16 Ноември, 2021 15:11 5 786 29

Как Делян Пеевски надви кампанията „Нито глас за Пеевски!”

  • делян пеевски-
  • христо иванов

Иван Иванов: Черният пиар и истерията отнесоха като бумеранг ДБ на изборите във Велико Търново

Как Делян Пеевски надви кампанията „Нито глас за Пеевски!” - 1
Снимка: БГНЕС

Велико Търново е знаков избирателен район в страната, първо защото е емблематичен като учебникарски пример за предизборните нагласи, но най-вече заради очаквания и несъстоялия се лидерски сблъсък между ДПС и ДБ, където като водачи на листи се изправиха Делян Пеевски и Христо Иванов, коментира БНР.

Напрежението беше нажежено до червено, но нито Пеевски, нито Иванов бяха във Велико Търново на 14 ноември, за да гласуват. Финалният резултат от нереализирания лидерски сблъсък е 8,53 % подкрепа за кандидат депутатската листа на ДПС срещу 4,7% за Демократична България в Четвърти многомандатен избирателен район. Мандатите все още не са ясни, но вероятността ДПС да получи мандат, а "Демократична България" да остане без свой представител в парламента от Велико Търново, е много голяма.

ДПС не е от най-силните политически партии в област Велико Търново. На парламентарните избори на 4 април партията получи подкрепата на 6,61 % от избирателите и изпрати един депутат в 45-ия парламент. На 11 юли партията загуби 1,37 % от електоралната подкрепа и остана без депутат. И дойде 10 октомври, когато, докато заседаваше Централното оперативно бюро за водачите на листи, областният председател на партията Гюнай Далоолу хвърли информационната „бомба“ в 11,11 часа на излизане от Районната избирателна комисия във Велико Търново като обяви, че санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ и изплувалият в разследването „Пандора пейпърс“ Делян Пеевски ще е водач на листата:

„Господин Пеевски по този начин ни дава ясен знак, че се връща в политиката. Той ще подведе много неща във Велико Търново. Ще бъде не това, което нашите опоненти го изрисуват. ДПС винаги стои зад него. Цялата кампания Делян Пеевски ще бъде във Велико Търново“.


Христо Иванов предизвика Пеевски на символна битка, но тя така и не се състоя

Това породи смут у политическите опоненти на ДПС и най-вече рефлектира върху "Демократична България". В последния момент формацията смени водача на листата си във Велико Търново и тя се оглави от лидера Христо Иванов, който на 12 октомври заяви при влизане в Районната избирателна комисия:

„И смятаме, че това ще бъде в някакъв смисъл централната, символната битка на тези избори. Пеевски прави заявка, че щял да бъде активен и да говори, показва за намерението на движението да премине в рамките на демократичните средства към нещо като терористична акция срещу българската демокрация“.

За разлика от ДПС, които имаха спад в резултатите на първите два парламентарни вота тази година, Демократична България отбеляза ръст и повиши резултата си от 6 % на 8,7 %, като в двата краткосрочни парламента изпрати от Великотърновска област юриста Калоян Янков, който обаче за изборите на 14 ноември отиде последен в листата.

Христо Иванов многократно призова Делян Пеевски на дебати, подкрепиха го и други партии в ляво и дясно. Но лидерският сблъсък във Велико Търново не се случи през цялата предизборна кампания.

ДПС се правеха, че Христо Иванов не съществува:

„Христо Иванов мисля, че е под нашето достойнство да обръщаме на всички негови думи някакво внимание. Те водиха една много негативна кампания на територията на областта“, заяви областният председател на ДПС и четвърти в листата Гюнай Далоолу.

Всяка от формациите водеше своята предизборна кампания. На една от срещите с избиратели във Велико Търново вторият в листата на ДПС Йордан Цонев заяви:

„Думите не са клишета, думите са съдържание, думите могат да бъдат камшик, но думите могат да бъдат и ласка. Думите могат да взривяват мостове, но могат и да съграждат мостове. Това е нашата кампания днес“.

И думите започнаха да взривяват. Нееднократно Христо Иванов заяви по адрес на Делян Пеевски:

„Той е олицетворение на модела, който подменя законността, конституционализма, публичността с корупция и задкулисие“.

В последната седмица от кампанията Велико Търново осъмна с плакати, на които върху снимката на Делян Пеевски, Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ в кметския кабинет с усмихнатия Даниел Панов се появи надпис „Нито глас за Пеевски“. Този текст се появи и върху черни лепенки по плакатите на ДПС, върху автобусните спирки и тротоарите в града в деня за размисъл. ДПС беше в основата на предизборната кампания на Демократична България, а Христо Иванов, преди да подаде оставката си в деня след изборите, заявяваше в предизборната кампания:

„Движението е притиснато в ъгъла, защото за първи път от 30 години последователно възможността му да участва във властта се поставя под съмнение и това се случва благодарение на твърдата позиция на "Демократична България“.

ДПС тръгна по села и махали на срещи с електората си. В павликенското село Батак посветиха кючек на Делян Пеевски. Обвиненията на политическите опоненти за купуване на гласове заваляха върху ДПС, а дни преди изборите от Демократична България заляха социалните мрежи с предупреждение за 200 лева корпоративен вот на човек, като парите се оферират от бизнесмен, член на ДПС, който контролира икономическите порции във Велико Търново на различни нива и е в близки отношения с бившия премиер Бойко Борисов.

„Не сме купували гласове“, заяви Гюнай Далоолу и се оплака от репресивния апарат на полицията, която в навечерието на изборите състави предупредителен протокол на Камен Костадинов:

„Никъде в ДПС няма такива улики за корпоративен вот. Ние бяхме всеки ден на терен. Абсолютно мога да се разпиша на 1000 места, че нито една стотинка не е отивало за купуване на глас“.

Въпреки щедрите обещания Делян Пеевски да пожела да говори с журналистите и да обясни защо се връща в политиката, и защо мястото за това е Велико Търново. Пеевски направи един рейд в началото на кампанията по селата в областта и се оттегли в Благоевградско, където и гласува на 14 ноември.

На 14 ноември във Велико Търново не гласува и Христо Иванов. Лидерът на Демократична България и водач на листата избра да отиде пред урната в София.

Опълченските операции на Христо Иванов и съмишленици от "Демократична България" не помогнаха и формацията се сгромоляса на 14 ноември във Велико Търново със седми резултат в областта от 4,7%, а укрилият се Делян Пеевски се разписа с пети резултат в региона от 8,53% електорална подкрепа.

„Старата тактика на черния пиар и истерията като бумеранг отнесоха "Демократична България", защото във времената на пандемия хората искат да чуят нещо добро. Лидерската битка между ДПС и Демократична България във Велико Търново не се състоя наяве, но зад кулисите тя беше спечелена от „Продължаваме промяната“, коментира клиничният психолог и бивш великотърновски депутат от Реформаторския блок и заместник-председател на 43-ия парламент Иван Иванов:

„Търновчани са особен тип хора, те имат труден характер, не се поддават лесно на манипулации. Те имат нужда някой да им обясни спокойно и малко по-бавно тръгват тези процеси. Това е грешка според мен, което се случи, че толкова много истеризираха и като гледах какъв черен пиар започнаха, това се обърна срещу тях и най-вече ДПС не отговори на това. Това беше много хитро от тяхна страна. Ако бяха влезли да отговарят, тогава и двете страни щяха да загубят“.

Резултати са ясни без лидерската битка Делян Пеевски – Христо Иванов, но защо според избирателите във Велико Търново ДПС е с почти двойно по-висок резултат от Демократична България:

„Заради ниската избирателна активност на българина. На хората им дойде до гуша да ги разкарват и да ги правят на маймуни. На всеки избори се усеща как ДПС мобилизират своя електорат и до там води цялото това нещо. Хората не искат вече, омръзна им да ги лъжат дали ще е "Демократична България", дали ще са Слави Трифонов или ГЕРБ“.

„Тука явно има повече хора, които симпатизират на ДПС. Да загуби Демократична България от ДПС – по-скоро купен вот от ДПС. Който питам, никой не ще да гласува за ДПС, път изведнъж са победили“.

„Да ви кажа честно, не зная, аз не съм гласувала за нито една от тези двете партии. Като цяло самото гласуване – много малко хора са излезли да гласуват и може би от там се получава това нещо“.

„Отидоха само тези, които са контролираният вот. За ДПС не би гласувал някой, който не е симпатизант. По са организирани и в този период, когато е малка избирателната активност, организираният вот винаги печели“.

ДПС получава депутатски мандат в 47-ия парламент от Велико Търново. Но той няма да е за Пеевски, който по неофициална информация ще влезе от Благоевград. Няма да е и за втория в листата Йордан Цонев, който като водач ще избере Пазарджик. Така за втори път в парламента от областта ще влезе 30-годишният икономист Мастън Мастънов от село Петко Каравелово в община Полски Тръмбеш, а "Демократична България" остава без мандат.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много лесно

    33 4 Отговор
    Посредством 10 000-та ромска махала в града.
    Тио по центъра комай няма ни един глас за Пеевски.
  • 2 Търновка

    44 4 Отговор
    Купен вот от ДПС. Във Велико Търново почти няма турци, помаци изобщо няма, циганите са малко. Тук има купуване и принуда.

    Коментиран от #9, #15

  • 3 Пеевски наследника на Илия Павлов

    29 2 Отговор
    Купуват гласове
  • 4 При

    27 1 Отговор
    пирамиден кмет , алчни селяндури и мутри бизнесмени как ли ? С лекота !
  • 5 истина е

    23 6 Отговор
    Пеевски на 100% ще влезе в затвора ,и всичкото му откраднато от народа ще е конфискувано !!
  • 6 Факт

    24 6 Отговор
    ДПС+ ГЕРБ= МАФИЯ Двете мафиотски партии ще имат общо максимум 35 процента заедно... На балотаж всички срещу модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев и реален резултат 65/35 за Радев
  • 7 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Е как?С пари!
  • 8 РЕАЛИСТ

    14 2 Отговор
    Пеевски, моля те човече, отвори Лафка отново. Зима идва, чакаш някой път час автобус, замръзваш и имаш нужда да си купиш едно патронче от 200 грама и да се сгрееш, за да не умреш в студа.
  • 9 ха ха ха

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "Търновка":

    Минимум 30% опт населението е ромнско в Търново.
    Каква "търновка" си ти не е ясно.
    Че то само 2 квартала са изцяло ромски и то от векове.

    Коментиран от #12, #14, #24

  • 10 рамбо

    21 2 Отговор
    Айде не се правете , че падате от Марс. Всички знаят как събира гласовете си ДПС. Тук не става дума за кампания за идеи, послания до избирателя и т.н. Всичко е строено, преброено и платено. Така че да ми сравнявате купения вот с вота на тези свободомослещи хора, които са избрали някоя друга бюлетина е просто нелеп. Даже и едно магаре да бяха сложили начело на листата на ДПС резултата щеше да е същия
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    14 2 Отговор
    МАЛКО ХОРА ЗНАЯТ ЧЕ РОДОПСКИТЕ ПОМАЦИ ИСЛЯМИСТИ СА ИЗСЕЛЕНИ СЛЕД 1944 ВЪВ ВЕЛИКО-ТЪРНОВСКИТЕ СЕЛА
    .......
    ОБАЧЕ ВИНАГИ СА СИ БИЛИ ИСЛЯМИСТИ ...ОСОБЕННО СЕГА
  • 12 Търновка

    10 8 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Не си наясно. Във Велико Търново циганска махала няма. Има турска, но е малобройна. Намира се откъм Асенова махала (населена с българи) по пътя към Университета. А ти не се опитвай да лъжеш, да не ти порасне носът.

    Коментиран от #13

  • 13 Турчеещи

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Търновка":

    се цигани , госпожа !
  • 14 Коментара

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Кои са тези два квартала? Ако приемем че единия е Турската махала (където живеят Турци, Цигани и Българи като етноси!), кой е втория? 88-89 имаше едно циганско гето до р.Янтра близо до квартал Зоната ..... една сутрин влязоха булдозери и до вечерта гето нямаше. Та в Търново стъпвал ли си изобщо? Другото което е и Циганския етнос, и Турския във Велико Търново по-общо погледнато бяха образовани хора и в зората на демокрацията симпатизираха и гласуваха за СДС....не за ДПС. Вече са други времена и ситуацията е по-различна в това отношение...
  • 15 Юсуф

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Търновка":

    БЪЛГАРИНЪТ Е СТРАХЛИВ,МЪРЗЕЛИВ И ПРОДАЖЕН. НЕ МОЖАХТЕ ДА СИ ВДИГНЕТЕ ЗАДНИЦИТЕ ОТ ДИВАНИТЕ И ДА ОТИДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ И СЕГА ЛАЕТЕ В НЕТА.ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО ,ЗАЩОТО ТАЗИ ВАША АПАТИЯ УСТРОЙВА МНОГО ДПС И ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ВИСОК ПРОЦЕНТ ИМЕННО ЗАРАДИ НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ.

    Коментиран от #17

  • 16 Смех

    4 0 Отговор
    С подкупи , сплашване, контролиран вот... Много е трудно човек да се сети.. Но това е полу българия другата полувина отива към турция а мафията си върти далаверки от край време...
  • 17 падналия ангел

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Юсуф":

    Мюсли, тези моабети ще ги разправяш на родата си от Анадола! Шиши за последните 4 години някой видя ли го в парламента? Няка5ъвпинтерес на изцирателите си защити ли? Е как, като не се е мяркал в НС! Кой ще гласува за него в името на дадена идея? Никой! Играят финикийските знаци и командата равнис, мирно и ходом марш на ДъПъСъ-то!
  • 18 градски

    3 0 Отговор
    Няма значение как са постигнати тези гласове. От значение са изказаните от тези хора лъжи. Как може да позволяваме да ни управляват лъжци! Кажете ми има ли някой осъден за лъжа или за лъжесвидетелстване от тези хора, или поне подведен под отговорност за това - защото аз не знам за такъв случай.
  • 19 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Много лесно - с купен вот. Като излязат разбивките, ще падне смях. Но и да идат в селата да питат защо са го избрали, за да разберем дали въобще си спомнят номера на бюлетината...
  • 20 Тома

    7 0 Отговор
    Човека каза 80% дебили
  • 21 Румен

    12 2 Отговор
    Великотърновци, вие сте срам за България. България падна 500 години заради предателство от вашата крепост . Сега гласувахте за един крадец. Язък за красивия град. Предатели сте.
  • 22 гост

    6 0 Отговор
    След някоя друга година ще се наложи да гласуваме на етнически признак както ПЪРВИТЕ ИЗБОРИ В ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ за да доказваме българския характер на нашата територия, но до тогава едва ли българите ще са мнозинство. Едните ще са изгонени от собственото си правителство зад граница, а други ще бъдат уморени от собственото си правителство, третите кириакстефчовци ще ближат задници!
  • 23 8245

    6 1 Отговор
    Търново падна за втори път, да припомня 1393 г. Срам!
  • 24 3697

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Излиза, че останалите 70% са се поромчили, щото ако пиша поц... ще изтрият написаното.
  • 25 Това

    4 1 Отговор
    се нарича, корпоративен вот! Най големите предприятия в региона, са под контрола на дпс!
  • 26 Майка му.

    2 0 Отговор
    Тази вечер най-важната оставка!
  • 27 Илхан

    8 0 Отговор
    Как? с пари крадени от нас народа. Иде Видов ден.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бойко Рашков

    1 0 Отговор
    Ами аз гоних само тези дето купуват за ГЕРБ, Радев не ми каза да гоня тези които купуват за ДПС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове