Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 10:43 2 276 44

Донев: Търсим пресечните точки за увеличение на минималната заплата

  • гълъб донев-
  • минимална работна заплата-
  • мтсп

Социалният министър обяви, че се работи по разчети на минималната работна заплата, но не уточни суми

Донев: Търсим пресечните точки за увеличение на минималната заплата - 1
Снимка: БГНЕС

„Политиката на държавата и служебното правителство е да намери пресечните точки как доходите от труд да растат и да няма работещи бедни“, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев в „Тази събота“ по бТВ.

По думите му в момента се работи по разчети и се обсъждат варианти за размера на минималната работна заплата от 1 януари 2022 г., но не уточни за какви суми става въпрос.

В петък дългия социален мир бе нарушен, след като работодателите напуснаха срещата в МС, за да не бъдат "овикани" от синдикатите, които настояват минималната работна заплата да се повиши на 764 лв. от 1 януари догодина. КНСБ пък заплаши с национален протест.

„Не мога да кажа в момента каква ще бъде позицията на държавата за минималната работна заплата. Действително вчера беше нарушен добрият тон на социалния диалог. Искам да отбележа, че размерът на минималната работна заплата се определя след консултации между работодатели, синдикати и държава. С размера на минималната работна заплата са свързани редица плащания в държавата. Така че той е основополагащ за приходната и разходната част на бюджета“, каза Донев.

Социалният министър отбеляза, че проектът за размера на минималната работна заплата ще бъде определен и ще бъде заложен в проекта за бюджет 2022 г. и представен на новоконституираното Народно събрание, а то вече ще реши дали тя да бъде такава.

Гълъб Донев е категоричен, че не се плаши от национален протест на синдикатите. Според него най-важно е да се възстанови диалога между социалните партньори.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браос вам

    9 4 Отговор
    А така , дигнете я минималната заплата , от нея гарантирано растат само налозите , останалия ефект е символичен.

    Коментиран от #6

  • 2 сектант

    12 1 Отговор
    аз веднага ви намирам пресечна точка - спрете да давате помощи на мошенници
  • 3 Кви точки търсите,алчни дупетати!

    19 2 Отговор
    Направете минималната колкото е в ЕП и не се правете, че вършите нещо и сте загрижени за гладуващия ни народ...

    Коментиран от #9

  • 4 Обесен Язовец

    7 2 Отговор
    Пресечната точка по думите на капитала се намира там някъде спрямо вертикала и хоризонтала му, под кръста има няма 5 пръста. С други думи работещите бедни ще продължат да го с...ят докато не достигнат критична маса, решителност и мисловна дейност за да променят статуквото си!
  • 5 При

    12 1 Отговор
    тази десетилетна корупция и грабежи - тежка работа !
  • 6 Обесен Язовец

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "браос вам":

    С плоския датак е така. Работническата класа пълни хазната. Капитала изнася в офшорки без да плаща, това, което, ако има данък оборот ще влиза в бюджета! Ощетен е народа!!! Това ни е подарък от Мая Манолова и Станишев. Нинова забрави, че обеща да ни свали хомута.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Ама

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Обесен Язовец":

    тя Нинова си играе играта , театрални и гъделичка със смели обещания вярващите ѝ балъци , а иначе - НИЩО !
  • 8 Ввв

    17 1 Отговор
    Абе нещастници,въведете прогресивен данък,махнете калинките по всички държавни структури,намалете с 40 процента хрантутниците в същите тези структури и готово,не вдигайте само шум с тази снешна мин.работна заплата!
  • 9 шеби

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Кви точки търсите,алчни дупетати!":

    Знаеш ли какво е парпетуум мобиле , освен , че не съществува , при заплатите това е , че не можеш да получиш повече , отколкото си произвел полезна дейност , така , че някой администратор , бюрократ да ти залага някакъв дължим минимален доход , който обаче някой друг трябва да ти дава е пунта мара.

    Коментиран от #12, #41

  • 10 Centyrion

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Обесен Язовец":

    И като го направят на оборот мислиш ,че няма начин да се скрие оборота ли,или да се намали печалбата,като се завишат разсходите?

    Коментиран от #16

  • 11 Както дойде

    2 5 Отговор
    Все се чудите как да помагате, да са учили за да не работят сега за една вафла
  • 12 Centyrion

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "шеби":

    Така е в нормалният свят.На пример в Австрия 2000 г ако не можеш да осигуриш ми минимум 650Е на работник нямаш право да имаш фирма и отиваш на лопатата!Щом като организаторските ти способности и бизнес уменията не позволяват подобен минимален доход,ставаш работник!

    Коментиран от #14

  • 13 Тоя много изглежда на корумпиран

    3 4 Отговор
    То много лесно дигаш минимална заплата ама като няма от каде да я даваш ? Кво правим тогава?? Данъци данъци, проверки!! С какво да се захваща човек на повече години накъде да отива?правете дребен бизнес правете??? Така викаха !
  • 14 австрийци сме

    0 7 Отговор

    До коментар #12 от "Centyrion":

    А ти слушал ли си ЕсъммуМ да му работим , на такъв ли да му плащаш минимален доход за да работи мърляво , или направо да се разтакава целодневно с цигари и кафета , башка що окраде .

    Коментиран от #15

  • 15 Centyrion

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "австрийци сме":

    Подбора на кадри е твой проблем.Ако предлагаш добри условия на труд и заплащане,ще дойдат кадърни и съвестни хора,но за 800/1000 лв няма да стане,прекалено смели очаквания имаш.Кадърен човек който върши работа за по малко от 2000 лв е мисия невъзможна,че да не кажа и по голяма цифра.има една приказка "За пет пари петел,за пет пари пее"

    Коментиран от #19

  • 16 Обесен Язовец

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Centyrion":

    Има начини, но тогава работническата класа ще бъде свободна и ще може да диша. Колкото до капитала в службите има звена за финансови злоупотреби и контрол. Несъбираемостта на данаците става държавен проблем. Не наш! Сега е наш, защото капитала освен, че не плаща данаци, също така извършва злоупотреби с осигуровките на служителите си!!! А всеки един ден иска да се пенсионира достойно. Пример давам. При тираджиите е практика да вземат прилично заплащане, но по фиш да са осигурени на минимална!

    Коментиран от #17

  • 17 Centyrion

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Обесен Язовец":

    Финансовите звена в службите нищо не могат да направят,източването на печалбата става законно с фирми доставчици,които са регистрирани някъде ,примерно в Кипър.Пример енергийните дружества.Всичко е измислено , добре смазано и работи перфектно.Данъци плащат баламите!
  • 18 2727

    9 1 Отговор
    Съкратете държавната администрация и публичния сектор! На месец изяждат пари колкото пенсиите и парите за здраве ведно. Хрантутници- готовани, които ги галите с перце без никаква полезност от тях. Колко им вдигнахте заплатите?! А за МРЗ и пенсии пари няма.
  • 19 дрън дрън

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Centyrion":

    Оптимист нямаш грам елементарна представа за психологията на българина и въобще , който е съвестен , а те са пренебрежимо малко по територията , си работи , а останалото е двустранен процес на работа и оценка на резултата с последващо формиране на ръст на възнаграждението, сега спор на тема " яйцето или кокошката е първото " ще завързваме.

    Коментиран от #23

  • 20 Народна Власт и СЪД !

    2 2 Отговор
    Всичко друго е КРИМИНАЛ - КАПИТАЛИЗЪМ и " Саниран " Геноцид " без Свобода на СЛОВОТО и усилена Пропаганда и Заблуждения ! Ние ЗАГИВАМЕ ! Броят ни НАМАЛЯ на ПОЛОВИНА а на екрана се показва Маги и Фермата ? Защо ?
  • 21 geco

    5 2 Отговор
    Дрън,дрън.....У нас решенията,които засягат милиони се вземат от малцина,а тези малцината не са засегнати от тях.Малцината или са откраднали милиончета,или са на ,,държавна,, хранилка-5-20000лв на месец.Ще дойде време,когато мнозинството ще е.. на малциството.
  • 22 ЗАПОМНИ ! ! ! Когато се говори за

    3 3 Отговор
    Повишение на ЗАПЛАТИ и Пенсии ОЗНАЧАВА - ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ ! Живота страшно ще поскъпва ! Не Вчера а миналият Петък в Пловдив Баничката от 1.50 лв " скочи" на 3.00 лева ! Някой да е коментирал 100% -то поскъпване на екрана ? А Тока, а Бензина , а Отоплението , а Храната !? Народа "СПИ" - но докога !
  • 23 Centyrion

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "дрън дрън":

    Тя психологията е ясна,добре е описана от редица автори,а и всеки ден де сблъскваме с нея,но забележи,че когато същите хора излязат в Европа,работят добре,а тук ги обявяват за мързеливи.Те не са мързеливи,те просто не са глупави.Аз не зная колко трябва да е наивен човек за да очаква качествена работа за 650 или пък за 900 лв.Баламите умряха!Не е далеко времето когато и 2000 ще се предлагат,но пак няма да има кой да се хване!А сега една не малка част от младото поколение има претенции а не може нищо е така.Но тук бизнеса е виновен.За да имаш добър работник трябват грижите за него да започнат от училище!Темата е безкрайна.

    Коментиран от #34

  • 24 ТЕЛЕВИЗИЯТА и всички СМИ са днешната

    2 2 Отговор
    Гьобелска Пропаганда на КРИМИНАЛА - извършил Дворцовият ПРЕВРАТ 1989-та година ! Окрадоха ПРИТЕЖАВАНОТО от Народа и го изхвърлиха като ненужна тв/р жалък , беден , на никому нужен на УЛИЦАТА - " смачкан " и обезумял ! Как така , уж тръгнахме за По-Добро а стана ПО-ЗЛЕ !?
  • 25 Пътя все още води на ЗАПАД към

    2 2 Отговор
    САТАНАТА ! Ние все повече и повече ЗАТЪВАМЕ ! Невървим ли към РЕВОЛЮЦИЯ и МАЙДАН ? А тогава покрай СУХОТО , ще гори и СУРОВОТО !
  • 26 МАГИ и Комиците плезещи се там

    2 1 Отговор
    Са нашите САТАНИСТИ - омайващи масата от ЕКРАНА , за да е тя мирна и спокойна ! Маги е СЛУГА на САТАНАТА !
  • 27 Тоталитарна - Диктатура цари у нас !

    4 1 Отговор
    Държавата у нас я НЯМА ! Живеем в ИЛЮЗИОНЕН Свят ! У нас държавата и Властта е Частно владение , сиреч - ФАШИЗЪМ !
  • 28 Хляба ще ПОСКЪПВА !

    1 1 Отговор
    А Народа гледа " ФЕРМАТА " ! Защо ? Кой пръска с ДДТ съзнанието и просвещението на народа, за да е то неадекватно ? Кой ? Телевизията ! И всички " лайк/чки от ЕКРАНА и СМИ !
  • 29 Краля е мъртав ! Да живее КРАЛЯ !

    0 1 Отговор
    Слави се СГРОМОЛЯСА ! Да живее МАГИ ! Демагогията, Простотията и Заблудата продължава !
  • 30 Народа живее в ИЛЮЗИЯ , че има държава

    3 2 Отговор
    А такава той НЯМА ! Държавата е ЧАСТНА ! ИЗБОРИТЕ не са избори а поредната горе РОКАДА ! Вместо Генчо ще е Пенчо но първият е пак там защото ще му е " ПАТЕРИЦА " ! Колко години гледаш и още НЕВИЖДАШ ?!
  • 31 Някога бяхме по-щастливи !

    4 3 Отговор
    Не бе ЛУКСОЗНО - но бе По-Човешки и ДОВОЛНО ! А онова което тогава " СМЪРДЕШЕ " се правеше умишлено от онези които днес се " пенят " в Парламента !
  • 32 Ужас

    3 5 Отговор
    Това ни чака при зелените чорапи на фатмак Радеф Глад Мизерия Болести Скъпотия до шия

    Коментиран от #36, #38

  • 33 ФРАШКАНО е Горе с ТИТУЛОВАНИ

    2 2 Отговор
    Политици ! Академици, Професори, Доктори на Науките , КТН и Видни Специалисти ! Уж писали свои или преписвали чужди книжки - а " БРАЗДА " държавна неподхващат ! Що тъй ама ми напомня на " шивачите " дето шили дрехи на Царя с невидими платове и конци ! А той стоял пред тях - чисто гол ! Помня и у нас имаше песничка такава : " Чело Коте Книжки - как да хваща МИШКИ !" Ама никой у нас не лови МИШКИТЕ от ПРЕВРАТА през 1989-та година ! Лошо ще стане ! Много лошо !
  • 34 братчет

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Centyrion":

    Как си се хванал за едни 650-1000 лева и отърване няма. Не изключвам повлияването от средата върху формирането на психиката . Но средата е факт и той е такъв и по вина на същия този Ганьо и на някои особености на неговата психика. Това би трябвало да си е нашата държава и тя да бъде такава каквато е най-добри за собствения и народ , ама не е . В чужбина Ганьо попада в една друга среда , изградена от други хора и мърдане няма. Затворен кръг , безизходица .

    Коментиран от #40

  • 35 Гълабаре

    7 1 Отговор
    Абре вие тшак ли си правите с народа ве Виж фалирала Гърция колко им е минималната заплата и пак ще я вдигат за новата година
  • 36 Ти си у /од , уважаеми !

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ужас":

    Та те всички играят в " А" професионална футболна група ! Всичките са един дол дървари , без значение ивето на Клуба и Цвета на Фланелките ! Всичките водят на ЗАПАД - в света на Либерализма и Сатаната ! Мъж със Мъж - това не те ли стряска или и да легнеш с майкаси също ще е легално ?

    Коментиран от #39

  • 37 Вървим към СТРАШНА Развръзка !

    2 1 Отговор
    У нас винаги е било тъй ! С кръв !
  • 38 Ти си жалко същество , уважаеми !

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ужас":

    Продукт от Слави и на МАГИ ! Куха лейка , прекрасна Шикалка и весела ШИШАРКА ! Продукт на съвремието !
  • 39 Глупак

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ти си у /од , уважаеми !":

    А ти какво направи за да не си лягаш с мъж или с майка си

    Коментиран от #43

  • 40 Centyrion

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "братчет":

    Този Ганьо за който говориш е чорбаджията еснаф,или модерно му бизнесмена работодател.По данни на КНСБ ,производителността на българският работник е два пъти по малка от германския,но заплащането на труда не е два пъти по малко,а четири и нагоре пъти!,Та нека да помислят господата до кога мислят да я карат така,и до къде ще доведе това?Сега са 2 милиона на вънка,да не станат скоро три,да не останат изненадани,че само гласоподавателите на ГЕРБ са останали в гетата!Работници няма,поне в моят областен град живеят по малко от половината хора които се водят за жители.Срещам огромна трудност с намирането на хора които да стават за работа,при положение,ще лятото са на хладно,зимата на топло,работят 15 дни по 12 часа и вземат чисто 1300/1600 според месеца.Тази липса на хора ще се задълбочи!
  • 41 Робовладелец грозен6

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "шеби":

    Това е ЕС, като не ти се дават заплати или си работи сам или марш в Африка.

    Коментиран от #42

  • 42 абе

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Робовладелец грозен6":

    Май бая не са ти ясни нещата , кое , как и защо . И в ЕС плащат за некадърност и то големи пари само на едни в Бруксел , викат им бюрократи.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 СТИГААА

    0 0 Отговор
    Ай стига, и осигуровките.
    Помпате инфлация, спрете се.
    Регулирайте тока и парното-няма причина тока да поскъпва, нито въглища са поскъпнали, нито атомно гориво.
    Спрете Спекулата на търговците и спекулантите.
    Всичко пада върху малък и среден бизнес, и свободни професии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове