24 Ноември, 2021 20:28 5 211 50

Отиде си Иван Станчов - дипломатът, който служеше на България

  • иван станчов-
  • дипломат

Потомък на виден български род

Отиде си Иван Станчов - дипломатът, който служеше на България - 1
Снимка: БГНЕС

На деветдесет и две години си отиде Иван Станчов, министър на външните работи в служебното правителство през 1994 г., първият ни некомунистически посланик във Великобритания след войната. Това съобщи в профила си във Фейсбук Стефан Тафров.

Потомък на виден български род, Иван (или Джони, както често го наричахме) бе изтъкнат член на българската емиграция, член на Свободния български център. Когато стана министър по негова идея имах честта да го наследя като посланик в Лондон, добавя той. Беше сърдечен, чаровен, елегантен, храбър, благороден и щедър човек, истински приятел, много го обичах. Сега е на небето при един друг голям българин, братовчед си Дими Паница. Дълбок поклон!, пише още Тафров.

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в гр. София. Той е син на Иван Димитров Станчов (1897-1972) и на Марион Мичъл Станчов (1903-1994). Има трима братя и три сестри. Семейството е принудено да емигрира от България през 1943 г. по политически причини, разказва биографията му Карин дом.

Иван Станчов-Младши завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ. Служи в Американската армия (в Българската рота в Германия). Работи за Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и Сторидж Текнолъдж в Лондон.

През 1980г. започва самостоятелен бизнес, като основава компания, занимаваща се с информационни технологии – Креста Маркетинг.

След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. се завръща в България за пръв път след 47 години.

През 1991г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906г.) и министър-председател на България (1907г.)

Той е носител на орден „Стара планина” първа степен за изключително големи заслуги към Република България (2010). Кавалер е на италианския орден за солидарност (2006); Носител на ордена на Големият кръст на Рио Бранко (Бразилия) 2002; почетен гражданин на гр. Свищов (България) 2000; почетен гражданин на гр. Варна (България) 1999; кавалер на ордена на почетния легион на Франция (1995); медал за отличие (армията на САЩ) 1995.

Иван Станчов без прекъсване се занимава с благотворителна и обществено-полезна дейност. Основател и председател на фондация “Карин дом” – Варна. Основател и директор на ИМИР; основател и член на УС на Дом “Гаврош” – Варна; Международната морска организация (IMO) – председател на генералната асамблея (1993-95).

Владее следните езици: български, английски, френски, немски, италиански, гръцки, испански, португалски (бразилски).


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карл Маркс

    58 17 Отговор
    В НРБ никога не имало комунинизъм, а социализъм в Комунизма е забранена частната собственост, а в НРБ притежавахте частни имоти, банкови сметки, автомобили.. !

    Коментиран от #5, #7, #26

  • 2 Ръмпези

    56 18 Отговор
    КАКВИ ВЕЛИКАНИ ИМАМЕ... БОГ ДА ГО ПРОСТИ...
  • 3 Миризлив пор

    25 6 Отговор
    Станчовата алея във Варна.... Сега вече няма да има Карин дом, няма да има алея мале какъв затворен комплекс ще има там!

    Коментиран от #6

  • 4 ????

    35 18 Отговор
    Най важното е че е бил първият "не комунистически посланик " и е дошъл в България на ползу роду? И какви са политическите причини да напусне страната през онуй "прекрасно" царско време?

    Коментиран от #10, #25

  • 5 Iii

    13 20 Отговор

    До коментар #1 от "Карл Маркс":

    Психопат
  • 6 ????

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Марешки ли ще строи?

    Коментиран от #8

  • 7 Ййй

    3 17 Отговор

    До коментар #1 от "Карл Маркс":

    И партията която управляваше 45г се казваше БКП, но К-то не означаваше комунистическа

    Коментиран от #11

  • 8 Миризлив пор

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "????":

    Марешки е в немилост, той си има Кабакум и си го поддържа за ужас на желаещите бързо забогатяване, сети се за "медузите".
  • 9 Comang

    9 1 Отговор
    Лесна му земја. RIP
  • 10 нашия

    35 7 Отговор

    До коментар #4 от "????":

    лека му пръст на човечеца...НО да не забравяме кои беше наш посланник във Великодритания и с мадридския хитрец ни доведоха "Лондонските юпита"/каквото и да означава това/....нека помним малко по-дълго кой какво кога ...ще е за наше общо добро
  • 11 Карл Маркс

    26 14 Отговор

    До коментар #7 от "Ййй":

    Това е уважение към по висшата кауза Комунизма - БКП обаче реално СИВ беше под влияние на социалистически строй на управление не на комунистически! Хубаво е малко да се образовате слуги на имперялистите преди да слагате етикети комунисти-комунизъм-комунистически.

    Коментиран от #13, #17, #24

  • 12 Centyrion

    17 3 Отговор
    92 г и 7 месеца,дай Боже всекиму!
  • 13 Ййй

    12 18 Отговор

    До коментар #11 от "Карл Маркс":

    Ходи се образовай в Северна Корея. Майка ти и баща ти са слуги. Аз съм свободен човек. Ти си робувай на комуничистеските идеи.

    Коментиран от #16

  • 14 Светла

    12 1 Отговор
    му памет !
  • 15 Активист на БКП

    24 3 Отговор
    1943 г напуска по политически причини България??? Значи е избягал от ЦАРЯ ???

    Коментиран от #18

  • 16 Карл Маркс

    21 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ййй":

    Ти боде ли се с разтвора свободен човеко и сложи ли си пръстов отпечатък за проследяване на личната карта свалиха ли ти биометрични данни от предната камера на смартфона и отпечатъци от тъчскрийна?

    Коментиран от #19

  • 17 Нещо

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Карл Маркс":

    ... не си разбрал принципа. Социализмът е първата фаза на движение към комунизма. В нея все още има отживелици от отминалите времена с които трябва да се борим. Или социализмът е низша фаза на строежа на комунизма!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кккк

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "Карл Маркс":

    На мен не. Но на теб явно са ти взели и затова се чудиш, дали още някой не се е прецакал. Заминавай в първобитния строй без частна собственост да живееш в някоя пещера с всички други.

    Коментиран от #21, #31

  • 20 СЕЛЯНДУРИ ГЕРБ

    11 3 Отговор
    ВАЖНОТО Е ЧЕ КРАДЦИТЕ СА ЖИВИ , МУТРИТЕ СЪЩО - САМО ЧАКАТ ПАРИТЕ ОТ ЕС ЗА ДА ГИ ОТКРАДНАТ ЗАДРУЖНО И ОБЕДИНЕНО КАКТО ПОВЕЛЯВАШЕ ВЕЛИКИЯ РЕКТОР АТАНАС ....... И ГУРУТО НА ОПГ ГЕРБ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Отврат

    11 8 Отговор
    Безполезност и нищоправене. И така цели 92 години на Държавата хранилка.
  • 23 аоаоа

    15 7 Отговор
    Не разбрах какво е направил за България.
    Няма да плача
  • 24 Karl Marx was a loser

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "Карл Маркс":

    Боже колко заблудени и прости хора има на тая земя
  • 25 Идваше в България

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "????":

    само на гости
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Карл Маркс":

    Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление. СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ МОЖЕ ДА ПРОВЕЖДА САМО БОГАТАТА ДЪРЖАВА, А БОГАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ ОТ БОГАТИ ГРАЖДАНИ, А НЕ ОТ ТЕЗИ РАЗЧИТАЩИ НА СОЦИАЛНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работят за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.

    Коментиран от #30

  • 27 дъртак

    3 5 Отговор
    И ся кво всеки по една ачерна лента ли да си сложи
  • 28 Миризлив пор

    11 5 Отговор
    Гледам на къде потръгнаха коментарите. Хора моля ви, лека му пръст на човека! Оставете го, запознайте се с биографията му и тази на рода му. Светла му памет, и недейте го оплюва моля ви.

    Коментиран от #33

  • 29 Груйо

    10 5 Отговор
    Да почива в мир човекът, повече като него трябва да се раждат, за да тръгне България нагоре.
  • 30 Свърши ли

    16 7 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Добре, че бяха социалистите да те направят гражданин и да ти дадът държавен апартамент в град и безплатно здравеопазване!

    Коментиран от #34, #47

  • 31 Бесен Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кккк":

    Забирчила седесарска селяндруха която се мисли за демократ и седи зимата на студено!
  • 32 Комуниста

    3 12 Отговор
    Да му пик... на пресния гроб
  • 33 ефрейтора

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Миризлив пор":

    Братле , мноооого болни мозъци на тази малка територия

    Коментиран от #38

  • 34 Абе папур,

    12 4 Отговор

    До коментар #30 от "Свърши ли":

    Ако не са били социалистите,да сме живяли още в землянките и курниците,викаш...
    .

    Коментиран от #43

  • 35 Патриот

    3 1 Отговор
    Септември ще бъде Май, земята ще бъде рай...а после виновни за гоненето на БСП от Парламента с камъни и дърве ще бъдат враждебни на България сили, сушата, кишата и Гришата..Този филм го гледахме няколко пъти през годините, но явно суверенът обича да го гледа отново и отново...
  • 36 Аглика

    12 5 Отговор
    Моля ви, много внимавайте да не се удавите в сълзи и сополи. Тоя беше просто един слуга на новоизлюпените демократчета. Не знаем какво толкова е направил за БГ. А предците никой не си избира, но не значи, че може да се съизмерява с тях .
  • 37 Бибияна

    10 8 Отговор
    Извинявайте, ама този е пар екселанс американец, нищо общо с БГ-то. Дошъл, служил на когото трябва, направо за посланик го изстреляли, без никакво катерене по кариерната дипломатическа стълбица. Явно е бил много полезен за някого.
    Пита се обаче: Защо в днешно време оплюваме охотно не по-малко грамотни възпитаници на чужди университети? Защото тук се възцари диктатурата на еднокнижните пожарникари-милиционери и всякакви вифаджийски цървули, и който новак се появи, бива стъпкан в калта. Все ще му се намери цаката, нали, само нашите момчета тербаджийчета да лапат кюфтетата. Двоен аршин, нали?
  • 38 Миризлив пор

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "ефрейтора":

    Не ми се говори, знам кой е човека, знам кои са били баща му и дядо му ама не ми пука. Знам че голяма част от северната част на морската градина във Варна е негова, човека не е сложил колците и не ме ограничава да се разхождам! Човека вместо вила е направил дом за деца! Лека му пръст!
  • 39 Тоя като е бил такъв ерудит що не е

    3 3 Отговор
    Получил Нансенов паспорт и да обикаля по света и у нас и да лобира за връщането на търновската конституция от 16 априлий 1879 написана на български и руски език за възраждането на Четвъртото Царство България
  • 40 JVS

    3 5 Отговор
    Жалко че доживя цели 92,3 години!мръсник си беше и по душа и по политическа същност!
  • 41 Fate

    4 4 Отговор
    България е най бедната страна в Европа с най висока смъртност и най много самоубийства в света. Та какво точно е направил за българският народ този продажник национален предател ?!?!?

    Коментиран от #44, #46

  • 42 Игор

    0 2 Отговор
    Поредната жертва на кови21
  • 43 Трай бе овчар

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Абе папур,":

    Виж как си знаеш. Щеше да се свираш още в керпичената колиба!
  • 44 Мечката

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Fate":

    Подмазвал се е на господарите в Лондон!
  • 45 знаем

    2 0 Отговор
    станчовата алеа е известна забележителност във варна
    бог да прости внука там
  • 46 Любопит

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Fate":

    А ти дребна и злобна душице, какво си направил за България?
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Свърши ли":

    След краха, в новите условия, този огромен репресивен апарат се сраства с идеологическия и заедно продължават да властват използвайки целият си богат арсенал от методи и прийоми. Опитите за създаване на заможна среда класа от необвързани с тоталитарните структури части на обществото, са своевременно блокирани от същите структури. Всеки опит за начало на нормално развитие на държавата, чрез изграждане на инфраструктура, разумна и балансирана социална политика основаваща се на реалните възможности на държавата, се парира по добре познати и изпитани методи. Прочистването на държавните структури от зависими, корумпирани и некадърни чиновници често удря на камък поради взаимната им свързаност.
    За първи път ГЕРБ се опълчи на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. С няколкото дребни скандала, хитро спретнати от „социалисти” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако изпуснем момента сега, за дълги години напред бетонираме статуквото.
  • 48 Отряд ",, Чавдар,,"

    4 0 Отговор
    Един майцепродавец по малко в България!
  • 49 ИВАН

    1 0 Отговор
    Тоя ми намирисва на дебела, яка буржоазия, слагал се е на комунистите за да е добре, после пак е бил добре ... такива винаги са добре и винаги работят на ползу роду и виждаме какви са резултатите циганизирана и разграбена територия, но затова пък яко замърсена - бунището на европа
  • 50 ИВАН

    1 0 Отговор
    Под достойнството ми е да оплювам починал човек, но той е бил класов враг, и не само класов, а е работил и против Отечеството ... на такива майцепродавци единствената им цел е собственото добруване и да доживеят повече годинки в лукс и охолство на гърба на някого
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове