Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 15:37 4 643 37

Преговорите в сектор "Земеделие": Налагането на таван на субсидиите сред спорните моменти

  • преговори-
  • сектор-
  • земеделие-
  • таван-
  • субсидии

„Продължаваме промяната“ подкрепят идеята за налагане на таван на субсидиите, но не споменаха конкретна сума, до която трябва да се ограничат сумите

Преговорите в сектор "Земеделие": Налагането на таван на субсидиите сред спорните моменти  - 1
Снимка: БГНЕС

Продължават преговорите за политиките в сектор „Земеделие“. Нуждата от напояване, завишаването на контрола при производството на храни, стимулирането на местни производства и подпомагането на чувствителните сектори, като животновъдство и производство на плодове и зеленчуци - това са идеите, около които партиите на този етап имат пълно съгласие.
Очаквано налагането на таван на субсидиите и комасирането на земята са спорните моменти, по които потенциалните партньори в правителството, тепърва ще търсят съгласие, информират от БНР.

България е страната, в която най голям дял от европейските субсидии се получава от най-малък дял земеделски производители, припомниха от „Да, България“.

„В България земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за така нареченото налагане на тавани на плащанията. Може да се използва таванът на плащанията от сто хиляди лева“.

От ИТН обаче предупредиха:

„Това трябва да стане на база на един много сериозен анализ, защото огромна част от земеделската земя в България се арендова. Това означава, че една огромна част от тези субсидии през арендата влизат в икономическия живот на страната ни."

От БСП също се въздържаха от подкрепа за таваните.

„Там трябва да бъдем изключително внимателни и за нас е важно не как да накажем тези големите и да им махаме с пръст, а е важно този таван с какво това помага на малките и средни производители.“

„Продължаваме промяната“ подкрепят идеята за налагане на таван на субсидиите, но не споменаха конкретна сума, до която трябва да се ограничат сумите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глава

    49 6 Отговор
    Земеделието е един от огромните източници на корупция и отклоняване на безумни средства, и финансиране на мафията и олигархията.
  • 2 кнаус 485

    37 2 Отговор
    Пазарна икономика и субсидии....пълна глупост...даже и при социализма не е било така....абе ,скапана работа и държава...
  • 3 Българка

    40 3 Отговор
    Крайно време е на олигарсите на ДПС да им бъде спряно кранчето! В земеделието има огромни кражби. И те са повечето от върхушката на ДПС, но да не забравяме Фирмата на Пилето, която търгува и със зърно!

    Коментиран от #28

  • 4 Защо

    15 5 Отговор
    изобщо се водят преговори,от които няма да стане нещо съществено.....направо от Козяк да поискат програмата и списъка на министрите,както листата на депутатите от ПП беше готова-лектор,старттър,бенефициент на Фондацията....и така нататъка....67 депутата-67 лектори,старттъпи,калинки, членове и членки на фондацията ....и готово.да живее България...
  • 5 цербер

    2 1 Отговор
    Налагането на таван на субсидиите Е сред спорните моменти.
  • 6 ВИЦ

    19 3 Отговор
    Гражданин казва:
    - По татово време имаше само два вида колбаси на кръст.
    А селянин му отвръща:
    - То и сега е така - единият си го правя сам, а другия е по стандарт “Стара планина”, останалите нестават.
  • 7 Защо

    8 12 Отговор
    изобщо се водят преговори,от които няма да стане нещо съществено.....направо от Козяк да поискат програмата и списъка на министрите,както листата на депутатите от ПП беше готова-лектор,старттър,бенефициент на Фондацията....и така нататъка....67 депутата-67 лектори,старттъпи,калинки, членове и членки на фондацията ....и готово.да живее България...

    Коментиран от #13

  • 8 Реалиста

    17 10 Отговор
    Браво на преговарящите ,ПП,БСП,ИТН,ДБ, експерти показват диалог,предложения, разумни и отговорни , ще работят за премахване на крадливата шайка и с мисли за хората !!!!ДЕРЗАЙТЕ!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 9 Врачка

    13 5 Отговор
    Ама олиото гони 5арка бе, Променени гяволета?
  • 10 на светло

    8 2 Отговор
    Сега, ще се види защитава ли някой ДПС.
  • 11 Реалиста

    21 5 Отговор
    НЯМАШЕ ЗЕМЕДЕЛИЕ, ИМАШЕ ЖИТАРИ ,ЗАГРАБИЛИ ЗЕМИТЕ НА БАЩИТЕ И ДЕДИТЕ НИ ШЕПА ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ГЕРБ ,ОТ БЕДНЯЦИ СТАНАХА БОГАТАШИ ОТ СУБСИДИИТЕ ПОЛУЧАВАНЕ ОТ ЕС.ИЗСЕКОХА ГОРИТЕ, ИЗНЕСОХА ДЪРВАТА ЗА ПАРИ, А НАС БЪЛГАРИТЕ НИ ИЗНУДВАТ С НЕПОСИЛНИ ЦЕНИ НА ДЪРВАТА. МОЛИМ НОВИТЕ ХОРА ДА СПРАТ ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!!!!

    Коментиран от #35

  • 12 Да дойде рай

    1 2 Отговор
    Моето място е в задкулисието ! Може ли да управлявам България ?
    Няма да създавам проблеми на никого !
  • 13 Чиба бе трол !

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Защо":

    Едно си Костя знае, едно си трол-копейкин бае . :))
  • 14 Реалист

    8 0 Отговор
    В България е необходимо да се създаде национална институция, която да помага на нас - българите !
    Трябва да няма бедни българи !
    Това племе е преживяло много неприятности, цели 5 века , определено заслужава всичко да е наред !
    Това е истината за българското "племе" !
  • 15 пепа

    3 0 Отговор
    Диалога да продължи по начина, който наблюдаваме от няколко дни, спокойно , разумно с компромисни предложения.Моля бъдещото правителство и парламента да не позволяват на озверените и изгладнели хиени на мутрата да демонстрират простащина и мутренска наглост в институциите!!!!!
  • 16 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    8 1 Отговор
    Аз не виждам в обявените теми една много важна. Темата за данъците и осигуровките, които според мен винаги трябва да се разглеждат заедно. Защото осигуровките са вид данък. Здравната осигуровка е данък болници. А пенсионната осигуровка е данък държавна пенсия, която всъщност е социална помощ за стари хора, които вече са непроиводителни и немощни. Данък здраве у нас е 8%, а данък пенсия е над 20%. И по-лошото е, че тези 2 данъка са регресивни. За доходи над 3000 лева месечно, не се плаща данък здраве и пенсия. Не виждам тема "неравенство", за мен е прекалено голяма разликата между минималната и максималната пенсия. Което е 5 пъти мин. пенсия 250 лева срещу 1250 лева максимална пенсия. Не виждам да се говори за необлагаем минимум, което беше в предизборните обещания на БСП и ИТН.

    Коментиран от #34

  • 17 Kolin

    6 3 Отговор
    ИТН, няма място в този сектор. Техният кандидат е силно компрометиран. Ако те го знаят, значи нарочно вземат участие в това задкулисно представление, зад което ще е същата корупция и мизерия.

    Коментиран от #29

  • 18 Гост

    10 1 Отговор
    Откакто най големия мафиот в село, без един работен ден на полето, стана най големия арендатори е ясно че нещо куца. То не беха джипове, скъпи лимузини и тем подобни, земеделието е мафиотски бизнес вече. Трябва да урежат големите и да дадат на по малките като животновъди, зеленчуко производство и т.н. и то до някакъв праг.
  • 19 Най-много

    5 1 Отговор
    Да предизвикат роене на големите фирми.
  • 20 Тредстоун

    5 5 Отговор
    Проблема на тия харвардски мошета е че теорията често не се препокрива с практиката , това че знаеш какво е домат не те прави експерт как се отглежда и като сложим градушката в края на сезона ... , абе в поле не са стъпвали през живота си , ама ще говорят експертно за земеделието ... , аз съм пътя истината и живота , смешници ... , айде и другия понеделник още 500 000 000 милиона нов дълг , както повелява традицията въведена от орките на зеления чорап
  • 21 Бъдете разумни

    10 6 Отговор
    Не се поддавайте за подобни популистки глупости за таван на субсидиите. Арендаторите получават по 32 лева на декар, а плащат рента между 50 и 100 лева, в зависимост от района. Повечето от тези ренти отиват при пенсионерите, като наследници на земята, която беще върната след реституцията. Пенсионерите масово са с пенсии между 300 и 500 лева месечно и не могат да оцелеят с тях. Рентите им позволяват да си купят лекарства и малко месо, иначе само с кисело мляко и хляб не се оцелява. Това е много парлив социален въпрос. Ако спрат субсидиите на арендаторите, рентите ще паднат до 10-20 лева на декар. Цената на земята ще падне. Вече няма да има забрана за продажба на чужденци и България ще се лиши от най-ценния си природен ресурс. Така, че господа политици, опомнете се навреме и не правете глупости. Не пипайте макар и малконо, което в момента работи без вас, а това са директните плащания от Брюксел за селското стопанство.

    Коментиран от #36

  • 22 уви ФАКТ

    6 3 Отговор
    писано 1995г. - Мафията иска да „откаже“ от земеделие и скотовъдство тези, които все още имат мерак за това. Защото в перспектива е замислено създаването на огромни частни латифундии, аналог на предишните промишлено-аграрни комплекси (ПАК), където днешните земеделци ще бъдат ратаи. Това ще стане „от само себе си“, а засега е строго охранявана тайна.

    Отдавна обаче не е тайна, че реалният политически живот се изразява в съперничеството между Първо главно управление (външно разузнаване) на уж унищожената държавна сигурност (ДС) — негова е „Мултигруп“ и др. — и Второ главно управление на ДС (Контраразузнаване) — негова е Първа частна банка и др. Останалото е бутафория. Не е тайна също, че всички ръководни кадри на „едрия капитал“ са бивши офицери от ДС.
  • 23 Рахан

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Реалиста":

    Растерзани сме бе Тарзане!
  • 24 мутри вън

    3 3 Отговор
    Можем и без селско стопанство. Износ или внос към 40 милиарда долара, а селско стопанство с добавена стойност под НРБ и само 2,3 милиарда. Който е измислил комасацията да го гилотинират.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СЕРИОЗНО

    6 2 Отговор
    България е като труп. Кзва Zawracamy z Grecji! Let’s head back from Greece! Iwona Blecharczyk - като сравнява Румъния и България - в 6-та минута. В Румъния имало живот, живец по хората и селата, а България и селата са труп. Добра енергия в Румъния. В Румъния работят в селското стопанство 21,24%, в Полша 9,15%, България 6,6%, Турция над 18%, 15,6% в Сърбия, Гърция 11,6%, като процент от заетите. Тук европарите за селско стопанство отиват само за няколко фамилии милиардери. И банките не отпускат за дребно фермерство, семейно. А ББР?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Интересно

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    къде има повече олигарси - в ДПС, ГЕРБ, БСП?
  • 29 Ако

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Kolin":

    има някой без задкулисие зад себе си, то това е именно ИТН!
  • 30 Истината

    6 2 Отговор
    Арендатори с над 300 000 декара обработваема земя БЕЗ СУБСИДИИ!

    СУБСИДИИ САМО ЗА МАЛКИТЕ И СРЕДНИ ЗЕМЕПРОИЗВОДИТЕЛИ!

    БСП се опъват на това понеже едрите зърнопроизводетели са техни хора,така наречените зърнари.
  • 31 комунистче

    2 1 Отговор
    всичките зърнари, са бивши бесепари, това е сто процента вярно, и все пак, трябва да се разгледат случаите един по един, не са чак толкова много, че да не могат да се проверят всичките, и на тези дето раздават надолу, да не им се спират парите, за 700 или 800 фамилии става въпрос, не са повече от това
  • 32 Ххххх

    2 1 Отговор
    Лъжа , че житарите са от Б С П , не вярвам,мутрите да са спали, може да са били комбина!!!!
  • 33 Ана

    1 2 Отговор
    Спрете да дрънкате глупости ,като слагате БСП в групата на престъпниците от ГЕРБ и ДПС !!БСП беше единствена опозиция в миналия парламент!!
  • 34 Смешника

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    СЪЩО ТАКА И ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ В СЪБИРАНЕТО НА ДАНЪЦИ!!! ВСИЧКО ОТИВА В ДЪРЖАВАТА!
  • 35 stan40

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалиста":

    Продажната цена на дървата е спекулативна. Тя е функция на некадърността на горските шефове. Направените промени с партиини функционери са неудачни. Какво им пука, нали си вземат заплатите.
  • 36 stan40

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бъдете разумни":

    Трябва да има аграрна реформа. Трябва да се даде шанс на повече български семейства да се препитават от селско стопанство. Трябва селскостопанската продукция ся се преработва в краен продукт и така да се изнася. С тази интензивна експлоатация на земята скоро тя ще изгуби своята плодородност. За да не се случи това, тя трябва да се ползва разумно от умни хора. В Добруджа лакомията има превес над разума.

    Коментиран от #37

  • 37 Трябва

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "stan40":

    Трябва, трябва...
    Говориш като човек, който не е стъпвал в полето. Земя има много. Беше върната на хората, но никой не иска да ходи в калта, а по асфалта. Селското стопанство днес не е същото, както по време на социализма. Тогава баба ми работеше за 20 стотинки на ден, т. нар. наряд, за да има мляко и хляб по 15-20 стотинки в магазина. Но днес старите копаят с мотиките в небесните ниви, а един мощен трактор заменя 1000 човека с мотики. Точно в Добруджа, където казваш, че са алчни, има развити пазарни отношения и истинска конкуренция, затова рентите са по 100 лева, арендаторите плащат редовно и хората са доволни. Освен това в т. нар. Златна Добруджа са най-екстремните условия, от люти зими по минус 25 градуса и силни североизточни ветрове до страшни суши, подобни на миналата година. Няма реки и плитки подпочвени води за зеленчуци, овошките се попарват често от ледения вятър през пролетта, идващ от морето. Там раздробено селско стопанство не е подходящо. В момента окрупненото работи добре, арендаторите не са мутри, напротив, на тях им извиват ръцете. Може да има отделни залитания с етеричните култури, но свободния пазар въведе корекции, хората претърпяха лични загуби и се отказаха. А за семеен бизнес, за който говориш, трябва пазар. Къде са ти кооперативните пазари, където производителите да си продават стоката? Вътрешният пазар е малък. Трябва да се изнася, а как малкият производител ще го направи без държавата. В ЕС имаме обща селскостопанска политика, пр
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол