Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 08:04 5 307 30

4170 лева средно за втора пенсия у нас

  • пенсия-
  • пенсионери

Наведнъж могат да вземат парите си, ако те са под тройния размер на минималната пенсия, което в момента означава под 900 лева

4170 лева средно за втора пенсия у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Работещите българи са натрупали за втора пенсия средно по 4168,85 лв.. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към края на септември. Тези пари са достатъчни за получаване на пенсия от 300 лв. в продължение на година и два месеца, уточнява Труд.

Натрупаните пари по личните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове зависят от това колко години са работили и върху какви доходи плащат осигуровки. Затова парите на младите, които отскоро работят, са значително по-малко от средствата на хората с дълъг трудов стаж.

Но хората на възраст между 60 и 64 години, на които скоро им предстои да се пенсионират, също нямат много натрупани пари за старини. Според данните на КФН средната сума на осигурените в универсалните пенсионни фондове в тази възраст е 4443,46 лв. Като мъжете имат средно по 4616,48 лв., а жените - малко по-малко, средно по 4252,29 лв. Причината за това е, че най-често заплатите на мъжете са по-големи от тези на жените.

В частните пенсионни фондове са осигурени и хора, които никога няма да се пенсионират за стаж в страната. Например хора, които от години са емигрирали и не плащат осигуровки в страната, но парите им във фондовете стоят. Както и чужденци, които за няколко месеца през лятото са работили в България и работодателите са им внесли осигуровки върху получените доходи. Затова данните за средния размер на наличните суми по сметките на осигурените не отразяват напълно точно какви средства имат хората, които действително ще се пенсионират в България. Но делът на емигрантите и чужденците в общия брой на осигурените не е толкова голям, че реалните данни да се различават много от обявените от КФН. Данните за първите хора, които вече взимат вторите си пенсии също потвърждават това.

Същевременно стана ясно, че едва около една трета от хората, които вече са навършили годините за пенсиониране, са се обърнали към частните пенсионни фондове с въпроси каква сума могат да получат и са поискали парите си. Преобладаващата част от хората явно предпочитат да продължат да работят, за да може средствата им за старини да нарастват, обяснява за „Труд“ Евелина Милтенова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

От 1 септември насам вече има жени, навършващи възраст, която им дава право да поискат от частния фонд втората си пенсия. Условието за получаване на втора пенсия е осигурените да са родени след началото на 1960 г. и да са навършили годините за получаване на държавна пенсия. За 2021 г. за жените това означава възраст от 61 г. и 8 месеца, а за мъжете - 64 години и 4 месеца, затова все още няма мъже, които имат право на втора пенсия.

Към средата на ноември около 1700 договора за получаване на втори пенсии са подписани или са в процес на изготвяне, каза Евелина Милтенова. До края на годината се очаква тези договори да нараснат до около 2300 броя.

Очакванията са през следващата година да има много повече хора, които ще поискат да получават втората си пенсия, тъй като повече хора ще навършат необходимата възраст. При достигане на пенсионна възраст, според наличните пари по сметките им в частните пенсионни фондове, хората могат да ги вземат накуп, разсрочено за определен срок или да получават пожизнена пенсия.

Наведнъж могат да вземат парите си, ако те са под тройния размер на минималната пенсия, което в момента означава под 900 лв. Разсрочените пенсии може да са в размер между 15% от минималната пенсия и минималната пенсия за страната което в момента означава между 45 лв. и 300 лв. Като изберат каква сума искат да получават всеки месец, от наличните пари зависи какъв срок ще получават парите - една, две или например десет години. Пожизнените пенсии трябва да са над 15% от минималната, т.е. в момента над 45 лв.

Най-често хората, които вече са избрали каква да бъде втората им пенсия, избират разсроченото плащане. Като най-често избират максималната сума от 300 лв., казва Евелина Милтенова.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    40 0 Отговор
    Това звучи че ако чакаш на пенсия си прецакан да си беден пенсионер...
  • 2 Прост Руснак

    32 2 Отговор
    Който чака или се надява на BG пенсия да се думка още сега, защото това което го чака 30 години по-късно е глад, мизерия и броени стотинки за кофичка мляко в Билата , докато лелката зад касата ти се кара, че си много бавен. Но пък и този народ не заслужава нещо по-добро.
  • 3 обувка 36

    43 1 Отговор
    А тия от "крадливите" "доброволно-задължителни" фондове какви заплати вземат, какви коли карат, в какви офиси се ширят, как крадат нашите пари законно, защото държавата е мащеха за трудещите се??????? ..............ТОВА Е АБСОЛЮТНА ПОДИГРАВКА

    Коментиран от #10, #14

  • 4 обувка 36

    27 2 Отговор
    Първо - след 20-30 години, работоспособното население ще бъде предимно рромско;
    Второ - влагайте парите си в нещо материално, напр. къща с двор на село, поне ще има откъде да се изхранвате.
    Трето- мислете сега за после.

    Коментиран от #13, #17

  • 5 dddddd

    3 2 Отговор
    Кого лъжете и сами си вярвате като кажа,че получавам минимална повече от колкото е ще ми повярват ли
  • 6 Centyrion

    28 1 Отговор
    Абе жива измама е всичко.Внасяш пари с определен стоков еквивалент към момента,и накрая получаваш количественият състав който е девалвиран и е за две вафли и три пакета солети!Инфлацията убива стойността на парите,особено когато става въпрос за големи периоди.То това е и целта,групичка хора да живеят на гърба на баламите.По добре всеки да заделя 50 лв месечно и да си купува по една златна монета от 20 франка годишно.Така след 20 г ще имате 20 монети,чиято цена е няколко пъти по голяма от жалката пенсия която ще ви дадат.
  • 7 глоги

    22 0 Отговор
    Бабетата и дядките с 300 лева едва кретат. Стари и полусъборени къщета,бедност,мизерия,безхаберие... България съвременна. Като видиш тия гледки не само в Северозапада,а и в софийските квартали също ги има,страх те хваща. С 300 лева само наема и тока е два си плащаш. А какво ще ядеш? За другото не питам.
  • 8 Ами ...

    18 1 Отговор
    Подигравка
  • 9 Кочо

    17 1 Отговор
    Коментарът може да бъде само презрителен смях. За държавната пенсия не знам, но втората пенсия направо да я отписваме явно.
  • 10 обуха ни

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "обувка 36":

    Ми, не.
    Това си е обикновен грабеж.
    Задължителното участие на всеки е гарантирано от закона.
    Закона го написа И.Костов доколкото помня.
    Това е.
  • 11 1122

    7 6 Отговор
    Тю,аз пък си помислих,че на месец ще ни дават по толкова пари,и бая се зачудих от къде забогатяхме в тая държава,да не би Бойко и другите да са върнали краденото....?

    Коментиран от #15

  • 12 волан

    9 2 Отговор
    Иван Костов намали пенсиите наполовина. После никой не ги е пипал. От 12 години пенсиите не са актуализирани. Вдигнаха на техните си хора маскпенсията на 1500 лева,а останалите с по 300 или 500 лева да се правят на вентилатори!
  • 13 БПФ

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "обувка 36":

    Да - а я питай старите хорица по селата с ромово население колко точно се прехранват от двора си? Щото ромовото население им краде не само жалките пенсии и кокошките, ами дори и доматите !!!
  • 14 БПФ

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "обувка 36":

    Таксите, които удържат пенсионните компании са регламентирани. Те няма как да "крадат" от фондовете, както мнозина си въобразяват.
  • 15 БПФ

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "1122":

    Малко си нахалничък? По-нагоре други пишат за "жива подигравка". Е, аз ще ви кажа какво е жива подигравка в случая. Живата подигравка е някакъв сулю, дето се мисли за тарикат, цял живот да се осигурява на минимална заплата, за първите ТРИ ГОДИНИ да внесе 96 (ДЕВЕТДЕСЕТ И ШЕСТ) лева общо в пенсионния си фонд, а после да иска триста лева пенсия НА МЕСЕЦ !!!
    Друг пък пише: да си купува човек златни монети. Няма лошо... ама я да видим като заделяш по 2-3 лева на месец, по колкото са били вноските в УПФ през първите години, колко време ще събираш за един наполеон или дукат?

    Кога ще разберете бе - хора - че с трици маймyняци не се ловят? Тия с минималните заплати са внесли в частният си пенсионен фонд общо към 3800 лева за цялото време - и то ако не са пропускали вноски, а сега искат по 300 лева на месец? Е, няма такъв филм, както казваше едно дебело момченце !!! Иначе има изключения - знам немалко хора с партиди 20 000 и нагоре...

    Коментиран от #23

  • 16 мамун

    2 1 Отговор
    2-ра пенсия значи два пъти нареден балък

    Коментиран от #18

  • 17 Леле

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "обувка 36":

    "Работоспособно ромско население" !!?? И какво по- точно умее да работи и какво образование има, за да разчита бюджетът на това население? След 25-30 г тук вероятно ще има една колониална администрация, която ще обслужва територията за други цели. Не се ли справим с демографския срив, бъдещето на България е мрачно.
  • 18 БПФ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "мамун":

    Доста по-сложно е.
    1. Да цакаш държавата за първата пенсия, осигурявайки се на минимум, се оказва печеливша тактика, защото постоянно вдигат минималните пенсии, за сметка на другите и накрая половината и дори повечето хора ще вземат от държавата еднакви пенсии, без значение дали са се осигурявали на минимум или на 50% повече.
    2. Така обаче цакаш и пенсионните фондове за втората си пенсия, а прецакваш ли тях, прецакваш и себе си - защото там имаш лична партида, тоест по-малки вноски - по-малко пари накрая.

    3. Проблемът е, че не е ясно държавата как ще плаща пенсии след 20 години, когато половината население в трудоспособна възраст ще е НЕРАБОТЕЩО ромово население, което не само, че не внася в социалните фондове, но и източва пари от тях... тоест тогава пенсията от частните фондове ще е по-сигурна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 пенс

    0 0 Отговор
    Изглежда, който е писал не може да смята.
  • 21 Behemoth

    0 0 Отговор
    Вторият стълб(бастун)... ХАХАХА...
  • 22 ДаАмаНе

    4 2 Отговор
    Колко трябва да си прооост за да си внасяш парите в частен пенсионен фонд.Първо рискуваш той да фалира и да пиеш една студена вода и вроро е 100 пъти по добре да си откриеш сметка в банка и да си внасяш месечно пари за стари години,които ще получиш на 100% от колкото да пълниш гушите на частните измамници и да получиш накрая под 70% от внасяното ако не си ритнал канчето или ако Пенс.Фонд не е фалирал.Единствената сигурна пенсия е в държавата.Всички останали екстри които ви обещават са от торбата с лъжите.

    Коментиран от #27

  • 23 Centyrion

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "БПФ":

    Виж птиятел,когато внасям 50 лв днес,това са 5 кг сирене,или някаква друга стока в определено количество.Ти искаш да ми върнеш тези пари + някаква мижева доходност,към момента когато 50 лв ще дтрува половин килограм сирене.Мен не ме интересува количественният обем пари,а какво стои зад тях.Стоковият еквивалент на парите внесени днес,трябва да е най малко същият след 20 г и да има и нещо отгоре.Аз мога да си управлявам финансите по добре от разни шматки с очелца и костюмчета.А да не говорим ,че утре тези фондове ще изгърмят ,заради страшните инвестиционни способности.Фонд,банка,и застрахователно дружество се създава за да съберат парите на хората,и да изчакат удобен момент за да обявят фалит.Това са думи на моят Дядо който беше финансист и директор на банка!

    Коментиран от #26

  • 24 яко ни лъжат

    4 1 Отговор
    ТИЯ ПАРАЗИТИ -ДОБРОВОЛНИ ФОНДОВЕ. АКО ЗНАЕТЕ ДОВЕРИЕ В СОФИЯ КАКВА ОГРОМНА СГРАДА ИМАТ. ТЯ Е ОТ ВАШИТЕ ПАРИ. МНОГО ПО-ГОЛЯМА Е И ПО ЛЪСКАВА ОТ ТАЯ НА НОИ. ОПРЕДЕЛЕНО ЗА МЕН СА ПАРАЗИТИ . ВЪТРЕ РАБОТЯТ, ЛЕЖАТ ПО БЮРАТА НАД 2000 ПАРАЗИТА.В ПСЕДВО ДЕМОКРАЦИЯТА НИ НАЛОЖИХА МНОГО ТАКИВА ПАРАЗИТИ- КАКТО И ТОКОВА БОРСА И КУПЧИНА СПЕКУЛАНТИ ТОКОВИ ПАРАЗИТИ. ТЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА И КАПИТАЛИЗМА. 3/4 ПАРАЗИТИРАТ 1/4 РАБОТЯТ. И КАТО ПРИБАВИМ СИГАНИТЕ. КАРТИНАТА Е ОТЧАЙВАЩА. КАТО СЛОЖИМ И ИНВАЛИДИТЕ, ЛУДИТЕ, С ТЕЛК С ФАЛШИФ ТЕЛК И Т.Н.- НАПРАВО НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ БЕЗ РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА!!!! ТЪРГОВИЯТА НЕ Е ИКОНОМИКА. ПРОИЗВОДСТВОТО Е ИКОНОМИКА. ДА ПРОИЗВЕЖДАШ И ДА ИЗНАСЯШ. НО С ТОЯ ТОК СМЕ ЗАБИТИ НАРОЧНО ДЪЛБОКО В 10 ГЛУХА. ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ БЯХМЕ НА 26 МЯСТО В СВЕТА ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ. СЕГА КРИЯТ НА КОЕ МЯСТО СМЕ ЩОТО ЩЕ ИМА РЕВОЛЮЦИЯ.

    Коментиран от #25

  • 25 БПФ

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "яко ни лъжат":

    В частна компания да лежат 2000 парaзита? Ти от Марс падаш явно - кой частник търпи лежачи?
  • 26 БПФ

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Centyrion":

    Има хора, които могат да управляват парите си по-добре от ЧПФ. Ама 98% си ги държат на депозити с почти нулева номинална доходност. Само дето, като ти чета приказките, не виждам как точно ще си управляваш парите.
    За стоковото покритие си прав, но явно не знаеш, че има държавна регулация как и в какво да инвестират пенсионните фондове. Със 75% задължителни инвестиции в облигации, повечето държавни, новите от тях дори с ОТРИЦАТЕЛНА доходност, какво точно очакваш да направят фондовете? Ти с вързани ръце баскетбол можеш ли да играеш? Да, регламент трябва да има - и контрол също - но е време за промяната му.

    Коментиран от #28

  • 27 БПФ

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "ДаАмаНе":

    Ами всъщност прooст си ти. Не осъзнаваш две елементарни истини:
    1. Доходността на пенсионните фондове ВИНАГИ ще бие доходността по депозитите. Нямаш финансовата грамотност да разбереш защо.
    2. Една банка, особено нашенска, е много по-заплашена от фалит, отколкото един пенсионен фонд, който инвестира в десетки компании и държави. КТБ помниш ли, или си на Петнайсет?
    Наистина ли вярваш, че държавата ще ти плаща "сигурна пенсия"? Откъде ще вземе парите тя след 30 години, когато половината население в държавата ще е хъхpeшко - неграмотно и неработещо? Вярваш ли, че те ще ти заработват пенсията?

    Такива като тебе напълно заслужават да робят по кофите заради акълът си.
  • 28 Centyrion

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "БПФ":

    В днешно време да запазиш стойността на парите е достатъчно,и мого по добър вариант от това да ти ги върнан след години 10% или по малко.
  • 29 СЕРИОЗНО

    1 1 Отговор
    . А Гълъб Донев мисли - че левът винаги е равен и е против преичислението, защото сега един взимал и се пенсионирал сега на 1000 лева заплата, а друг на 400 лева през 1997г.. Но инфлацията за този период е 250 процента. Тоест тези 400 лева са равни на 1000 сегашни лева. Златното правило трябва да се прилага и за всички години в миналото когато не се е прилагало. Защото неговият смисъл е да изравни цената на парите по покупателна способност. Заплата през 1988 г. от 400 лв е сега 2000лв покупно
  • 30 СЕРИОЗНО

    1 1 Отговор
    Златното правило трябва да се прилага и за всички години в миналото когато не се е прилагало. Защото неговият смисъл е да изравни цената на парите по покупателна способност. Примерно една заплата през 1988 г. от 400 лева, покупателно тоест реално е равна сега на заплата от 2000 лева. Та златното правило е тези две заплати да са равни. Тогава няма нужда от преизчисление на пенсиите. ......... А Гълъб Донев мисли - че левът винаги е равен и е против преичислението, защото сега един взимал и се пенсионирал сега на 1000 лева заплата, а друг на 400 лева през 1997г.. Но инфлацията за този период е 250 процента. Тоест тези 400 лева са равни на 1000 сегашни лева.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове