Last news in Fakti

28 Септември, 2021 06:16 6 349 56

Анализ на ЕИСА: ГЕРБ-СДС води с разлика от 8% пред БСП

  • анализ-
  • европейския институт за стратегии и анализи-
  • маркет линкс-
  • избори-
  • нагласи-
  • герб-сдс-
  • бсп-
  • ибгни-
  • продължаваме промяната

"Продължаваме промяната" черпи голяма част от ресурса на ИТН и на част от негласувалите на предишните избори, ИБГНИ са под чертата

Анализ на ЕИСА: ГЕРБ-СДС води с разлика от 8% пред БСП - 1
Снимка: БГНЕС

Шест партии влизат в новия парламент. Коалицията ГЕРБ-СДС води убедително, следвана от БСП, а ИТН губят 1/4 от поддържниците си, сочи анализ на Европейския институт за стратегии и анализи, базиран на проучване на „Маркет ЛИНКС"

Ето основните моменти в него:

- Нагласа за по-висока избирателна активност, над три четвърти /77%/ от изследваните лица заявяват готовност да гласуват

- ГЕРБ-СДС води с разлика от 8% пред втория БСП

- ИТН губи първата позиция и близо 1/4 от потенциалните си поддръжници

- ДБ запазва подкрепата си и дори увеличава резултата си с над 2%, спрямо предишните избори от месец юли

- ПП (новият проект на Кирил Петков и Асен Василев) черпи голяма част от ресурса на ИТН и на част от негласувалите на предишните избори и могат да вкарат над 20 депутати, ако задържат интереса към новата си политическа формация

- ДПС запазват традиционните си позиции, почти изравнени с тези на ПП

- ИБГНИ са под чертата и трябва да положат големи усилия, ако искат да присъстват и в следващия парламент, по-високата избирателна активност не би работила в тяхна полза

- Същите трудности и ограничителни условия важат и за Възраждане

Вижте целия текст на Европейския институт за стратегии и анализи:

Основната въпросителна е дали заявената по-висока избирателна активност реално ще се случи, както и дали изборите две в едно няма да окажат допълнителна подкрепа на традиционните партии с постоянни избиратели и твърди ядра?

При цялата условност на едно моментно изследване на заявените нагласи за подкрепа на дадена политическа формация, представителното изследване на EISA сочи, че ако заявената подкрепа се трансформира в активен вот, то ГЕРБ биха имали между 62 и 70 народни представители, БСП между 40 и 44 народни представители, ИТН между 36 и 42 народни представители, ДБ между 32 и 38 народни представители, ПП и ДПС с почти изравнени гласове между 24 и 30 депутати за всяка една от формациите.

ГЛАВНИТЕ ПРОБЛЕМИ ПРЕД БЪЛГАРИЯ – ИКОНОМИКАТА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО

Твърде интересни са получените оценки на общественото мнение по ключови въпроси, които могат да окажат сериозно влияние върху крайните нагласи за гласуване. Изследването, проведено от EISA, показва решително доминиране на икономическите проблеми в съзнанието на българина.

На въпрос: „Какви ще бъдат основните проблеми на България?“ близо 2/3 от анкетираните лица заявяват, че тези проблеми ще са „главно икономически" /38.6%/ и „главно свързани с поскъпването на живота“ /26%/. Едва 10 % от анкетираните посочват, че проблемите пред България ще бъдат „главно политически“.

Проблемите, свързани с COVID-19, които при предишни изследвания бяха доминиращи в съзнанието на над 40% на българите, сега са определени като основен проблем пред страната от едва 8.4% от хората. Дали това се дължи на вродения скептицизъм и недоверие на българина, на по-умерено провежданите мерки в сравнение с крайните рестрикции в други страни или на умората от преекспонирането на темата по медиите предстои да се изяснява.

В тази връзка заслужава да се отбележи, че едва една четвърт /24.6%/ от анкетираните лица посочват, че вече са ваксинирани с 2 дози, само 3.2% с 1 доза, но близо 40% заявяват „не съм се ваксинирал и не планирам да го правя“. Към тези отрицателни нагласи можем да прибавим още близо 22%, които заязяват „не съм ваксиниран и се колебая дали да го направя“. Отчетливо е видно, че преобладаващото мнозинство българи, над 60%, са с колебаещи се негативни или крайно отрицателни нагласи относно ваксинирането срещу COVID-19. С най-отрицателни нагласи са хората във възрастовата група 25-39 години, както и младежите на възраст 18-24 години. Най-висок е процентът на изцяло ваксинираните при възрастовата група от 60+.

Широко експлоатираната тема от някои политици и партии за Съдебната система не вълнува съществено българина според данните от национално-представителното изследване. Едва 2.5% от анкетираните заявяват, че основните проблеми пред България са „свързани със съдебната система“. При все това всеки 8-и анкетиран /12.5%/ вижда като главни проблемите „свързани с корупцията“. Последните данни пораждат редица въпроси: дали съдебната система трябва да бъде единствено обект на критики, свързана със съмнения за корупция, дали всъщност корупцията като явление не е много по-широко и не обхваща преди всичко политиците и Изпълнителната власт.

При 2 предходни изследвания на EISA основните групи заподозрени в корупция от анкетираните бяха политиците, кметовете и общинарите и полицаите. Може да бъде поставен и въпросът дали също както при COVID-19 българинът не е развил висок праг на търпимост към корупцията до степен, че тя вече да не му прави такова впечатление.

Данните недвусмислено сочат, че която политическа сила иска да „сърфира“ върху темите Съдебна система и Корупция, трябва да търси нови и много по-убедителни аргументи ако иска да привлече вниманието на аудиторията. Очевидни са отегченето и умората по тези теми, като в същото време в съзнанието на българина решително доминират проблемите, свързани със състоянието на икономиката, поскъпването на живота, разходите по бюджета на домакинството и несигурността за бъдещето.

ДЯСНОТО Е ПРЕДПОЧИТАНО ПРЕД ЛЯВОТО, ХОРАТА ИСКАТ ПРАВИТЕЛСТВO OT ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, А НЕ ОТ ПАРТИЙЦИ

Горните изводи, свързани с очакване за икономически проблеми намират израз и в нагласата на българите да подкрепят на 1-во място „експертно правителство от професионалисти, а не от партийци“ /23.7%/, като отговор на въпроса „Ако следващото НС успее да избере правителство, какво трябва да бъде то?“. На 2-ро място анкетираните посочват, че няма значение каво е правителството, „важното е да работи за страната“ /13.7%/.

При избор по оста „дясно-ляво“ по-голямата част от анкетираните предпочитат бъдещото правителство да бъде по-скоро дясно /11.3%/ или дясно-центристко /10.7%/, едва 4.6% предпочитат ляво правителство, още по-малко 4.2% ляво-центристко. Всеки 10-ти от анкетираните би подкрепил „широка коалиция за единение на България“. Българските граждани имат очакване за съставяне на редовно правителство от следващото НС, тъй като едва 6% заявяват „не вярвам да се състави правителство“.

53% ПОДКРЕПЯТ ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА

Отчетливото доминиране на икономическите въпроси и проблеми в съзнанието на българите се потвърждава и при отговорите на въпроса: „Ако зависеше от Вас, кой закон трябваше да гласува приоритетно Народното събрание, което приключи дейността си?“. Мнозинството от 53 % анкетирани българи категорично посочват, че това е „Законът за бюджета“. В този смисъл критикуваното 46-о НС все пак е отговорило на приоритетните очаквания на българските граждани и е приело най-важния според тях Закон.

Усилията на Бюджетната комисия в 46-ото НС и нейния председател Любомир Каримански, очевидно са и в основата на високото му одобрение, каквото имат само още 2-ма представители на ИТН, Мика Зайкова и Ива Митева. Икономическите проблеми и необходимостта от обществен дебат затова са и в основата на рейтинга на служебните министри Асен Василяв (на финансите) и Кирил Петков (на икономиката).

Освен че приемането на Закона за бюджета е подкрепено от мнозинството българи, /което още един път разкрива притесненията от задаващите се проблеми в икономиката/, това доминира до такава степен, че изтласква евентуалната подкрепа за други закони в пренебрежимо малки граници. Приемането на „Закон за разкриване за полицейския произвол“ получава подкрепата от 5.9%, „Закон за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура“ от 5.5%, евентуален „Закон на приемане на Еврото през 2023 г.“ от 3.7%, „Закон за задължителното ваксиниране срещу COVID-19“ би бил подкрепен едва от 2.8% от анкетираните, ако бъде предложен за гласуване в НС. Още по-малък е интереса на хората от приемането на „Закон, за това кого да охранява НСО“ – 1.5% .

Посочените данни показват съществено разминаване между темите и проблемите, обсъждани от политиците и извеждани от тях на челни позиции и нагласите, и очакванията на българския народ, свързани с решаването на съществени за обществото и хората проблеми, които са основа в икономическата сфера.

Във втората част от анализа на изследването EISA ще се спре на оценките за работата и степента на доверие към Служебното правителство, отделните министри, очакванията за развитие на България, избора на стратегически партньори и външно-политическите нагласи според оценките на българските граждани.

Изследването е национално представително, проведено е в периода 15.09.-20.09.2021 година и обхваща 1076 пълнолетни лица. Подготовката на извадката и работата на терен се осъществява от „Маркет ЛИНКС“ по поръчка на EISA, в рамките на пакет от изследвания, възложени от Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество за България.

Източник: Епицентър


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 6 Отговор
    РИБАТА е в МОРЕТО а платените социолози сложиха тиган на печката

    Коментиран от #39, #55

  • 2 Сатъра на Хана

    12 36 Отговор
    Гнома Атанас Атанасов ще е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО ДБ-ГЕРБ-ДПС- СДС

    Коментиран от #5

  • 3 Радост

    17 82 Отговор
    Този път Бойко идва на бял кон. Става министър и почва магистралите. А всички дето ги спряха ще ги разследват за антидържавно поведение. Още 12 години и се оттегля от власт. Ще остане само при бистрешките тигри

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Възмутен

    52 6 Отговор
    Фейк
  • 5 Хаха

    10 28 Отговор

    До коментар #2 от "Сатъра на Хана":

    Герб+дпс да, но без ДБ. Инак ДБ се заличават като ВМРО. Виж с ИТН или БСП по може
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кирил Петков и Румен Радев

    51 15 Отговор
    ще бият Бойко, като маче у дирек.
  • 9 пешо

    37 5 Отговор

    До коментар #3 от "Радост":

    той белите магистрали не ги е спирал
  • 10 ЕВАЛА БАЦО

    9 35 Отговор
    Пак мачкаш

    Коментиран от #14, #30

  • 11 Нане

    33 9 Отговор
    Слафчу, Тошку, Майчиту и др. дръндели слязоха от гребена на вълната и насадиха пак Бойчо и калинки. Дадоха му пак джипката без бой!
  • 12 Крис51

    38 4 Отговор
    Ако съдим по мястото, където е публикувано първо това изследване, очевидно е платено с пари на ДПС. При избирателна активност от 77% не мога да допусна гербопитеците да постигнат такъв резултат. Но дори по някаква случайност да стане, не вярвам БСП да влезе в коалиция с ГЕРБ, ще е самоубийствено за тях.
  • 13 Бай Шили

    36 7 Отговор
    При 77% активност на изборите Боцевата партия че вземе 5%
  • 14 Така е

    24 4 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВАЛА БАЦО":

    Щом ГЕРП води значи има още рендета !
  • 15 Франц Бекенбауер

    12 17 Отговор
    ГЕРБ води с минимална разлика на БСП, а накрая ИТН печели:):):)
  • 16 Кака Пена

    12 16 Отговор
    Те ГЕРБ водеха и на предишните избори. Пак подценявате 7/8 ритъма.
  • 17 Ганьо

    4 19 Отговор
    Фатмако, че ни оправи!
  • 18 НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ..

    9 35 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ Е НАИСТИНА ВЕЛИК!!
    ВРЕМЕ Е ДА ГО ПОЗДРАВИМ С 27-та ПОРЕДНА ИЗБОРНА ПОБЕДА И НОВИЯТ ....4-ти МАНДАТ КАТО ПРЕМИЕР!
    ОТ ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ....РЕСПЕКТ!

    Коментиран от #37, #49

  • 19 Бай Шили

    26 3 Отговор
    При избори 2в1 няма как Радев и ГЕРБ да са победителите. Ако Радев спечели президентските то ГЕРБ ще загубят катастрофално парламентарните. Проста логика.
  • 20 Стъкмистика

    11 5 Отговор
    Как го решихте, че ИБГНИ изпада?? На 4-ти април имаха 130 500 избиратели. На 11-ти вече имаха 150 000. Сега колко имат според вас?? 60 000?

    Коментиран от #21, #25, #53

  • 21 500 К,....ти ли си ма Другарке...?😂

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "Стъкмистика":

    Сбогом Боклуци
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ВЪЗРАЖДАНЕ срещу КОВИД РОБСТВОТО

    10 13 Отговор
    Ако НЕ искате КОВИД РОБСТВО, затваряне на бизнеси, вакса паспорти и др. от този ГЕНОЦИД, най-добре гласувайте за ВЪЗРАЖДАНЕ.

    Коментиран от #26, #48

  • 25 Роко

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Стъкмистика":

    Много лесно бе пич при избирателна активност под 40% 130 000 гласа може да стигнат да влезеш в парламента но при 77% с толкова ще го гледаш през крив макарон.

    Коментиран от #44

  • 26 Роко

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "ВЪЗРАЖДАНЕ срещу КОВИД РОБСТВОТО":

    По - скоро ще гласувам за БСП отколкото за маргиналните от Възраждане, а това ще стане седмица след като България стане световен шампион по футбол.
  • 27 Дааааааа

    18 1 Отговор
    Бойко Борисов с рекордно нисък рейтинг а ГЕРБ с най висок процент е това как става
  • 28 Дани

    11 0 Отговор
    Бб е отворил шкафчето и плаща на соц.агенциите а и трантутниците от админидтрациите нали са на народна хранилка и продажници затова тиквата счято че е непобидим но видов ден идво и всичи стари муцуни от гроб и сдс трябва да се махат а трантутниците да се замислят как ще глосуват а относно женската орг.на гробаджиите тая тетка да не споменава баба Тонка и Света Богородица защото Господ ще ги накаже жестоко за тях и поколенията за слугинажа и кражбите
  • 29 Нови простотии

    5 0 Отговор
    Анализ на ЕИСА? Сериозно?
  • 30 Фидел

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВАЛА БАЦО":

    САМО КОМУНИСТИТЕ !
  • 31 Каскет

    3 3 Отговор
    ЛЪЖА. Мога да се хвана на бас че ИТН ще са първи.
  • 32 dron

    7 3 Отговор
    Явно герп-дпс са нарочили ИБГНИ ,щото комисиите на Манолова и
    Хаджигенов осветлиха пол.терор и кражбата. Независими проучвания
    категорично им дават над 5%.Важно е да се гласува за ИБГНИ ,
    за да не може патерицата итн да саботира пак НС.
  • 33 Абанос

    1 4 Отговор
    Само ИТН е способна да бие ГЕРБ, веднъж го направи и пак ще го стори. БСП доказа че не може. Затова сега пускат ФЕЙК статии.
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    абе направо даулазат у свинарника шом знаети от сега.
  • 35 бачо

    9 1 Отговор
    Всеки ден излизат все ново и нови ракрития за далаверите на гепи,и ако това което казва тази агенция стане реалност след изборите,за пореден път ще докажем че сме проста нация,толкова хора реват било от пътища.от високи сметки за ток,да не говорим за здравеопазването където е голям батак и още и още и не ми го побира главата кой нормално мислещ човек ще си даде гласа за гепи
  • 36 Петко

    6 9 Отговор
    Давай Бойко! Ние сме с теб.
  • 37 Doni Brasko

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "НЕ МИ СЕ ИСКА НО...ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ..":

    Е много рано си се дезинфекцирал бе момче. Почини си малко.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 опг ГРОБИЩЕ

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много ни е яд , че сме долни корумирани и изолирани отрепки
  • 40 Хич няма

    8 2 Отговор
    да ви жаря! ПРОСТТТИИ СТЕЕЕЕ! ГЕРБ ТРЯБВА ДА Е С 0% , НО ВИЕ СТЕ ПРОССТИ! Българите сте осмото чудо на света! Никога не съм блъскал хора на пешеходна пътека , уважавам правото на мнение , с добро съм към всички , но Бог ме прати при българии.......хората които мразят всичко и си избират тъпа мутра за премиер , прости сте.....

    П.С Обичам и благодаря на всички , които въпреки тази уникална простотия се държите , държите духовността и държавността! Живи и здрави!
  • 41 нннн

    4 5 Отговор
    Процентите на ГЕРБ и ДБ ще са по- малко, а Възраждане ще влезе.
  • 42 Роза

    3 1 Отговор
    Нинова води с едни гърди пред Бойко
  • 43 зеленчук

    2 0 Отговор
    Aнaллиз нa EЙ CЯ: ГEРБ-CДC вoди c рaзликa oт 8% прeд БCП.
    "Прoдължaвaмe прoмянaтa" ИЗчeрпи гoлямa чacт oт рecурca нa И Т.Н. и нa чacт oт нeглacувaлитe нa прeдишнитe избoри, "ИЗБЕГНИ ОТ България със Зуеците" ca пoд чeртaтa на играта на асфалта. Боса по асфалта си ходя,хапвам си от него.
  • 44 Лост

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Роко":

    Хайде обясни обратното. При 6668000 гласоподаватели, 77%гласували и 23%за Герб при сегашните избори ще имат над 1000000 млн. гласоподаватели при положение, че са нямали и 600000на последните избори?
  • 45 Само

    2 3 Отговор
    Възраждане !
  • 46 Факт

    5 8 Отговор
    Ноември ГЕРБ като спечелят всичко пак ще си дойде на мястото и България пак ще тръгне напред.

    Коментиран от #47

  • 47 Я пак

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Факт":

    смени халюциногените!

    Коментиран от #50

  • 48 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ВЪЗРАЖДАНЕ срещу КОВИД РОБСТВОТО":

    Аман от "възродители" вече, я по-добре отивай теб да те "възраждат", по възможност, по-безболезнено, че много родители на нацията се нароихте и все - любители на копейките.....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Я пак":

    Победата на ГЕРБ ще е още по изразителна.
  • 51 Бсп гробарите на България

    3 2 Отговор
    Толкова глупав народ ли има още в България че да гласуват за тези боклуци от бсп.
  • 52 да се изокам

    0 0 Отговор
    Да се разпилеят гласовете си беше основна цел, сега пак от същото,
    хора няма начало и край тази мъка.
  • 53 Кандидат Милионер

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Стъкмистика":

    ИБГНИ са в коалиция с Евророма на Цветелин Кънчев и неговите сигани гласуваха за Мая и 500к - Дончева и имат един народен представител при тях......Евророма винаги са били в коалиция с БСП,явно любезно преотстъпени....
  • 54 Анонимен

    2 0 Отговор
    Айде Хаджигенов и Бабикян пак на улицата.
  • 55 Pибар

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Боеко с колкото и да спечели, пак ще мине в полулегалност
  • 56 Малиии

    0 0 Отговор
    ДБ увеличават подкрепата си, това ще да е някоя шега. хахахха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове