Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 05:48 5 357 26

Епископ Тихон: Българите не повтарят постоянно на жените си, като американците, че ги обичат. Това е нещо интимно

  • епископ тихон-
  • викарий-
  • патриарх-
  • патротизъм-
  • вяра-
  • църква

Същото е и с патриотизма. Който много разправя, че обича България, някак накуцва, смята викарият на българския патриарх

Епископ Тихон: Българите не повтарят постоянно на жените си, като американците, че ги обичат. Това е нещо интимно - 1
Снимка: БГНЕС

„В очите на българските лекари видях тъга. Те вече са изморени и изчерпани”.

Това заяви в предаването „Карай направо” на NOVA епископ Тихон - викарий на българския патриарх. Той е на мнение, че лекарите у нас работят всеотдайно, без да знаят имат ли някой зад гърба си, който да ги защити от нападки и обиди, каквито не липсвали в обществото. Преди дни той посети Александровска болница. За преживяното там епископът сподели, че е станал свидетел на трагедия.

„Нямате представа колко е ужасно да се бориш със зъби и нокти някой да остане жив, а той се отива. Идва следващ и отново трябва да се бориш. И си казваш: „Боже, докога ще продължи това?” Ние съобщаваме починалите като число. А колко хора са видели как умира човек? Нищо не осъзнаваме. Това число не може да се осъзнае, то е толкова сухо, то е нищо. Зад всяко число стои човек, стои неговата съдба, неговото семейство, което той напуска. А когато си отиде млад човек, той е поел толкова много задължения, а заради тази болест не може да изпълни. Неговото семейство изпада в беда, а това никой не иска да го види”, смята епископ Тихон.

Той е на мнение, че всички, които честваме като герои – било мъченици, било герои от фронта, са имали страх, но са го преодолели, оповавайки се на Бог. Според епископът вярата в Бог дава смисъл на живота. Относно политиката епископ Тихон изрази мнение, че хората са изгубили вяра в думите на хората.

„Сега тук толкова очаквахме ваксината да дойде, а сега – „Не е качествено направена”. По основните неща от ваксината срещу COVID-19 е работено с години, сега само са сглобени”, посочи епископът.

„Вярата е като патриотизма в България – по-скоро едно интимно чувство. Българите не са като американците – да повтарят на жените си по много пъти, че ги обичат. Няма такъв българин, защото това е нещо интимно Същото е и с патриотизма. Който много разправя, че обича България, някак си накуцва. Същото е и с вярата”, смята той.

Според него църквата може да помогне с вярата към медицината, стига да има хора, които са готови да слушат църквата.

„Там е бедата, че вече никой не иска да слуша. Всеки иска да си потвърди собствената правота с разни цитати в интернет от този и онзи. Медиите не би трябвало да говорят за разнообразието на мнения, а за това кои са стойностните и проверените неща в този живот”, добави епископ Тихон.

„Всички тези, които решаваха, че е техен личен проблем да се ваксинират, сега са болни и претоварват целия болничен персонал. Онези хора едва смогват да полагат адекватни грижи за всички болни. Дано се отпусне това напрежение, защото очевидно ни свари неподготвени. Разбира се, че хората ги е страх. Защото само в българския език инжекцията се бие, в другите езици тя се поставя. Заговори се за първа, втора игла. Кой обича да го бодат? Какви сме хора, когато не можем да преодолеем един личен страх, когато знаем, че е не само полезно и необходимо, и наложително за всички, но също така засяга и най-близките ни хора. Каквото и да решавам аз, не мога да кажа, че касае само мен и си е само мое решение. Не, ние живеем заедно и сме близко един до друг. Когато си сред хората и носиш потенциална опасност да ги заразиш, с какво сърце го правиш”, попита епископът.

Той също е ваксиниран. За решението си споделя, че е искал да дадем пример и знак, че ваксинацията е нещо много важно и единственото спасение при тези случаи. Епископът разказа историята за свой съученик, който е страдал от детски паралич. След откриването на ваксината против болестта, според него, случаите са намалели драстично.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    56 3 Отговор
    Отче,ако познаваш американците щеше да знаеш,че тяхното всекидневно "обичам те"не означава абсолютно нищо повече от лицемерно обръщение зад което се крият страх,прелюбодействия,изневери и деца от различни бракове,които не знаят кои са бащите им и кой е мъжа в къщата.Ако я нямаше държавата с нейните програми и помощи половината американци да са се самоубили или убили другите около тях,защото техния бог е Мак Доналдс

    Коментиран от #3

  • 2 Сивата чапла

    8 1 Отговор
    Еххххх!
  • 3 Uса 2.5

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Уса":

    Прав си за всичко, с изключение на едно. Техният Бог е 💵💵💵💰💰💰
  • 4 big

    36 11 Отговор
    Слушах го донякъде, но не чух да каже: молете се богу да ви спаси от този вирус и глупавите управници, а и той говори за ваксинация! Не мога да разбера, защо няма нито един, който: ясно, разбрано, аргументирано да каже: откъде се появява, как се разпространява, как се лекува, кои са предразположените, какво влияние оказват ваксините на здрав организъм, каква е профилактиката и т.н. за него. Излизат едни хора, изръсят едни глупости, напълно неаргументирани като рецитатори на стихове, а въобще не се съобразяват с фактите и абсолютните противоречия, като този поп например.

    Коментиран от #7, #13, #15, #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1234

    23 4 Отговор
    Те наще жени обичат да им даваме пари, не да им казваме че ги обичаме
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Авторът

    21 0 Отговор
    Пише се "уповавам се", а не "оповавам". Поправете се, моля.

    Коментиран от #14

  • 11 Доър въпрос

    4 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: и носиш потенциална опасност да ги заразиш, с какво сърце го правиш”, попита епископът.
    Така. Много патетично !
    Нали това се отнася както за не ваксинираните, но и за ваксинираните, които също пренасят вируса и също се разболяват, макар и в "по-лека форма".
  • 12 Behemoth

    12 2 Отговор
    Затова пък редовно ги шамарят ...щот ги обичат.хахха....
  • 13 Браво

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "big":

    БРАВО !!! Гледам, че имаш 4 минуса....кой ли е ръсил "мозък" в тях

    Коментиран от #18

  • 14 Не се

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Авторът":

    чуди, авторът и друг е имал проблем с правописа...Да се поправи, означава отново да мине курса по българска граматика.
  • 15 Епископът

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "big":

    е служител Божий и от него се очаква да "продава" ВЯРА В БОГА, а не ваксините. В тези времена от него се очаква да призове хората към покаяние от греховете, да им посочи Бог като любящ баща и закрилник, който е обещал на онези които ВЯРВАТ в НЕГО:
    "Неговата вярност е щит и закрила.
    Няма да се боиш от нощен страх, От стрелата, която лети денем,
    От мор, който ходи в тъмнина, От погибел, която опустошава всред пладне. "
    Това казва Божието Слово в Псалм 91:4,5,6
  • 16 Алфа Вълкът

    16 4 Отговор
    Работата на зле, щом ДС изкарали поповете да ви убеждават във ваксинирането!
  • 17 И епископите

    13 3 Отговор
    започнаха да лекуват!Абе друго си е дядо поп да разясни какво е ваксината и как точно се прави! Много са загрижени за здравето ни,подозрително много...
  • 18 Ти влезе за да

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Браво":

    правиш статистика плюсове - минуси или да четеш новината?Щото няма много смисъл в това което правиш, освен ако съществуването ти се осмисля като броиш минусите 😁

    Коментиран от #19

  • 19 Виждам

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ти влезе за да":

    си от тези с минусите. Не се засягай, това е моят начин да си правя изводи. А сигурно знаеш, че зад числата се крият хора...
  • 20 P1amen

    9 0 Отговор
    не е редно хомосексуални да коментират отношенията между мъже и жени.
  • 21 qwerty

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "big":

    И аз го гледах. Много далече е от представите ми за Божи служител, повече ми прилича на онези тв проповедници, сещате се кои. ;)
  • 22 я я ама

    2 6 Отговор
    Що бе попе , кога се прибирам от любовницата , винаги и разправям на жената , че много и само нея я обичам , а повярвай ми , правя го много често.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Отче, заради такива като тебе, Господ ни наказва с болестта, лекари-търгаши и политици на "ПРОМЯНАТА" като Радев...

    Коментиран от #24

  • 24 Не превръщай

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Господ в плашило ! Всеки народ си получава управниците, които заслужава е казал генерал Де Гол, но всъщност е перифразирал Божието Слово. Виж в Библията книгата Римляни 13 глава и Посланието на апостол Павел към 1-воТимотей 2:2.
    А за болестта - със сигурност не е от Него ! Напротив има ОБЕЩАНИЕ в Божието Слово, че Той ще пази от гибелен мор онези, които вярват в Него. Ти от кои си

    Коментиран от #25

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Не превръщай":

    Казано е "....не изкушавай Господа, твоя Бог".

    Коментиран от #26

  • 26 И къде

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    е казано това? Може ли конкретно да цитираш Божието Слово, че нещо се обърках?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове