Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 14:25 1 794 13

Съществуват сходства между натиска към граждански активисти в Русия и България

  • българия-
  • русия-
  • дискусия-
  • граждански активисти-
  • натиск

До това заключение се стигна да дискусия на тема “От Русия към ЕС? Медиен и онлайн натиск срещу защитниците на човешките права и околната среда в България”

Съществуват сходства между натиска към граждански активисти в Русия и България - 1

Гражданските организации и активисти, които защитават демократичните ценности, човешките права и опазването на околната среда в България и Русия, продължават да са изложени на силен онлайн натиск и език на крайна нетърпимост в медиите. Независимите и демократични журналисти и медии обаче имат силата да помогнат за преодоляването на този проблем, като разказват за работата на гражданските активисти и отразяват обективно случаите на репресии срещу тях.

Това стана ясно по време на онлайн дискусия между представители на граждански организации и активисти от България и Русия на тема “От Русия към ЕС? Медиен и онлайн натиск срещу защитниците на човешките права и околната среда в България”. Дискусията, организирана от фондация “БлуЛинк”, се проведе на 10 ноември 2021 г. като част от събитията, посветени на 10-годишнината на Гражданския форум ЕС-Русия.

Онлайн реч на омразата, клеветнически кампании в медиите и разпространяване на информация през фалшиви профили в социалните мрежи - това са само част от примерите за онлайн натиск срещу защитниците на човешките права и опазването на околната среда в Русия и тревожно много страни от Европейския съюз, за които разказаха български и руски активисти по време на дискусията. Онлайн тормозът и речта на омразата обаче лесно преминават в заплаха за физическата им безопасност, предупредиха с тревога участниците.

През последните няколко години все повече граждански организации у нас са демонизирани в медийното съдържание, потвърди Николета Даскалова от фондация “Медийна демокрация”. Тя представи обобщени данни от няколко експертни изследвания за речта на омразата и натиска над гражданските активисти, проведени от фондацията. Интернет е основна среда за разпространение на език на крайна нетърпимост срещу гражданския сектор, но онлайн омразата лесно може да премине и във физическо насилие, предупреди Даскалова.

Наблюдават се някои пресечни точки в медийното отразяване на гражданското общество в Русия и България, но има твърде големи различия в отношението на медиите към гражданските организации в двете страни, коментира изследователят Фабио Теларико. Той представи резултати от задълбочен анализ по въпроса дали негативното отношение на някои медии към защитниците на човешките права и екологически активисти в България е резултат от руска пропаганда, изготвен в рамките на стажантска програма в “БлуЛинк”. “Дори българските редактори да са искали да копират руските си колеги, усилията им биха се провалили; колкото и да имитират руската реторика, не могат да изкривят реалността”, допълни Теларико.

Политическите процеси правят медиите все по-малко демократични и по-опресивни към гражданското общество, но тази тенденция може да бъде преобърната. Солидарността на независимите журналисти с активистите е възможност за противодействие срещу натиска над гражданските организации, заяви директорката на Института за регионална преса в Русия Анна Шароградская. Достъпът до юридическа помощ за активисти, както и изследването на тенденциите и причините за нарастващия натиск над гражданското общество са възможни стъпки за противодействие, обобщи изпълнителната директорка на Гражданския форум ЕС-Русия Анна Севортян.

Начините за справяне с натиска често водят до все по-малко публичност, работа в затворени групи и липса на развитие за организациите, обобщиха руски активисти. Изключително важно е обаче да се намери баланс между безопасността и това да се дава гласност на демократичните послания на гражданските организации, коментира български активист.

Онлайн дискусията беше част от програмата за 10-годишнината на Гражданския форум ЕС-Русия, който цели развитие на сътрудничеството между неправителствените организации в Русия и ЕС и по-активно участие на гражданските организации в диалога между ЕС и Русия. 185 организации от Русия и страните членки на ЕС са част от Гражданския форум, сред които е и фондация “БлуЛинк”.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    20 4 Отговор
    Журналист е най—гнусната професия.
  • 2 ХАХАХАХАХА

    26 5 Отговор
    Тия за които пишете са едни платени соросни подлоги. Не съм чул никой от тия платени мижитурки да защитава граждански права, ама наистина. Нито веднъж не чух и не прочетох някоя соросна организация да се противопостави на незаконните фашистки действия по ограничаване на гражданските права от страна на властите. Целта на тия нещастници е да рушат държавата в която са родени.
  • 3 За човешки

    13 3 Отговор
    права добре, но за задължения и дълг към държавата и народа, кога ще пишете
  • 4 Сивата чапла

    12 3 Отговор
    Изсякоха горите в целия свят, после защитници имало!
    Айде у киреча, дето викаше дядо ми!

    После,
    у нас все още има съпротивителни сили, има разум,
    а навън и зад океана хората са скопени.
    Страхуват се да си кажат мнението.
    Ако сектата им обяви, че е против абортите и те се нареждат като сардини с плакати.
    Хората се страхуват навън да изказват мненията си.
  • 5 бсдфг

    15 3 Отговор
    Тия освен да организират гей паради , не съм чул да се борят за други права . И ако това е основната им дейност , ще трябва да се борят в друга държава , тук номерата им не вървят .
  • 6 Кремъл

    6 6 Отговор
    Руската пропаганда е много по рафинирана. Тя влиза неусетно и невинно в ушите и остава там за дълго време.
  • 7 лоза

    4 4 Отговор
    ИМА ЧУШКИ. Русия е като цял континент,а България е само 111 000 квадратни километра. Нямаме и 7 милиона човека,а русите са 144 милиона.
  • 8 Ами милицията

    9 6 Отговор
    в България се е учила от милицията в СССР... Няма как да е иначе...
  • 9 КОЙ

    5 5 Отговор
    За Българите Руснаците не са проблем, но турците друга работа.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    5 2 Отговор
    Стига глупости ! Всички знаем че това са злонамерени организации целящи унищожаване на държавотворните народи . Генезиса им е в неолибералния нов световен ред където нормалността и добродетелите нямат място . Така че дори бих казал че това което се случва с тези отрепки им е малко .
  • 12 орките

    1 1 Отговор
    ще бъдат анихилирани
  • 13 Шаран БГ

    0 2 Отговор
    Голям мерак имат всички наши люде да се сравняват, я със САЩ , я С Русия, защго не и с Китай !?
    Не искат хората да се сравнят със Словения и Чехия например, да вземат пример и акъл от тях. Нас не ни интересува Белгия, Нидерландия и Дания ...... ! Не ! Така в САЩ, така в Русия.............. Ама и ние се изтъщихме - знаем къде е хубаво и лъскаво и къде е грозно , мърляво и студено.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове