Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 10:59 440

Проведе се заседание на Комитетa за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

  • нкжи-
  • комитет-
  • метрополитен еад

Най-значими за гражданите и гостите на столицата са проектите на Метрополитен ЕАД

Проведе се заседание на Комитетa за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. - 1

На 25 и 26 ноември, се проведе онлайн заседание на Комитетa за наблюдение (КН) на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. (ОП ТТИ). От страна на НСОРБ, в дейността на Комитета участва инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица, както и експерти от екипа на Сдружението.

През първият ден на заседанието, на 25-ти ноември, Управляващият орган и представители на бенефициентите от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) представиха напредъка по изпълнението на ОПТТИ 2014-2020 г. и големите проекти в обхвата ѝ.

В рамките на заседанието стана ясно, че се полагат усилия за реализация на железопътните проекти, както и за минимизиране на риска от загубата на средства по тях.

Управляващият орган е и сериозно загрижен от увеличаването на цените на строителството и последиците от това за реализацията на вече договорени и стартирали проекти. 2023 г. ще е ключова за усвояването на средствата по Програмата, налице са и проекти, които няма да приключат в срок. Спрямо м. май по Програмата има слаб напредък, от около 2%, въпреки това няма риск от загуба на средства по правилото за автоматичното отчисляване, чието изпълнение към края на годината, ще достигне 108.71%. След изменение на Програмата, отпада проект на морска администрация, а болшинството от останалите имат трудности от консервационен и природозащитен характер. Към 15 ноември 2021г. напредъкът по Приоритетни оси е:

ПО 1 – Предоставената БФП е 86. 34%, договорени с изпълнители са 74. 17%, изплатени са 31.39%, сертифицирани са 21. 36% от средствата по Оста;

ПО 2 – Предоставената БФП е 91%, договорени с изпълнители са 74.99 %, изплатени са 64.69%, сертифицирани са 56.64 % от средствата;

ПО 3 – Предоставената БФП е 100%, договорени с изпълнители са 52%, изплатени са 95.85 %, сертифицирани са 93.24 % от средствата;

ПО 4 – Предоставената БФП е 99.87 %, договорени с изпълнители са 84.21 %, изплатени са 56 %, сертифицирани са 43.37% от средствата.

За периода 1 януари 2014 г. – 15 ноември 2021 г . са установени 53 нередности/ финансови корекции, като 4 от тях са отменени от съда. За периода 1 май – 15 ноември 2021 г . е установена само една. Общото финансово влияние на нередностите е 36 млн. евро. Причини за налагането им, са дискриминиращи условия в процедурите по ЗОП, изменения на офертите след отваряне и др.

Представителите на ЕК споделиха, че България има слаборазвита и неустойчива транспортна система. В бъдеще трябва да целим нулев въглероден отпечатък, като насърчаваме железопътния транспорт. Очакванията са, и за повишаване на административния капацитет на институциите, като се създават видими резултати в социално, икономическо и екологично направление, които към момента не са налични.

Програмата за периода 2021-2027 е консултирана няколко пъти с ЕК и представена за последващи неформални преговори в края на октомври. Общият ѝ планиран бюджет е 3.81 млрд. лева.

През вторият ден от заседанието, 26-ти ноември се представи напредъкът по проекти с бенефициенти Агенцията по поддръжка на река Денав, Държавното предприятие Пристанищна инфраструктура, Изпълнителна агенция Морска администрация, Метрополитен ЕАД. Дискутира се и Комуникационната стратегия на Програмата за 2022 г.

Най-значими за гражданите и гостите на столицата са проектите на Метрополитен ЕАД, свързани с разширение на метрото в София. Дейностите по третата метро линия вече са приключили, като остава сертифициране и разплащане на част от средствата. Следващият етап на разширение ще е в рамките на Лот 1 – 3 км. с 3 станции по направление „Хаджи Димитър“ – бул. „Генерал Владимир Вазов“ и Лот 2 – 6 км. с 6 станции по направлението „кв. Гео Милев – ж.к. Слатина – бул. Цариградско шосе“. Същите обаче ще се финансират от Плана за възстановяване и устойчивост, като 50% участие в изграждането им ще има и Столична община.

След проведено проучване е установено, че най-популярните платформи за България са Facebook, You Tube и Instagram. Поради това Управляващият орган планира разкриването на профили на Програмата в тях. Според проучване на Евробарометър, цитирано от представителите на ЕК на заседанието, българските граждани са в дъното на класацията по информираност за инвестициите от ЕС с 35% познания. Въпреки това над 80% от тях, са запознати с един или повече проекта на ОП ТТИ.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове