Last news in Fakti

22 Септември, 2021 07:17 3 130 26

Явор Куюмджиев: Посоката на "Зелената сделка" е необратима

  • явор куюмджиев-
  • васко начев-
  • енергетика-
  • зелена сделка-
  • ток-
  • цени

Дори и непросветените, които са далеч от енергийния сектор, виждат какво се случва и какво предстои, смята енергийният експерт Васко Начев

Явор Куюмджиев: Посоката на "Зелената сделка" е необратима - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква ни много тежка зима. Ще плащаме рекордно скъп ток, а въпросът е не дали ще има ново увеличение, а кога и с колко. Това прогнозираха енергийните експерти Васко Начев и Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Дори и непросветените, които са далеч от енергийния сектор, виждат какво се случва и какво предстои. Нямаме полезен ход изобщо като държава, тъй като между нас и Европа почти няма разлика в сравнение с други пъти. Преди ние си натискахме да потъваме в блатото, този път Европа е в блатото", заяви Васко Начев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Явор Куюмджиев е съгласен, че България е в безизходица, но по думите му преди години е имало изход.

"Ако бяхме разумни като нация и си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент за поддържане на цената по-ниска. Не само това, а и да правим колосални пари. В момента АЕЦ "Козлодуй" е най-печелившата компания", посочи енергийният експерт.

И двамата са съгласни, че цената расте заради така наречените "зелени сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Начев ги определи като "рекет под формата на емисии".

"Ако от ЕС не искат кулата от илюзии да се срине тотално, трябва временно да дадат дерогация на рекета", отсече той.

Според Начев "зелените сертификати" се използват като параван и зад тях стоят огромни финансови институции.

"Зелена енергия звучи много примамливо и това се използва като параван, но отзад се разиграват финанси. Тази алчност изпреварва възможностите на бизнеса и крайния потребител и затова сме изпаднали в тази ситуация. Затова и Европа мълчи и не иска да посегне на единствения инструментариум, с който разполага – въглеродните емисии", изтъкна енергийният експерт.

Куюмджиев е на мнение обаче, че посоката на "Зелената сделка" е необратима.

"Тя е като 500-хиляден танкер, който върви напред. Много време ще му отнеме да завие наляво", смята той. "Ако не завие, на следващите избори ще бъде пометен", отвърна Начев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОбратимаЕ

    54 9 Отговор
    Възраждане референдум вън българия от ес и натю
  • 2 Сатъра на Хана

    46 4 Отговор
    Дайте ми 10 000 лека куманска конница от Факултето и Още 10 000 Гладни Българи ПЕХОТИНЦИ СЪС СОПИ и НЯМА СИЛА КОЯТО ДАМИ УСТОИ НА ТАЯ ЗЕМЯ .....так че АКО НАРОДА ПОЧНЕ ДА БЕСИ МУТРИ И БЕЙОВЕ,ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО

    Коментиран от #6

  • 3 Баце

    49 2 Отговор
    Викаше преди десет години че всеко лапе в банкя можело да сметне колко десетки години ще ни трябват да изплатим 11 млрд за АЕЦ Белене и ги бумна за ефки и вертолети ма хартия

    Коментиран от #14

  • 4 гадно

    50 0 Отговор
    Скелетите от гардероба на шайката тепърва ще излизат. Тиквата изпълняваше всичко което му наредят големине началници и срещу това те си затваряха очите за далаверите му.
  • 5 Амиии

    52 1 Отговор
    Обратима е!
    Излизаме от ЕС, строим Белене-ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, един мощен кик на соросоидните талибани, и светът е прекрасен.

    Коментиран от #23

  • 6 5ко

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Сатъра на Хана":

    Ти кво се обаждаш от хАмерата. Съвсем си чалдисал там. И без това си направил своя избор и с това си се отрекъл от България. От далече акъл лесно се дава.
  • 7 Копипасте

    35 1 Отговор
    Ето ви една причина добре описана от друг коментатор на 09.08.21г.:
    Пoнятиeтo "Eнeргиeн ceктoр" e въвeдeнo oт 39 НC (2001-2005г.), вмecтo "Eнeргийнa cиcтeмa", c цeл рaзкъcвaнe нa eнeргийнaтa ни cиcтeмa нa oтдeлни тeцoвe и мрeжи и тяхнaтa привaтизaциятa пoд фoрмaтa нa EРПтa, ТEЦoвe-търгoвcки дружecтвa и eдин куп нeeфeктивни чacтни ВEИ инcтaлaции.
    Упрaвлявaщитe лeгитимирaхa пoнятиeтo "EНEРГИEН CEКТOР". вмecтo "EНEРГИЙНA CИCТEМA" . Нa пръв пoглeд нeзнaчитeлнa тeрминoлoгичнa прoмянa, пръкнaлa ce oт крaдливитe пoлитици в Нaрoднoтo Cъбрaниe, нo cъздaвaщa уcлoвиe зa рaзпaрчaльocвaнe нa Бългaрcкaтa eнeргeтикa. Ceктoрът мoжe cпoкoйнo дa ce рaзрязвa и дa ce рaздaвa, дoкaтo cиcтeмaтa e eдиннo цялo. Рaзкъcвaнeтo нa eнeргийнaтa cиcтeмa нa Бългaрия дoвeдe дo нeблaгoпoлучиятa и зacтoя в eнeргeтикaтa ни."
    Друга причина е клякането на Костов, "царя" и Меглена Кунева пред французите и затварянето на малките блокове в Козлодуй!
    Трета причина е идването на Джон Маклейн с двама сенатори при Орешарски! "Напляскаха го и заминаха Белене и Южен поток в небитието! Има и още причини - няма да стигне целия сайт ФАКТИ да се изредят!

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тра ла ла

    32 1 Отговор
    Зелената сделка е ново заробване и борба с вятърни мелници. Умните, истнски държавници не се хващат на това хоро. От тази химера печелят банкстерите от наднационалния капитал. А тоз "експерт" е мизерен соросоид на копаня при глобалистите.
  • 10 хаберих

    7 0 Отговор
    - Донесох ви моята първа пиеса!
    - А какъв е сюжетът й?
    - Тя го обича, а той обича...
    - Друга?
    - Не, нея.
    - О, най-после нещо оригинално!
  • 11 ХАН КРУМ

    23 0 Отговор
    КОГАТ ЕДНО КУЧЕ НЕ ЗНАЕ ДА ЛАЕ ,ВКАРВА ВЪЛКА В КОШАРАТА. Е КАК ТАКА ИЗНАСЯХМЕ ТОК,СЛЕД ТОВА СИ ПРОДОДХМЕ ЕРП–ТАТА,ОТКРАДНАХМЕ МАСА ПАРИ ЗА ВЕИта,НАСТРОИХМЕ ВЕЦ–ОВЕ И СЪСИПАХМЕ ЯЗОВИРИТЕ,ЩЕ ЗАКРИВАМЕ ТЕЦ НА ВЪГЛИЩА,НЯМА НОВА АТОМНА МОЩНОСТ– И РЕВЕМ ,ЧЕ ТОКА Е СКЪП ,ВЪПРЕКИ ЧЕ СЛЕД ПОЛША НАШИЯ Е НАЙ–ЕВТИН.АМИ ТО ЗА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИМА ВИНОВНИ,НО СИ ХАРЧАТ ПАРИЧКИТЕ БЕЗНАКАЗАНО–ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ .АМИ ХАЙДЕ ДАВАЙТЕ, ЗАВИСИМОСТИ ,КРАЖБИ ,ИЗМАМИ–КАКВО ЧАКАТЕ?
  • 12 mi6osp

    21 0 Отговор
    Зелената сделка е неосъществима, защото основата ѝ- преминаването към зелена енергия е невъзможна . Причината е, че за включване на мегават зелена енергия от слънчеви панели отиват по 4-6 тона електролизна мед, а за мегават от ветрогенератори- по почти 10 тона . Още миналата година по тези причини в света се получи дефицит на мед от 427 000 тона, за 2030 г. се очертава дефицит от 6 000 000 тона . На практика този дефицит няма как да се компенсира с разработване на нови меднорудни находища. Това означава рязко повишаване цената на този метал. Богатите държави могат да си позволят зелена енергия, но ефектът ще е нулев, защото по-бедните им съседи ще трябва да останат на въглища.

    Коментиран от #15

  • 13 Watchdog

    19 0 Отговор
    Ако искаш да ходиш всяка вечер на казино клуб в Монако за да принадлежиш и си готов да те обират безскрупулно никой не може да спре...Това е и положението на българския народ в така наречения европейски съюз. Третият енергиен пакет е директива (закон) на европейския съюз, който българите следва да прилагат по смисъла на договора за присъединяване. Законотворческата воля е изместена от националните парламенти към задкулисна наднационална организация, която е единствено упълномощена да взема важните стртегически решения и да ги налага законово под формата на ДИРЕКТИВИ И РЕГЛАМЕНТИ. Българите са отдали ключови законови компетенции на чужди субекти и с този акт де факто и де юре са загубили своята независимост, която днес...празнуваме... Това не се разбира добре...А трябва.
  • 14 пешо

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баце":

    пешо, като ви ги пише тия неща, мислите, че теории на конспирациите развива... така е, както са го казали двамата.
    а бацю - вятър го вее на бяла кобила. подставените му фирми в енергетиката си печелят. и шкафчето се пълни, и сега.
  • 15 mi6osp

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    2030 - 6 000 000 тона годишно.
  • 16 кота 11

    21 1 Отговор
    Като се започне с Йесмените, та се стигне до днешните пудели все "политици" за бунището!
    С перки и солари - работеща икономика 🍆. Трябва са си много придвидим или зависим от вън за да се вържеш на Зелена енергия, Зелени автомобили , Пластмасова нискокалорична храна, заради Парниковия ефект.
    Това е то: Създаваш си "ВРАГ,", и започаш да се бориш срещу него, като убеждаваш и останалите в своята
    "правота".
    Къде бяхме като държава, макар и тоталитарна преди 30 години и до къде стигнахме, като демократична-плутократична след 30 години?
    Дъното! Морално, материално и каквото се досетите, все е ДЪНО!
  • 17 ПСР

    24 0 Отговор
    Посоката е към тежка мизерия.Цените на тока летят по-високо от идеите на Мъск.Ще има ли фалити и безработица? Топлото и то никак не изостава.От там,всички останали цени са рязко нагоре-вече се усеща здраво.Закриват ядрени централи-рискови били,твърдят германците.Но подводниците за 50 мириарда евро,не били....Санкции срещу Русия,ама газът е еко-приемлив,но и той скъп.Въглищата опасни,а ВЕИ са адски скъпа далавера за шепа"избранници",с политически гръб и ниска ефективност.Какво праним ние,потребитерите,работодателите?
  • 18 Анонимен

    25 0 Отговор
    Предстои сблъсъка на зелените фантасмагории с реалността . Да видим как ще гледа народа на всякакви "зелени" след като му вдигнат цената на тока само и единствено благодарение на тях . Това да ни бъркат в и без това празните джобове за да демонстрират фалшива "загриженост за планетата " е връх на наглостта ! България вън от затвора на народите ЕС !
  • 19 Иван

    7 0 Отговор
    Не е необратима - да се направи референдум за членството в ЕС. Да видим дали хората искат бензин по 3лв, забрана на въглищата, газта и атома и забрана на автомобилите с ДВГ.
  • 20 НАТО ВЕЦ

    5 0 Отговор
    Надявам се зимата да освежи мисълта на всички местни "зелени" талибани. А може би те разчитат на заплащането им в зелено?
  • 21 ХХХ

    4 0 Отговор
    Трябва народен съд за Боко, Костов, царя и М.Кунева.
    Конфискация на имуществото лишаване от пенсия
    без право да напускат БГ с по една гривна за следене.
  • 22 Сър Пичук

    5 4 Отговор
    Отдавна предупреждавам, че идва Радевата зима.
    Още не е късно да го спрем, така, че опичайте си акъла на изборите.
    И резидента и харвардските му измамници трябва да бъдат изритани от политическата сцена.
  • 23 Генчо

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Амиии":

    велиокбритания като излезе от ес да не цъфна ве, ти с кого ще се съюзиш след като излезеш от ес който е 2 най развит пазар на света?
    велиокбритания се съюзи със сащ и австралия отделно си имат страни от британската общност. Какво имаш ти в предвид малка българия да излезе от силен икономически съюз и с кой ще играе в после? моля обясни
  • 24 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Копипасте":

    Джон Маккейн, колега!

    Коментиран от #25

  • 25 Копипасте

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Признавам - грешка! Обаче Брус Уилис е много по-красив, но и безспорно не чак толкова убедителен колкото Маккейн!
  • 26 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    И КУЮМДЖИЕВ ПОДЛЕЖИ НА ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ... И С НЕГО И БЕЗ НЕГО - БЪЛГАРИЯ СИ ВЪРВИ И ОТ НЕГО НАМА НИКАКВА ПОЛЗА !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове