Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 10:29 2 721 32

Гешев сезира КС за разпоредба за материалните активи на Бюрото по защита

  • иван гешев-
  • искане-
  • кс

В искането до КС се посочва, че атакуваната разпоредба е в противоречие с чл.106 от Конституцията (в частта, според която Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), с чл.130а, ал.2, т.6 и с принципа за разделението на властите - чл.8 от Конституцията

Гешев сезира КС за разпоредба за материалните активи на Бюрото по защита - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд на Република България искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Това съобщиха от прокуратурата.

Параграф 25 от Преходните и заключителни разпоредби на закона (обн. ДВ, бр. 80/24.09.2021 г.) предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, да се предоставят на Министерството на правосъдието (МП).

В искането до КС се посочва, че атакуваната разпоредба е в противоречие с чл.106 от Конституцията (в частта, според която Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), с чл.130а, ал.2, т.6 и с принципа за разделението на властите - чл.8 от Конституцията. С приемането ѝ се нарушава балансът във взаимоотношенията между висшите държавни органи в страната.

Редица решения на Конституционния съд сочат, че Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество. Тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функции (инкорпорирани в чл.84 и чл.85 от Основния закон), посочват от прокуратурата.

С атакуваната разпоредба на § 25 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗИДЗЗЛЗВНП Народното събрание на практика е задължило Министерския съвет да отнеме имоти – публична и частна държавна собственост (част от дълготрайните материални активи), дадени за безвъзмездно управление на Прокуратурата на Република България и ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, и да ги предостави на Министерство на правосъдието, допълват от държавното обвинение.

Според прокуратурата е нарушен и принципът на разделение на властите, прокламиран в чл.8 от Конституцията, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната.

Недвижимите имоти, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет (чл. 130а, ал.2, т.6 от Конституцията). Той е разпределил на Прокуратурата на РБ имотите, ползвани от Бюрото по защита към главния прокурор, и те са дълготрайни материални активи на ПРБ. Предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт, гласи още съобщението.

Прокуратурата на Република България (ПРБ) предоставя информация за активите на Бюрото по защита от 2014 г. (при преминаването му от МП към ПРБ) до влизането в сила на промените в Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство:

През 2014 г. при преминаването на Бюрото по защита от Министерство на правосъдието към ПРБ, то е разполагало със значително по-малко активи, с минимално материално-техническо оборудване, което се оказва амортизирано, морално остаряло и недостатъчно за изпълнение на специфичните функции на служителите.

През 2014 г. дълготрайни активи на Бюрото по защита са били в размер на 2 059 774 млн. лв., в това число 24 леки автомобили. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лв. По предварителни данни дълготрайните активи (към 28.09.2021 г.), преди преминаване на Бюрото по защита към МП, възлизат на 3 039 200,00 лв., в т.ч. 29 леки автомобили. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв., разясняват от ПРБ.

За периода 2014-2021 г. за нуждите на БЗ е изградена материална база, обезпечена с необходимото мрежово оборудване, което отговаря на изискванията за информационна сигурност. Компютърното оборудване е подменено изцяло предвид това, че при преминаване на БЗ към ПРБ през 2014 г. употребяваната техника е морално остаряла и не отговаря на изискванията за инсталация на актуални операционни системи.

В изпълнение на законовите задължения по защита на застрашените лица, е изградено видеонаблюдение, което допълнително гарантира сигурността на защитените лица. Бюрото е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективно

    34 8 Отговор
    гешеф,самосезирай се с трапанация!

    Коментиран от #3

  • 2 Пилеене

    36 2 Отговор
    на огромни пари в световна криза , при това в най - бедната държава от ЕС ! И най - корумпираната !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мими

    42 5 Отговор
    Къде ти е самосезирането за всичките извращения и колосални кражби за 12 години бе така наречен прокурор, уффф че и главен ????
  • 5 Този е тотален престъпник

    27 6 Отговор
    Гешев поръчва гонения и изтезания срещу неудобни на Борисов!
  • 6 Българин

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Натовче, не ми кради ника !
    И обясни защо Гешев е получил милиони за бюрото, което няма нито един защитен свидетел за 2021 година !

    Коментиран от #19, #23, #27

  • 7 Петров

    4 18 Отговор
    Много ми е смешно как хора без никаква правна култура коментират правни положения, само водени от емоция и лично отношение към службите. Ако това не са тролове, би било не само смешно, но и жалко.

    Коментиран от #10, #29

  • 8 Jacques Yves Moineau

    19 3 Отговор
    Гешеф, има една къща в БарЦелона, вземи се сезирай за нея...
  • 9 пожелание

    14 4 Отговор
    Гешев да си уреди килия с южно изложение ,защото много години е лежи !
  • 10 Отговорче

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Петров":

    Не ти ли е ясно, Петров ?
    Защото самите ни служби са водени не само от политически пристрастия, но и слугинаж - в последните 30 години на Саш и Турция. Но може би не си го забелязал.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    герб до съсипаха БЪЛГАРИЯ а ЗАКОНИ няма а корупция има престъпност сеш ири
  • 12 5577

    10 1 Отговор
    Хора с бучене нещата няма да се оправят. Трябват учени хора да игнорират мутрите. С бучене се принизявате до мутрите и никой не може да разбере кой какъв е и какви са неговите цели.
  • 13 Зоро

    15 3 Отговор
    Палячото се сети за разделението на властите, чак когато му посегнаха на матералното... А когато докладва на политически лидер по време на обсъждане в правна комисия, тогава позабравя за разделението на властите... Клоун
  • 14 Данъкоплатец

    16 3 Отговор
    Държавата и гражданите втора година търпят незаконните безобразия на този юридически и базово необразован милиционер! Поредното му сезиране на КС, както и предишните, наред с всичките му действия и телевизионни "подвизи" онагледяват поговорката за властта и простия човек! Още 5 години обучение за сметка на данъкоплатците, са пълна загуба на време, а обезщетенията, които плащаме всички ние за резултатите от "ръководството" на прокуратурата от този индивид тепърва ще набъбва!
  • 15 А бе

    14 4 Отговор
    ГОЛЕЕЕМ БОКЛУК Е ТОЯ. ПА И ПРО3.
  • 16 Летописец

    6 2 Отговор
    " Защото ето какво каза кандидатът за главен прокурор по БНТ:

    "(…) Не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. "
    DW - -

    Гешев:" Искането за изслушването ми нарушава принципа на разделение на властите"?????
  • 17 Стъки

    9 2 Отговор
    Голям конституционалист се извъди каскета
  • 18 Българка

    6 9 Отговор
    Рашков е позор, оставка и затвор! Може да не е по темата, но да се знае.

    Коментиран от #26

  • 19 оня

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Е как да няма? За гешефт-каскетов е:)) Да го пазят от народната любов:))
  • 20 справедливост

    4 6 Отговор
    Господин Гешев-не се шашкаите от ШЕСТАЦИТЕ -фигуранта вдигнал юмрук....плаши ГАРГИТЕ...отстояваите правата си-не допускаите БЕЗЗАКОНИЕТО да царува -....почтенните.... си вярват че ще Ви смачкат ..ето всички ....леваци ...искат да се обединяват....но при тяхната ... АЛЧНОСТ...ЛЪЖА...няма как ,да се случи това....ХА -ХА -ХА
  • 21 пери

    7 2 Отговор
    А кога ще плати сумата, за която Баневи ни осъдиха в Страсбург? Хм?
  • 22 Коко

    7 2 Отговор
    Защо гешев не сезира съда, когато изнасях кашони с произведения на изкуството от фондацията на Божков против всякакви правила!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 оли

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Смени си ник-а на Американец

    Коментиран от #28

  • 25 Българка

    6 3 Отговор
    Цинизмът и наглостта на Гешев нямат край. И той като ортака си мисли, че що е държавна собственост е тяхна бащиния. Е няма такава каскетура. Съвсем нормално е, след като бюрото за защита на свидетелите минава под шапката на министерство на правосъдието, то и активите също да преминат за управление там.
    Гешев е позор! Оставка, съд, конфискация, затвор!!!
  • 26 Българка

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Крадец герберстки! Престани да цапаш от моя ник форума!
  • 27 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ха ха ха
    За ника се обърни към патентното бюро!
    Или към бюро жалби!
    Комунистически Тролчо!
  • 28 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "оли":

    Какъв си ти, че да казваш кой какъв да му е ника?
    И Левски ли да си смени ника?
    Свърши се с вашата комунистическа, да нареждате кой какво!
  • 29 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Петров":

    Не обиждай така, нима не виждаш, че в този сайт пишат само тези който са от доцент на горе.
  • 30 Дългият

    4 2 Отговор
    Този недоучил милиционер нали нямаше диплома, изисквана за заемания пост. Защо по този въпрос не се сезира КС. Посредствени личности овластени с неконтролирана власт бързо се провалят. Оградени от ласкатели и клакьори те се взимат за неотразими.
  • 31 El Prezidente

    1 2 Отговор
    С вдигнат юмрук да продълцим промяната и да разградим мутромилиционерската задкулисна държава.
  • 32 Марш!

    1 2 Отговор
    Много си тъп, Ванка-ааа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове