Първият български барбекю шампионат ще зарадва софиянци от 1 до 3 октомври на стадион „Юнак“.
В рамките на три дни сред много огън, бърбън и звуците на автентичен блус пред погледа на критични съдии и гости на събитието най-добрите майстори на барбекю ще премерят своите умения в горещо съревнование, обещават организаторите.
Българинът трябва да се научи да прави разлика между скара и барбекю. Трябва да му се разкаже повече за бавното готвене, каза пред Радио София Васил Златарев от организаторите на кулинарно-музикалното събитие.
При барбекюто печенето става бавно и има опушване, при скарата това го няма, има грил, обясни специалистът. И разказа, че методът е разпространен от Карибите. А „бавно“ означава с часове: 10-12, че и повече. Зависи от месото.
Златарев допълни, че барбекю шампионати вече са проведени в Румъния, Сърбия, у нас ще е за пръв път. Най-старото в Европа се е провело в Нидерландия.
Същинското състезание е от събота. Предвиден и майсторски клас по рязане на месо, състезание за деца, клас по опушване.
Надпреварата започва от 18 ч. в събота по 5 категории. Представянето е на следващия ден. Ще се използва свинско, телешко и пилешко месо.
В неделя следобед сготвеното подлежи на оценка от международния съдийски състав, а след това достъп до месата от състезанието ще има и публиката. Значение има не само вкусът, а и начина на презентиране. В музикалната програма участват блусарите Камен Кацата и Васко Кръпката, „In The Mood“ от Северна Македония и DJ Fozzie.
Входът е свободен.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Спомен
Коментиран от #2
23:43 03.10.2021
2 Най-обичам
До коментар #1 от "Спомен":
Печени свински черва.Коментиран от #6, #13
23:47 03.10.2021
3 Редакторееее
Коментиран от #5
00:02 04.10.2021
4 Бай Шили
Коментиран от #8
00:08 04.10.2021
5 client
До коментар #3 от "Редакторееее":
И аз така реагирах, но все пак има още цял ден. Казвайте ги тези на навреме! Изпуснах да се облажа.00:09 04.10.2021
6 Спомен
До коментар #2 от "Най-обичам":
Екстра! И още една ока вино( за гарнитура де).00:18 04.10.2021
7 Фаро
02:05 04.10.2021
8 Сливата
До коментар #4 от "Бай Шили":
Ти остави, ами отново са объркали понятията. 10-12 часа печене не е барбекю, на английски е slow roasting и си е баш печене. Барбекю и скара е едно и също.Коментиран от #10
04:48 04.10.2021
9 Крет Ени
06:45 04.10.2021
10 Ти си
До коментар #8 от "Сливата":
А защо трябва да се казва барбекю след ката си имаме българска дума за това ? Сърбите са 65 години преди нас по белия свят но не съм ги чул да казват на техния рощил барбекю - имат си и ежегодно рощилиада в Лесковац !07:03 04.10.2021
11 NikNay
07:11 04.10.2021
12 Гаглей
08:44 04.10.2021
13 Обичам
До коментар #2 от "Най-обичам":
Магданос на барбекю16:36 04.10.2021