28 Септември, 2024 06:42 869 9

Стефан Стоянов: За РСМ, каквото и да направим, ще сбъркаме

  • стефан стоянов-
  • дипломат-
  • рсм-
  • унгария

Ако Унгария е посредник, резултатът може да е негативен за нас и положителен за Скопие, смята дипломатът

Стефан Стоянов: За РСМ, каквото и да направим, ще сбъркаме - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

В рамките на посещение в Северна Македония министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обеща помощ на Скопие в спора му с България, за да се намери решение, което да е приемливо и за двете страни.

"Ако Унгария е посредник, резултатът може да е негативен за нас - позицията да е повече за Скопие, отколкото за София. За Македония, каквото и да направим, ще сбъркаме. Ако имаме дългосрочна стратегия, тогава бихме могли да постигаме определени резултати, а не просто да реагираме на някакви действия. Изначално сме сбъркали, защото нямаме стратегия".

Това коментира дипломатът Стефан Стоянов в предаването "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че външната ни политика трябва да се институционализира в по-голяма степен.

"Политиците са роби на ежедневието и на настроението на избирателите. Трябва да се съобразяват с дългосрочните планове, които се изработват във lъншното министерство", заяви Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Дипломатът подчерта, че е важно в международен план да имаме съюзници, защото без съюзници нищо не се прави. Той е на мнение, че нашата външна политика винаги е изоставала исторически от съседните държави - от Гърция, Турция и Сърбия.

"Празнувахме Деня на независимостта. До 1908 г. България се развива безупречно. Имаме най-силната армия на Балканите. Имаме буйно развитие на икономиката, най-добре образованото население. Обявяваме независимостта и ставаме самостоятелни във външната политика. Минават няколко години и идват национални катастрофи. Дипломацията е нула. Нямаме цивилно разузнаване, дипломатически силен корпус, който да може да повлияе на правителството. Би трябвало да си вземем урок от това време", посочи Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    4 0 Отговор
    Студент се чуди как да заговори хубава колежка на автобусната спирка. Накрая казва:
    - Извинете, автобус номер 76 минава ли от тук?
    - Да.
    - А номер 213?
    - Да.
    - А номер 313?
    - Да. Тук минават много номера, но вашия няма да мине, колега!
  • 2 00001

    2 3 Отговор
    До 1878 София е 12 000 град, Пловдив е 28 000 град, 9 % от на населението е селско , хората дават мило и драго за да изпратят децата си да учат в чужбина те заедно със царя създавт след елита на България,Националмите катастрофи са предизвикани от Русофилите в Българските партии и Македеонистите.Мечтата на Фердинанд е да Управлява от Константинопол, а не да се бие със Сърби, Гръци, Турци и Румънци..Цара е приниден да започне междусъюзническата война, посред нощ под дулото на пистолет със избор или да нареди нападението над Сърби и Гърци или да бъде убит.Лъжите по весниците че България саме е превзела Одрин отчуждава Сърбия която е изпратила една Сръбска Армия в подкрепа на Бъ;гария при Одринската битка, и я прави враждебна на България.Проблема си е Българите в алчноста ,зависта и омразата им, неспособноста да учи и приложи наученото..Ало Българите бяха това за което сами си пишат и се хвалат във собственните си вестници колко са умни и силни,Ако яха толкова умни нямаше година след година да правят едни и същи грешки, да ги наказват и пак да продължават по същия начинбеза да се поучат от грешките си и без да направят нищо да коригират грешките си.Не е лесно да живееш като свободен човек или свободна демократична държава, липсата на такива умения е поразяваша,Робския и продажен манталитет на Българските политици винаги си търси по- голяма държава за да се закачат за нея и да получават пари за това че са съюзници. Само че вече са ги научили какво предста

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Затова ИГНОР

    2 0 Отговор
    Да си зпълняват договорите, да си отварят глави...
  • 4 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "00001":

    С 9% селско население направо сме гласували!!!!!!

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    ГЛАДУВАЛИ!
  • 6 Перо

    3 0 Отговор
    Има взето решение и подписан рамков договор между РСМ и ЕС и се чака изпълнение! Просто не трябва да се занимаваме с тази страна до изпълнение на договореностите! След 80 г. жестока “дресировка” с терор, насилие и фалшиво образование, по-будното население отдавна е напуснало РСМ/, останалата част там е с промити мозъци и не осъзнава положението си, живеят в друга реалност и са лесно манипулирани от бившата про-сръбска номенклатура от СЮК и отрочетата на УДБ-ашите, в лицето на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, целящи да си запазят властта и приходите! Медиите с унгарски пари, също допринасят за промиването на мозъци!
  • 7 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "00001":

    Първо се ограмоти да пишеш и после наблегни на историята, от която нямаш понятие!
  • 8 00001

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    1878г 90% от Българското население е селско, 1945г 82% от Българското население е селско.
  • 9 Порно

    0 0 Отговор
    Да приемем китайската тактика, да стоим на брега на реката и да чакаме да видим труповете на враговете ни. А макетата да гледат през крив макарон европата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове