Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 09:55 1 834 31

Проф. Светлана Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19

  • проф. светлана велизарова-
  • covid-19-
  • деца-
  • заразени

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни

Проф. Светлана Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19 - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяването, диабета, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска. Това заяви в "Денят започва" на БНТ проф. Светлана Велизаровa.

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

"Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година подред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Светлана Велизарова.

Според нея, докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция тя няма да спре - ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, подчерта проф. Светлана Велизаровa.

„Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но, ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни проф. Светлана Велизарова.

Тя добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова.
"Децата над 15 години, тийнейджърите, трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Фейсбук. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи с години", каза още проф. Светлана Велизарова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анрштимилиционер

    32 4 Отговор
    Аз не бих си ваксинирал точно децата с ваксина за миналогодишен вирус. Едва ли имат нужда от точно това, предвид че вирусът вече е друг и че това че те не боледуват осезаемо.
    Еврогейщина.
  • 2 Спрете парите

    26 3 Отговор
    от ЕС за пандемията и всичко ще приключи
  • 3 Ако спрат Ковид пътеката

    25 3 Отговор
    Ковид ще изчезне
  • 4 ааааааа

    29 1 Отговор
    КЪДЕ Е АНГЕЛ КУНЧЕВ?

    ЗАЩО ГО КРИЯТ?

    ОТ КАКВО Е БОЛЕН?

    КАКВИ УСЛОЖНЕНИЯ ИМА?

    КЪДЕ Е Е ГЛАВНИЯ ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ?

    Коментиран от #9, #12, #21

  • 5 Антимилиционер

    16 1 Отговор
    От нещо крайно полезно(дори задължително) за дядовци и баби, ваксинацията сега придобива зловещи измерения. Ако ги спрат от движение, аз се изнасям към страна без задължителни детски ваксинации. Ваксините все още са частично експериментални.
  • 6 Димитър

    15 1 Отговор
    Хайде пак ваксата - защо ми е да ми бодат детето с неизвестни чорби?!
  • 7 Антимилиционер

    22 1 Отговор
    При децата ползите не превишават потенциалните рискове. Спрете това извращение.

    Коментиран от #18

  • 8 Реалност

    15 0 Отговор
    3500 професора в малка България, които цял живот са на държавна хранилка...според тази калинка например децата трябвало да се тестват всеки божи ден защото можело да карат настинката безсимптомно
  • 9 123

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ааааааа":

    Вече месец е с ковид, но го кара леко в интензивното на ВМА защото е с три дози.

    Коментиран от #23

  • 10 Пипи Чорапчето

    21 0 Отговор
    Госпожо професор, ами и при възрастните е така - над 70 % го карат безсимптомно или с леки симптоми, а тези, които са с тежки придружаващи заболявания се разболяват и за съжаление - част от тях умират! И да тормозиш над 70% от населението, вместо да направиш всичко възможно за опазване на останалите % застрашени групи, ми се струва странно - меко казано! Т.е. трябваше да се положат максимални усилия, за да бъдат убедени точно тези, застрашените от тежко прекарване и смърт, да се ваксинират!
    И това, че "тази въздушно-капкова инфекция ще премине през всички" вече сме го чували - Мангъров го твърди от самото начало и не е спирал да го повтаря;)

    Коментиран от #19

  • 11 Така де

    20 1 Отговор
    Аз като загрижен българин съм на мнение, че г-жата професор трябва всеки ден да се тества себе си и децата си за спин, хепатит, морбили, дифтерия, грип А и грип Б защото може да са заразени и да пренасят заразата!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 wwrere

    3 0 Отговор
    УМРЕ
  • 14 123

    12 0 Отговор
    Не пипайте децата.Гадове сатанински.
  • 15 Мислещ

    7 0 Отговор
    Кажете тук-там някоя истина, ама задължително трябва да я омърсите с долна лъжа и откровена пропаганда.
  • 16 Без Обиди!

    2 0 Отговор
    Кажи и професор и...
  • 17 Учуден

    12 1 Отговор
    Децата карат вируса безсимптомно, ваксинираните се заразяват и пренасят заразата, децата трябва да се ваксинират??? На всички идиоти ли дават титлата проф. или само на пълните идиоти?
  • 18 Хаджи Генчо

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антимилиционер":

    При децата няма никакви ползи от ваксините! При нулева смъртност на здрави деца, небезопастната експериментална течност ще причини повече вреда или дори смърт. Единствено лъжата,че пазят възрастните. Но тази лъжа вече е напълно опровергана.
  • 19 Нов Световен Ред New World Order

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пипи Чорапчето":

    Не е грижа за болните, а е "грижа" за здравите! Вирусът ще премахне болните, а здравите ще бъдат вкарани в цифров концлагер и редуцирани от "ваксини".

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 20 ежко

    5 0 Отговор
    "ако си положителен, не може да си фалшиво положителен".Това твърдение просто не е вярно или дадени лаборатории не могат да правят тестове!Пращам работник да се изследва миналата година с писиар тест и на единият ден е положителен ,а следващият -отрицателен!Та -кой тест е грешен?Значи според лигиката на Велизарова, на първият тест е имало достатъчно натрупано вирусно число в носоглътката на индивида,а вторият ден се е изпарило?!?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 даадаада

    2 0 Отговор
    Извинете ще направите ли дарение за нашия старчески дом?!?
    - Да, разбира се, ето ви свекървата..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Guest

    1 0 Отговор
    Фактизащо не давате да си постна коментара за Кунчев , защо ми криете коментара нека разберат хората от видеото което искам да добавя
  • 25 Пипи Чорапчето

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Нов Световен Ред New World Order":

    Аз съм доста здраво стъпил на земята човек и не е лесно да бъда изкушена от всякакви екзотични теории.
    Но в едно съм убедена вече - нещо не е тамадан с тази "световна здравна криза"! За мен тя отдавна е излязла от сферата на "грижа за здравето на световната човешка популация" и си преследва едни други цели и те далеч не са толкова алтруистични, както ни ги представят!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Не беше ли

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Нов Световен Ред New World Order":

    обратно - че всички ваксинирани ще се преселят скоро във вечните ловни полета?
  • 28 мая и радев

    1 1 Отговор
    МАЯ МАНОЛОВА ЛЪЖЕШЕ МЛАДИТЕ НА ПЛОЩАДА ЧЕ АКО СЕ ВАКСИНИРАТ НЯМА ДА ИМАТ ДЕЦА, И ГОРЯХА МАСКИ. Е ТОВА НИ ДОВЕДЕ ДО ТУК, ПРОСТОТИЯТА.
  • 29 Пламен

    3 0 Отговор
    Пoбърквaт хoрaтa c лъжи и дeзинфoрмaция. Вceки рoдeн вce някoгa умирa.Eдни oт бoлecт,други oт кaтacтрoфa или oт нeщo другo и вcички ocтaнaли oт cтрaх...
    Дoкaзaнo e ,чe cтрaхът и пocтoяннaтa миcъл зa eвeнтуaлнaтa cмърт cкъcявaт живoтa и прaвят чoвeкa нeщacтeн и пcихичecки лaбилeн.
    Прocтo cи живeeтe живoтa. Пиитe витaмин Д пo 1 хaпчe cутрин пo врeмe нaзaкуcкa и нe миcлeтe зa глупocти. Ниcкитe нивa нa витaмин Д ca причинa зa вcички вируcни инфeкции. При зaбoлявaнe oт тaкивa ce приeмaт вceки дeнпo 3 бр.хaпчeтa витaмин Д и вcичкo минaвa зa 2-3 дни.
    Oткрил гo e Пeтър Димкoв...
  • 30 Пламен

    3 1 Отговор
    Ocнoвнaтa причинa зaвcички вируcни инфeкции ca ниcкитe нивa нa витaмин Д в oргaнизмa нa чoвeкa. Тoвa ce прeoдoлявa c eжeднeвeн приeмoт пo 1 бр. хaпчe витaмин Д cутрин пo врeмeнa зaкуcкa.Вcлучaй нa зaбoлявaнe cвируcнa инфeкция ce приeмaт пo 3 бр. хaпчeтa cутрин нa зaкуcкa,зaeднo c хрaнaтa и вcичкo ce oпрaвя зa 2-3 дни.
    Oткрил гo e Пeтър Димкoв прeди врeмe...
  • 31 tato

    1 0 Отговор
    Ще оправят щама и те ще започнат да боледуват по-тежко.
    Нека първо да оправат родителите им
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове