Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 07:17 1 653 30

БАБХ: У нас няма продукти с наднормено съдържание на етилен оксид

  • бабх-
  • няма продукти-
  • прекомерно съдържание-
  • етилен оксид

Асоциацията "Активни потребители" алармира за токсичен химикал, откриван системно в храни и продукти, предлагани и на българския пазар

БАБХ: У нас няма продукти с наднормено съдържание на етилен оксид - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията "Активни потребители" алармира за токсичен химикал, откриван системно в храни и продукти, предлагани и на българския пазар. Става въпрос за етилен оксид, разказват от bTV. Агенцията по безопасност на храните е категорична, че следи стриктно за този химикал и няма опасност за потребителите у нас.

За внесени и в България продукти с токсичния химикал етилен оксид Брюксел е предупреждавал най-малко осем пъти през Европейската системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи, твърдят от "Активни потребители". Според техните експерти химикалът може да се открие в различни видове торти, сладоледи, лютеница, сосове - дори в готова "Руска салата" и "Снежанка".
„Етилен оксидът е доста силен мутаген и канцероген, в ЕС са доста строги правилата в тази насока, затова наличието му над определена концентрация се преценява като доста опасен за човешкото здраве“, заяви Сергей Иванов от „Активни потребители“.

Като майка с малко дете, Мариела Боянова е силно разтревожена от твърдението на "Активни потребители".

„В голяма степен не консумираме такива храни, защото той не ги яде, но все пак е притеснително“, каза тя.

Агенцията по безопасност на храните отговори, че незабавно е проверявала всеки един сигнал, посочен в Европейската система за бързо предупреждение. Остатъци от етилен оксид дори са търсени в добавката за храни Е 410, защото тогава не е възможно да се определи безопасно ниво на експозиция.

"Бизнес операторите, които съгласно законодателството носят отговорност за безопасността на предлаганите от тях храни и Агенцията са предприели всички необходими мерки за спиране продажбата на засегнатите продукти", обясниха от БАБХ.

В нито един от случаите не е доказано наличие на етилен оксид над установените норми в готовия за консумация продукт, категорична е българската контролна агенция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    26 0 Отговор
    На всеки Български гражданин се падат по два килограма палмово масло годишно ‼️ Вие ските ли си мазахте с тях ‼️

    Коментиран от #4, #25

  • 3 Да бе

    23 0 Отговор
    Имаше един филм с Финес на времето - Крилце или кълка. Сега у нас е реалност. Отдавна 3 процента прясно мляко означава процентното съдържание на мляко в 1 литър.
  • 4 Така е

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    На времето в Кремиковци палмовото масло се използваше в студеното валцоване. Сега го хапваме...

    Коментиран от #26

  • 5 Сатъра на Хана

    15 1 Отговор
    ЧАСТНИТЕ АКРЕДИТИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА НА БиБиРАПОНЕ......
    .....
    ЛАБОРАТОРИИ НА МУТРИТЕ ПРЕКАРВАТ ВСЯКАКЪВ БОКЛУК
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    19 0 Отговор
    "За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, коментира за БТА Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите." ‼️ /12 хиляди тона са си 12 000 000 кг ,
  • 7 Бивш работник

    26 1 Отговор
    Работил съм в колбасарски цех. Шефа искаше да изнася за чужбина, след тестове от ЕС се разбра, че с тази химия, кожа, кости, колаген и други боклуци, няма да получи лиценз за износ. За това България е на първо място по сърдечно съдови заболявания.
  • 8 Българка

    12 0 Отговор
    Малей, сега " бг мамите" са в потрес. :)))
  • 9 Мислещ

    21 0 Отговор
    Кажете за тестовете, убийци. То за тях най-вече алармираха хората.

    Коментиран от #14

  • 10 Ж го цж

    22 0 Отговор
    Да бе да . От европа казват че имаме боклуци в храната ,тия наще ще ми казват че не е така?!!???!?? Те нашите казват че и в млякото няма палмово масло нали?

    Коментиран от #12

  • 11 Тия са олицетворение

    12 0 Отговор
    На нещастието, затвор за всички изруди тровещи народа!
  • 12 Механик

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ж го цж":

    Истината е, че боклуците които ядем идват от Европа. Да, там в Европа ядат невероятни боклуци, но боклука на тия боклуци го дават на нас. Не случайно ни съсипаха селското стопанство и наложиха хиляди рестрикции при животновъдството и земеделието. Направиха го, за да доближат тия два отрасъла до НЕВЪЗМОЖНОСТ.
    Преди седмица купих свински бут на "промоция" от кауфланд. Цял един голям плик (5 кг.). Чак у дома видях, че е от Испания и е затворен във "защитен газ". Купувам го на 27-ми, а на етикета пише "да се продава до 28-ми" и да се консумира до 2-ри т.м. Хванах се за главата. каквода го правя? Пет кила не мога да ги изям за 4 дни. Викам ще го осоля . Осолявам сморкса сол и на другата вечер установявам, че се е отделила много вода. Отделам течността и се оказва литър и триста. Тоест аз съм си купил не 5, а 3.7 кг уж месо. За цвета натая течност,няма да говорим изобщо.

    Коментиран от #27

  • 13 Ирена

    0 10 Отговор
    Няма значение какво ям. Важното е други да ми сервират, а аз да си угаждам с чаша бяло вино или розе.
    Умирам за Happy или Food panda.
  • 14 Гочо

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мислещ":

    точно така, на опаковките на бързите тестове пише освен другото и - етилен гликол...
  • 15 Мето

    7 0 Отговор
    Каква е тая Мариела Боянова та е възмутена??. Нещо като Дора Габе само, че от Симитли.
    А и само тая ли кифла има дете. Иначе кеф.
    Яжте боклуците като ви мързи да помагате на село.
  • 16 сороснерес

    8 0 Отговор
    в момента няма такива отрови,защото ги изядохме,чакайте другата партида...
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    10 0 Отговор
    Ами доматите , гонят месото по цена , а че вместо червени ги водят розови, а те жълто-зелени ‼️
  • 18 Лично се убедих!

    17 0 Отговор
    Моя личен опит! Закупих си преди година руски уред за измерване на нитрати в плодовете и зеленчуците. Среден клас.Проверих го като съпоставих данните му с професинален уред. Отклоненията бяха в зададените от производителя граници. Тъй като си взимам от пазара редовно лимони от сладките започнах да ги тествам. След няколкомесечни наблюдения се сблъсках с родната действителност. Няколко пъти установих лимони с над 10кратно завишени стойности на нитратите. Уведомих БАБХ по телефона. Вместо да измерят стойностите на нитратите в лимоните БАБХ арестуваха търговеца който ги беше закупил от борсата. Лимоните бяха от Турция и Аржентина. Бях уведомен, търговеца е с изрядни документи.Без да се проверят стойностите на нитратите!!! Ето така БАБХ толерира контрабандните канали и трови хората масово! Разбира се срещу заплащане... БАБХ е изключително корумпирана и в това се убедих лично. Спрях да купувам от сладките лимони от пазара. Вече купувам само кисели от ЛИДЛ. Там никога е нямало завишени стойности!Призовавам журналистите да изобличат корупцията в БАБХ!!! В името на здравето на българския народ!
  • 19 NikNay

    15 0 Отговор
    Хора върнете се по родните си места (на село) хванете мотиката и ще знаете какво ядете - другото е вятър работа .....
  • 20 Ти си

    6 0 Отговор
    В един момент е по-добре да не знаете как се произвеждат някои хранителни продукти и какво има в тях - менделеевата таблица няма да ви стигне ! Лошото е че за някои химикали има минимални допустими стойности а не забрана !
  • 21 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    България и контрол. Смяяяяхх...Агенцията са предприели всички необходими мерки за спиране продажбата на засегнатите продукти в същото време няма такива .
  • 22 вестника

    10 0 Отговор
    Ако тази агенция си вършеше работата сега нямаше да има такива практики , ама тя за 20 лева си затваря очите а за 200 си отваря Г....
  • 23 Ефрейтора

    9 0 Отговор
    Тия БАБХ са същите корумпирани боклуци като цялата администрация , начело с Винету !
  • 24 Бахари Захаров

    9 0 Отговор
    То и по животните нямаше чума ама ги избихте.
  • 25 Копипасте

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Само по два килограма за година ли?! Според мен са повече! А навремето с това масло се мажеха калъпите за панелките в домостроителните комбинати за да не лепне бетона! А сега?!
  • 26 ааааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Така е":

    Комунисти гадни! Хората гладуваха, за да произвеждате качествена стомана.
  • 27 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Тая простотия "хубаво и евтино" е европейска измишльотина! Навремето и "лудата крава" направиха така! Кланичните отпатъдъци от ЕПЖ за икономии ги преработваха на по-ниски температура и налягане и после ги смесваха във фуражите на крави и телета! И кравите "полудяха"! Сега ги дават само на прасетата и няма проблем щото прасетата са всеядни като хората! Кaтo имaш coбcтвeни прoизвoдcтвo нa зърнo, фурaжи, cвинeкoмплeкc и клaницa e нaй-eвтинo месото! Кaтo oбрaбoтвaш oтпaдъцитe oт клaницaтa и ги дaвaш нa живoтнитe c фурaжитe oщe пo-eвтинo, нo зa тoвa cи мълчaт кaтo п+++и! Зa eднo изглeдaнo нa ceлo прace дo 120-140кг в цeнaтa влизaт : дa гo купиш+ cкoпявaнe+ хрaнa+ вoдa+ чиcтeнe вceки дeн! Зa 1кг живo тeглo oтивaт oкoлo 4кг хрaнa! Зa кeфa дa знaeш кaквo ядeш и дa cъбeрeш кoмпaния зa изпълнeниe в стила на "Тримaтa глупaци и прaceтo", нo aфрикaнcкaтa чумa гo уби тoя кeф!
  • 28 БАБХ е

    1 0 Отговор
    една от многото златни кокошки които чрез корупцията съсипаха държавата и ограбиха народа! Клептокрацията трябва да бъде ометена! Това може да стане само с бюлетината. Гласувайте за чиста България! За чиста храна! За да ни има и утре....
  • 29 slawkow

    2 0 Отговор
    Няма защо да се лъжем . Сами сме си виновни , защото търпим . Не само за храните . За всичко . Роби сме ! Заслужаваме всичко лошо , което ни се случва . Хвърлял съм салам на улична котка , а тя само го помириса , потърси се и отмина . Но пак повтарям , проблема е в самите нас . Докато търпим ще е така .
  • 30 Гррафен

    1 0 Отговор
    Титаниум Диоксид
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол