Last news in Fakti

26 Септември, 2021 06:26 5 299 21

Каракачанов за инцидента край Шабла: Няма нужда от оставки, това не е балет

  • красимир каракачанов-
  • шабла-
  • инцидент-
  • изтребител

Да изтипосаш няколко генерали, началника на отбраната, адмирал и да ги оставиш да бъдат подложени на разпит. И всичко това да го излъчваш онлайн - унизително е, заяви бившият военен министър

Каракачанов за инцидента край Шабла: Няма нужда от оставки, това не е балет - 1
Снимка: БГНЕС

"Кой умник измисли тоя цирк? Това е унизително. Да изтипосаш няколко генерали, началника на отбраната, адмирал и да ги оставиш да бъдат подложени на разпит. И всичко това да го излъчваш онлайн - какво искаш да покажеш?".

Това заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов след пресконференция за причините, довели до трагичния инцидент с МиГ-29 в Шабла, при който загина подполковник Терзиев, в предаването "Говори сега" на БНТ.

Според Кракакачовв съпругата на загиналия пилот е в правото си да търси справедливост, но това не дава право на никой да подлага офицерите на такова унижение, защото съответните органи правят проверка - военна полиция, военна прокуратура. По думите му не трябва да се подават оставки. Това не е балет, а военна професия.

Относно инцидента, при който загинаха с хеликоптер трима българи в Африка Каракачанов каза, цитиран от Епицентър: Не е новина, че български бивши военни обучават пилоти в няколко африкански държави, Кот д’Ивоар е една от държавите. Доколкото знам, те са наети от частна фирма с цел обучение на местните африкански пилоти. Официалното съобщение - това, което вие сте видели, това знам и аз.

"По принцип, когато става въпрос за обучение, те нямат право и в самия договор не е фиксирано, че ще участват или че участват в бойни действия. И аз честно казано не вярвам, че са участвали в бойни действия, най-вероятно са изпълнявали някаква транспортна задача", каза още Каракачанов.

Според него това е напълно законно.

"Когато имаш договор с фирма, която е лицензирана, под контрола на съответното правителство, друг е въпросът колко под контрола, доколко служещите в подобни фирми армии спазват Женевската конвенция? Най-вероятно те са изкупителната жертва, когато големите атове се ритат", смята бившият министър на отбраната.

В конкретния случай с българските пилоти според него не е било така, защото те не са били наемници, които отиват да стрелят или да вършат някаква работа, и обикновено договорите им са за обучение.

Той припомни, че от началото на 90-те години много българи са служили, а вероятно и в момента има във Френския чуждестранен легион.

"Там служат всякакви гражадани от целия свят, някои с криминално минало, някои в търсене на приключение. Със сигурност има българи, които служат в тези няколко фирми, които американците използваха в Ирак, в Афганистан със сигурност", допълни Каракачанов.

По думите му частните армии не са изместили държавната, но светът е станал по-предпазлив и използва частни армии.

"Когато една държавна армия, зад която има национален флаг и има правителство, върши някои дейности, които подлежат на трибунал, или на Хагска конвенция и т.н., е едно и би било повод за война, ако една държава си позволи официално да използва националната си армия в друга държава. И тъй като светът е станал предпазлив, се използват частни армии. Това е публична тайна. Те не са точно наемници в смисъла, в който го познаваме, просто това са фирми, които набират хора с военна подготовка или с неоходимите качества, за да придобият такава. Официално не се водят армия, но на практика това изпълняват", обобщи Каракачанов.

По думите му войната е естественото състояние на човечеството и едва в последните стотина години се правят опити в това мирът да преобладава, т.е. периодите на мир да преобладават над периодите на война.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бах Киро

    37 4 Отговор
    Този шопар за първи път каза няколко смислени думи.Но точно от такива като него ибрици армията ни стигна до този хал.Всъшност за тази ни натовска сбирщина няма как да се използва думата "армия".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хаберих

    31 1 Отговор
    Дядо чете имената на лекарствата и съставките им в аптеката:
    – Фениламин, алкиламин… Тц, тц...
    – Какво има,бе дядо,нещо не ти харесват цените ли? - пита го аптекарят.
    – Абе, ти забелязал лиси, че всичките завършват на „амин”?
  • 5 Балет

    25 2 Отговор
    Представете си Каракачанов облечен като балетис
  • 6 българин

    18 0 Отговор
    Така и трябва .Всеки да си носи отговорността, а не като вас да се криете,лъжете и мишкувате !!!!
  • 7 гьон

    20 1 Отговор
    Тоя ояден лъжец и крадец много се надява да излъже пак някои друг българин и да го яхне и да краде и лъже. Мръсна патерица скрии си гнусната муцуна. Не ни трябваш.
  • 8 Своге

    22 0 Отговор
    Плъховете които не сме забравили започнаха да се показват плахо от дупките си !
  • 9 Кракакачовв

    25 0 Отговор
    Мани туй шкембе и сланините бе,ти си жива подигравка с българското войнство!

    Коментиран от #18

  • 10 РЕАЛИСТ

    14 7 Отговор
    Признавам , че Каракачанов е напълно прав този път. Всички, които са служили, знаят, че на военни учения се предвиждат загуби. Съпругата обвини генералите, защо учение е правил пенсионер 47 годишен. Значи, като е прибирал една шапка пари до тази възраст е било добре, а като трябва да свърши някаква работа - не ставал. Имам роднина, който се пенсионира рано като пилот, ама работи охрана после. Не е бил връзката и лаком, като Терзиев. Всички знаят, че вината е негова, затова измислиха тази смешна формулировка." Загуба на пространствена ориентация", но без човешка грешка. Кой е загубил ориентация? Пилотът или самолетът?

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Тоя

    5 1 Отговор
    пък агентИН , намерил какво сравнение да избълва ? Разбира му главата Клъста от балет на него , съмнявам се , че в продажния си мизерен живот, е изглеждал поне веднъж такъв !
  • 12 озадачен

    13 0 Отговор
    Каракачанов , не каза как този български боен хеликоптер , и срещу колко пари стана "ненужен" на българската армия , и изведнъж стана много нужен на друга армия . Не знаех , че имаме толкова много хеликоптери , чак станали ненужни.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шопо

    8 0 Отговор
    Тоя тупан какво разбира от армия????!!!!!!
  • 15 Хаджи Генчо

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    Загуба на " пространствена ориентация" грешка ли е или е физическо състояние. Едно е да взимаш шапка пари и да управляваш самолет и друго да взимаш чувал с пари и да лаладжийстваш празни приказки

    Коментиран от #17

  • 16 Търновец

    4 1 Отговор
    загиналия майор Терзиев e изпълнявал рутинна мисия – стрелба по въздушна мишена хвърлена от друг МИГ – обаче парашута на мишената дефектира и тя полита ускорително надолу – мисията става екстрeмална – имал ли е майор Терзиев опит с такава задачa? При ускорителното спускане се появявaт големи инерционни сили – променят се дишанетo, пулса, кръвно налягане, мускулна сила - трябвало e ръоводителят на учението моменално да го пpекрати – c 12 чаcа нaлйот за 6 месеца пилотът е нямал шанс. Горкия човек!!! Ръководителят на учението и хората подготвили неотворения парашут носят отговорност за г-н Терзиев – съд за тях. Има и нeщо друго – катапулта е последно животoспасяващо средcтво – защо майор Терзиев не го е използувал?
  • 17 РЕАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хаджи Генчо":

    Хайде стига сте правили герои от некадърници. Цял живот лети и една мишена го затрудни и се заби, като пирон в кисело мляко в морето. Ами ако отсреща бе Иван също с Миг -29 , тога а кво правим. Ще пълним гащите ли.
  • 18 Чугуня

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кракакачовв":

    Това да му е проблемът..шкембето? На времето и шкембеллите служеха...а тоя слага на обратно каската, ама станал военен министър. Че и защитава едни мношенници. По времето на бай Добри, половината от т.нар генералитет, взели участие в пресконференцията, щяха вече да са зачислени на котлова храна в дисципа...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пфууууу

    2 0 Отговор
    Казарменият балетист на ДС+БЗНС се изходи пак МИРИЗЛИВО
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове