29 Септември, 2021 13:23 1 989 8

КПКОНПИ видя проблем при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ

  • соня момчилова-
  • сем-
  • кпконпи

В хода на проверката е установено, че към датата на издаване на президентския указ, а и след това, Соня Момчилова е едноличен собственик на капитала на „План Це“ ЕООД.

КПКОНПИ видя проблем при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ - 1
Снимка: БГНЕС

На 18.08.2021 г. е образувано производство за проверка за евентуална несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова-Йовева за член на СЕМ, съобщават от КПКОНПИ.

Производството е започнало по сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на Указ на президента на Република България за назначаването ѝ, г-жа Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговско дружество, а това противоречи на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията (чл. 26 и чл. 27).

В хода на проверката на КПКОНПИ е установено, че към датата на издаване на президентския указ (27.07.2021 г.), а и след това – до 05.08.2021 г., Соня Момчилова е едноличен собственик на капитала на „План Це“ ЕООД.

В деня на издаването на указа тя е взела решение за приемане на съдружник във фирмата, а на 30.07.2021 г. му е прехвърлила с договор за покупко-продажба всички свои дружествени дялове и той е вписан в Търговския регистър като собственик на капитала на дружеството на 5.08.2021 г.

Същия ден г-жа Момчилова подписва декларации по реда на Закона за радиото и телевизията, с които потвърждава, че отговаря на нормативните изисквания и тя или член на семейството ѝ нямат частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ.

Макар при подаването на декларациите несъвместимостта да е отстранена, към датата на заемане на длъжността тя е била налице.

Съобразно правомощията си (чл. 13, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ), Комисията проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органите по назначаването на тези лица за предприемане на съответни действия.

С решението си от днес КПКОНПИ изпраща събраните в хода на проверката доказателства на президента на Република България, като орган по назначаване, за предприемане на необходимите действия по компетентност.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    14 3 Отговор
    И как КПКОНПИ не видя пшротиворечие, дори фалшификация на трудовия стаж на директора на БНТ Емил Кошлуков? Цацаров трябва да бъде съден за съучастие в ОПГ , замитане и неразглеждане на дела в качеството си бивш главен прокурор. Трябва да даде обяснения за Цумгейт. И Цацаров да каже не вижда ли противоречие в арогантен, непрекъснато подронващ престижа на съдебната власт милиционер, който си крие дипломата. Не вижда ли Цацата противоречие в това, че предложения от него Гешев е завършил школа за милиционери и едно от най-апокрифните неща е къде е дипломата за юрист на Гешев?
    Ако в СЕМ се назначават хора като Момчилова, ще стане тясно около врата на Кошлуков и всякакви калинки
    Довечера в Честно казано от 20 часа по ЕК Соня Момчилова ще гостува на Люба Кулезич
  • 2 Дългият

    11 4 Отговор
    Очевидно КПКОМПИ са герберска бухалка и търсят и под вола теле за да провокират и саботират временното правителство на президента. Опорните точки на Бойко са „ От мене и моето правителство по честни и кадърни няма. Докарайте ме пак на власт и ще оправя всичко„ Само, че късно е либе за китка.
  • 3 Кочо

    11 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Производството е започнало по сигнал от председателя на СЕМ...
    ------------------------------
    Ясно! Мафията не я иска и търси причини! Ей затова е нужна диктатура на почтените хора понякога! Жотева - Чампоева сигурно не е била снаха на Политбюро!?

    Коментиран от #7

  • 4 Ели

    7 4 Отговор
    и какво ако президентът не я изгони както е заповядал Бойко. Абе докога този тулуп ще командва????

    Коментиран от #6

  • 5 Доротея

    6 0 Отговор
    Презеденте! Следващия указ като подписваш, гледай да е някой безработен и без гражданство! Толкова ли не намерихте някой клошар да назначите, а все с по 10 фирми! Но, внимавай и клошара да не е получил някой имот от Спецов!
  • 6 Гербер

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ели":

    Как какво? Гешев ще се самосезира и ще я прибере на топло с вериги на караката. Ха ха
  • 7 ????

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    Споменатата от тебе беше най некадърната джурналистка в БНТ преди 10 11,само четенето й те караше да загасиш телевизора!
  • 8 плюс минус

    0 0 Отговор
    КПКОНПИ, не ви ли прави впечатление, че СЕМ е и излишен, и вреден.
    И излишно се харчат пари от данъците на хората.
    Изборите за директори на БНТ и БНР са и смешни, и противозаконни.
    Поне направете един тест за интелигентност на въпросните пет дами!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове