27 Октомври, 2021 10:14 8 428 33

Жестока трагедия заплашвала влаченето на кораба "Вера Су"

  • вера су-
  • кораб

Имаше сериозна опасност от пречупване на кораба

Жестока трагедия заплашвала влаченето на кораба "Вера Су" - 1
Снимка: БГНЕС

Доскоро заседналият край Камен бряг кораб "Вера Су" вече е изтеглен и се намира във Варна, но обществеността не знае много от подробностите за цялата операция по преместването.

„Това беше нестандартна операция. Рискът беше на всяка крачка. От риск за екипажа до риска за околната среда“, сподели пред бТВ капитанът на влекача „Кастор“ Андрей Стаев. Стаев ръководеше операцията по изтеглянето на „Вера Су“. По думите му акцията се е увенчала с успех заради координацията между различните институции.

Планът за спасяването на заседналия кораб край Камен бряг е имал „девет действия“. Не може да става дума за сравнение с операцията по освобождаването на заседналия наскоро кораб в датски води и изтеглянето на „Вера Су“. Край Яйлата „всичко е скали“, което затруднява действията на спасителите, отбеляза капитан Стаев.

„Имаше сериозна опасност от пречупване на кораба. Капитан Динкин се занимаваше с конструктивната му устойчивост. „Хидроремонт“ направиха чудеса. Корабът беше стъпил на четири скали и две трети от него шаваха. 10 тона греди и всякакви конструктивни елементи бяха заварени, за да го укрепят. Това беше логистичен кошмар“, разказа Стаев.

Що се отнася до критиките за влекачите на БМФ, които извършиха операцията, Стаев заяви, че това са „страхотни машини“.

Неговият кораб „Кастор“ има мощност да тегли 40 тона, но той е използвал само пет от тях, защото ако е била използвана пълната мощност, „Вера Су“ е щял „да се разпори“, разкри Стаев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 XXX

    23 0 Отговор
    Нормално, още повече че в началото го изтеглиха на заден ход.
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    19 11 Отговор
    Имал мощност да тегли 40 тона, но е използвал само 5 от тях 🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫

    Коментиран от #5

  • 3 морския

    61 9 Отговор
    перфектни изпълнители, калпаво ръководство от борисови калинки !
  • 4 В Михайлов!!! За какво Ревеш и

    32 3 Отговор
    Маниполираш!! А пък били Послушали Бойко и дръпнали Кораба!!!! Наглец!! Те, заседнал ите, кораби по света не ги дърпат, аги носат на рамо??? Наглец та Наглец Борисов!!

    Коментиран от #20

  • 5 милиционер

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    иди при учителката си по физика в седми клас да ти обясни !

    Коментиран от #7, #11

  • 6 БАЙ Х@Й‼

    32 1 Отговор
    А и разликата между ТРАГЕДИЯ и РИСК явно е недоловим нюанс за истинските джурняля ‼️

    Коментиран от #12

  • 7 БАЙ Х@Й‼

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "милиционер":

    Мини първо през тази по БЕЛ ‼️ Щото не взел круши от кошница ‼️
  • 8 Лъжлив Съби

    16 3 Отговор
    Венци, май че тебе са те влачили снощи от кръчмата заедно с кептана!
    С тия рибарски историики в "девет действия" направо ни изплаши.
    Бре да му се не види - бре да не му се не чуе!
    Голям екшън е било!
  • 9 ddd

    17 8 Отговор
    Един смотан кораб не можаха от 1 месец да изкарат е..хти загубените хора дето сме
  • 10 Бамбука

    29 1 Отговор
    Имаме перфектни капитани плаващи под знамената на различни държави. Нямаме ефективна администрация, нямаме и нормално законодателство. Екипа си свърши работата изключително професионално. Поздравления и нека това да бъде като обица на ухото за всяко следващо правителство.
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "милиционер":

    Явно милиционерската "Астра" има 100 коня , но в градовете взима 20 от тях ‼️
  • 12 И не само

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й‼":

    Корабът беше стъпил на четири скали и две трети от него шаваха

    НеАм думи - как се е нахендрил, па и шавал!?
  • 13 Трезвомислещ българин

    21 8 Отговор
    Тези некадърни управляващи , които повече от месец не можаха да се справят с един кораб сега ще ги изкарат герои, че предотвратили трагедия. Смешници! Те и тези, които им вярват. Казвам го като човек служил във ВМФ .
  • 14 Този

    11 2 Отговор
    И как се разбра, че няма еко катастрофа? Някой взе проби от водата ли?
  • 15 Перо

    21 1 Отговор
    Никакви измислици не могат да прикрият пълната некадърност,простотия и липсата на всякаква спасителна техника, в продължение на 37 дни. Нужно е пълно кадрово прочистване на морската администрация и снабдяване с модерна спасителна техника!
  • 16 ами сегаа

    11 2 Отговор
    Браво на Буциту Винетулов .
  • 17 ТАКИВА

    13 3 Отговор
    НЕКАДЪРНИЦИ ЗА УПРАВЛЯВАЩИ НЕ СМЕ ИМАЛИ , А ФАКТИ СА ИМ ПОДЛОГИ !
  • 18 8888

    20 4 Отговор
    СТРАХОТНА ОПЕРАЦИЯ, ИЗВЪНЗЕМНА НАПРАВО! НИКОГА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА ТАКАВА В СВЕТОВНАТА ПРАКТИКА! КОРАБ ДА ПОТЪНЕ НА 2 МЕТРА ОТ БРЕГА, ПРИ СПОКОЙНО ЕСЕННО МОРЕ, ДОКАТО ЕКИПАЖА Е НА БОРДА МУ И ДА НЕ МОЖЕ ЕДИН МЕСЕЦ ДА БЪДЕ РАЗТОВАРЕН! НЯМА ТАКАВА КОСМИЧЕСКА ОПЕРАЦИЯ.
  • 19 Бай Иван

    16 1 Отговор
    Излиза че турските боклуци вместо да се харчат за ликвидация на прогнил кораб са решили да го забият в българския бряг и така да се отърват от него и пари от застраховки ще изкарат даже .
  • 20 един от многото

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "В Михайлов!!! За какво Ревеш и":

    Да ама Борисов е предложил вместо с буксирно въже , да дръпнат кораба с пожарникарски шланг! Какво разбирате вие от подземния живот на мравките , Боко е специалист по всичко.
  • 21 димитър

    11 0 Отговор
    Aз съм горд,сигурен бях,че ще бъде трудно.Браво за за профеинализма. В българия има калпави политици-но-експертите-това е друга работа.
  • 22 хайде хайде

    5 2 Отговор
    Издърпали някакво корабче на 40 ия ден, и ауАу. Една кратунка за медал заслужавате.... ние като заседнахме в скалите 11 бяха влекачите, които ни издърпаха, но на следващия ден от засядането
  • 23 стария моряк

    15 0 Отговор
    Кораба още преди да го разтоварят , беше на счупване , ама никой не писа за това , дори и в последно време избягваха снимачния материал на който ясно се виждаше мидъла на кораба как е по приповдигнат от бака и кърмата! Сигурно има живи от първия рейс на "Петимата от РМС" , които помнят как се прибираха с товар захар от Куба , през зимния Атлантик и Средиземно море с непрекъснато цепещия се по мидъла корпус. Така , че капитан Стаев с неговите два петъка служба е по добре да ги разтяга тези локум на салагите и сухоземните разбирачи !
  • 24 ген Столти

    8 0 Отговор
    Хайде стига с тези хвалби, добре че беше Буци да го изтика пустия му кораб с чисто голи ръце, е и Сачева помагаше, но само логистично.
  • 25 ИВАН

    3 0 Отговор
    Кой изобщо допусна турчолята да ни тровят черноморийцето и да си разиграват коня в наши води ?
  • 26 ИВАН

    2 0 Отговор
    И преди демокрацията лъжеха и заблуждаваха народа, ама и сега е същото, само дето лицемерието е още по-голямо - нямало замърсявване, екологична катастрофа, имало свободи, ама те задължават да се застраховаш, гуми да купуваш, ако си безпроблемен шофьор нищо не намалят ... и всякакви наши и ваши на хубавите службици, но яко некадърни
  • 27 Гларус

    6 3 Отговор
    Повече от месец се занимаваха с гемия 3 хил. тона. - А ако трябваше да се справят с кораб подобен на онзи, който запуши Суец? - Онзи беше 200 хил. тона и 400 метра!
    Разбирате ли трагедията на способностите ни? - Ако това се беше случило в Холандия , вероятно за не повече от 2 дни въпросът щеше да бъде решен.
    Били направили чудеса... - Никакви чудеса не са! Ние сме зле подготвени и липсва техника, защото я разпродаваха в последните 30 години и най- вече онзи еНтелект от Банкя

    Коментиран от #29

  • 28 Seawalker

    1 0 Отговор
    Станев! Андрей Станев се казва колегата!
  • 29 Йо Несбьо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гларус":

    Пак го обръщаш на политика! Кажи каква е пряката връзка между Борисов и БМФ?! Знае ли Борисов кой си, къде те сърби, за да дойде да те почеше?! Сегашният служебен премиер познава ли те, ще дойде ли при теб за същото? България е 31 години разграден двор и всеки си прави каквото си иска. А пари няма и няма как да има, защото нямаме икономика. Това да беше направено, да бяхме създали иновативни държавни фирми, които да развиват общи производства със световни гиганти, това да го изнасяме после... Ама няма кой!

    Коментиран от #30

  • 30 Гларус

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Йо Несбьо":

    Връзката на Борисов с портовият флот, БМФ (Киро - Гела) и пристанищата не е никак малка. - Можеш да провериш кога и на кого са разпродадени активите, които касаеха тази дейност на територията на морските ни пристанища.
  • 31 В Михайлов!! Стига си измисля

    2 0 Отговор
    Лъжи!! Само лъжи ли можете да измисляте!! Що за помияри сте!!???
  • 32 бурлаки на Вол

    0 0 Отговор
    Аха и аз да изпитам телешки възторг, пък после се сетих откъде ми е познато - има една картина на онези клети нещастници, които по един месец са теглили с ръце и въже кораби по Волга. Само че Волга е дълга, а нашите го влачиха с влекачи на 30 километра.
  • 33 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Не може да се сравнява река с море. И при двата водоема си има специфики, особености, но големият гьол е страшен и успешното извличане на "Вера Су" заслужава адмирации.
    Като нямаме вече такава корабостроителница, която правеше кораби като "Аспарух", ще ремонтираме стари ръждясали гемии и ще се бием в гърдите - Булгар, Булгар !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове