ФАКТИ.БГ
  • храна-
  • училища-
  • затвори

Менюто в затворите доста по-богато от това в болниците

Предложение: без мляко и месо в училищата

Публикувана: 12 Октомври, 2021 15:42
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1888
Менюто в затворите доста по-богато от това в болниците - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Менюто в местата за лишаване от свобода у нас е три пъти по-богато и по-грижливо подбрано, отколкото в повечето болници в страната. Това показа проверка на "Монитор“. Наш екип сравни седмичното меню за обяд на затворниците в София, лежащо болните в столична болница и на учениците от обикновено софийско школо.

Резултатът е, че най-добре се хранят лишените от свобода, като пандизчиите, освен че получават повече и по-питателна храна, тя е съобразена и със здравословното им състояние. Проверката показа, че затворниците получават дневния си порцион, разпределен на три части – закуска, обяд, включващ супа, основно ястие и десерт, и вечеря от ястие и десерт. Храната пък е разделена в 5 групи, съобразени със здравословното им състояние и предпочитанията дали са вегетарианци или не. Така петте групи са – обща, язвена, диабетна, чернодробна и въглехидратна. Всяка порция за затворниците е около 300 грама, само десертът е 150 г. Хлябът пък е на корем, като насъщният се поставя в общ панер, от който всеки лишен от свобода сам си взема колкото иска. От седмичното меню се вижда още, че изцяло постно е само менюто в петък.

Не така розово е положението в лечебниците у нас. Проверка в столична болница показа, че там пациентите за цял ден получават също три пъти храна, но тя не е толкова богата като при затворниците. Сутрин болните получават кифла или попара, на обяд имат едно основно ястие, което е задължително с месо, а вечер – още едно ястие, но задължително постно. Хлябът е по 1 филия с обяда и вечерята. Разнообразие в менюто, съобразено със здравословните проблеми на пациентите, няма. Ако някой не може да яде определени храни, просто разчита на кетъринг от близки и роднини. По информация подобна е ситуацията почти във всички лечебни заведения у нас, като рядко се случва на места да се изготвят отделни менюта, съобразени със здравословното състояние на пациентите.

Според неофициална информация един храноден на пациент струва под 3 лв. Всяка болница сама си избира кетъринга, както и менюто, което е според цената. В затвора пък стойността на храната е почти двойно по-висока – около 6 лв. 3,60 лв. или по 1,80 лв. за обяд и за вечеря е държавната субсидия за студентите, които решат да хапнат в стола. Подпомагането храненето на децата от подготвителните групи и учениците от начален етап пък е 94 стотинки. Разликата обаче е, че студентите се налага да доплащат за своя обяд или вечеря, докато малчуганите получават своите закуски изцяло безплатно. За обяд обаче изхранването се поема от родителите, които могат да платят за купон от стола или да дадат нещо за хапване от вкъщи. Сумата, която обучаващите се във висшите учебни заведения доплащат, варира спрямо стола, в който хапват. Те могат да избират между един или няколко вида супа, основни ястия като мусака, пиле с ориз, шницели с гарнитура или за десерт имат плод или кремче.

За учениците няма избор, а целият клас хапва една и съща закуска. Обичайно това са кифли, баници или намазани филии. В стола на държавните училища в София пък храната се плаща от родителите и обичайно стойността му е около 3 лв. Менюто всеки ден се състои от супа, основно ястие, десерт и филийка хляб. Заради COVID мерките вече в стойността се добавя и цената на опаковките, тъй като в повечето случаи децата получават храната в училищната си стая и се хранят там, за да не се смесват с други паралелки. Принципът при изхранването пък е, че ако супата е постна, яденето е с месо или обратното. Порциите пък са двойно по-малки от тези на пандизчиите.

В училищата и детските градини има и безплатно подкрепящо хапване по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". През учебната 2021/2022 по схема "Училищен плод“ плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от подготвителните групи и начален етап от 3 189 училища и детски градини. По схемата "Училищно мляко“ млечни продукти ще се раздават в 3214 учебни заведения, в които учат 403 672 деца. Тази година освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци и мляко и млечни продукти, на децата ще се доставят и биологични продукти. Децата във всички учебни заведения, прилагащи училищните схеми, ще получават и пчелен мед - най-малко 3 и не повече от 6 пъти за учебна година.

Междувременно от началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ). Най-честите констатирани нарушения са свързани с неправилно съхранение на храните, необявяване на алергени, неспазване на противоепидемичните мерки от персоналa. Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище.

Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 предписания в обекти. Съставени са 8 акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв. Издадено е едно разпореждане за спиране на дейността на регистриран по Закона за храните (ЗХ) обект на територията на училище в област Стара Загора.

За периода 13-30.09.2021 г. инспекторите от "Контрол на храните“ при областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) провериха 552 обекта, в които се приготвя храна на място. На щателна инспекция бяха подложени още 353 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 павилиони и лавки.

Постното зад решетките е по желание

Преди няколко години Министерството на правосъдието взе решение, че постното меню в затвора ще е по желание. Затворниците, които са вегани, ще могат да си избират дали да се хранят с класическата храна, която предлага кухнята на затвора, или да си поръчат нещо "извън менюто", което не съдържа месо.

Оказва се и че много затворници са набожни и постят или пък има такива, които предпочитат да се хранят само със зеленчуци и различни продукти от месото. Пандизчиите могат дори да заявяват по-специални предпочитания като храна с повече въглехидратите, пилешко, телешко и свинско. Могат да се хранят и с меню от картофи и ориз, повече плодове или да наблягат на зеленчуците.

Прехраната на затворниците до преди няколко години се осъществявала в рамките на 3,20 лв. средно на ден за един човек, който обаче не работи. С 50 стотинки по-скъпа е манджата за ангажираните в обществено-полезен труд в затворите и 3,90 лв. за непълнолетните в ПД "Бойчиновци".

В посочените стойности на усреднения храноден не са включени разходите по приготовлението на кухненската продукция – електроенергия, вода, транспортни и други енергоносители, които запазват тенденция на постоянен растеж. Въпреки сравнително ниските стойности на дневния хранителен режим, лишените от свобода се осигуряваха с достатъчна по химически и калориен състав храна, поддържаща работоспособността и здравето им, обясниха тогава от Министерство на правосъдието.

Предложение: без мляко и месо в училищата

Меню без мляко и месо в допълнение към стандартните менюта в училищата и детските градини, за това настояват от Българското вегетарианско общество. Те са изпратили няколко писма до здравното министерство с искане за храна без животински продукти в учебните заведения на държавна издръжка.

Менютата без мляко и месо стават все по-популярни и търсени от родителите - според проучвания между 1 и 3% от децата в различните държави в ЕС са отглеждани от родителите си като вегани.

Така например Гергана, която е майка на малката Теа, залага на разнообразни рецепти в кухнята. Въпреки че изключва всички животински продукти от менюто на детето си, тя смята, че нищо не липсва в храната ѝ. Експертите обаче са на друго мнение.

"Може да бъде опасно, защото не трябва да забравяме, че децата са във възраст, в която растат и се развиват. За тях е много важно да се хранят с храни, които са с животински произход". Оказва се, че заради различните си разбирания вегани излизат срещу диетолози в "битката" за и против храненето изцяло с растителни продукти.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
цербер
1 Отговор
Менюто в затворите Е доста по-богато от това в болниците.

Оценка:
-0 +18

БНТ1
2 Отговор
Значи трябва храната в затворите да се подобри поне още два пъти, а тази в болниците, минимум шест пъти. Ще ставаме ли европейци или само на думи?

Оценка:
-2 +17

Тома
3 Отговор
Ако балтов беше шеф на затвора щеше да има филиика с половин кренвирш

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +27

ристю
4 Отговор
А може би и филийка намазана с мас. Както подхвърли преди БеБе.

Оценка:
-1 +10

Ако беше шеф на пандиза Корнела
5 Отговор

До коментар #3 от "Тома":


Всеки ден щеше да има: биволско мляко и сирене.

Оценка:
-4 +4

железаров
6 Отговор
Обещават на Боцко черен хайвер да му сервират в пандиза,ама той все се дърпа нещо.

Оценка:
-1 +8

Мдаа
7 Отговор
Това не е вярно,в СЦЗ съм в момента,давам пример-закуска днес-супа нещо като пача но само сланина,като има четина по нея..обед-картофена супа,пиле(едно крилце)лучена яхния,десерт 2-3 лъжици кисело мляко,тук ако не свъртиш нещо странично за мамбо си отиваш от глад!

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +2

8
Този коментар е премахнат от модератор.
СЛЕД ТАЗИ РЕКЛАМА
9 Отговор
ЗАТВОРИТЕ ЩЕ СЕ НАПЪЛНЯТ С ПЕНСИОНЕРИ ,А В БОЛНИЦИТЕ НЯМА ДА ИМА НИТО ЕДИН БОЛЕН ПЕНСИОНЕР 😂

Оценка:
-0 +6

Памперс Панц
10 Отговор

До коментар #7 от "Мдаа":


Леко лежане

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +4

Мдаа
11 Отговор

До коментар #10 от "Памперс Панц":


Мерси,не остава много👍

Оценка:
-0 +0

Иван Грозни
12 Отговор
Пандиза е другата администрация на Боко, която е на държавната хранилка. На гърба на работниците и пенсиионерите, на лекарите и полицаите.

Оценка:
-1 +2

12345
13 Отговор
Ми те са болни нямат апетит

Оценка:
-0 +4

Болен
14 Отговор
Ми те болните нямат апетит какео ядене
На пандизчиите който завижда приемат повсяко време и за дълго ДОБЪР АПЕТИТ

Оценка:
-1 +1

Дядо Рунгел
15 Отговор
Целия днешен либерален свят е доста сбъркан. Именно защото е либерален.

Оценка:
-0 +7

Бай Ставри- пенсия..
16 Отговор
Статията е абсолютно вярна.Ще посоча едно примерно,дневно меню,още преди 6 години. Закуска- макарони със сирене и чай.Обед- пържена скумрия със картофена салата.Десерт според сезона.От различни компоти,диня,ябълки,до грозде.През зимата е основно различни кремове или компоти.Вечеря- пилешко с ориз,или друг вид месо- с ксрофи,зелен фасул,грах,или гювеч от консерва.Имат и т.н " безмесен ден".Който е само за вечеря- ориз със домати- на затворнически жаргон- " Червен дракон" от който се изхърляха цели баки.Не им харесваше.Още преди години,пак във връзка с подобна тематика,писах,че за тяхната храна,възрастните по старчески домове,сиропиталища,дори много пенсионери,могат да мечтаятТова за три ястия- първо,второ и десерт е невярно.Аз поне не знам.За обяд е основно и десерт. Хората навън,дори не подозират,че там са с повече права,от тях.Задължително , безплатно лечение и стоматолог.Каже ли" Ох" трябва да му бъде осигурен. Ако се налага,във външна болница.Безплатна интернет телевизия.Топла вода в баня- без ограничение. Свободно движение ,почти през целия ден,с няколко часа прекъсване.Има минимаркет,в който има всичко,което има и навън.Но само опаковка.Без алкохол.Има право да учи,дори да следва,което му осигурява освен диплома,но съкращава присъдата,и то- сериозно.И още,и още.Но е затвор.Не го пожелавам на никого.Разликата между днешния режим,и режима преди 10 Ноември е огромна.Попадне ли там,се моли и чака деня да излезе.И навън,само като му споменеш за затвора,тре

Оценка:
-0 +2

Димитров
17 Отговор
Така е в нашата мила страна,толкова могат калинките!
Даже на лишените от свобода им се предоставя добър фитнес,та като излезнат навън да са във върхова форма и хората да са боксова круша,ех!

Оценка:
-0 +2

big
18 Отговор
Каква храна в болниците? Особено в Терапията - Варна, сега и казват Света Марина. Там бяха: майка ми, тъща ми, жена ми - всеки божи ден им носих храна, а за майка ми след инсулт, преди да почине наех жена да я храни и сменя памперсите. Да, там има кетъринг, но си плащаш храната! В София, в Свети Иван Рилски имаше храна. Защо при едни и същи болнични такси на едното място има, а на другото - не? Кой краде?

Оценка:
-0 +5

big
19 Отговор
Работата в Света Марина не е само в храната, там трябва да си носиш спалния гардероб: чаршафи, калъфки, възглавници - поне това носех аз. В Софийската болница - нищо, по навик ги носих, но си останаха в колата. Защо? Цената за болничен ден на здравно осигурено лице е една и съща в двете болници!

Оценка:
-0 +5

Тра ла ла
20 Отговор
Така е, защото разните нпо-та ги защитават много ревностно. Трябва да бъдат изгонени и пълна забрана за развиване на каквато и да е дейност. Законите за това да са кратки, ясни, строги и да не могат да бъдат тълкувани.

Оценка:
-0 +2

ВеМеА
21 Отговор
В болниците нищо не дават. Там е не по-малко, а НУЛА.

Оценка:
-0 +1

Майстор готвач
22 Отговор
Хм...тука нещо не е както трябва. Дневен оклад в рамките до 4....ми я вижте колко струва една консерва сто очички(копърка) ...или някой иска да ме убеди, че се изяжда от трима затворници....А пък ако това е вярно, то няма да се притесняваме че Кирчо Ментата ще гладува през трите години престой.Иначе и в болници, и в затвори, че и в детските градини се краде яко от порциона. Така е било, така е и така ще си остане винаги. Да не си мислят журналята, че могат да ни успиват. Аз поне до сега цигуляв готвач не съм виждал. А вие?

Оценка:
-0 +0

иван
23 Отговор
трябва да влизаме вътре а аз се 4удя зашто не им се излиза от затвора

Оценка:
-0 +1

тодор
24 Отговор
и безплатно им правят зъбите

Оценка:
-1 +1

не знам
25 Отговор
как е в затвора, но в болницата обикновено дават нещо, което не става за нищо, но го наричат храна.

Оценка:
-0 +2

ПКП
26 Отговор
БОЙКО СИ Е ПОДГОТВИЛ ЖИВОТА В ЗАТВОРА - НЯМА ДА ГЛАДУВА С ЦЕЦО И ОСТАНАЛАТА ШАЙКА !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отговаря в пленарна зала на обвиненията на „Атака“ за продажбата на военни имоти.
Питам ви, къде сме продали острови и полуострови? Понеже говорите за "апетитни" имоти, острови и полуострови, явно се бъркате с полуостров Крим или Чукотка."

Още бисери
ТОП 5