1 Декември, 2021 22:50 1 414 2

Важните новини във ФАКТИ на 1 декември

  • важните новини-
  • факти-
  • 1 декември

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските, ГЕРБ с обвинения към Банката за развитие

Важните новини във ФАКТИ на 1 декември  - 1
Снимка: БГНЕС

Ето какви бяха по-важните новини от днес, 1 декември:

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви финансовият министър Валери Белчев.

„Над 750 хиляди души в страната получават минималната работна заплата- 650 лв. на месец са крайно недостатъчни. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лв, политическите партии се обединиха около сходна сума”, обясни той. По думите му увеличение се предлага и за детските надбавки и прага на получаването им.„Всички граждани на заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива”, каза още Белчев.

Направихме всички усилия, смятам успешно, да осигурим добра бюджетна рамка, която да предложим в парламента. За избягване на съмнение - не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи, каза Белчев. Все още инфлацията е в рамките на допустими граници.

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на "Държавна Консолидационна Компания" ЕАД е проведено в състав трима от петима членове. Проведено е в нарушение на Търговския закон, Устава на Дружеството и Правилата за работа на Съвета на директорите, тъй като не е изготвена и връчена покана до всички, с която да бъдат уведомени за деня, часа, мястото и дневния ред за провеждане на заседанието. Това се казва в позиция на Ваня Караганева, след като в понеделник стана ясно, че тя е освободена от длъжността изпълнителен директор на ДКК заради редица нарушения, обобщи БНТ.
По думите ѝ вписването на промяната в Търговския регистър, относно освобождаването ѝ като изпълнителен директор, инициирано от тези представители в Съвета на директорите, не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията.

Нови разкрития по делото за смъртта на Милен Цветков

Делото срещу Кристиан Николов за пътния инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков, ще продължи на 20 декември. Причината е, че е необходимо време, за да се изяснят обстоятелства и факти по случая, стана известно на днешното съдебно заседание, съобщи БТА.

Николов отказа да даде обяснения за случилото се, като каза, че ще се възползва от това си право на по-късен етап.

"Има още допълнителни въпроси, които са пропуски в досъдебното производство, които е могло да се изчистят. В началото е било заявено, че Кристиан е използвал определени вещества и трябва да се установи доколко те имат отношение към наркотичните вещества, намерени в организма му. Това има отношение към крайния резултат на делото. Те са били заявени в досъдебното производство, но на тях не е било обърнато внимание, затова се налага да се допълва доказателственият материал в съда", каза пред медиите Константин Симеонов, единият от адвокатите на Николов.

ГЕРБ: Служители на ББР получават заплати от над 40 000 лв. на месец

Интересно е сега след като промяната в ББР се случва, какви заплати взимат лицата там. С тези думи Георг Георгиев започна извънредния брифинг на ГЕРБ.

"Първият е Цанко Руменов Арабаджиев, който през септември е получил възнаграждение от 17 125 лв. за месец. В допълнение получава по 2 хиляди лева от Фонда за капиталови инвестиции.

Месечните бонуси не свършват до тук. Той е представител към инициативата Три морета и искаме да попитаме получава ли 13 хиляди лева месечно и оттам. Ако това е така, той получава около 45 хиляди лева месечно. Той е бивш депутат от ДБ и признава сам, че е поканен лично от Петков, който бе в нарушение на Конституцията", посочи Любомир Талев.

Арабаджиев е уволнен от друга банка, а ВСС потвърждава, че оценката за управление е незадоволителна и не умее да управлява кредити. Изплатил е 17 377 лв. на бившия си работодател.

"Вторият е Владимир Рашков Георгиев, който през август и септември е получавал 15 605 лв. От 1000 лв през август и 2000 лв през септември. Живко Тодоров и Крум Георгиев взимат по 34 и 17 хиляди лева месечно. Живко Георгиев взима 6 хиляди за август и 5 хиляди за септември под формата на бонуси", посочиха още.

От ГЕРБ съобщават, че заплатите на новите директори са малко по-ниски от предишните, защото ББР генерира загуби, а не печалби, каквото се очаква от една банка.

Вързаният гол под Бузлуджа бил жертва на вендета заради побой

Откритият снощи вързан за дърво и изоставен в безпомощно състояние по пътя към Бузлуджа мъж е в критично състояние. Това съобщиха източници от болницата, в която е настанен пострадалият, информират от presstv.bg.

Както "Флагман" съобщи, пострадалият се казва Стефан, по прякор Бангото и е от Казанлък. Той е намерен полужив с множество прободни рани и следи от побой вчера малко след 17:00 часа от случайно преминаващ. Бил омотан към ствола на крайпътно дърво с тиксо, престоял е така часове наред при минусови температури.

Според запознати Бангото е работел като хамалин и живеел в крайния казанлъшки квартал „Кармен“. Той е добре известен на полицията и е с дебело криминално досие. Бил агресивен по нрав, предизвиквал конфликти и побои, често заплашвал с нож, споделят запознати.

Първоначалната версия за бруталната гавра е, че „наказанието“ му било наложено от брата на мъж, на когото Стефан Бангото нанесъл побой преди няколко дни. Двамата били съкварталци.

Арх. Иван Шишков: Няма магистрала "Струма"! Живеем в паралелен свят

Държавата е функционирала в паралелен свят и не е спазвала законите, които е следвало да спазва. Това заяви заместник регионалният министър Иван Шишков пред БНТ за трагичната отсечка на АМ "Струма", която се оказа, че не е нито скоростен път, нито магистрала.

По думите му трябва да се вземат много спешни мерки. Никой не е очаквал, че този участък от "Струма" може да бъде в такова документално състояние, посочи Шишков. Този път продължава да няма Акт 16, като по време на разследването се установило, че когато е бил правен пътят, се е навлязло в имоти чужда собственост и е и започнала дълга сага, която не е завършила и до момента.

Според него идеята в момента не е да се узакони, а да се намери търпимостта с текст в Закона за устройство на територията. Ние ще намерим начин по законов ред да оправим чисто документално това, което намерихме, категоричен бе Шишков.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    1 0 Отговор
    Кунчев жив ли е?
    Излизат заместниците като Муфтаджийски... отиде ви кампания ако е умрял...
  • 2 Чака рака

    0 0 Отговор
    Банго Васил си загуби ножчето😠
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол