4 Ноември, 2021 07:47 6 472 20

Мечка с мечета нахлу в двор в село Тешово

  • мечка-
  • мечета-
  • нахлу-
  • двор-
  • село тешово

Животното се уплашило, когато стопанката се разтропала, и се оттеглило

Мечка с мечета нахлу в двор в село Тешово - 1
Снимка: struma.bg

Поредно посещение на мечка стресна жителите на хаджидимовското с. Тешово. Миналия петък късно вечерта тя нахлула в двора на баба Яна Москова, която е стринка на гоцеделчевския кмет Владимир Москов, и разпиляла складираните пред къщата торби с оборски тор. Животното се уплашило, когато стопанката се разтропала, и се оттеглило. По следите на следващата сутрин хората забелязали, че била придружена от 2 малки мечета, разказват от struma.bg.

Миналия месец отново мечка потроши 26 кошера в с. Тешово и Ново Делчево и експерти обявиха, че причините за слизането на животните толкова ниско са завишена популация и липса на храна.

„Знаем за проблема и се опитваме с фуражи да изтеглим нависоко мечките, сложили сме им дори ябълки и мармалад”, коментира за „Струма” директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

В района на Тешово, Делчево и Гайтаниново ЮЗДП е заложило и фотокапани, но до момента животните ги заобикалят. На други места в района за спокойствие на собствениците на пчелини предприятието е монтирало и електропастири.

Дамянов уточни, че „ДГС Гоце Делчев” е в готовност да улови мечката, тормозеща Тешово, и да я откара високо в планината, но вариант с отстрелването ѝ засега не се обсъжда.

„Проблемът е, че в България нямаме обективна информация за популацията на кафявата мечка”, призна директорът. Преди няколко месеца той предложил на Министерството на земеделието и храните да се направи национална таксация на защитения вид кафява мечка и да се осигури генетична проследимост на отделните екземпляри, защото само така ще може да има точна информация за броя и движението им.
През октомври мечка разпердушини 26 кошера в Тешово и Ново Делчево и се покри
Тази година пък се оказало, че от нападение на мечки страда не само България, но и другите балкански страни. Това станало ясно на Световното ловно изложение, което се проведе в Будапеща, и на него дори е договорено да се организира общобалканска среща по проблема, за да се вземе единно решение как животните да не безпокоят хората в домовете им.

Призивът на ЮЗДП е всеки, който види мечка в населено място, незабавно да информира за това съответното горско стопанство или да подаде сигнал на 112, за да се реагира своевременно.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грийн

    48 3 Отговор
    Хората смазахме природата , животните вече нямат естествените си територии и храна. До там се докарахме.

    Коментиран от #17

  • 2 Петър

    27 0 Отговор
    Мечките ли станаха много или пък хората?

    Коментиран от #13, #19

  • 3 хоминид

    18 15 Отговор
    Софтуерни предприемачи изсипаха рекордни суми за кампанията на Кирил Петков и Асен Василев. Вместо да субсидират купуването на кувьози за бебета,а не да събираме пласмасови капачки.

    Коментиран от #5, #12

  • 4 JEFF

    25 1 Отговор
    Само да не убиете и тази мечка. Много скоро ще заспят.

    Коментиран от #7

  • 5 JEFF

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "хоминид":

    Погледни пълните чекмеджета, в които са изсипани парите на данъкоплатците и си помисли защо събираме капачки .
  • 6 Стас

    22 0 Отговор
    „Проблемът е, че в България нямаме обективна информация за популацията на кафявата мечка”, призна директорът. ТО КАКВО ЛИ ВЕЧЕ ИМАМЕ В БЪЛГАРИЯ?! А,ИМАМЕ ЕДНИ ДЕПУТАТИ САМО. ТОЕСТ,ЩЕ ИМАМЕ. Но мечките това не ги интересува.
  • 7 един от многото

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "JEFF":

    И пролетта ще се събудят , гладни като трактори!
  • 8 Варна

    12 3 Отговор
    Евала на гризлито- дощяло й се мръвка да похапне. Но от професионалният опит на североамериканските индианци с разни мечки, бизони и други същества, бродещи из прерията и горите, можем да научим едно: ако се пуснат наши, местни мургави чероки и апахи/апашунги в районите с тези животни, не мечки, ами и кокалче няма да остане от кротките и дружелюбни хищници.
  • 9 Ето това

    21 0 Отговор
    е гладът.За него няма територии.Най силния инстинкт.Само си представете при нас хората как ще е когато гладът надделее над здравия разум.
  • 10 Asdfg

    7 0 Отговор
    Ефремовааааааааааа,НАХЛУ СТУДЕН ВЪЗДУХ!
  • 11 ЕВРО НЮЗ

    11 4 Отговор
    За намаляване на популацията предлагам да започне ваксинирането им срещу КОВИД.. 😂😂😂
  • 12 сила

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "хоминид":

    САМО ТОТАЛНИ ИНФАНТИЛИ СЪБИРАТ КАПАЧКИ.....ПОМИСЛИ МАЛКО.ПАРИ ИМА ДОСТАТЪЧНО ПРОСТО СЕ КРАДЕ ЗЛОВЕЩО
  • 13 Люси

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Такива като теб станаха много!

    Коментиран от #14

  • 14 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Люси":

    Виж,задал съм нормален въпрос,а от твоят отговор става ясно колко ти развит мозъка.
  • 15 Тъжно

    3 0 Отговор
    Баба Меца слезе и в гр.Бухово и с хапна
    мед.Вече два пъти.Пчеларите само
    отчитат загубите.Над градчето изсичат
    бук и дъб поголовно,та по добре е да ги
    опитомяваме.Глазгоу,реши проблема с
    коктейлите,но реалностите са други.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 James

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Грийн":

    Нищо не сме смазали, в продължение на стотици години слизащите от планината мечки, които заплашваха селата бяха отстрелвани. След като се намесиха разните зелени, четири лапи, Бардо-та и т.н., мечките се умножиха и започнаха да нападат и без това обезлюдяващите се села. Една мечка има нужда от огромен по площ хабитат...
  • 18 Алфа Вълкът

    1 4 Отговор
    Ходите и се закачате с нас, но ние вече сме между вас, ядем вашата храна, спим с вашите жени във вашите легла. Женим се за вашите дъщери, които ще раждат вълци и мечки, магарета, зайци, язовци, и други!
    Ще ви превземем отвътре на вън. Дивите животни ще станем новите хора защото имаме сърце за разлика от вас. А вас ще ви натирим в гората да се ядете едни други на свобода!
  • 19 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Философите.
  • 20 Гост

    5 0 Отговор
    Боже какво ниво на журналистика: "... тя нахлула в двора на баба Яна Москова, която е стринка на гоцеделчевския кмет Владимир Москов..." Списувачът на тази статия е решил да ни информира и за роднинските връзки на потърпевшата покрай брожденията на мечката. А какво общо има едното с другото, остава загадка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол