАТОВА НИЩО НЕ ВЪРВИ КАКТО ТРЯБВА НА ТАЯ ИЗСМУКАНА ТЕРИТОРИЯ.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ченал

    10 1 Отговор
    Ех как ще я наченаля тая кака,чак наченалова ще ми стане.От всякъде за здраве и хубост,след това у сливенския на отдих и почивка.

    Коментиран от #26

  • 21 Съдийка

    13 1 Отговор
    А аз пуснах Брендо. Просто недогледах, че е осъден в Италия и Румъния.

    Коментиран от #25

  • 22 бай Иван

    10 1 Отговор
    ОПРАВДАХА Е ЗА ДА И ЗАТВОРЯТ УСТАТА.
  • 23 Тая я наричаха

    11 2 Отговор
    Съдията на мутрите. Няма мутра да не е пуснала. Или бавеше мотивите и по давност , или направо си ги пускаше.
  • 24 Темида

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дългият":

    Тя няма съвест!:)
  • 25 Почерпен

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Съдийка":

    Емчи хубаво!:) Те, почерпиха ли?!:)
  • 26 Змиеносец

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ченал":

    Погледни я на какво мяза! По-добре чанели някоя отровна змия! Рискът е по-малък!:)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 UYU EU

    3 0 Отговор
    Колегиална солидарност , има и докторска и всякви други.
  • 29 БСП най крадливата партия

    4 3 Отговор
    РАДЕВИТЕ ЕКСПЕРТИ пуснаха на свобода всички бандити мутри, ОНИВИНИХА всичките си пъртенки които защитават мафията. Счупиха държавата. Кой сега е истинската мутра.
  • 30 Нищо ново

    4 4 Отговор
    Ръката на мафията е Радев. Не говори за Пеевски, Банев, Брендо, Божков и Доган.
  • 31 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор
    Вие си мислите, че искат да махат Гешев, охранара му и тъй нататък. Всичко е напъни и листове за влияние за да отърват кожата тоя и ония!
  • 32 Байчо ти

    0 0 Отговор
    Хубавица!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол