Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 09:04 2 223 31

Доц. Киселова: Не може всички актовете на Кирил Петков да отпаднат

  • доц киселова-
  • кирил петков-
  • всички актове-
  • отпаднат

Според преподавателя по конституционно право те може да се атакуват по отделно

Доц. Киселова: Не може всички актовете на Кирил Петков да отпаднат - 1
Снимка: btvnovinite.bg

„Не може въз основа на тълкувателното решение от Конституционния съд (КС) да отпаднат всички актове на Кирил Петков, ако има решение, че е бил с двойно гражданство, докато е бил служебен министър“. Такова мнение изрази в „Тази сутрин“ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея трябва да се изследва всеки един от актовете, подписани от него. Допълни, че решение по казуса може да се очаква следващата седмица.

„Автоматизъм в правото не можем да търсим, защото няма правно основание. Отговорността по отношение на действията му като министър, може да бъде търсена, но първо трябва да влезе решението на КС и след това да се изследва, защото може никой да не оспори актовете“, обясни експертът.
Преподавателят по конституционно право смята, че проверката на Спецпрокуратурата по казуса няма да бъде прекратена след произнасянето на КС, а по-скоро ще бъде преобразувана в досъдебно производство.

„Попълването на декларацията, която е подал г-н Петков пред президента, всъщност съдържа елемент, който не е верен, вижда се от документите. Той е бил с двойно гражданство. Спецпрокуратурата проверява само дали е подал декларация с невярно съдържание“, коментира Киселова.

Тя уточни, че според документите от 20 август Кирил Петков не е канадски гражданин. „в документите, които е подал, за да се откаже от гражданство, там има един текст, който предвижда процедура. Българската държава не води регистър на лицата с двойно гражданство. Въпрос на добра воля е на всеки дали да декларира пред държавните власти, няма ресурс, по който да се изследва“, допълни доц. Киселова.
Конституционалистът смята, че държавният глава Румен Радев не може да носи отговорност, ако Петков е подал декларация с невярно съдържание, защото президентът няма инструменти, чрез които да направи предварително проучване.

„Според мен президентът не е знаел към момента на назначаване, защото г-н Петков е попълнил декларацията – той се уповава на нея. Да му се търси отговорност, сигурно може, но според мен последиците са по-скоро политически и те ще бъдат ползвани сега по време на кампанията“, заяви доц. Киселова.

Тя обясни, че на теория, ако КС се произнесе, че има нарушение, може да бъдат атакувани актове и на други министри от служебния кабинет „Янев 1“, но само актове, които са взимани с мнозинство и гласът на Петков е бил решаващ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 18 Отговор
    Как да не може. Нали заради това е сложен, да ви заведат у Страсбург и едно яко съдене, който се присети, че е засегнат от приумиците на канадския гражданин.
  • 2 Анализатор

    21 13 Отговор
    И тази е една ОВЧИЦА невинна, само гледа накъде духа вятъра.
  • 3 Пич

    28 24 Отговор
    Защо...!!!??? Фалшив министър с фалшиви актове... Фалшиви дипломи , фалшиво гражданство , фалшиви обещания , фалшиви усмивки... Кое му е истинското на тоя.... Дали се казва Киро наистина...!!!???

    Коментиран от #20

  • 4 Тлъст съдия

    29 1 Отговор
    Сига, вижти - неудобните актове, могат да отпаднат, а удобните - могат и да не отпадат !
  • 5 Уважаемата

    21 5 Отговор
    Г-ца Киселова стана като Бойко борисов - нонстоп по тв. Откакто се появиха нови политически субекти , се появи и тя. Много интересно. то не може постоянно Антоанета Христова и Коларова , че тях вече с лопати ще ги гонят хората. Интересна държава , интересни неща. Що не каже дали Близнашки я е натискал за Илиев. Близнашки е научен ръководител и на двамата? Ама аде? Живи и здрави. СУ направо е отломка от миналото.

    Коментиран от #19

  • 6 корупцията

    22 9 Отговор
    Защо да отпадат? Че за първи път има хора, които искат да пресекат корупционния модел и да работят в полза на държавата и българските граждани? По-скоро трябва да се направи ревизия на правителствата след 89-та година насам, и всички техни решения и законопроекти на парламентите да бъдат отменени, ако са в полза на олигарсите и корупцията.

    Коментиран от #10

  • 7 Тато из Правец

    14 16 Отговор
    Не знам колко разбира тая с тъпата физиономия,ама знам ,че як страх от КИРО тресе човеконенавистната хунта ГЕРБ-СУДЖУК и това е достатъчно да гласувам за КИРО КАНАДЕЦА !!!!
  • 8 Коки

    11 8 Отговор
    Големият въпрос е - какво е направил президентът, след като е разбрал, т.е. след 20 август.
    Доц. Киселова избягва отговора на този въпрос.

    Коментиран от #11, #24

  • 9 доц Киселова??? Тази Хубавица отново

    6 6 Отговор
    Запя старата песен!!! Нагло и "хубаво"!!!!
  • 10 Тредстоун

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "корупцията":

    Дефакто те са типичните представители на корупцията и мафията , единия крадец а другия лъжец , как тези почтени господа: крадльо и лъжльо ще са еталона на правдата и честността , получава се някак си шизофренично...
  • 11 Копейкин

    15 7 Отговор

    До коментар #8 от "Коки":

    Прецидента се опита да прекрати делото защото според него то било вече с отпаднала необходимост , намеси се безапелационно в работата на конституционния съд , лобира за протежетата си , нищо не го оправдава , незнанието не е оправдание и прецидента трябва да понесе отговорност така постъпват почтените...
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    8 0 Отговор
    " Лош закон, но закон !"
  • 13 Българка

    10 1 Отговор
    Защо КС не се занимава не с двойното , а ЛИПСА НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СГСЪД? Може ли български съд да се рководи от руски гражданин. Решенията на съда завършват с "В името на народа" В името на чий народ- руския ли?
    Защо КС не се занимава и прокуратурата не заведе проверка за фалшивата диплома за юрист на Иван Гешев. Това е 100 пъти по-скандално и е документ с невярно съдържание. Снощи по ЕК Спасов показа копие на дипломата и се оказва, че Гешев не е полагал дфържавни изпити. По диплома той е получил оценки месеци преди да е положил държавни изпити
  • 14 Кирил Петков

    11 6 Отговор
    още не е казал на Радев, че е двоен гражданин като му е предоставил лъжливата декларация, че е САМО български гражданин на 10 май.

    И секретарката на Радев не му е казала, че Петков лъже като дърт авджия, след като е проверила в ГРАО гражданството на кандидат – министъра, където пише, че е канадец.

    Такъв си е бил и четири месеца по-късно, когато министърът на правосъдието Янаки Стоилов пише до Конституционния съд, че към 14 септември колегата му Кирил Петков е канадец. Но и Янаки Стоилов също нищо не е казал на Румен Радев.

    Остава въпросът:

    Кога Радев е разбрал, че с Кирил Петков са потъпкали основния закон?

    Коментиран от #15

  • 15 Логично е

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "Кирил Петков":

    това да е станало едвам вчера от медиите, които раздухаха документите, качени на официалния сайт на Съда.

    Два месеца скандалът тресе цялата държава, Кирчо Петков даже си купи 5-6 партии и отива на избори, за да става премиер, а назначилият го незаконно Радев едвам вчера е разбрал какво става.

    Това в момента е защитната стратегия на президентските пиари.

    Тяхната основна теза е, че президентът ни е idi0t, а не ИЗМАМНИК и съучастник на схемаджиите Кирил Петков, Асен Василев и авера им Иво Прокопиев.

    Коментиран от #16

  • 16 Хвърчилото

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Логично е":

    ако това не е разбрал, къде е тръгнал за втори мандат?

    Да си върти коремните на полигона и да не се кандидатира на позиции, които са далеч от компетенцията му.

    Коментиран от #17, #23

  • 17 Eee, не така

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хвърчилото":

    остро с бутонките да му скачате на нашия Румко бе, хора!

    Румко наистина за много неща не знае.

    Ето, например чак през лятото на 2020г. Румко разбра, че в България имало мутри.

    Нищо че мутренското движение в България е от 1990г.:-)
  • 18 Затова такова

    4 4 Отговор
    ни е правото, каква глупост ръси тази селска жена. Ако Петков е сгазил лука и е с двойно гражданство, всичко което е подписвал е незаконно. Потърпевшите ще ни съдерат от дела, които пак народа ще плаща. А царя дали не беше с двойно гражданство, ама го потулиха!?
  • 19 въпросче

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Уважаемата":

    А Петков и Илиев са бъдещето?!
  • 20 ДА ДА

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    ПАРДОН, НО ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ ДИПЛОМА НА ПЕТКОВ Е ФАЛШИВА!
    СЛЕД ВСИЧКИ ЛЪЖИ НА ГЕРБ, ДПС, ПИК И ДР., ГЕОРГИ КАДИЕВ, КОЙТО СЪЩО Е ЗАВЪРШИЛ СЪЩИЯ УНИВЕРСИТЕТ В ХАРВАРД НАПРАВИ СПРАВКА В САМИЯ УНИВЕРСИТЕТ И ОТ ТАМ Е ВИДНО - ПОКАЗА ГО ДОКУМЕНТАЛНО, ЧЕ ПЕТКОВ Е ЗАВЪРШИЛ МАГИСТРАТУРА И ДИПЛОМИРАН ОТ ТАМ. А, КОЛКОТО ДО ОБЕЩАНИЯТА - ВЪОБЩЕ НЕ ЛЪЖЕ! ПОКАЗА ГО С РАБОТАТА СИ В СЛУЖ. ПРАВИТЕЛСТВО И ИМ БРЪКНА В ЗДРАВЕТО НА ПРЕСТЪПНИТЕ ГРУПИРОВКИ ГЕРБ И ДПС, ТА ЗАТОВА ТОВА ТЕ ТАКА ИСТЕРИЧНО ГО ПЛЮЯТ. ДОБРЕ, ЧЕ ТЕЗИ МОМЧЕТА В МИНАЛИЯ СЛУЖ. КАБИНЕТ НИ ПОКАЗАХА ПРЕСТЪПНОСТТА НА ГЕРБ И ДПС ЗА 10-ТКИ МИЛИАРДИ И ТО САМО ОТ ПОСЛЕДНИЯ КАБИНЕТ НА БОРИСОВ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА И ПО ЧЕСТЕН НАЧИН.
    РЕСПЕКТ КЪМ ТЯХ И ПЛЮЯ НА ТАКИВА, КОИТО СА ПЛАТЕНИ ОТ ПРЕСТЪПНИТЕ ГРУПИРОВКИ ДА ПИШАТ И ПЛЮЯТ В МЕДИИТЕ СРЕЩУ ТАКИВА КАТО ПЕТКОВ, ВАСИЛЕВ И ДР. КАТО ТЯХ.
  • 21 Тапата

    4 2 Отговор
    Предлагам всички да нарушаваме Конституцията в името просперитета на Държавата. Петков и Президента ни показаха как това може да стане.
  • 22 Киселова, ти си най красивата най Умната

    4 2 Отговор
    В СУ Кл Охридски!!! Не си ли Преподавател в СУ, или си вече Политик??
  • 23 Всичко знае

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хвърчилото":

    зеленият чорап, но слуша нарежданията от Козяк и сега се чуди как да лъже и маже да маскира продажния си алчен за власт з@дник!

    Коментиран от #25

  • 24 Защитниците

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Коки":

    на Радев изпълзяха от дупките си.

    Те не могат да преживеят, че техният идол е провалил всичко: България потъва като сухотоварен кораб „Вера“, хората обедняват, а Радев наизустява иди 0 тските си речи си, написани от неговите слаб0 умни съветници.
  • 25 Да изчегъртаме

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Всичко знае":

    триморица от президенството! България не може да бъде фронтова зона срещу Русия!

    Мустафа трябва да се успокои и да спре да мъти главите на оффцете в България с американски императиви.

    Организациите на Сорос трябва да бъдат забранени, партиите, които получават пари от него, не трябва да участват в избори.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Запознат

    2 1 Отговор
    Министрите подписват декларации с невярно съдържание, кандидат министри с фалшиви дипломи, с плагиатствани дисертации, фалшиви политици, фалшиви журналисти. После голям проблем, че хората си взимали фалшиви сертификати за вакси-какво очаквате, рибата се вмирисва от главата.

    Коментиран от #28

  • 28 ПИТАМ

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Запознат":

    А ЗАЩО НИЩО НЕ КАЗВАТЕ ЗА ГРАЖДАНСТВОТО НА КАРАДАЙЪ? ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГО ПРОВЕРЯВА, А?
  • 29 фбр

    2 0 Отговор
    Аман от герберски тролове! Защо не коментирате 12-те години кражба? Много ви е страх от Кирчо че ще ви секнат далаверите , кражбите и паричките!!
  • 30 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ОТИ - ?????????????
  • 31 Marinov

    0 0 Отговор
    Госпожо,
    Президента след като е възникнал въпрос за ГРУБО Конститационно нарушение във връзка с ЧУЖДО Гражданство на назначен от него Министър е бил в ЗАКОНОВО Задължение Незабавно да СИГНАЛИЗИРА Прокуратурата и ДАНС.
    Ако той НЕ е направил Това е в ГРУБО Законово нарушение и подлежи на Наказателна Отговорност!
    Твърдението ви че няма ресурс, по който да се изследва дали Петков е с Канадско Гражданство е АБСИЛЮТО Несериозно !
    По много линии в рамките на няколко часа може да се получи ОФИЦИАЛНО тази информация !
    Факт е че Съвсем СЪЗНАТЕЛНО от Държавните Институции това не е Извършено!
    При наличието на факта че лицето Неправомерно е Назначено и Заемал дадена длъжност то Всички Актове които са Директно и Индиректно Свързани снего имат Елемент на НИЩОЖНОСТ а за случая с Петков включително и Постановленията на МС в които той е бил служебно Задалжен да Присъства и с Присъствието или Отсъствието си е могъл да влияе за неговите Решения???

    БОЖЕ Спаси Българите от ПИШМАН Професорчета, Швестери, Ибрикчии и СИЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол