Last news in Fakti

28 Септември, 2021 14:46 1 687 42

Фандъкова иска отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ

  • природен газ-
  • йорданка фандъкова-
  • топлофикация софия

Тя настоява държавата да възстанови на "Топлофикация" преразхода от увеличените цени

Фандъкова иска отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ - 1
Снимка: БГНЕС

"В тези тежки времена на ръст на инфлацията "Топлофикация София" запазва социално поносимите цени за гражданите. В същото време това не може да бъде буфер, който самостоятелно да плати социалната политика на държавата. Настояваме държавата да възстанови на дружеството преразхода, породен от увеличените цени на газа и емисиите, в противен случай ликвидната криза, в която "Топлофикация" ще изпадне, ще се отрази на цялата система. Това се разбира и от министъра на енергетиката, с когото се надявам да намерим решение в най-кратки срокове", заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община по повод на ръста на цените на електрическата енергия и последиците за общинските дружества, цитирана от БТА.

Кметът припомни, че вчера служебното правителство обяви мерките за компенсиране на бизнеса заради безпрецедентния ръст на цените на тока. Тя изрази съжаление, че два големи сектора от столичната икономика на този етап не са включени в мерките за енергийни компенсации. По отношение на електричеството - това са двете транспортни дружества - "Метрополитен" и "Столичен електротранспорт", които търпят големи загуби от повишената цена на електрическата енергия, подчерта Фандъкова. Тя настоява общинските дружества да бъдат включени в мерките за подпомагане на търговските дружества.

По отношение на природния газ - на този етап отсъстват каквито и да е мерки за компенсиране на повишението на цената му. Това е основно гориво за немалка част от градския транспорт в страната, както и за топлофикационните дружества, заяви кметът.

"Топлофикация София" е най-големият потребител на природен газ в страната, който осигурява отопление на над 1 млн. души и вече търпи значими загуби от повишената цена на природния газ. Затова искаме правителството да предвиди отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ, така че да не се допусне ликвидна криза, която би се отразила директно на предприятията и на цялата енергийна система на страната, каза столичният кмет.

Тя съобщи, че по-рано днес е имала среща с председателския съвет на Столичния общински съвет /СОС/, на който е запознала съветниците с финансовото отражение на ръста на цените на природния газ и на електричеството върху състоянието на тези три дружества. Днес разговарях и с министъра на енергетиката, който се съгласи на среща, на която да обсъдим мерките за компенсация, информира кметът. Тя е категорична, че цената на парното в София не трябва да бъде повишава. Цената на парното за битовите потребители, определена на 1 юли тази година, е със заложена цена на природния газ от 47,11 лв. за мегаватчас. Тази цена трябва да остане такава до края на годината, така че потребителите да са спокойни. В същото време обаче цената, на която "Топлофикация" купува природния газ постоянно се увеличава, посочи кметът.

Повишението на цената на природния газ, на която дружеството купува от "Булгаргаз", започна още от юли. За август - тя е 57,6 лева, за септември вече е 69,4 лева, а от 1 октомври се очаква нова по-висока цена на природния газ, каза Фандъкова.

По думите ѝ това означава, че "Топлофикация София" купува природен газ на почти двойно по-висока цена от тази, на която продава на своите клиенти топлинната енергия. Тази разлика в цената задължително трябва да бъде компенсирана от държавата и тази компенсация трябва да започне сега. В противен случай "Топлофикация София", която е най-големият клиент на "Булгаргаз", ще изпадне в безпрецедентна ликвидна криза и категорично няма да може да покрива задълженията си.

Фандъкова увери, че няма риск парното в София да спре, което е било изразено и от министъра на енергетиката. Проблемът според кмета е, че "Топлофикация" няма да може да изплаща задълженията си към "Булгаргаз".

Затова нашето предложение е разликата между цената на природния газ, която дружеството заплаща и цената, заложена в цената на топлинната енергия, да бъде покрита със средства от Фонд "Сигурност на електроенергийната система". До момента само за трите месеца - от юли до септември разликата в цените е 11 млн. лева. Ако в петък КЕВР утвърди нова цена на природния газ за "Булгаргаз", очакваме тази финансова дупка да нарасне с още 15 млн. лева само за месец октомври, каза Фандъкова. Тя изрази опасения, че цената на природния газ за ноември и декември ще продължи да расте, а това са два от месеците с най-голямо потребление на природен газ, заради отоплителния сезон. Ако прогнозите на експертите за ръст се сбъднат, от разликата в цените за двата месеца очакваме допълнителна загуба от над 100 млн. лева, каза кметът.

По думите ѝ отделно перо в цената на топлинната енергия са увеличаващите се цени на въглеродните емисии. И при тях признатата от КЕВР цена е чувствително по-ниска от пазарната в момента. Очакванията са до края на годината тази разлика да доведе до загуба от още 25 млн. лева. "Топлофикация София" в момента е натоварена с непосилна социална функция като запазва цената на парното, отбеляза кметът.

Фандъкова подчерта, че намира за крайно неприемливи лансираните до момента искания Столична община да осигури от общинския бюджет разликата в цените. Общината не може и не трябва да плати загуба, причинена от разликата между държавно регулираните цени на топлинната енергия и на природния газ - това е държавна задача и държавата трябва да изпълни своя ангажимент, категорична е Фандъкова.

Тя информира, че в последните шест месеца с помощта на Американската агенция за търговия и развитие е изработен план за модернизация на "Топлофикация София". Той е готов и предстои неговото внасяне за обсъждане в СОС. Планът включва изграждането на нови когенерационни мощности и инвестиции в топлопреносната мрежа, които ще гарантират неговата дейност през следващите 30 г. при спазване на всички екологични норми. В тези инвестиции общината не само може, но и трябва да участва, каза още Йорданка Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    33 6 Отговор
    данъкоплатците , другарке , а ? Без тия номера!

    Коментиран от #31

  • 2 На гилотината

    30 5 Отговор
    Ти, бандата на Дебелите и още няколко индивида. Това ще оправи доста положението.

    Коментиран от #27

  • 3 днес

    33 7 Отговор
    Тази вече трябваше да е в ЗАТВОРА! С новите си идеи за грабеж - разширяване на зоните - защо тази сселянка не идва с градския транспорт а се вози с държавна кола, която цял ден е паркирана пред Общината. марш в калта!

    Коментиран от #17

  • 4 хаха

    33 4 Отговор
    Дай Боже Топлофикация да фалира и да се освободиме от нейните окови.
  • 5 Тя колко

    17 5 Отговор
    Сполучи от ситуацията
  • 6 Цура костенурката

    26 6 Отговор
    Мижитурка. И от ден на ден става все по нелицеприятна.
  • 7 Бойко

    17 6 Отговор
    Тази коя беше?
  • 8 МОЧА

    7 14 Отговор
    не се офлянквай, ами махай МОЧА.
  • 9 Дъртият

    19 4 Отговор
    Като бях студент 1985 88 89 през зимата отваряхме прозореца на стаята в общежитието номер 8 ,защото не се търпеше жегата от радиаторите. В дървеница. Хубави години.

    Коментиран от #12

  • 10 Бамбука

    22 4 Отговор
    За г-жа Неразбрала в кой свят живее. Колко газ има на съхранение в Чирен когато цените на газта бяха поносими ? Защо няма отклонение към София и изобщо към български градове от построената и платена на 100% с пари на българските данъкоплатци турска /сръбска но не и българска газова връзка ? Кой продава/ изнася евтиния ток от АЕЦ Козлудуй в чужбина ? Може ли 12 години кмет, а постоянно само да пита не когото трябва ?
  • 11 Баце

    12 6 Отговор
    Нали забрани празненствата на 3 ти Март да каже как намалил газа, аре ся да вади от шкафа
  • 12 Дъртият

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дъртият":

    Учих в най престижното висше учебно заведение,,лесотехническия университет,,.
  • 13 Бою

    12 3 Отговор
    Ся ще озвади от балканския поток газ вар киреч ко има
  • 14 БОЛШЕВИК 🌟

    17 5 Отговор
    И тая е направо за Сливенския затвор, дано като падне от поста който заема, да я осъдат и конфискуват всичко и да я пратят в затвора.

    Коментиран от #18

  • 15 мой

    14 5 Отговор
    А аз искам оставката ти и разследване.
  • 16 az #Оставка!

    14 4 Отговор
    Тая мутра още ли не е влязла в затвора???
  • 17 Само питам

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "днес":

    От Сливен съм.
    В провинцията няма улица без кръпка или дупка на асфалта.
    В столицата има ли такава улица?

    Коментиран от #20

  • 18 Чакам я

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Чух, че на Данчето и бил много грапав езика.
    Тук най-търсените са такива!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 София

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Идвай в София, чакаме те.
  • 21 ФАНДЪШКА

    8 6 Отговор
    Нека държавата компенсира кражбите ми !
  • 22 pbdan

    14 4 Отговор
    Още в учебника по физика на Савельев пише, че централната топлофикация е ефективна само ако се използва отпадната топлина при производството на еленергия от ТЕЦ или АЕЦ. Сегашната топлофикация е един голям парен котел с хиляди разклонения и загуби на топлина по трасето.
  • 23 Данъкоплатец

    17 6 Отговор
    Йорданка Фандъкова - последният аватар на октопода Бойко Борисов, избрана с помощта на купен вот на последните избори.
  • 24 истината

    13 3 Отговор
    Тая много погрозняла от мъки да търпи Тиквата да я прави на маймуна..
  • 25 Българка

    13 5 Отговор
    Фандъка да иска компенсация за Топлофикация София и цените на природния газ от чекмеджето на Борисов, Пеевски, Доган и върхушката ГЕРБ- ДПС. Над 3 милиарда в чужд интерес за газови тръби, по които тече газ от Русия до Сърбия, но не и за българите. Сега тези 3 милиарда можеха да се използват за компенсации и нови технологииКолко милиона са платени на ТЕЦ-а на Доган срещу нищо
    о? Колко милиона Ковачки не е внесъл в хазната с укритите вредни емисии, които не са обложени? ИТН

    Коментиран от #29

  • 26 Жан Клод ( с двата ножа)

    7 5 Отговор
    Коя беше Фандъкова?
  • 27 ИСТИНАТА

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "На гилотината":

    Стандартът на живот на българите в ЕС е плачевен!

    Стандартът на живот може да се сравни,
    като се измери цената на даден набор от стоки и услуги във всяка държава спрямо доходите.
    която се нарича стандарт на покупателна способност (СПС).
    Сравнението на БВП на глава от населението със СПС
    представлява стандартите на живот в ЕС.

    Да погледнем само към бившите соц.страни:

    България-51
    Хърватия-64
    Румъния-65
    Латвия-69
    Унгария-71
    Полша- 71
    Словакия-71
    Литва- 81
    Естония-82
    Словения-87
    Чехия-92

    Както се вижда от сравнението
    с другите бивши соц.страни-
    след три мандата на Борисов,
    положението на българите е трагично!
    С руска енергийна примка на шията!

    Следствие на безнаказаните кражби на
    Борисов, Пеевски, Гешев и шайката им!
    Както се видя от разкритията на служебното правителство!

    Наближават избори!
    Дали пак щ
    е ни ограбват шайкаджии-
    ти избираш!
  • 28 Картон

    7 2 Отговор
    А цените на тока, другите горива и парното?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 бай стамат

    11 4 Отговор
    Доога че я тарпиме таа бе....
  • 31 Геодезистът

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Значи":

    Когато пърдиш гледай прозореца да е широко отворен така и при вируса проветрявайте.
  • 32 Търю

    7 4 Отговор
    Фандъкова иска един здрав шут отзад и право на село.
  • 33 Blackthorn

    4 4 Отговор
    Тази скоро ще е мъртва. Ще видите!

    Коментиран от #36

  • 34 Алфа Вълкът

    2 4 Отговор
    Ние ще плащаме на гражданите газта!
  • 35 Azz

    6 3 Отговор
    А когато газта беше паднала и топлофикация две -три години лапаше парите на софиянци?
    фъндъка искала....
  • 36 ха-ха

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "Blackthorn":

    ...ще е вашия фашага-пингвин. Това му е последен месец.
  • 37 Оставка

    3 1 Отговор
    Новите когенерации са скъпи 380 лева мегават преди 2 години.
    Къде отидоха 320 милиона върнати от Русия газ, ГЕРБ прекъсна дългосрочните договори и ни прати на Борсата.
    30 милиона уж Топлофикация върна на абонатите.
    Къде са 290 милиона лева.
    Къде е АЕЦ Козлодуй, който да компенсира цените на парното, а изнасяте го, нали бил студен резерв, къде са парите от износа, за сревнение мегават ток от Козлодуй 55 лева-а когенерации 380 лева, НАЙ СКЪПИ СА КОГЕНЕРАЦИИ.
    Къде е Белене, който трябваше да е изцяло държавен-при заема на ГЕРБ 16 милиарда ето ви за изцяло български АЕЦ парите.
    Спряхте ЮП, спряхте Белене 12 години нищоправене

    Нормална ли ли Фандъкова, да предлагаш едно от най-скъпите производства КО производство. 700% по-скъпо отопление сравнение ток Козлодуй, Разликата от 80 лева сега до 300 когенерации лева, кой ще я плаща.
    Ако 70 лева ти е газа, защо българите плащат 300 лева за отопление.
    Фалшифицирахте изборите за кмет. Но хората ти искат оставката.
  • 38 А другарке

    3 1 Отговор
    Във другата БЪЛГАРИЯ Хората си плащат както поп без помощта на топлофикаците. А от джоба за дърва за ток и никой не ги пита имат ли пари или не посредниците папка здраво ЯСНО ДРУГАРКО ГЕРБЕРКО БОЧКО ТАКА БАРА
  • 39 Абе,

    3 0 Отговор
    Да си компенсира загубите от пейките по 10 000 лв.,от кенефите ,за по 100 хил.,от ремонтите на ремонтите за милиони и т.н. !2266
  • 40 ПАРУШЕВ

    0 0 Отговор
    ГОСПОЖО Ф ОПРАВИ СИ НЕНАСИТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ КОЯТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЪКРАТИ МИНИМУМ С50на 100 спрпете ДА ОГРАБВАТЕ ТРУДОВИЯ НАРОД И ДА РАЗДАВАТЕ БОНОСИ НА ТЪРТЕИТЕ ОКОЛО ВАС ЕДИН ДЕН ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИТЕ НА ВСИЧКИ
  • 41 Цветанов

    0 0 Отговор
    ФАНДЪК БЕГАЙ НА НЕКЪДЕ ЧЕ ШАЙКАТА СЕ РАЗПАДА ТОТАЛНО И ТИ ЩЕ ГО ОТВЛЕЧЕШ НАЙ МНОГО
  • 42 Дани

    0 0 Отговор
    И ти корумпирана крадла подлога на диктатора махай се овреме че скоро ще се чудиш от къде ти е дошло ти си една маша с която тиквата си прави коквото иска ти си неказърна ти си лицемерка ти си срам за обществото вън и в затвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове