Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 07:19 1 076 9

Керемедчиев: Няма да получим аванс по плана през декември

  • керемедчиев-
  • няма да получим-
  • аванс-
  • плана-
  • декември

Планът, който беше подготвен от ГЕРБ, не беше добре изготвен, каза бившият зам.-министър на външните работи и икономиката 

Керемедчиев: Няма да получим аванс по плана през декември - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Планът за възстановяване вече е в Брюксел, но ще бъде ли одобрен? "Видяхме приповдигнатата атмосфера при връчването на Плана за възстановяване. Но все пак трябва да си свалим розовите очила и да погледнем реалистично какво ни очаква. Важно е хората да разберат каква е самата процедура в следващите месеци. Европейската комисия има два месеца, за да разгледа този План за възстановяване, тя ще го разглежда по 11 критерия, които трябва да бъдат обосновани на 3 зони - A, B и C, като "А" е най-високият критерий за одобрение. Планът, който беше подготвен от ГЕРБ, не беше добре изготвен", каза бившият зам.-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че нито един от проектите и мерките, които страната ни предлага, не трябва да получи "C".
"След тези два месеца Европейската комисия внася в Съвета на ЕС Плана вече за официално одобрение. Отново около месец. Така че в наистина идеалните условия, които са без никакви допълнителни въпроси, връщане на проекти, говорим за три месеца от датата на подаване. Декември няма да може да получим аванс. На два транша годишно се отпускат средства, наблюдава се изпълнението на проектите и реформите. И ако има частично изпълнение на някои от проектите или реформите - може да има и частично изплащане на средствата", допълни Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-министър на външните работи и икономиката смята, че в първите три месеца на 2021 поне да получим 13% от тези 13 млрд.

"Реформите, които трябва да се направят, са много по-важни от проектите. Ще дам пример с преминаването към "зелена енергия". Българската промишленост е тежко зависима от природните ресурси като въглища. 8% от БВП на България се обуславя от производства, които зависят от въглища. Така че България без да заложи много ясни перспективи за закриване на този вид производства - няма да получи парите, които тя очаква. Тук е сериозен и въпросът откъде ще вземем парите, за да платим за всичко това. Изключително трудно е да се прогнозира точната сума, но ние трябва да генерираме или нов дълг, който ще е между 1-2 млрд., за да можем да стартираме тези реформи, или както, че България се присъедини към 140 държави, които взеха решение за вдигане на данъците", обясни Милен Керемедчиев.

И е категоричен, че Брюксел много трудно ще даде тези 13 млрд.

А по думите му Администрацията е най-трудно реформираната сфера, защото тя винаги е "добре нахранена", за да може да гласува по определен начин.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    Не ни трябват нови заеми които ще изхарчат за разни безумия като зелената сделка а после децата и внуците ни ще ги връщат.
  • 2 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    14 1 Отговор
    Като някакви просяци сме станали сме само чакаме за милостиня и подаяния от ЕС жалки сме. Закривай кочината.
  • 3 ФАТМАЦИ...ВЪН,..ГЕШЕВ ВИ ОЧАКВА

    10 3 Отговор
    ВЕДНАГА , БОК--ЛУЦИ
  • 4 дедо Флашко

    10 0 Отговор
    Ония брюкселани,каквото ни дадат с една ръка,после ще си го искат и вземат с двете. Ситият на гладния не вярва. ЕК не е благотворителна организация или НПО,което по соросиянски задоволява лилавовенцовите в България.
  • 5 Някой

    8 0 Отговор
    Пука ми, че мафията в България нямало да получи аванс по този странен план. Реално народът на тази държава няма полза от никакви европейски фондове, а само плаща с данъците си голямата такса към ЕС.
    Този съюз само ни вреди. По-добре извън него.
  • 6 Меркел

    1 2 Отговор
    Пари НАНАЙ за Радеф само на Боко пръча
  • 7 Тцтцтц

    3 0 Отговор
    Аз на това му викам унижение ...Ония от ЕС със тяхните глупави нареждания и условия ликвидираха всичко българско.Това да направите онова да направим.Ако го изпълните ще ви дадем пари.
  • 8 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    1 0 Отговор
    ДАНО НИЩО НЕ ПОЛУЧИТЕ,ДА НЯМА КВО ДА КРАДЕТЕ,ДА СИ ИДЕ КОВИДА И НАПРЯГАНЕТО НА ЕВРЕЙТЕ.ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ,ОРАКУЛИ И ПЛАШИЛА
  • 9 123

    2 0 Отговор
    Какво ни помогна ЕС? Реално сме членки 14 години, а пак сме най-бедни. Защо ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол