28 Октомври, 2021 12:47 3 042 45

65% от българите мизерстват

  • българи-
  • мизерия-
  • бедност

Първа е Босна и Херцеговина, която е най-бедната страна в Европа

65% от българите мизерстват - 1
Снимка: БГНЕС

Политически конфликти, войни, високи нива на безработица: Хората в Европа също се борят за оцеляване. Преглед на най-слабите в икономическо отношение региони правят от "Вирчафтс вохе".

Независимо дали става дума за Люксембург, Швейцария или Норвегия, фокусът често е върху богатството на европейските държави. Но винаги има две страни на медала. Защото хората в Европа също се борят за оцеляване. Кратък преглед на най-бедните страни в Европа, измерени като брутен вътрешен продукт на глава от населението, превърнат в евро, пресмята "Нова телевизия".

Първа е Босна и Херцеговина, която е най-бедната страна в Европа. Само нивото на безработица е 40 процента. Това е третото най-високо равнище в света след Джибути и Конго. Това поставя Босна и Херцеговина далеч под нивото на бедните ѝ съседни държави. БВП на глава от населението е 7,46 евро.

Следва Албания.През последните две десетилетия бедността в Албания е намаляла значително. Въпреки това около една седма от албанците все още се считат за бедни. Повече от пет процента от населението е недохранено, а около единадесет процента от децата под петгодишна възраст страдат от забавяне на растежа. Инфраструктурата е най-големият проблем на страната. Поради това Албания е много непривлекателна за чуждестранните инвеститори. БВП на глава от населението е 8,50 евро.

„Бронзовият“ медал е за РС Македония. Тя е третата най-бедна страна в Европа. Балканите продължават да се считат за най-нестабилния регион в Европа. Повече от две трети от населението на бившата югославска република живеят в селски райони. БВП на глава от населението е 9,20 евро.

Четвърта е Сърбия. През последните 30 години народът на Сърбия преживя огромен политически конфликт: разпадането на Социалистическа федеративна република Югославия, войните, които го съпътстваха, и международната изолация от общността на държавите. Бедността продължава да бъде наболял социален проблем в Сърбия. По данни на Световната банка около 25 % от населението живее под националния праг на бедността. Високите нива на корупция и лошата инфраструктура са сериозна тежест за страната. Повече от 1,3 милиона души се борят за оцеляване. БВП на глава от населението е 9,92 евро.

Черна гора е на пето място. В сравнение с други европейски страни Черна гора е изключително малка и лесно може да бъде пренебрегната, но бедността е поразителна. Безработицата е два пъти по-висока от средната за ЕС. По-голямата част от доходите идват от сектора на услугите. БВП на глава от населението е 10,13 евро.

Шестото място е за България. Тя е една от най-бедните страни в Европа. 65% от населението в момента не може или едва успява да покрие разходите си за живот. Това се дължи на високото ниво на задлъжнялост на държавните компании в енергийния сектор и болниците, лошата инфраструктура и заплахата от намаляване на населението. БВП на глава от населението е 12,77 евро.

Седма е Беларус, която също все още е силно засегната от икономическата криза. През последните години ситуацията се е подобрила съвсем малко. Повече от една четвърт от населението на Беларус все още живее под прага на бедността. Това засяга най-вече децата - те са най-големите жертви на този проблем. Децата от ромски произход и тези, които живеят в отдалечени селски райони, са най-засегнати от бедността. БВП на глава от населението е 13,42 евро.

След войните в Югославия Хърватия се бори с пропастта между бедни и богати, тъй като бедността е особено разпространена в бившите военни зони. Икономиката се възстановява донякъде едва от няколко години. Туризмът и преработвателната промишленост са допринесли за развитието. БВП на глава от населението е 15,73 евро.

На девета позиция е Русия, където разликата между богатите и бедните е голяма: някои не могат да си набавят достатъчно, други се борят за живота си. Бедността не съответства на великата сила, каквато Русия трябва да бъде при управлението на Путин. Но тя все още съществува, особено в селата. БВП на глава от населението е 15,81 евро.

На 10 място е Румъния, която страда от крайна бедност. Почти половината от населението живее в лоши условия. Много домове са пълни със сираци, изоставени деца и деца с увреждания, чиито родители не могат да се грижат за тях. БВП на глава от населението е 16 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сюн

    29 22 Отговор
    Засега. На 14-ти Продължаваме Промяната.

    Коментиран от #45

  • 2 русенец

    38 4 Отговор
    До 100% остава съвсем малко.

    Коментиран от #42

  • 3 Жан Виденов

    31 41 Отговор
    Ми ,ако българите пак си изберат Радев ,Кирчо и Кокорчо - броят на мизерстващите ще се промени рязко от 65 на ... 100%. Ура ,другари!

    Коментиран от #43

  • 4 Хмм

    29 15 Отговор
    Не знам кой мизерства, но новите блокове в София ги изкупуват още на първа копка.

    Коментиран от #9, #16, #32

  • 5 ИСТИНАТА

    52 8 Отговор
    Мизерстват от 12 години а през това време Буда пълнеше шкафове к гардероби с пачки евро и кюлчета злато, купуваше на метресите си къщи в Барселона, бутици спортни поршета, на дъщерята замък в САЩ и Бугати ВЕЙРОН за милион и половина долара!
  • 6 КПСС БКП

    45 1 Отговор
    Всичко това,благодарение на "МИРНИЯ ПРЕХОД"

    Коментиран от #10

  • 7 Последния Софиянец

    12 20 Отговор
    С Кирчо ще вземем 200 депутати и ще променим това.

    Коментиран от #19

  • 8 Българка

    34 3 Отговор
    Ако се направи спешно съдебната реформа, Гешев Цацаров и КО след присъди в затвора, за крадците следват съд и пълна конфискация на ограбеното от народа през различни престъпни схеми, в хазната ще има милиарди за подпомагане на мизерстващите българи
  • 9 Последния Софиянец

    35 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хмм":

    Герберастите влагат крадените пари в апартаменти.

    Коментиран от #23

  • 10 Болшевик

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "КПСС БКП":

    И най вече на ДПС-ДС
  • 11 вЕра

    12 12 Отговор
    Киро Харварда рЕзко ще промени това ,вЕрвайте му ! Той на 100% ви обещава ,100%-но обедняване.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бойко да върне

    21 4 Отговор
    Откраднатите пари.

    Коментиран от #40

  • 14 87% са,а с мен 88

    8 0 Отговор
    Е,и? Кво ще ми промените в Колонията?
  • 15 Нострадам ходжа

    11 13 Отговор
    Нищо ,бе! Сега - под мъдрото ръководство на другаря Радев и неговите свръх-умни ,честни ,почтени ,безкористни ,родолюбиви ,интелигентни и (не на последно място) хубави министри - България ще разцъфне (като цирей ,преди да се спука).
  • 16 Работодател

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хмм":

    Така е! Не забравяй че някои имаме пари и инвестираме в недвижими имоти! Носят добра доходност!

    Коментиран от #38

  • 17 По мизерни сме от Албанците

    19 1 Отговор
    Първия корона вирус ония дадоха по $-300 на човек. А тука направиха КППта.
  • 18 Пича с москвича

    4 0 Отговор
    Добре е.
  • 19 Шумкар

    9 9 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Я питай твоят Кирчо кой изпрати баща му в Канада и с колко парички и дядо му дали е бил в "шумата"
  • 20 БОЛШЕВИК 🌟

    28 3 Отговор
    31 години на див капитализъм и грабеж доведе до тая мизерия, безработица и бедност! 10% богаташи, останалите бедняци и просяци.
  • 21 Нямам срам

    23 1 Отговор
    Мизерията идва от алчните бизнесмени няма пари за заплати е как да има като не ви купуват стоката давайте 2000 лв заплата и хората ще си купуват всяка стока ... Пуста му математика но алчността е по голяма
  • 22 ОСТАВКА

    12 19 Отговор
    РАДЕВ И МИНИСТРИТЕ МУ ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА ТРИ ЗАЕМА. ОСТАВКА БОКЛУЦИ.
  • 23 Ресторантьор

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Едни в апартаменти,други в шкембеджийници...
  • 24 ж65

    20 3 Отговор
    65 % от българите мизерствот сега, след Новата година вече може да са 95% . Останалите 5% ще са добре това са новобогаташите, приватизаторите , реститутките и усвоителите .

    Коментиран от #26

  • 25 Госあ

    15 1 Отговор
    Оооо я стига ! Няма как да повярвам, че Сърбия са по зле от нас, при положение че знам заплатата на мои сръбски колеги и цените в Белград. Тука пак некви средни заплати в бананови страни играят !!!
  • 26 БОЛШЕВИК 🌟

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "ж65":

    Каквото и да става богаташите няма да паднат под 10% - неолибералния капитализъм поддържа винаги едни 10% супер богати, около 15-20% живеещи много добре и другите трябва да са бедни за да поддържат богатите да са богати! Богаташите паднат ли до 5% това води до революция и ще бъдат пометени много лесно.
  • 27 нека уточним

    10 1 Отговор
    Засега са тези проценти, след увеличението на тока, газта, парното, горивата, хляба.... очаква се да добавим още 349%...
  • 28 Дългият

    5 5 Отговор
    С вдигнат юмрук срещу мутромилиционерската мафия и нейните слуги.
  • 29 !!!

    13 0 Отговор
    Гледах им на ПП програмата за развитие на България, въобще приказки от 1000 и 1 нощ. Сектор енергетика решенията им са геотермални изтощи на електроенергията и фотоволтаици, АЕЦ Белене няма да се построи. Сектор здравеопазване, задължителна ваксинация зелен сертификат остава с определени срокове на годност за преболедувалите с антитела.
  • 30 УЖАСЕН

    10 9 Отговор
    РАДЕВ ТИ СИ СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
  • 31 оня с коня

    1 4 Отговор
    Оказва се че СЪРБИ която "всеки момент" според Вучич щяла да размине БТ по Заплати била ДОСТА след нас.Колкото до себеотвержените Тролски приказки тука че за разлика от БГ Сърбия е затрупвана от Русия със всевъзможни Подаръци като Оръжие,Изгодни Кредити и Евтин Газ...явно всичко е било Въздух под налягане!
  • 32 Барбаганю

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хмм":

    От пощенска ми се обадиха за кредит от 100 000 лева като клиент с позитивен кредитен рейтинг към централния регистър на българска народна банка, естествено отказах и блокирах номера им. В тези несигурни и непредвидими времена кой ще връща този огромен заем. Най много да остане за децата или бой и изземване на материалите активи и недвижимото ми имущество и трябва да спя на гарата в подуене.
  • 33 666

    9 7 Отговор
    Ако хунтата на Радев управлява още година ще станем на първо място по бедност в света не в Европа. ОСТАВКА!!!
  • 34 Див петел

    2 0 Отговор
    Искам да си направя тест за антитела за 50 лева кеш
  • 35 ПП мошеници

    5 0 Отговор
    32 години Соросоидно Талибанско управление, и като гледам този народ ще избере поредният слугинаж на САЩ-ПП.
    Тогава ще разберете какво значи НЕПОНОСИМИ СОРОСОИДНИ цени на парно , ток, вода, хлани, лекарств.
    ТЕЦ1 и ТЕЦ3 на САЩ ще ви се сторят песен.
    Сега енергетиката ви я спасява Лошият Тошо Козлодуй и ТЕЦ2,
    не ми мисли тези 2-ма мошеника, как ще съсипят България.
  • 36 Споко

    13 0 Отговор
    Тепърва ще ви зануляват.За сега задържат,заради изборите.След това- към Великден ваше чудо,няма да го има.В панелките на столицата живеят над 180 хиляди домакинства.Като ги натоварят с два три бона за парно и вода,и са живи- умрели.А групата на чситата само тръпне в очакване.Ще ви вземат панелките една по една.Докато не почнете да плащате наем,за собствените си жилища.Това е заложено още преди 25 г.От онази- Мак гръч,представителка на МВФ,която дойде да ви учи на приватизация,и как от частно по хубаво няма.Та тя избесня буквално пред камерата,когато журналист и спомена,че българите притежаваме над 93% недвижимо имущество...Това е ненормално.Трябва да сте мобилни,а имотите ви закрепостяват.Днес работиш в София,утре във Варна.Под наем.У нас- на запад,собсвеници на недвижими имоти са макс-22-25%.Това задължително трябва да промените!"Някой си мисли,че е поредна измислица.Ще се убедите до 10 г максимум.
  • 37 Коко

    3 1 Отговор
    В България ни спасява само наличието на свободни работни места, създадени от чужди компании. С икономика или право плюс два чужди езика можеш да си намериш добра работа, добре платена като за нашите условия. Ай ти специалистите, архитекти и медици са добре дошли навсякъде, не само у нас.
    Но хората, които нямат образование, нито занаят, нито професия са прекалено много.
    Като се добавят и хората с психични смущения, които просто не могат да се оправят сами в живота (а такива има страшно много), става огромно количеството индивиди, които представляват население, но не са годна работна ръка. Това е много сериозен проблем.
    В София има и много бездомни хора, които спят в подлезите, из парковете или направо на улицата. Не знам дали изобщо фигурират в някаква статистика. Прекалено много са. Ще бъде жестоко и егоистично, но ще кажа, че някои от тях представляват истински бактериологични бомби. Дали нашето общество ще намери сили да се справи с тези проблеми, просто не знам. А трябва.
  • 38 бобчо

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Работодател":

    И на вас ще ви светят масълцето един ден, не бой се. Това вече се е случвало в нашата история, и пак ще се случи. Световните сили готвят подобни промени. Така че не се радвай много!
  • 39 Доктор Косев

    1 6 Отговор
    Мизерстват само тъпаците, но те у нас са много, оттам и статистиката.
  • 40 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бойко да върне":

    АААААА, НИЕ НАЙ МНОГО КРАДОХМЕ...ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА ТА ДО ДНЕС
  • 41 Хасан

    0 1 Отговор
    глупусти,а украйна,молдова,косово,по богати ли са
  • 42 Казал го е

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    ЕЛЕГИЯ
    Христо Ботев
    Кажи ми, кажи, бедний народе,
    кой те в таз рабска люлка люлее?
    Тоз ли, що спасителят прободе
    на кръстът нявга зверски в ребрата,
    или тоз, що толкоз годин ти пее:
    "Търпи, и ще си спасиш душата?!"

    Той ли, ил някой негов наместник,
    син на Лойола и брат на Юда,
    предател верен и жив предвестник
    на нови тегла за сиромаси,
    нов кърджалия в нова полуда,
    кой продал брата, убил баща си?!

    Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
    Глухо и страшно гърмят окови,
    не чуй се от тях глас за свобода:
    намръщен само с глава той сочи
    на сган избрана - рояк скотове,
    в сюртуци, в реси и слепци с очи.

    Сочи народът, и пот от чело
    кървав се лее над камък гробен;
    кръстът е забит във живо тело,
    ръжда разяда глозгани кости,
    смок е засмукал живот народен,
    смучат го наши и чужди гости!

    А бедният роб търпи и ние
    без срам, без укор, броиме време,
    откак е в хомот нашата шия,
    откак окови влачи народа,
    броим и с вяра в туй скотско племе
    чакаме и ний ред за свобода!
  • 43 Илон

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жан Виденов":

    Не съм им фен но под ,, мъдрото,, ръководство на Боко ударихме дъното!
  • 44 Мисирките от Нова

    1 1 Отговор
    "пресмятали..." Най-бедната и мизерна държава в Европа сме със сигурност!!! Но калинките няма как да го признаят!
  • 45 промяна

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сюн":

    продължила 30 години? Как пък не виждате, че се предлага още от същото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове