Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 23:29 2 620 13

Майстори на барбекюто ще се състезават пред съдии и гладна публика

  • майстори-
  • барбекюто-
  • състезават-
  • съдии-
  • гладна-
  • публика

Пиршеството за духа и небцето ще бъде до 3 октомври на стадион "Юнак"

Майстори на барбекюто ще се състезават пред съдии и гладна публика - 1
Сн.Bulgarian BBQ society

Първият български барбекю шампионат ще зарадва софиянци от 1 до 3 октомври на стадион „Юнак“.
В рамките на три дни сред много огън, бърбън и звуците на автентичен блус пред погледа на критични съдии и гости на събитието най-добрите майстори на барбекю ще премерят своите умения в горещо съревнование, обещават организаторите.

Българинът трябва да се научи да прави разлика между скара и барбекю. Трябва да му се разкаже повече за бавното готвене, каза пред Радио София Васил Златарев от организаторите на кулинарно-музикалното събитие.

При барбекюто печенето става бавно и има опушване, при скарата това го няма, има грил, обясни специалистът. И разказа, че методът е разпространен от Карибите. А „бавно“ означава с часове: 10-12, че и повече. Зависи от месото.

Златарев допълни, че барбекю шампионати вече са проведени в Румъния, Сърбия, у нас ще е за пръв път. Най-старото в Европа се е провело в Нидерландия.

Същинското състезание е от събота. Предвиден и майсторски клас по рязане на месо, състезание за деца, клас по опушване.

Надпреварата започва от 18 ч. в събота по 5 категории. Представянето е на следващия ден. Ще се използва свинско, телешко и пилешко месо.

В неделя следобед сготвеното подлежи на оценка от международния съдийски състав, а след това достъп до месата от състезанието ще има и публиката. Значение има не само вкусът, а и начина на презентиране. В музикалната програма участват блусарите Камен Кацата и Васко Кръпката, „In The Mood“ от Северна Македония и DJ Fozzie.

Входът е свободен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спомен

    20 1 Отговор
    Дедо едно време не беше чувал за " барбекю", но като метнеше свинско месце на жаравината, или нанижеше домашна сланинка на шиш, два самуна хлеб и една ока вино не стигаха за гарнитура!

    Коментиран от #2

  • 2 Най-обичам

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Спомен":

    Печени свински черва.

    Коментиран от #6, #13

  • 3 Редакторееее

    15 0 Отговор
    Защо в бъдеще време, когато е свършило???

    Коментиран от #5

  • 4 Бай Шили

    12 0 Отговор
    Барбекю, Бърбън и блус вместо Скара, Бира и Народна музика.

    Коментиран от #8

  • 5 client

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Редакторееее":

    И аз така реагирах, но все пак има още цял ден. Казвайте ги тези на навреме! Изпуснах да се облажа.
  • 6 Спомен

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Най-обичам":

    Екстра! И още една ока вино( за гарнитура де).
  • 7 Фаро

    4 1 Отговор
    Ние българите си имаме скара а не барбекю.И недейта маза пържолите с мед като америакнците не е по български и е много вредно
  • 8 Сливата

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Шили":

    Ти остави, ами отново са объркали понятията. 10-12 часа печене не е барбекю, на английски е slow roasting и си е баш печене. Барбекю и скара е едно и също.

    Коментиран от #10

  • 9 Крет Ени

    1 0 Отговор
    Много навреме поднесена информация 🤦🤦🤦 всеки път се чудя защо изобщо ви чета сайта 🤔🤔🤔
  • 10 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сливата":

    А защо трябва да се казва барбекю след ката си имаме българска дума за това ? Сърбите са 65 години преди нас по белия свят но не съм ги чул да казват на техния рощил барбекю - имат си и ежегодно рощилиада в Лесковац !
  • 11 NikNay

    0 0 Отговор
    Баба печеше с часове пълнени агнета в пещта на двора и горката понеже беше проста пиеше ракия и припяваше народни песни му казваше просто печено агне ....
  • 12 Гаглей

    1 0 Отговор
    Само не и в София
  • 13 Обичам

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Най-обичам":

    Магданос на барбекю
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове