Last news in Fakti

23 Септември, 2021 12:23 2 965 56

Ваксинираните в болница са рядкост, изписват ги много по-бързо

  • ваксинирани-
  • covid-19-
  • болница

Все още степента на засягане от COVID инфекцията при бебетата и децата е ниска

Ваксинираните в болница са рядкост, изписват ги много по-бързо - 1
Снимка: ББА

Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти, на които им се налага да лежат в болница, са рядкост, като в същото време те развиват много по-малко усложнения и биват изписани много по-бързо. Това показват данни, предоставени от екипа на COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед", член на Българска болнична асоциация.

„За месец август в отделението ни по-малко от 10% от пациентите са били ваксинирани. От 1 до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите“, обясняват специалистите от УМБАЛ „Софиямед“. По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение са и такива с поставена само една доза.

Много е важно именно такива хора да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втора доза от ваксината, защото едва минимум след този срок те са изградили антитела срещу вируса. Лекарите от COVID-19 отделението на болницата съветват след приключване на ваксинационния курс хората да продължат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки.

Според световната статистика 5% от имунизираните лица, независимо от заболяването, за което е поставена ваксината, се заразяват и разболяват. Имунната реактивност при всеки човек е индивидуална. Важно е да се уточни все пак, че при имунизираните лица заболяването, включително и COVID-19, протича по-леко, с по-малко усложнения, отколкото при неимунизираните.

„При всички случаи решаващо значение за предотвратяване разпространението на вируса има единствено ваксинацията. Ако всички успеем да се имунизираме и достигнем достатъчен процент, ще живеем по-спокойно“, обясняват още специалистите от COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед". По данни на болницата през тази вълна са засегнати повече, поне до този момент, по-млади хора - между 30 и 50 годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни.

Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението по време на лечебния процес настъпва в по-късен етап от хоспитализацията. Обикновено състоянието на пациенти, при които има наличие на придружаващи заболявания, е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението. Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията в УМБАЛ „Софиямед“ са и с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са „отключили“ диабет, вследствие на COVID-19.

Все още степента на засягане от Ковид инфекцията при бебетата и децата е ниска. Това се дължи на имунологичните особености в детската възраст и конкретно на по-динамичното протичане на инфекциозните заболявания по принцип при тях.

„Имено затова вниманието, което трябва да се обърне на децата в профилактичен, епидемиологичен и клиничен аспект, трябва да е особено повишено. Нашият съвет към родителите е категорично, особено когато се касае за малки деца под 7-годишна възраст, но и над нея, техните контакти в групи от възрастни да бъдат сведени до минимум, така че рискът от заразяването им да се сведе до минимум“, посочват лекарите от COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед".

По отношение на поставянето на трета бустерна доза лекарите от "Софиямед" обясняват, че решението трябва да дойде след анализ на епидемиолозите, клинистиците, както и въз основа на заболеваемостта. Най-точна преценка може да е ръстът на заболелите вече ваксинирани. Ако той се повиши, това ще означава, че има нужда от поставянето на третата доза.

В началото на пандемията в Отделението за лечение на пациенти с ковид в УМБАЛ „Софиямед“ бяха разкрили 200 легла, а в момента са разкрити общо 58 легла, като разширяване на базата се планира при увеличаване на случаите за град София, съгласно разписаните стъпки в Националния план за справяне с пандемията за разкриване на нови легла в лечебните заведения.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    63 6 Отговор
    Те умират неочаквано и по къщите си...,тепърва ще пълнят болниците

    Коментиран от #21

  • 2 др Гей Билтс

    62 6 Отговор
    Изписват ги в други отделения, където не влизат в Ковид статистиката, а като обикновени пътници.
  • 3 Пич

    58 6 Отговор
    Хайде стига глупости... В света вече се усетиха , че прекаляват , и почнаха да дават на заден , само нашите алчни бели престилки ламтят за парите от ваксините , и биха били за да ги вземат... Гешев , почвай ги , ако искаш народа да те уважава...

    Коментиран от #15, #16, #36

  • 4 Защо на позитивния тес на снимката има з

    31 3 Отговор
    Защо на позитивния тес има знак за радиоактивен??????

    Коментиран от #13

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    54 5 Отговор
    За дявола и Евангелието: при 16% от ваксинирани , а болницата са влезли 10% ваксинирани - значи са влезли почти еднакъв прицент от неваксинираните и ваксинираните ‼️ ДЕКА СТЕ БЕ ПРУФЕСУРИТИ , че май пак се объркАх а ‼️

    Коментиран от #27

  • 6 Който яде птичи крак той за мене е бунак

    16 5 Отговор
    Любимият ми град е Истанбули последно бях юли месец там. Усеща се голяма разлика в цялата енергетика на града. Преди винаги като влизах в Истанбул и ми ставаше едно спокойно, а последния път нямах търпение да се прибера в България. Никога в Истанбул не ме е боляла глава, а и това усетих. За съжаление бях потресен като видях хора в колите сами с маски, деца в парка бягащи с маски, мъже спортуващи сами никой около тях с маски. С тези ХЕС кодове си е чисто следене. Навсякъде само за вакси говорят, дори и ходжата като пее за маски и вакси говори. Жалко, че така побъркаха хората,но за Ердоган всичко това си е добре дошло да си има подчинен и страхлив народ. Всичко е поскъпнало много и предполагам го слушате какво говори, че ще възроди Турция.
  • 7 честен ционист

    34 3 Отговор
    В Израел наприм ги водим неваксинирани, ако нямат трета бустерна доза.
  • 8 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    29 3 Отговор
    На една позната от Пфайзер-ваксина и спря сърцето на 2 ри ден 1 доза 🤧🤧🤧
  • 9 Мислещ

    44 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение са и такива с поставена само една доза.

    Ето къде е манипулацията. Значи 10% са само напълно ваксинираните пациенти, а частично ваксинираните не ги казвате? И накрая ще излезе, че при 15% вакснати от населението, набодените болни са всъщност повече от ненабодените.
  • 10 Хляб с пармезан и сушени доматки

    12 5 Отговор
    Те едни тестове с технология от 18ти век, клечки за уши😁лазери, скенери-няма бате клечки😁🙂🙃

    Коментиран от #14

  • 11 Бай Шили

    6 5 Отговор
    Я че се ваксиниран с ваксината Шкембечорбайзер на Чорбанов.
  • 12 За овце

    15 2 Отговор
    Отписват ги бързо?
  • 13 мишмаш

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Защо на позитивния тес на снимката има з":

    Отговора е леееко конспиративен. Не всичко е измислица.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай Шили

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    От тестовете правят пачки, а не от ваксините. В Западна Европа хората си пътуват свободно.
  • 16 cornholio

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Тия алчни бели престилки ше ти спасят жалкия живот когато се наложи.
  • 17 Хи. Ху

    31 0 Отговор
    Защо не си погледнете първо болните мозъци и тогава да говорите за ваксинация Простащината ви няма край Всички управляващи са убийци на народите си Парите им са на първо място а не хората Кога и кой ще ги осъди тия некърници
  • 18 Vladi

    43 2 Отговор
    Абе то , че ваксинраните ги изписват много по бързо е вярно , но защо е забранено да им правят аутопсия след изписването е въпроса ?
  • 19 Мутанти

    42 1 Отговор
    Защо влизат в болниците, като са "ваксинирани"?
  • 20 Тра-ла-ла

    23 1 Отговор
    Верваме ви!
  • 21 бл.134 в Зап. парк

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Да , изписват ги много бързо и страната напред
  • 22 провинциалист

    28 0 Отговор
    "При всички случаи решаващо значение за предотвратяване разпространението на вируса има единствено ваксинацията." - Мда. Има ли вакса, има разпространение. Факт.
  • 23 да да

    28 1 Отговор
    Знам , наскоро един познат , след " втората игла " , го отписаа набръже и от общинските регистри.
  • 24 д р Вирхов

    20 1 Отговор
    Българи,ваксинирайте се ,но искайте бай Шиле да ви подпише декларацията за информирано съгласие,за да ви плати ако евентуално умрете.
  • 25 Име

    10 2 Отговор
    Ваксината на пфайзер променя днк на ваксъра.Старите гущери го правят за да не ги познаят горе.
  • 26 тодор

    21 0 Отговор
    чета the bulgarian times и ставам все по-убеден антиваксър!

    Коментиран от #31

  • 27 Boxer EZ 3.0

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Точно така!
    И къде им е статистиката за повторно заразените, които са официално преболедували?
    От година и половина имаме доказано заболели (около 400 000) и още 1,5 без тестове ( например аз и моето семейство). Основен въпрос е от официално доказаните, колко повторно са се заразили, постъпили в болница и в какво състояние?
    Защо фсите професУри мълчат?
    Защо "добрата" ваксина има нужда от цензура, пропаганда и бухалка?

    Коментиран от #29

  • 28 Тра-ла-ла

    21 2 Отговор
    Този ковид за нищо не става! Втора година го чакаме да препълни болниците. Вече незнам кви ли не варианти и вълни, чували си приготвяхме.... Вече имам чувството, че май малко ни баламосвате! Само обещавате едни хиляди заразени и борещи се за глътка въздух, пък то.... Мю!

    Коментиран от #34

  • 29 Boxer EZ 3.0

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Boxer EZ 3.0":

    1,5 милиона души
  • 30 А не е вярно

    14 1 Отговор
    Това е антиваксърска пропаганда в стил Мангъров и сие. Няма странични ефекти и ваксани няма в болницата. Те мрът в съседните отделения ама с придружаващи заболяванвия разбира се.
  • 31 Тра-ла-ла

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "тодор":

    Един съвет (ако искаш да приемеш)! Чети, но и с това не е хубаво да се прекалява! Никоя крайност не е добра! По-добре чети и едното и другото и използвай главата си! Успех!🙂

    Коментиран от #33

  • 32 Смех

    17 1 Отговор
    Ще му кажа, само дето тука в една болница няма да споменавам град... понзвам санитарка във ковид отделението и ми казва че са 50/50 там ваксани и не ваксани...

    Коментиран от #48

  • 33 тодор

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тра-ла-ла":

    приемам съвета ти, само се опасявам,че всяко забавяне на пробуждането на хората не само в България,а и по целия свят ще е доста нездравословно!
  • 34 Тра-ла-ла

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тра-ла-ла":

    Забравих да напиша. И у дома намина, ама слаба работа и бързо си тръгна. Къде отиде не каза. Сигурно търси някой ,,ваксиниран" при нас не му хареса.
  • 35 оги дойнов

    12 0 Отговор
    Ако беше жив другарят Тодор Живков,никога нямаше да се ваксинира!
  • 36 Едни и същи

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    глупости пускате мисирките постоянно. Хайде сега пуснете и ода за възхвала на Кирчо и Асенчо тарикатите.
  • 37 Госあ

    8 0 Отговор
    Калинките много обичат процентите и средните, такива неща като разпределение и извадки не ги интересуват 😂 Все едно изчисляват комисионни
  • 38 big

    13 0 Отговор
    80-90% от болните в болниците с ковид, не са за там. т.е. могат да са на домашно лечение!
  • 39 Теодоро

    9 0 Отговор
    Долна лъжа..Това не отговаря на истината..ВЕДНАГА В ЗАТВОРА
  • 40 miro

    4 0 Отговор
    екстра да махаме тогава мерките.
  • 41 Пишман

    18 1 Отговор
    Имам позната която кара доста тежко Ковид в болница в Пловдив.Има ваксина и беше на косъм от интубиране.За времето докато се лекуваше там имало и доста починали.По нейните думи половината са били ваксинирани!
  • 42 KO19

    8 0 Отговор
    На 53-годишна възраст ни напусна многоуважавания и изтъкнат съдов хирург и началник на Клиниката в УМБАЛ „Софиямед“ доц. д-р Димитър Марков,д.м., съобщават от болничното заведение.28 май 2021
    А дали беше ваксиниран?
  • 43 Госあ

    8 0 Отговор
    Според данни от Израел преди делта вълната, файзер защитавала 80% от тежки симптоми, но 70% от смъртни случаи….😂 каи честно !!!
  • 44 Истината за

    2 19 Отговор
    Антиваксърството е тест за глупост. Антиваксърите го издържаха успешно. Мнозина от тях се споминаха. Но тестът продължава.
  • 45 Кома

    15 1 Отговор
    Ма кво правят ваксинираните заразени с ковид въобще в болница? Нали ужким кат се заразят са безсимптомни и с много леко боледуване?
  • 46 Менгеле

    9 0 Отговор
    Изписват ги по-бързо в Моргата!
    Това е факт, който се крие от боклука управляващ.
  • 47 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    АМЕРИКАНСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИ НИ ПЛАЩАТ , А НИЕ ПРОПАГАНДИРАМЕ --- ВАКСИНИ - ВАКСИНИ И ТЕРЕТА И ЧЕТВЪРТА ---ЛАЙЗА БИ ИЗПЯЛА ДНЕС : " МЪНИ -МЪНИ ЗА ВАКСИНИ -МЪНИ-МЪНИ ИЕС И ИЕС "!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 48 Ха ха

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "Смех":

    И един мармот ...
    Нобелова награда за Мангъров.
    Опа, те пък световните специалисти са на друго мнение, ама те са тъпи и нищо не разбират!
  • 49 Малко факти

    0 2 Отговор
    За периода ... починалите ваксинирани са 0.67% от 9494!!!
  • 50 Нов Световен Ред New World Order

    1 0 Отговор
    Когато правителствата имат проблем те го крият или омаловажават! Сега с ковида го хиперболизират. Не се връзва!
  • 51 Глупости

    5 1 Отговор
    Наглостта е пълна, като се прочете какво е казала тази Гунила Карлсон-Хеденстам
    (професор по имунология и член на нобеловия комитет за наградите по медицина)
    на 11 септември тази година,
    когато се появи изследването в САЩ,
    което уж твърди, че неваксинираните се заразяват 4,5 пъти повече от ваксинираните,
    10 пъти е по-голяма вероятността да влязат в реанимация и 11 пъти - да умрат.
    И после как да дадат нобелова награда на доцент Мангъров, срамота и професор не искат да го направят!
  • 52 Стр

    6 1 Отговор
    Стига да лъжете хората. Маса ваксинирани измряха. Поне за 5 човека знам лично. Близките 2 месеца, а за колко още не се съобщава!
  • 53 Гост

    1 0 Отговор
    - Какво четохте последно?
    - Листовката на хапчетата. Беше много дълга, а сюжетът не струваше, но вариантите на финала ме впечатлиха.
  • 54 ПроЗт

    0 0 Отговор
    Мафия, мафия...
  • 55 Панов

    0 1 Отговор
    ГЕРБ принуждаваха хората насилствено да се ваксинарат под заплаха от уволнение. Нека всеки сам да направи избора си. Лично аз от всичко, което съм прочел съм на мнение, че е по-добре да не се ваксинирам. Който иска нека го направи - пунктове има достатъчно. Но моля ви, не натрапвайте мнението си на останалите. Да не говорим, че много хора не трябва да се ваксинират по здравословни причини. Например тези с Автоимунните заболявания. За тях ваксината е сигурна смърт.
  • 56 Чичо Гошо

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти, на които им се налага да лежат в болница, са рядкост, те умират в спешна помощ или в къщите си от много други причини добре формулирани за избягване на възмездвие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове