26 Октомври, 2021 22:43 3 251 47

Прошко Прошков: Натикаха „Топлофикация -София“ в регулаторен капан

  • прошко прошков-
  • топлофикация-
  • фалит

Радиаторите са единственият социален буфер

Прошко Прошков: Натикаха „Топлофикация -София“ в регулаторен капан - 1
Снимка: БГНЕС

Столичната "Топлофикация" е в регулаторен капан, правителството трябва да предложи регулаторен механизъм - цената трябва да е поносима за хората, но и не може топлофикационното дружество да е единственият буфер за социалната цена. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет Прошко Прошков.

"20 дни да преговаряме с държавата за някакъв компенсация за цената, която в момента е двойна на цента на газа, с която е калкулирана цената на парното и ще расте тепърва в следващите три-четири месеца, може би и повече. В този критичен момент ние не получихме никаква обратна връзка и се наложи да бъдем малко по-резки. Днес колегите от политическите групи са били в Министерството на икономиката и е поет ангажимент за такъв компенсаторен механизъм." - съобщи Прошков в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че първата задача винаги е била да остане социалната функция на "Топлофикация".

"Да е поносима цената за хората. Това е чудовищно важно при тази тежка зима, която предстои и инфлацията, която ще бъде в другите стоки." - заяви Прошков в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Това, което поставяме като въпрос особено в окото на кризата е, че не може "Топлофикация" да е единственият буфер за социалната цена, която се плаща от потребителя. Трябва да има такава регулация. Регулаторът трябва да брани потребителите, но не за сметка само на едно дружество." - обясни той.

Прошков добави, че днес е поет ангажимент от министъра на икономиката през другата седмица да има среща, на която директно да се предложи вариант за механизъм съвместно с Министерството на енергетиката и финансите.

Той отбеляза, че разчитат това да се случи, за да не се влиза в допълнителна задлъжнялост и дългова спирала, която е безсмислена.

"В момента "Топлофикация" е в регулаторен капан. Работи на едни цени на газа, а купува на съвсем други много по-високи. От тази дългова спирала не само че не може да се излезе на печалба, ами не може да се инвестира в подобряване на ефективността на дружеството, което е задачата всъщност." - подчерта Прошков.

Според него регулаторната рамка, в която работи това дружество, предопределя постоянна загуба - необслужване на задълженията и никакви пари за инвестиции.

"Тук пътят е подобряване на ефикасността на дружеството, повишаване на когенерационните мощности, изграждане на нови такива, увеличено производство на ток", поясни Прошков.

"Нека да получим компенсации - така, както получава частният бизнес по отношение на електроенергията. Тук не става дума за някакъв проблем в мениджмънта. В момента "Топлофикация" дава пари само за газ и за заплатите си, така че системата да функционира. Гарантираме, че тази зима няма да има проблеми." - разясни той.

"Това, което трябва да предложи Министерството на икономиката, е механизъм. Една идея би била да се компенсира разликата между регулираната цена, на която са калкулирани сметките за парно, и реалната цена на газа, поне до утихване на истерията в края на зимата." - смята Прошков.

Според него има и други механизми, които могат да се прилагат и те са на държавно ниво.

Той подчерта, че сега е моментът да се помисли за регулаторния момент и договора с обществения доставчик.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя десен

    38 3 Отговор
    престъпник. Много ги разбираш ти капаните и незаконните строежи докато си кмет в района, който управляваш.

    Коментиран от #16, #19

  • 2 Слав славов

    34 5 Отговор
    Крайно време е парното да се плаща колкото струва, а не под прикритието на "социална"цена, да се купуват избори. Т
    Ака както аз като битов потребител на газ плащам пазарно, така и клиентите на Топлофикация трябва да плащат пазарно.

    Коментиран от #14, #38

  • 3 ДПС И ГЕРБ ЗА ЖАЛОСТ СА МАФИЯА И АКО Н

    21 5 Отговор
    БОКО ДА ОТВАРЯ ШКАФА ПАРИ ЩЕ ИМА.. ДОГАН СЪС ЗЛАТМА ТОАЛЕТНА А НИЕ МИЗЕРСТ2АМЕ
  • 4 хаааааа

    22 2 Отговор
    Ма това е героят от прочутия разказ " тиква "
  • 5 Берач на лайка

    35 4 Отговор
    БЕХ платил на Булгаргаз дълга на столичната топлофикация от 120 млн. лева. Добре де, тоя енергиен холдинг нали е държавен. С чии пари е платил? С нашите пари, на всички българи. С парите и на тия които не са от София и се греят на дърва, ток или въглища. С какво право някой ще плаща с моите пари парното на софиянци? Що не вземат тогава да ми купят дърва или да ми платят тока? Ай, ще им бера лайката!
  • 6 ДПС И ГЕРБ ЗА ЖАЛОСТ СА МАФИЯА И АКО Н

    7 3 Отговор
    Сътрудниците на тоталитарните комунистически служби са имали общо 56 свои представители, които са заемали ръководни постове в държавни предприятия, станали обект на отрасловата приватизация през 1996 г. по време на злощастното еднопартийно управление на БСП с кабинета Виденов, докарало на българите тежка икономическа криза, банкови фалити, хиперинфлация и хлебна криза. Това стана ясно , след като Комисията по досиетата огласи проверката приватизирани държавни предприятия по 117 броя договори за приватизационна продажба, както и дружества, еднолични фирми, еднолични търговци и физически лица (купувачи), придобили акции или дялове в тях - по отраслови министерства за 1996 г. Вижте подробностите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Прошко

    9 1 Отговор
    Искам държавата да плаща до дупка, че и аз имам шкафче...
  • 9 не ги плащаш

    9 15 Отговор

    До коментар #7 от "Активист на БКП":

    на софиянци, защото ние сме богати и си плащаме сметката, даже и отгоре. Плащаш сметката на цървулите столичани, дето вчера дойдоха от вашто село.
  • 10 виж

    23 4 Отговор
    столичната топлофикация не ми грее къщата и не ми пука за нея , да я закрават като работи на загуба . софиянци да си купят по един климатик и да се спасяват няма цяла българия да плаща от бюджета за тяхното топло..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КЪРЛЕЖИ

    26 3 Отговор
    ПРОШКОФ ВЪРТИ И СУЧЕ КОЙ ДА ПЛАЩА ПАРИТЕ ЗА ПАРНОТО НА СТОТИЦИТЕ СГРАДИ В КОИТО СИ ГРЕЕ ЗАДНИКА ГЕРБЕРСКАТА УПРАВЛЯВАЩА И КРАДЯЩА СГАН - БОЙКО И ЗИМАТА ГО ГЛЕДАМЕ ВСЕ ПО РИЗКА ГО СНИМАТ МИСИРКИТЕ - ТОВА СА ПАРАЗИТИТЕ КОИТО ХРАНТУТИМ ЦЯЛ ЖИВОТ !
  • 13 Варна Морето

    10 0 Отговор
    ковашки ши я налапа като топло кебапче, напречно !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бесен Десен

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя десен":

    Стига руско робство и тиранство!
    Не щем повече руска газова примка на шията!
    Искаме да се построи спешно тръбопровода за азерски газ от Гърция!
  • 17 Некой си

    12 1 Отговор
    При "лошият"социализъм,тока беше 5лв.и парно на макс 20 лв.Сега мизерия ! Загубите идват от масовото отказване на услугите от Топлофикация.
  • 18 Сатана

    19 2 Отговор
    Имам познати,които работят в топлофикация СФ почти като крепостни .Заплатите им конкурират средните за Германия,а отпуските им са като на даскалите по времето на соца.Те са построили своето малко комунистическо общество. Се лави,както казва Макрон.

    Коментиран от #22

  • 19 Пръц

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя десен":

    Глей само,каква гуша има.Като птица Пеликан е.
  • 20 гошо

    19 2 Отговор
    лапацало! с логореята иска да прикрие това, че през всичките тези години гербавите използваха топлофикацията като куче-касичка. а сега искат да вкарат държавата в капан - да се ангажира с бакиите им. и тя, като гледам, ще клъвне. това, което би станало в една нормална държава, каквато не сме - в "топлофикация" да влязат прокурори и да я разкостят. има какво да намерят.

    Коментиран от #40

  • 21 хе хе хе

    9 1 Отговор
    Не моеш да използваш постъпленията само да си увеличаваш заплатата да не инвестираш в оптимизация на съоръженията да имаш огромни топлинни загуби и да си взимаш тези загуби от клиента чрез ЧСИ в най бедната държава в Европа.
    Това води до отлив на клиенти невъзможност да си плащат клиенти измиране на клиенти или емигриране на клиенри
    Естествено много от шефовете на Топлото са на запад и по нощо не се различават от Афганските инженери на Меркел.
  • 22 хи хи

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана":

    Защото са монополист.
    Топлофикация София е терористично рекетьорско държавно предприятие с разликата че за разлика от бирниците тия не ри пращат мутри а ЧСИ та и полиция узаконен държавен рекет.
    Има ли в Света услуга от която да не можеш да се откажеш и ако има как се нарича тя и преследва ли се
  • 23 Голям Слон

    7 0 Отговор
    ...а когато попитах защо във фактурата на ЕВН Топлофикация освен текущо потребление не се включват и старите задължения, любезно ми отговорихте "защото фактурата ни е удобрена от КЕВР".. Кочината ви трябва веднъж за винаги да се изрине. Кога и как не е ясно.
  • 24 ежко

    13 2 Отговор
    При съвремената цена на енергоносителите, Топлофикация София е нонсенс!Да режат тръбите и всеки да се отоплява както намери за добре.Дали ще газифицират или ще копаят за кабели -все тая.
    , ама да караш топла вода километри до потребителите -ега ти КПД-то!
    ,

    Коментиран от #25

  • 25 Сатана

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "ежко":

    Знаеш ли каква жега е ако живееш на първия етаж над абонатна станция?Такава панелка струва колкото Вера Сю заедно с карбамида.
  • 26 Ами...

    9 0 Отговор
    Топлофикация е грях на всички правителства от 1989-та. Никой не посмя да изреже тоя цирей.
  • 27 Гръч

    5 1 Отговор
    Затваряйте тая обирджииска клоака спонсор на статуквото.Софиянци ще намерят начин
  • 28 Спец

    7 0 Отговор
    За какъв пазар говори този прошляк като не вожеш посмъртно да се откажеш от Топлофиказия!Да се одържави и толкоз!

    Коментиран от #31

  • 29 Борисов

    3 0 Отговор
    споко бе софиянци ако държавата ми напълни няколко гардеробчета с евра,щото шкафчетата ми са пълни,ще приватизирам за 1 евро, опа изпуснах се, ще финансирам топлофикация
  • 30 Прошлю

    3 0 Отговор
    и аз искам ве Борисов като теб, и аз искааам шкафчета пълни със пачки евра и кюлчета злато

    Коментиран от #34

  • 31 Гръч

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Спец":

    То много неща имат нужда от одържавяване ама нема държава
  • 32 Ааа

    4 0 Отговор
    Освен загуби по трасето се плащат и зелени емисии, кога най- после ще фалира тази бездънна яма.
  • 33 Bai gosho

    3 0 Отговор
    Не мога да повярвам как плаче за компенсации . Следваща структура след Бобо от БФС. Измамници?!?!
  • 34 Рачко Пръдлето

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "Прошлю":

    Искаш и ти пачки и кюлчета от Бойко, но поискай и от Радев- 80 млн.лв за почивка на децата ни в лагери на "Ученически отдих" потънаха в неговите чекмеджета, питайте Стефан Янев.
  • 35 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 0 Отговор
    фалит и разпродажба!!!
  • 36 Държавата

    2 0 Отговор
    да налива в кацата без дъно, че чекмеджетата се празнят...
  • 37 Шефьор

    4 0 Отговор
    Ох, и тоя дава мнение! Боже опази от некъдърници! Топлофикация Прошко, отдавана нетрябваше да я има! Защо работи, не е ясно!? А, дванадесет години правителството на Боко, така повиши доходите на населението, че вече всеки втори е отправил поглед извън страната. От такива като тебе, Фандъчката и Боко за това сме на тоя хал.
  • 38 124546

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Слав славов":

    Разликата е голяма. Ти си имаш мерителен уреди и плащаш това, което си потребил. А топлофикация ти слага и всичко окрадено от комшиите, заедно с нейния дял. Схващаш ли? И все са на загуба, от 32 години, все са на загуба бе. Да я закриват!!!
  • 39 pbdan

    2 1 Отговор
    Oщe в учeбникa пo физикa нa Caвeльeв e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкoтo к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.

    Коментиран от #41

  • 40 тетпт жг

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "гошо":

    Не са само гербавите, както вече някой написа, след 1989 г. това е хранилката на всички от статуквото. И не се намери нито едно правителство, което да освободи българите от тези окови! Нито едно правителство! Колко години минаха? Да я закриват! Ама не, нали трябва по десет кожи да смъкват от народа, та те да са накелепир. Изедници!
  • 41 мзднмс

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "pbdan":

    Е Топлофикация точно това използва, отпадна вода и след като си платил тока, плащаш втори път и за отпадната вода. Това всеки го знае. Двойно плащане и пак са задлъжнели. Нали лани свалиха с почти 43% цената на газта от Русия, а какво стана само след два месеца - нашите нагло започнаха да вдигат цената с 23% - 25% и то вече неколкократно. Е на коквж основание? И кой в крайна сметка краде народа???

    Коментиран от #42

  • 42 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "мзднмс":

    ТЕЦ-София има мощност 85МВт, а всички топлофикационни ТЕЦ в страната работят в момента на 350МВт. За град като София ТЕЦ-а трябва да е поне 1000МВт за да отоплява само с отпадна топлина, а те горят газ само за отопление поне на 80%.

    Коментиран от #44

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Въвеждането на Ко-генерация щяло да спаси "Топлофикация София"-дали?
    Тази, меко казано, безумна идея, вече 10 години витае в публичното енерго-пространство. Никой не се замисля като, как се променя "Технологична схема" на вече изградена ТФЕЦ. Същността на идеята е да се инсталират "газови турбини". В България няма нито една такава, информация за тях има в стария учебник на проф. Опрев - "Парни и газови турбини". От него се разбира, че една ТФЕЦ с добре оразмерени и изградени утилизационни съоръжения включващи: основен бойлер, спомагателни бойлери, експандери, подгреватели различна степен и водогрейни котли за БГВ и отопление, при наличието на добри парни котли, с нищо не отстъпва на Ко-генерацията с газови турбини и котел-утилизатор. Нещо повече, парният котел на ТФЕЦа, въпреки че е основно съоръжение, е само един елемент от технологичната схема и може да бъде преустроен да работи с различно по вид гориво. Примерно ТЕЦ"София" от въглища, премина на газ с резервно мазут. Докато газовата турбина може да работи само с газ. Само искам да припомня, че и сега "Топлофикация София" е осигурена срещу "газов рекет" , посредством резервното гориво мазут . Хубав-лош, но мазутът го произвеждаме и големи проблеми с доставките няма. Същевременно с преминаването към газови турбини си „слагаме сами въжето на шията”, при което не ни остава нищо друго, освен да се молим "Големият брат" да не ни ритне столчето.
    Допълнителен проблем е по-краткият „живот” на газовата турбина
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "pbdan":

    Не опростачвай топлофикационното електропроизводство...Ако с учебник по физика може да управляваш ТФЕЦ, то тогава да се закрие и катедра "Топло и ядрена енергетика" в "Технически Университет София"
  • 45 ПРЕСТЪПНИК

    2 0 Отговор
    вижте ЛОЗЕНЕЦ И СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКАТА КОЙ Е ПРОШКОВ ! СЪБОТА И НЕДЕЛЯ , ЗАД МОЛА СЕ ВИХРЯТ НАЙ - НЕКАДЪРНИТЕ ЧАЛГАРИ И НЕКАДЪРНИЦИ СЪС СИЛА ОЗВУЧАВАЩА ПОЧТИ ЦЯЛА СОФИЯ - ЦЕЛТА Е ПАК КРАЖБА НА ПАРИ И ТОРМОЗ НА ЖИВУЩИТЕ А СЛЕД 22;00 ЗАПОЧВА КАНОНАДА ОТ ГРЪМОВЕ ОТ МУТРЕНСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ - НЕЗАВИСИМО ОТ КОВИД И ВСИЧКО ! ПОЛИЦИЯТА СИ ЗАТВАРЯ УШИТЕ ЗАЩОТО НАЧАЛНИЧКАТА ИМ ОТ КМЕТСТВОТО ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТА ОТ ВСИЧКО ТОВА ............... НЯМА И УЛИЧКА КОЯТО ДА Е РЕМОНТИРАНА ОТ ТАТОВО ВРЕМЕ ! ТРОТОАРИТЕ СА КАТО БОЙНО ПОЛЕ ! ПРОШКОВ Е ЕДИН КРАДЕЦ И МОШЕННИК - ГЕРБЕРАСТ !
  • 46 16?? Азерски газ може да получиме мах !

    1 0 Отговор
    20%от Потреблението!! Така е договорено, и такива са техн. Възможности от доставчика!! Толкова по тази тръба от Гърция!!!
  • 47 ВСС

    0 0 Отговор
    Прошляк Прошляков
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове