Last news in Fakti

11 Декември, 2021 06:40 2 888 35

ДБ: Сертификат или бърз тест на входа, за да влезеш в парламента

  • демократична българия-
  • зелен сертификат-
  • предложение-
  • народно събрание-
  • бързи тестове-
  • д-р александър симидчиев

Предложението е внесено като проект за решение в Народното събрание

ДБ: Сертификат или бърз тест на входа, за да влезеш в парламента - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на “Демократична България” внесе свой проект за решение на Народното събрание за условията за достъп до двете парламентарни сгради в условията на извънредна епидемична обстановка, предаде NOVA.

Той предвижда в сградите на пл. “Народно събрание” и на пл. “Александър I” да се влиза само срещу представянето на валиден зелен сертификат или след отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на съответната сграда.

Тестовете ще са безплатни за депутатите, техните сътрудници, парламентарната администрация и журналистите, като разходите ще са за сметка на Народното събрание. При струпване за тествания депутатите ще са с предимство. Повторно ще може да се влиза в сградата същия ден, без да се прави нов тест, а данните ще се съхраняват конфиденциално от администрацията.

Зеленият сертификат е въведен за голяма група граждани, включително и учениците, като той може ефективно да помага за предотвратяване на разпространението на инфекцията и насърчава свобода на движение, като същевременно защитава правото на здраве, доколкото е възможно, се казва в мотивите за решението. Същевременно, изтъкват депутатите от “Демократична България”, сградата на Народното Събрание е с площ над 300м2 и ежедневно се посещава от над 400 човека, като в едно помещение се събират не по малко от 200 човека в едно и също време. Тези условия определят повишен епидемичен риск, поради което се налага опазване на общественото здраве посредством предлаганите мерки.

В декларация от името на парламентарната група на “Демократична България”, прочетена от д-р Александър Симидчиев в началото на пленарното заседание в петък, се изтъква, че “макар заповедта на министъра на здравеопазването за ковид сертификата да не покрива изрично съдебната и законодателната власт, би било проява на тежка липса на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на българския парламент”. Защото той не е само работно място на депутатите, а и място за срещи с широк кръг граждани, вкл. медиите. “Наш дълг е да служим на Българските граждани, но и да заемем лидерска позиция по въпроси, които пряко касаят общественото здраве и благосъстояние във време на криза”, казват авторите на декларацията. И напомнят, че в Европейския парламент вече повече от месец се влиза със зелен сертификат, както и в някои европейски парламенти.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    31 5 Отговор
    Вие всичките в парламента като избрани от народа за лидери трябва да сте за пример на всички! Щом за част от работещите хора ще трябва са представят отрицателен тест или сертефикат то вие сте абсолютно длъжни да го направите същото! В моя бранш/сфера на работа не се изисква това нещо но това е мнението ми по въпроса! Иначе наистина едни са по-равни от други! Вие бяхте различните нали? Промяната?
  • 2 Айде бе

    60 2 Отговор
    Защо не си плащат тестовете от джоба? Малки ли са им заплатите? Значи една продавачка в мола може да си плаща тестовете, за да работи, а тези не могат!!!! Това ли им е промяната и грижата за народа???!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Злият костов

    29 1 Отговор
    Ей добре съм ги изучил тези. По Големи двуличници са о от мен.
    Дай да копираме оРсула.
    Затова на следващите избори отиват при майчето
  • 4 5577

    17 2 Отговор
    Тия червени линии само глупости ще родят в тая държава. А в основата стоят шепа мутри които немогат да си навият на ината. Хайде махайте го тоя Гешев, че да се успокоят мутрите от другата кръчма, че много дела висят на видни личности. Да се чуди човек какви политици по принуда сте станали.
  • 5 Къде е

    8 0 Отговор
    "СУПЕРЗЕЛЕНИОТ" ?
  • 6 И докато

    26 3 Отговор
    ги тестват всички на входа , денят ще свърши и ще мръкне ! Защото и тези със зелените сертификати могат да са вирусоносители и боледуват !
  • 7 ПСР

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Айде бе":

    Стотици хиляди българи си плащат от джоба ежедневно,нали?!
    Но,на тях,милиони данъкоплатци ще им плащат тестовете.
    Ваксините са "безплатни".Държавата зове-"Ваксинирайте се!"Те,защо се не ваксинират?Безплатно./платено де,вече пак от нас/.Хем пример да дадат.НЕкои са по-равни от другите.Старата песен на нов глас.
  • 8 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Пълни глупости!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дий Булгария

    12 0 Отговор
    Един мощен ...за тия!
  • 12 Бравос

    31 1 Отговор
    Българите със 700 лв заплати могат да дават 150 лв месечно за безсмислените тестове, но депутатите с по 5000 лв заплати не могат! На българите инфлацията не им пречи и могат спокойно да живеят с 300 лв пенсии и 700 лв заплати, но депутатите ще индексират заплатите си на три месеца защото инфлацията била голяма! Време е за промяна на промяната!!!

    Коментиран от #29

  • 13 Дилдо

    8 2 Отговор
    Поне тестовете на входа ще са безплатни, и няма да им се получи плана да махнат Възраждане
  • 14 развитие

    19 2 Отговор
    Перфектно- вече е време зеления дискриминационен парцал да отпадне . Време е тези 2-3 проц кресливи врещящи пропагандатори чужди слуги и на хранилка да си седнат на д- то и хората да се успокоят.
  • 15 Мангъров е човекът 💞Без страх напред

    22 2 Отговор
    Мерките са напълно незаконни и са в противовес с човешките ни права
  • 16 Дб и ПП са

    22 3 Отговор
    Долни боклу.ци и продажници.Искат СЗО да ни нарежда какви мерки да се налагат.Догора е подписан,остава да се ратифицира в НС.ако това се случи край с нормалния живот.не трябва да го допускаме..
  • 17 Българин

    15 1 Отговор
    Моля всички пенсионери този месец да не си плащат тока и да не си купуват лекарства, а дадат парите си на горкия беден Симидчиев, който дори пари за тест няма. Не ви ли е срам бе хрантутници!!!!!
  • 18 Такаааа... значи: 1. Ясно е, че уж има н

    11 0 Отговор
    Такаааа... значи:
    1. Ясно е, че уж има нов щам, ама нищо не е ясно и не се знае дали е много нов, и не се знае как протича, като цяло - нищо не се знае.
    2. Обаче. Пропагандата казва: новият щам (за който нищо не се знае) - е много заразен и много опасен.

    Абе... важното е щамове да има.
  • 19 Селяк

    16 1 Отговор
    Екстра! Показаха си рогата и доказаха, че не са по-различни от ГЕРБ и останалите лапачи! С парите на народа ще си плащат тестовете защото заплатите са им малки! Същите тези заплати които пак народа им плаща! Скапаняци! Всички сте еднакви, лапачи! След като за вас няма зелен сертификат - и за народа не трябва да има! Не видях в плана ви да има съдебна, здравна и икономическа реформа! Само 30хил съкращения в адмнистрацията и 2 нови министерства където да набутате съкратените 30хил! Позор сте за България!
  • 20 добре

    10 1 Отговор
    че не гласувах за такива "демократи".
  • 21 Драк

    7 0 Отговор
    БРАВО НА НАГЛИТЕ ХОРИЦА . ОТВРАЩАВАТЕ НИ .
  • 22 на вас май ви хареса цялата история с па

    9 0 Отговор
    на вас май ви хареса цялата история с пандемията и не искате да свършва. Но искате или не, този момент ще дойде. Естественият ход на вируса не може да се промени. За каква свобода на словото говорим изобщо.
  • 23 Ismail SwiftKey

    3 1 Отговор
    Абсолютно тъпа и безполезна статия от типа "този, казал, онзи чул-недочул, трети предположил" ... Цялата ковид истерия е от такъв тип медийна промивка.
  • 24 Ами, това показва само, че депутатите ни

    11 0 Отговор
    Ами, това показва само, че депутатите ни масово не са ваксинирани. Не искат зелен сертификат защото той ясно ще покаже картинката пред всички избиратели. А хората си казват- щом богоизбраните не се ваксинират, значи така трябва.
  • 25 ирина

    9 2 Отговор
    Не искам да ви плащам тетовете!Да ви ги плати Пеевски!Сетете се защо следващия път ще имате два процента!
  • 26 нннн

    13 1 Отговор
    Сега е моментът за един хубав многохиляден протест против Зеления сертификат. НЕ на Здравния фашизъм!
  • 27 мдааа

    1 2 Отговор
    Депутатите трябва да влизат в Парламента със сертификат или бърз тест, който може да им се раздава от държавата, а тя го закупува за 2.60 лв., толкова е просто.
  • 28 Ники

    2 1 Отговор
    Правилна позиция. Правилата трябва да са валидни за всички. Направи ли се компромис, демократичният ред ще бъде поставен под въпрос.
  • 29 мнение

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бравос":

    За всички българи тестовете трябва да са безплатни и щадящи⚠️⚠️⚠️
  • 30 ххххх

    2 5 Отговор
    Браво на Демократична България, така е редно и правилно. Трябва да има и други пунктове в страната с БЕЗПЛАТНИ тестове, които да позволяват и на хората с отрицателни да посещават и местата над 300 кв.м, както е в други западни държави!!!
  • 31 Ще има сертификат в зъбите

    0 0 Отговор
    Мхмм
  • 32 Боримечката

    3 0 Отговор
    Пеееедалите от Дб и те изсрааали едно голямо.Ако мислехте за народа щяхте да премахнете зелените сертификати не да се опитвате да се правите на ощипани моми.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Незабавна

    2 0 Отговор
    Отмяна на зеления парцал щото ще има шут отзад гове.а
  • 35 Цацаров

    0 0 Отговор
    Как зеленият сертификат предотвратява заразата,след като всеки ваксиниран може да я разпространява и разболява ???!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове