Last news in Fakti

2 Октомври, 2021 21:00 10 389 58

Волгин: Най-голямата опасност за Радев е да повярва, че е спечелил

  • петър волгин-
  • избори-
  • президент-
  • румен радев-
  • анастас герджиков

Ректорът може да има всякакви недостатъци, както всеки един от нас, но никой не може да се усъмни в неговата интелигентност. Издигайки човек с такъв профил, ГЕРБ също така увеличава шансовете си да спечели гласове

Волгин: Най-голямата опасност за Радев е да повярва, че е спечелил - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

В този момент най-големи шансове да спечели президентските избори има настоящият държавен глава. Румен Радев има не само предимството на институционалния авторитет. Това заяви Петър Волгин в свой коментар пред БНР.

Най-големият му коз е, че по време на първия си мандат успя да се позиционира като основен противник на ГЕРБ, на дългогодишния хегемон в българската политика. Ако искаш да спечелиш, трябва да си избереш възможно най-могъщия съперник. Колкото по-силен е опонентът ти, толкова повече симпатии получаваш.

Заради проявената смелост. Има и нещо друго. През последните години ГЕРБ настрои срещу себе си хора с най-различни политически убеждения – от най-лявото през центъра до най-дясното.

Те може и да гласуват за различни партии, но когато стане дума за президентски избори, логично е да изберат именно Радев. Неговият голям плюс е, че се превърна във физическо олицетворение на анти-ГЕРБ настроенията.

Разбира се, това, че имаш най-големи шансове да спечелиш изборите в даден етап от надпреварата, изобщо не означава, че победата ти е сигурна. Защото, в крайна сметка, нищо на този свят не е абсолютно сигурно. Румен Радев може и да не спечели. И не просто защото е възможно да се повтори ситуацията отпреди 20 години, когато тогавашният президент и абсолютен фаворит Петър Стоянов загуби срещу смятания за неизбираем Георги Първанов.

Има редица причини, които могат до доведат до загуба. А най-голямата опасност за фаворита е да повярва, че е спечелил, още преди да е започнал сблъсъкът. Тази вяра става особено силна, когато всички около него му повтарят колко е велик, как няма равен. Казано съвсем простичко, Румен Радев може да загуби не толкова заради ГЕРБ, колкото заради тези, които му се подмазват.

Настоящият президент наистина успя да се позиционира като основен играч на политическия терен, стана популярен, а това привлича към него какви ли не персонажи. Много са желаещите да се доближат до силния политик, да го омаят с ласкателства в името на това да извлекат някаква облага.

Никой политик не е имунизиран от опасността да повярва на елейните слова на приближените си, да изгуби връзката с реалността и да повярва, че го чакат само победи. Това обаче е директният път към изборния крах.

Преди двайсет години едни подмазвачи обявиха, че според някакво социологическо проучване българите смятали Петър Стоянов за личност на столетието. Е, когато по цял ден ти пълнят главата с подобни глупости, как да не повярваш, че си най-великият? А заживееш ли с подобна представа, вероятността за провал значително нараства. Така че, ако някой днес може да провали Румен Радев, това са именно тези, които най-активно му се подмазват.

Разбира се, много зависи и от основния съперник на Радев на президентските избори. По всичко изглежда, че това ще бъде проф. Анастас Герджиков, който официално получи подкрепата на ГЕРБ. Издигането на ректора на Софийския университет е добър ход. Един от основните упреци към ГЕРБ и към лидера Бойко Борисов винаги е бил, че не са достатъчно интелигентни.

Изборът на проф. Герджиков за кандидат-президент обезсилва този упрек. Ректорът може да има всякакви недостатъци, както всеки един от нас, но никой не може да се усъмни в неговата интелигентност. Издигайки човек с такъв профил, ГЕРБ също така увеличава шансовете си да спечели гласове и извън твърдия си електорат.

Изобщо няма де е изненадващо, ако за проф. Герджиков гласуват и хора, които никога преди това не са гласували за партията на Бойко Борисов.

Да, Анастас Герджиков не е от най-популярните лица в обществено-политическия ни живот. Обаче нека си припомним колко разпознаваем беше Румен Радев, когато издигнаха кандидатурата му за президент. Точно никак. И въпреки това първоначален минус, успя да спечели изборите. В момента сигурно е едно.

Президентските избори ще бъдат интересни. Което е хубаво. Най-вече за демокрацията. Колкото повече силни кандидати, толкова по-добре. Защото тогава хората ще имат реален избор между различни концепции и различни личности. Вариантът с предрешения победител, колкото и качествен да изглежда такъв човек, никога не води до добър край.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sfsg

    21 44 Отговор
    Волгин премиер !

    Коментиран от #6

  • 2 Раданч Татлъту

    34 21 Отговор
    И кво!?Радев ще е новият/стар президент,НО той няма реална власт.🤡🤡🤡

    Коментиран от #15

  • 3 ПЕНЦИОНЕР

    26 39 Отговор
    ...... ТОИ ВЕЧЕ СИ ПОМИСЛИ ЧЕ Е ПОБЕДИТЕЛ... ФАТ... А ФАКТИЧЕСКИ ПО ФАКТОЛОГИЯ МУТРАТА ВЕЧЕ Е ЗАГУБИЛ И Е ИЗВЪН ПОЛИТИКАТА... МУТРИ-ФИГУРИ ВЪН!!!
  • 4 русенец

    34 24 Отговор
    Кой те има теб за фактор, че да ръсиш акъл? Стига си се чудил чий задник да целуваш, имай себеуважение! Аман от държавни чиновници!
  • 5 Майна

    56 47 Отговор
    Най-голямата опасност е ,че повярвахме, че РАДЕВ МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ..., дано прогледнат българите и разберат, че този човек ще ни направи ВРАЖЕСКА ЗА РУСИЯ СТРАНА..,ТЕЖКО НИ

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Раданч Татлъту

    8 23 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Споко,Ердо ага ще ни пази!👳‍♂️👳‍♂️👳‍♂️👍
  • 8 О Бендер

    41 34 Отговор
    Волгин,ти да не мислиш,че Борисов е титан на мисълта и баща на българската демокрация? Не, той е само предводител на команчите,фелдмаршал на мутрите.
  • 9 Наблюдател

    44 53 Отговор
    Дали вярва или не Радев в победата си тя е гарантирана повечето граждани на България са с него

    Коментиран от #23

  • 10 Ами личности

    30 41 Отговор
    няма! Има една личност Радев и много калинки!
  • 11 Активист на БКП

    41 54 Отговор
    Радев ще размаже ГЕРБерските отпадъци 🇱🇷🇹🇷🎃

    Коментиран от #28, #39

  • 12 СИГУРНО Е

    36 39 Отговор
    Радев ще спе4ели ,ако ли не робите ще имат пак ПАСТИРКА НА КАИШКА !
  • 13 бай Иван

    17 22 Отговор
    Интересно баща му на Пешо Волга ли се е казвал???
  • 14 Гено Хаджиев

    28 12 Отговор
    Точно така, Радев няма никакъв шанс да спечели срещу Луна, Сашо Томов (Лупи), Волен и тн....

    Коментиран от #17

  • 15 Голем смях

    43 42 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Радев вече е история.На втория тур ДПС и всички десни хора ще подкрепят Професора,а не зеления тъп чорап.А все пак десните в България са ОГРОМНО мозинство.

    Коментиран от #21, #24

  • 16 Затвор за русофилите

    24 29 Отговор
    Волгин, ти който си паднал от пияния руски г-з защо не се прибереш в най фалшивата държава на света, русия.
  • 17 така така

    19 29 Отговор

    До коментар #14 от "Гено Хаджиев":

    Еми не знам, ама аз го виждам като балотаж между Луна и Радев.
    Никакъв шанс за пастирката на каишка на Боко.

    Коментиран от #19

  • 18 Посетител

    38 10 Отговор
    Намирам казаното от Волгин за навременно и правилно! Макар Радев да е фаворит - за момента, битката за Президентството ще е нелека!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Търновец

    19 16 Отговор
    За Анастас Герджиков - Науката трябва дa е академично независима от политиката - Ти учен ли си???
  • 21 Избирател

    27 14 Отговор

    До коментар #15 от "Голем смях":

    Кои са тези десни в България бе герберче - комуниста Борисов ли е десен или комуниста Христо Иванов.

    Защо ли си мислите че който е подлога на Козяк е десен.

    Коментиран от #35, #47

  • 22 Го4о

    29 25 Отговор
    Радев ще потъне преди кораба на Камен бряг!
  • 23 asan

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    точно така
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БСП за България и Радев

    23 29 Отговор
    Абе смешко, генерал Румен Радев е вече преизбран още преди изборите, зад него са 99,99% от ИСТИНСКИТЕ Българи

    Коментиран от #32, #50

  • 26 Коловати

    15 26 Отговор
    Ей Волгин чуй: Радев мачка лошо мачка, ей ей! Радев изчегъртва, лошо изчегъртва, ей ей

    Коментиран от #29, #30, #52

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Подкрепа за Борисовото

    28 23 Отговор

    До коментар #11 от "Активист на БКП":

    РАДЕВ НЯМА ДА ВИДИ ВТОРИ МАНДАТ ГЕШЕВ ТЕ ОЧАКВА РАДЕВ ВРЕМЕ Е ДА СИ ПЛАТИШ СМЕТКИТЕ ОМРАЗИТЕ РАЗРУШЕНИЯТА РАЗДЕЛЕНИЕТО КОМУНИСТИТЕ ДЪРТИ ОТ ДЪЛБОКАТА ДЪРЖОВА КОИТО НАРЕДИ НА ВЛАСТ ВЪРНА БЪЛГАРИЯ 80 ГОД НАЗАД РАДЕВ ОСТАВКА РАДЕВ ИМПИЙЧВЪНТ
  • 29 Подкрепа за Борисов

    29 25 Отговор

    До коментар #26 от "Коловати":

    РАДЕВ МОЖЕ ДА МАЧКА САМО УШИТЕ СИ А ВИЕ КОМУНЯГИ ТРЕПЕРЕТЕ БОЙКО СЕ ЗАВРЪЩА В КОАЛИЦИЯ ПО СИЛЕН ОТ ВСЯКОГА СТИГА ЛЪЖИ ДЪРТИ КОМУНЯГИ ВАШАТА СВЪРШИ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Подкрепа за БорисовВ

    20 21 Отговор

    До коментар #25 от "БСП за България и Радев":

    ВЕРНО ЛИ СЕГА СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ КОМУНЯГИ НАДАВАТЕ ПОСЛЕДНИТЕ СИ РЕВОВЕ РАДЕВ И СЛУЖЕБНИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ ПРИ ГЕШЕВ А БОЙКО УПРАВЛЯВА В КОАЛИЦИЯ ЗА УСПЕХА НА БЪЛГАРИЯ
  • 33 JwP

    21 20 Отговор
    радеФ е национален предател. Само ГЕРБ !!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Подкрепа за Борисовото

    24 23 Отговор

    До коментар #21 от "Избирател":

    РАДЕВ Е ПРОТЕЖЕ НА РЕШЕТНИКОВ НА БКП ВЪРЛ КОМУНЯГА А НОМЕНКЛАТУРЧИЦИТЕ ОТ ДС РАБОТЯТ ЗА НЕГО ПО ВЪРЛ КОМУНЯГА С ВДИГНАТО ЮМРУЧЕ НЯМА ЗАБЛУДИЛ СИ СЕ ГЕШЕВ ТЕ ОЧАКВА И ТВОИТЕ СЛУЖЕБНИ ПРЕВРАТАДЖИИ СБОГОМ КОМУНЯГИ ДЪРТИ
  • 36 Генчо

    5 25 Отговор
    Лозан Панов - президент!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Подкрепа за Борисов

    17 25 Отговор

    До коментар #11 от "Активист на БКП":

    ДОВИЖДАНЕ РАДЕВ ГЕШЕВ ТЕ ОЧАКВА БЪЛГАРИЯ Е ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА РАДЕВ САМОВЛЮБЕН ДИКТАТОР МРАЗЕЩ БЪЛГАРИЯ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО СЪСЛОВИЕ НАСТРОИ СРЕЩУ ТЕБ ЗАГУБЕН СИ РАДЕВ А БОРИСОВ СЕ ЗАВРЪЩА
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тиквата е Аут

    9 8 Отговор
    Аут е футболен термин - топката е извън Игрището,а не на Терена..
  • 42 Docenta

    18 17 Отговор
    Радефф го очакват два мандата в централния софийски пандиз.Гешев радостно потраква с белезниците които ще щракне на предателските ръце на руския шпионин Радефф
  • 43 Реалист

    20 18 Отговор
    Уж сме мъдър народ, а гледам и слушам и уважавани общественици, че Радев не е бил ОБЕДИНИТЕЛ на нацията? Питам:Морално ли е да обединяваш айдука с честния и почтения? Обединител не е ли този, който обединява честните и почтените против айдуците и крадците?
  • 44 До Волгата

    9 15 Отговор
    А бе Волга Радев ще победи, може да загуби само ако иска! Само Лозан Панов е достоен опонент за съжаление!
  • 45 Нощен Наблюдател

    16 2 Отговор
    До тук , 90% активирани тролове .
  • 46 Сол

    13 13 Отговор
    Може ли да бъдат обединени престъпниците и крадците начело с Б.Бандита и ограбените честни и почтени българи?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ммм

    7 2 Отговор
    Бантустанеца пак ще избира между Борисов – Радев.
    меренето на п(шки ще продължи още дълго в българската политика. Докато тъпаците не разберат, че самият диалог е безпътен и загубен предварително.
  • 49 Бъбу

    17 10 Отговор
    Радев се бил превърнал в олицетворение на анти герб настроението, айде бе. Този се превърна в олицетворение на простащината. Бойко се бил крил под поли и того, ами ти бе Радев, под чия пола изпълзя на сцената,, не беше ли на кака ти Корнелия. Ако Борисов тактично не посочва свой човек за президентските избори, само защото не иска да подклажда още повече омразата и разделението между хората, то това го.... до Радев пак провокира. Но това е обяснимо за комуниста, той винаги трябва да има враг, класов враг срещу когото да воюва за да отклонява вниманието от реалните проблеми на хората. За всеки друг бих гласува, само и само да се махне това нещо Радев от президентството.
  • 50 Болярин

    9 5 Отговор

    До коментар #25 от "БСП за България и Радев":

    Трябва да си мериш температурата редовно ! Твоите миражи са резултат от много високи градуси !
    Но не се плаши ... Не си сам - я погледни на колко много още антигербери гащичките треперят, ... та се пукат !!!
  • 51 Герджиков е Мамин Пухчо, доведе СУ Кл

    10 8 Отговор
    Охридски до 1300място в Световната класация!! Както е Ректор, Университета се срина с 300места,беше преди6-7 год около 1000 масто 2021год Герджиков го Доведе до 1300масто в Света от 1600участници в класирането. Има Университети от Африка пред СУ Климент Опридски!! Некадърник с титла!! Пухльо!!
  • 52 Пак съм аз

    10 7 Отговор

    До коментар #26 от "Коловати":

    Какво изчегъртвал радеФ, че не те разбрах ?!! Тоя може да четърта само усраните гащи на десА, а след 14.11. ще го повишат - ще чегърта памперси в старчески дом !!!
  • 53 Волгин, ти си в отбора на Шушомигите!!

    6 3 Отговор
    Ти, Н Слатински, Ф Димитров, Плевнелиев....има голяма прилика между вас!!
  • 54 Иван

    5 5 Отговор
    Връзката Герджиков - НДСВ - ДПС - ГЕРБ е ясна. С тази страница България преключи. Линията Лозан Панов- ДБ е по-интересна.
  • 55 ФАТМАКА ОСТАВКА

    9 6 Отговор
    ФАТМАКЪТ Е ПЪТНИК!:))
    УРА ДРУГАРИ!
  • 56 Неделин

    5 5 Отговор
    Издигането на кандидата за президент е отговорна стъпка. Всички бяха свикнали с факта, че президентът няма реална власт. Последните два Парламента опровергаха това успокоение. Радев не успя да разбере президентската институция като същност. Не можеше да се очаква друго от човек, който цял живот е изпълнявал команди. Оставен да действа, със поощрението на няколко жени и хора, които само го ласкаят, естествено допусна грешки. Може да му се иска да излезе сред народа и да вдигне юмрук, като от отряда Чавдар, но не такава е ролята на Президента. Няма как да бъде обединил на нацията. Хора като него винаги са били злъчно против инакомислещите. До началото на края му го водеха хората от обкръжението му. Държавник на висок пост трябва да е способен да направи крачка назад, за да има шанс за две напред. Тази липса осъзнава българския народ и ще избере нов Президент.
  • 57 Гост

    1 0 Отговор
    Картончетата са у доган, и кой лъже, краде, ви ги изкарва, без значение, дали се казваш Али от дпс, те изпраща у дома, по живо по здраво, че за 4 години Алиев не бил се изказал нито един път. Много са скучаите и с българи, на високи постове, изгонени през тия 32 години. Бъдете здрави, че ни дойде до гуша с нахалници крадци на едто и бивотът е един, но ни отиде мундар. Сопрете се, крадете, но малко, да има и за народа. Крадени пари лесно се харчат.
  • 58 Юнак Пандо

    0 0 Отговор
    Втори тур ще има макар продажните социолози /помните ли как пак казваха на други избори че ГЕРБ ще са трети четвърти а те биеха комундетата като маче у дерек/ журналисти и ДС агентите във щаба на Радев да плямпат и лъжат хората. Тези машини за това са внесени, за да се маниполира вторият тур,,, там Радев увисва. ДПС и всички демократи и сини ще гласуват за Герджиков а те са голямото болшинство и Радев със тъпанарите, не всички от БСП и оз, офицерите и фатмаците не стигат Точно затова Радев и ДС съветниците му натиснаха ЦИК да не се броят бюлетините отрязаци. Вечно нарицателният и хилещ злобар ще се опита със сила да ни вкара във Евразия ЩЕ МУ ПОЗВОЛИМ ЛИ НИЕ ВСИЧКИ ДЕСНИ И ДЕМОКРАТИ ОТ НАС ЗАВИСИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове