Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 07:38 2 429 26

Щабът на Панов-Моасе: Жалбата на ВМРО е неоснователна

  • щаб-
  • панов-
  • моасе-
  • жалба-
  • вмро-
  • неоснователна

Пренася се политиката на територията на съда, очевидно - заради слаба политическа позиция в тези президентски избори, казват от екипа на двамата кандидати 

Щабът на Панов-Моасе: Жалбата на ВМРО е неоснователна - 1
Снимка: btvnovinite.bg

Жалбата на ВМРО е неоснователна, търси да пренесе политиката на територията на съда, очевидно - заради слаба политическа позиция в тези президентски избори. Това коментира пред БТА Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки", говорител на щаба на кандидатите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

Вчера ВМРО внесе жалба във Върховния административен съд с настояване да бъде отменено решението на ЦИК за регистриране на кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за участие в изборите на 14 ноември, тъй като, според тях, кандидатът за вицепрезидент не изпълнява едно от конституционните условия за регистрация, а именно - не е живяла в България през последните пет години.
От щаба на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе коментираха, че са се запознали с жалбата на ВМРО и на този етап я смятат за напълно недоказана.

"Намираме, че като доказателства не могат да бъдат кредитирани избирателни цитати от доста по-дълги интервюта, които са дадени от г-жа Касимова във времето, без да бъде съобразен контекстът на въпросните интервюта и съдържанието им в цялост", каза Емил Георгиев.

"По отношение на юридическата стойност на жалбата намираме, че същата е по-скоро недопустима, тъй като не засяга правата на ВМРО в тази политическа надпревара", посочи още той.

"Вярно е, че г-жа Касимова в петте години, предшестващи издигането на нейната кандидатура, е живяла както в България, така и извън страната. Вярно е, че също така, за да бъде регистрирана, заедно с г-н Панов, като кандидатпрезидентска двойка, е подписала декларация, според която отговаря на условията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила проверка на своите пребивавания в България и извън нея, и нейната проверка сочи, че тя преимуществено е пребивавала в България", обясни Емил Георгиев.

По думите му, това се обосновава по няколко линии. На първо място - както тя е имала вече възможността да обясни в свои медийни участия - тя е майка на дете в неравностойно положение, което повече от други деца се нуждае от майчината близост. И на второ място - центърът на професионалните интереси на г-жа Касимова е в България. "С други думи, мястото, където тя изкарва парите за своята и на семейството си прехрана, е в България, откъдето следва и това, че тя е прекарвала повече време в България", допълни говорителят на щаба ѝ.

Емил Георгиев отбеляза, че в Изборния кодекс има много кратки срокове за произнасяне.

"В това производство ответник срещу жалбата на ВМРО е на практика ЦИК, нашата кандидатпрезидентска двойка биха били заинтересовани лица", допълни той и разясни, че доказателствената тежест е у ВМРО, т.е. от "формацията трябва да докажат твърденията си. Бидейки хора на правото, ние не се притесняваме от правни битки, особено когато знаем, че правните аргументи са на наша страна", заяви още Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 При

    19 7 Отговор
    тях няма нищо конструктивно и основателно , само пушилки ! Не се занимавайте изобщо с покойници !
  • 2 Мутри вън

    29 7 Отговор
    Джендърите от снимките!
  • 3 Само споко

    38 6 Отговор
    Много лесно може да се провери по ЕСГРАОН и масивите на Гранична полиция колко време в годината Моасе не е живяла в България. А освен другото за моя изненаде Лозан се оказа и с посредствена юридическа подготовка

    Коментиран от #4

  • 4 Евала

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само споко":

    Подкрепям. Дори от потреблението на мобилния и телефон може да се потвърди. Пращат едни SMS-и, когато живееш повечко време в чужбина, та ги следят тия неща. От граничните власти пък хептен точно се вижда.
  • 5 Дора

    33 3 Отговор
    Моасето си живее в Майорка и хал хабер си няма от България.Тя и с това се хвали по социалните мрежи.

    Коментиран от #7

  • 6 Монк

    21 3 Отговор
    Смешна логика изтъкват в защита на тая емигрантка. Само от постовете и във фейсбук, които видяхме по сайтовете и се подразбира, че тя е емигрирал и е живяла извън БГ дълго време. По закон трябва да е живяла поне по половин година тук за всяка от последните 5. Няма как да го е направила, сигурно е идвала само за празниците. Не вярвам да е толкова трудно да се докаже, но въпросът е дали ще искат да я проверяват. Много по удобно е да се плюе по К. Петков, който заряза канадското гражданство, отколкото по тази особа с неустановеното жителство.. Все пак Панов вече даде сигнал, че коалиция с ГЕРБ и ДПС била възможна, тъй че сега тяхното съдебно лоби ще го брани всячески

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Не точно и,

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дора":

    За да бъдем коректни,острова е Менорка,до Майорка ;)
  • 8 Ю.кортес

    2 13 Отговор

    До коментар #6 от "Монк":

    Не го е зарязал,а е излъгал.Това,което сега представя е фалшификат.
  • 9 Пламен

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Монк":

    Свидетелството на Кире мантата е пълен фейк, без сериен номер,без имена на подписани служители и забележете, без изписано пълното му име.
  • 10 Мунчо от Бяла черква

    15 2 Отговор
    Тез екскременти право в канализацията.
  • 11 Тачев

    7 4 Отговор
    Шкембе воЕводата и Бумбашки изтърваха влака и сега са се хванали за ТЕГЛИЧА /Лозан Шашмата и тая Масе ли е Моасе ли е...?????!!!!!/на последния вагон.....Влака ги тегли ЛОКОМОТИВ и Той се казва РУМЕН РАДЕВ......

    Коментиран от #18

  • 12 Жоро

    7 2 Отговор
    Всякак данъчана декларация по света - попълвам в 3 страни - изисква да декларираш кое място приемаш за местоживеене за годината, и колко дни си прекарал в/извън него. Ако им беше чиста работата щяха да й покажат данъчните декларации а не да отговарят с празни думи - товя е кампания а не съд, всяко обвинение може да се обърне в полза. МНОГО съм разочарован от изобора на ДБ, тези и двамата не стават да представляват себе си - пък камо ли държава. Няма да гласувам за президент, РР не е най-голямото зло.
  • 13 Един

    7 2 Отговор
    Целта на регистрацията на тези "кандидати" за президенството е да се всява "шум системата", за да се отклонят колкото се може повече гласове от президента Радев! Защото Радев беше и е този който спря и пречи на "якото лапане" от гербаджии и сие!
  • 14 хаберих

    2 3 Отговор
    Един ловджия се хвали, че си има много добро куче:
    - Надушва ме от 5 километра.
    А колегите му отговарят:
    - И ние, Данчо, и ние... Май ти е време да се изкъпеш.
  • 15 Мислещ

    5 4 Отговор
    От всички кандидати, вие сте най-излагащите се. Този на ГРОБ поне си знае, че за нищо не става и че ни знаем това така или иначе; и си трае.

    Коментиран от #20

  • 16 И тая като Кирчо...

    10 3 Отговор
    Мъъъничко послъгала в декларацията си...😉!
  • 17 Мендоса

    2 1 Отговор
    Троловете се разбеснаха от сабахлем!
  • 18 Пеям

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тачев":

    Идиот!
  • 19 любител

    9 1 Отговор
    срършиха ли българите та ще избираме разни моазета.г..е..а.хахаха
  • 20 Силна страна

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мислещ":

    Мислещ,мисленето не е най-силната ти страна,като гледам какво си написал.Как точно стигна до извода,че един професор,ректор на най-добрият ни университет не става.Или така са ти казали да говориш и нямаш свои мисли в главата?!
  • 21 Данчев

    5 0 Отговор
    Според Каракачанката "Сезирането на Институциите от страна на тяхното протеже за кандидат-президент за продажба на дипломи във Великотърновският университет е правилно....и задава риторичния въпрос:"Продаването на ФАЛШИВИ ДИПЛОМИ-НЕ Е ЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ????!!!!"......Абе КАРАКАЧАНСКА масо а ПРОДАЖБАТА НА ФАЛШИВИ ПАСПОРТИ и ЛИЧНИ КАРТИ-.....ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ли е или НЕ?????!!!!! За ТЕБ явно НЕ Е......
  • 22 АБе

    1 1 Отговор
    адвокате, какво значи според теб "Уседналост" . Няма такова понятие да си уседнал на едно място, когато в действителност си на друго. Ами това може да бъде доказано от другата държава, където госпожата е живяла, ползвала е навярно услуги, заплащала е разходи и т.н. Да си уседнал на едно място за определен период означава да си живял на това място, а не да си прескачал от време на време. В много свои интервюта тя споделя че прекарва една трета от времето в България, как това прави 5 годишна уседналост
  • 23 плюс минус

    3 1 Отговор
    Дали е живяла 5 или 7 месеца годишно в България ,да, важно е според закона.
    Но според морала, български, по- важно, дори тревожно е това, че госпожата е ЗА еднополовите бракове.
    А това е дори против природата.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел пенев

    0 1 Отговор
    До колкото ми е известно, моасе на френски е мухъл. Тази нашата е мухлясала покрай съпруга си.
  • 26 питанка

    3 1 Отговор
    Това Моасе на коя държава е патриот?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол