Last news in Fakti

26 Септември, 2021 19:19 2 533 47

Комитова: Част от трасето на „Хемус“ тепърва се отчуждава

  • виолета комитова-
  • магистрала -
  • хемус-
  • една част-
  • трасе-
  • отчуждават

Магистралата е разделена на 9 отсечки. Строят се само 1, 2, и 3, казва министърът на регионалното развитие 

Комитова: Част от трасето на „Хемус“ тепърва се отчуждава - 1
Снимка: БГНЕС

Част от трасето на магистрала „Хемус“ тепърва предстои да бъде отчуждено, за да може да започне строителство, докато друга дори не се знае откъде ще мине. Това стана ясно от гостуването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в „120 минути“ по bTV.

„Хемус“ е разделена на 9 отсечки. Строят се само 1, 2, и 3. Тези от Плевен до Велико Търново - 4, 5 и 6 тепърва трябва да минат през процедури за отчуждение“, каза Комитова.

По думите ѝ МРРБ е ускорила процедурата с надеждата от началото на следваща година да започне строеж и в отсечки 4, 5 и 6.„Абсурдното е, че научихме, че се строи незаконно в отсечка 4 от един горски служител. Там се строи в неотчуждени имоти, но гражданите не реагират, а реагира един шеф на горско стопанство, защото бяха изхвърлени големи количества земни маси и беше унищожена една гора“, каза Комитова.

По думите ѝ от МРРБ трябвало да облетят мястото с дрон, защото до там няма път, по който да мине автомобил или джип.
„Това, което Николай Нанков казва, че цялата АМ „Хемус“ ще бъде завършена до 2024 г., е предизборна лъжа“, каза още Комитова.

„Ако Нанков има 100% гаранция, че процедурите по отчуждение ще минат и никой гражданин няма да възрази, това е друг въпрос“, каза иронично министърът. Относно последните отсечки от трасето – 7, 8 и 9, за тях въобще не се знае откъде ще минат.

„Те имат едно пунктирано трасе, което се изследва технологично. Там е установено свлачище, защитена територия и наличие на военен завод, поради което процедурата сега се връща в изходна позиция. Прави се ново трасе, изследват се тези параметри и чак тогава ще се правят идейни проекти. Тези отсечки не се намират никъде в момента“, каза Комитова.
От друга страна министърът каза, че чисто финансово строителството на цялата АМ „Хемус“ е обезпечено – предишното правителство са заделили 4,5 млрд. лева само за строителството на магистралата.

Пари за зимата

„Заварихме един дефицит в АПИ от 1,5 млрд. лева, които са раздадени на фирмите за поддръжка и зимно почистване“, каза Комитова.

Оказва се, че фирмите, които АПИ наема да поддържат пътищата, работят надлимитно всяка година. При разговори с представители на МРРБ става ясно, че всяка година парите им се изплащат с министерски постановления.
„За 2018 г., например, бюджетът на АПИ е 400 млн. лева за ремонт и поддръжка на пътищата. Накрая на годината се изплащат 2 млрд. лева с постановления. През 2019 г., пак – 400 млн. лева за бюджета на АПИ, а плащаме 1,7 млрд. лева с министерски постановления“, обясни Комитова.
По думите ѝ за тази година в бюджета на АПИ са заложени 1,5 млрд. лева за поддръжката на пътищата.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бени

    21 11 Отговор
    Вие 20 години не може да боядишете Правешката част построена от бай Тошо, пък сте тръгнали нова да строите 😃
  • 2 гошо

    15 22 Отговор
    Оставка, комунистически некадърници!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 GGG

    26 1 Отговор
    Дали ще доживеем да видим тази магистрала?!
  • 8 El boko

    16 9 Отговор
    На ли ппГРОБ управляваха с патриотите те нищо не казаха за тези далавери?!

    Коментиран от #11

  • 9 Активист на БКП

    19 12 Отговор
    Тупана от Банкя 🎃 само ленти режеше некадърника...

    Коментиран от #25

  • 10 Ел Бандито

    14 8 Отговор
    Опасни сме ние от Банкя 🎃
  • 11 Dinero

    13 8 Отговор

    До коментар #8 от "El boko":

    "Патриотите" ги напълниха с пари и постове и си траеха в блаженство!
  • 12 Излъчва злоба и злъч, тая

    22 20 Отговор
    Трябва да се продължава да се строи, защото зарязаното се руши. Стига само си дрънкала. С такава като тая нищо няма да има, само разруха

    Коментиран от #17, #31

  • 13 сигурно

    13 8 Отговор
    Зна4и тази магистрала ще се построи след 100 год. ,а боко обещаваше след две !!
  • 14 Фатих

    16 12 Отговор
    Опасна мутра рецидивист обикаля страната с Шкода!
  • 15 Мекомпетентна

    11 8 Отговор
    Мутра!
  • 16 Строител

    22 13 Отговор
    Понеже асфалта не може да се яде/БСП/, сега ще изядем всичко натрупано. Политиците вече са големи сиромахомили, т.е. хора на големите обещания и лицемерие. Магистрали няма да се строят, защото при новите няма ред и не могат да се разберат как да откраднат половината от парите. Ще почнем да връщаме и пари в ЕС. И ще се молим ББ да се върне за да направи аутобаните. Защото знаете, по обикновенните пътища има голямо умиране - по 600 човека на година и хиляди ранени. Ако чакаш отчуждителните процедури и след това да строиш е все едно да чакаме още 20-30 г.

    Коментиран от #39

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 9 Отговор

    До коментар #12 от "Излъчва злоба и злъч, тая":

    Aрхитeктитe нямaт пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa "Пътнo и жeлeзoпътнo cтрoитeлcтвo"...a пък пo "Икoнoмикa и организация нa cтрoитeлcтвoтo" ca пълнa cкръб...Комитова нe e нaяcнo c бaзoви пoлoжeния в cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaли.

    Коментиран от #40

  • 18 123456

    17 14 Отговор
    Който иска да свърши работа търси начин, който не, търси причини. Начинът да се избегнат безкрайните недобронамерини претенции за отчуждените имоти, изплзвано често за политически номера да се пречи на работата, беше намерен и се позволяваше да се започне строеж и едновременно да се водят дела на собствениците, дела които могат да забавят с години започването. За 3-4 месеца се върнха нещата в старото русло на безкрайното законово администриране от една недобронамерена министърка, попивко-папковка; вероятно така ѝ е наредено. Може ли разделенито, северна и южна БГ, да прави сила? Защо президентът прави, вече 5 години, тотално разделение на нацията по всички възможни начини. Може и да е прав, но да каже защо го прави и какъв резултат да очакваме? Разделението прави сила?!
  • 19 Centyrion

    11 16 Отговор
    Всички неща на Тиквата са такива престъпни.От Престъпник какво може да очакваш???Този примат не трябва да лежи в затвор,той теябва да бъде екзекутиран!!!
  • 20 недоволен

    18 9 Отговор
    Тая лъже като дърта циганка. Вче минах по магистрала Хемус. След Ябланица вече няма никаква техника. Преди се работеше и в неделя.
  • 21 АДЕ У ЛЕВО

    20 10 Отговор
    КОМИТОВА ОЧУЖДАВАНЕТО ЗА ПЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСПОРВА А САМО ЦЕНАТА МУ ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА И ЕДНА УЛИЦА ТАКА ЧЕ БОРИСОВ ОТНОВО Е ПРАВ
  • 22 СТИГА ПРОСТОТИИ

    14 6 Отговор
    КАКЪВ ДРОН БЕ ТОВА ДА НЕ Е АМАЗОНКА ИЛИ ДРОНА Е НА НАШ ЧОВЕК И С КВО ХОДЯТ ГЕОДЕЗИСТИТЕ ДО ТАМ И КАК РАЗБРА КЪДЕ Е ТРАСЕТО ЗНАЧИ НЯКОЙ С ДРОН ГО Е НАНЕСЪЛ ПУСКАЛ Е КОЛЧЕТАТА ОНЛАЙН
  • 23 Мнение

    18 8 Отговор
    Тази некадърница е крайно време да бъде изметена...
  • 24 3.14К

    12 15 Отговор
    На толупа-психопат непрекъснато трябва да му се напомня, че знаем какъв измамник, крадец , манипулатор и страхливец Е!

    Коментиран от #26, #29

  • 25 АДЕ ЧИБА

    15 7 Отговор

    До коментар #9 от "Активист на БКП":

    АМИ ЩЕ РЕЖЕ КАТО СТРОИ РЕЖЕ А РАДЕВ ДА Е ОТРЯЗАЛ НЕЩО /ВРЕМЕ Е ДА ИЗРИНЕМ НЕКАДЪРНИТЕ ДЪРДОРКОВЦИ ИМАМЕ МНОГО РАБОТА А ПОДОБНИ БОКЛУЦИ САМО ПРЕЧАТ
  • 26 СОДОМИТ

    15 8 Отговор

    До коментар #24 от "3.14К":

    АМИ НЕ Е А ТИ КЛКОТО И ДА СЕ ПЕНЯВИШ ГЕРБ Е ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА А ТИ СИ ПОСЛЕДЕН НЕУДАНИК / А СЕГА СЕ НААКАЙ ОТ ЗЛОБА
  • 27 Сестра Галева

    16 6 Отговор
    Строи се незаконно ама няма път до там тая нещо не добре как се озоваха тия строители там телепортираха ли се мунчо юмручето е наи загубеният президент дето сме имали
  • 28 Време е

    15 9 Отговор
    При Бойко се построи. Всички петък са в Гърция. Сега ни чака радева зима, по-тежка от Жанвиденовата. Да се спасим и да изметем зелените чорапи и измамниците
  • 29 СОДОМИТ

    10 10 Отговор

    До коментар #24 от "3.14К":

    ТОЛУПА МАЙ ПАК ЩЕ ВИ ЛУПА А ЧЕСТИТО /НА ТРЕТИЯ ПЪТ ЩЕ СВИКНЕТЕ И ЩЕ ПОЧНЕ ДА ВИ ХАРЕСВА/
  • 30 ММ586

    9 6 Отговор
    Клоуни! Шутове! ЦИРК! А бе докога в нашата Държава всеки ще работи това, което е учи, после работил и доказал компетентен специалист? Половин година някаква кандидат архитекта-с юридическо поведение, говори прикаски от "1001 нощ". За да имаме качествени, изградени магистрали и пътища, това министерство трябва да се Управлява от доказан специалист-строителен инженер и добър мениджър!
  • 31 Ходи да строиш в пустинята

    11 12 Отговор

    До коментар #12 от "Излъчва злоба и злъч, тая":

    без закони и процедури. Там няма кой да те спре. Има си правила и Комитова ги знае и спазва. Така се прави по белия свят, а във феодална България урковците от ГЕРБ карат през просото и не признават нищо. Аборигенска работа.
  • 32 достойнство

    15 9 Отговор
    ЧУДОВИЩНИТЕ НЕДОРАЗУМЕНИЯ НА ФАТМАКА -ПРЕСТЪПНИК САМО ДА ГОВОРЯТ ЛЪЖИ ПРЕД МЕДИИТЕ ДОКАТО НЯКОЙ НЕ ИЗЛЕЗЕ С ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ И НЕ СЕ ОКАЖЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО,КАКТО С ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИЦИИ НА КАНАДСКИЯ ГРАЖДАНИН-КИРО МЕНТАТА.ВМЕСТО УВЕЛИЧЕНИ В ПЪТИ ТЕ СЕ ОКАЗАХА НАМАЛЕЛИ В ПЪТИ.КРАДЛИВИ ПРЕСТЪПНИЦИ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА.
  • 33 Байдън

    6 10 Отговор
    От детската полница за един милиард може да се откраднат 500 млн., а от магистарлите 10 милиарда 50% са 5 милиарда в кюлчета. Кое е с приоритет А. Затова са много важни магистралите нищо че младите ще избягат, щото магистралите скед построяването ще трябва веднага ремонт на ремонта и пак ще се краде 50%.

    Коментиран от #37

  • 34 Подкрепа за Борисов

    10 11 Отговор
    ПОЗОР за България са такива служебни превратаджии Къде са парите Служебните Заграбихте ги Окрадохте ги Спряхте Всичко Българи докога ще търпим тези Назначени превратаджии
  • 35 Подкрепа за Борисов

    13 10 Отговор
    Дърта Лъжкиня Лъже повече от бързият влак Назначени Неграмотници

    Коментиран от #46

  • 36 Саабри

    8 7 Отговор
    Копитова ,Копитова ,нима твърдиш ,че сте и некадърни да четете скиците на геодезистите ,ай ,голям срам ....
  • 37 Саабри

    6 7 Отговор

    До коментар #33 от "Байдън":

    А от пишман управление три месеца ,само ние сме потърпевши ,вашите охлюви нищо не свършиха ,в отчаяни опити да намерят нещо за крадене
  • 38 Саабри

    4 4 Отговор
    Има надежда ,шефа на Икона да оправи трансъпорта ...да искараме курорта
  • 39 Варна

    6 8 Отговор

    До коментар #16 от "Строител":

    Кое е това натрупаното, което сега ще изядем? - Аз съм икономист и твърдя, че единственото натрупано за 12 години са дългове и дефицити.
    - Та къде видяхте натрупани пари, защото аз следя държавните сметки и натрупани пари няма! Моля кажете ми в кой отчет на министерствата видяхте такива средства?

    Коментиран от #44

  • 40 Две димящи дула

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Този манипулативен текст под колко статии ще го поставиш, бе герберски сопол?! Поне да беше го променил малко! Когато Комитова е завършила ВИАС е учила предостатъчно за пътното строителство, бъди спокоен!

    Коментиран от #41

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #40 от "Две димящи дула":

    "Пътно и железопътно строителство" не се учи в специалност "Архитектура"...Жената е абсолютно некомпетентна по "Пътно строителство"......
    А кво ще кажете за фондацията на нейния мъж???
  • 42 Дето се вика

    3 1 Отговор
    Намериха Двата милиарда за магистралата, уж от събрани данъци, спестиха ги (пренасочиха ги). И сега това било, онова било.
  • 43 Резус фактор

    3 1 Отговор
    Автомагистрала Хемус се строи най-малко от 40 години. Разстоянието до Бургас по крива линия е не повече от 400 км., а е направена само 1/3 от нея. В някои участъци тя дори не прилича на автомагистрала. ------ Що за държава сме?
  • 44 Не икономист

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Варна":

    Нтрупани пари няма, защото са вложени в стротелство. Морски, не се излагай.
  • 45 меги

    1 0 Отговор
    Дори един ученик от строителен техникум да попитате,ще Ви обясни точно етапите на проектиране и строителство. Имам чувството,че в това министерство 12 години не е имало инженери. Това с Хемус е позор за бившите управляващи.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Този аутобан "Хемус" защо го не дадете на китайците - до Коледа може да стане готов - ще го .изпипат хората. Най-много да се забавят до Първи май. И ще му отрежем лентата !!
    Може в пари да ни излезе по-скъпичък - за това по време ще е готов рано-рано- още в 2022 -ра.
    То пък още нямало план, сега пък няма и дрон, нямало отчуждени земи и т.н. Пари за заплати на работниците дето сега блъскат у търговишко- няма !! За тях - няма ...Ама пари за крадене-бол. Да ме прощават китайците! Исках само да заздравя българо-китайската дружба........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове