Last news in Fakti

13 Декември, 2021 04:18 5 076 46

13 декември 1941 г. Символичната война на България

  • втора световна бойна-
  • българия-
  • война-
  • сащ

На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България

13 декември 1941 г. Символичната война на България - 1
Снимка: Shutterstock

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания. Това се налага от нашите съюзнически задължения към Третия райх.

На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България. На 12 юни 1942 г. 13 тежки бомбардировача за далечно действие Б-24 Либърейтър, базирани на летище Файд на Суецкия Канал, прелитат над Средиземно море, Турция и Черно море, минават над сушата в района на Констанца и бомбардират нефтения район на Плоещ. Повредите по рафинериите са незначителни. ПВО и изтребителната авиация на Луфтвафе и румънските ВВС не реагират. Това е първият удар на американската стратегическа авиация в дълбочина на континента.

През есента на 1943 г., в резултат от успешния съюзнически десант в Сицилия, територията на Южна Италия довежда до попадането на Балканите в обсега на съюзническата авиация. Започват бомбардировките на България, продължили от 20 октомври 1943 г. до 17 септември 1944 г.

Бомбардирани са и градове в анексираните части на Югославия, след предварително съгласуване с Тито.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мдааааа

    66 12 Отговор
    Яко бомбене, но братско бомбене ...американско!!!!! Жертви, разрушения, мъки, тегоби народни!!!!
    А иначе рушняците ни завладели, ама и пиратка не била пукнала!!!

    Коментиран от #18, #28, #37

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 101010

    37 6 Отговор
    Авторът е пропуснал да каже че първа Англия е обявила война на българия В качеството ни да съюзник и активен помощник на хитлеристка Германия а не защото сме имали съюзнически задължения сме обявили война на Англия ей така заради тези съюзнически задължения. Не си обяснявам защо ме обяви ли война и на САЩ. Има записи на еуфорията с която е посрещната тази новина в народното ни събрание тогава в което преобладаваха представители на фашизираните ми партии

    Коментиран от #27

  • 5 101010

    14 4 Отговор
    Авторът е пропуснал да каже че първа Англия е обявила война на българия в качеството ѝ на съюзник и активен помощник на хитлеристка Германия, а не защото сме имали съюзнически задължения сме обявили война на Англия, ей така заради тези съюзнически задължения. Не си обяснявам защо сме обявили война и на САЩ. Има записи на еуфорията с която е посрещната тази новина в народното ни събрание тогава, в което преобладаваха представители на фашизираните ни партии. Тук трябва да се споменат и огромните материални поражения и човешки жертви дадени заради безумната политика на тогавашните правителства.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 коментатор

    46 1 Отговор
    Прави впечатление че Съединените щати са изчакали шест месеца за да обявят война на България. Злите езици казват че толкова време му е трябвало на Рузвелт за да ни намери къде сме на картата.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Todor

    44 1 Отговор
    Както винаги всичко се е решило някъде навън а ние само сме изпълнили решението .И до днес я караме на тоя принцип.Нищо не се решава в България или от българи.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само питам

    60 3 Отговор
    Абе, някой знае ли да има някъде държава която да не е бомбена от САЩ? За един приятел питам.

    Коментиран от #35

  • 12 А може би

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "коментатор":

    са им трябвали 6 месеца за да съберат кураж или да се въоръжат😀
  • 13 Гоуъст

    15 0 Отговор
    Опс
    Как ли пък не са бомбардирали до 17 09. 1944.
    Алоооо,сверете си часовниците!!!!
  • 14 хихи

    19 0 Отговор
    "Започват бомбардировките на България, продължили от 20 октомври 1943 г. до 17 септември 1944 г."
    до 17 септември 1944 г ?????? Кого точно са бомбардирали Съветската армия??
  • 15 хихи

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Todor":

    Да, да!
    През Първата световна война - от страната на Булката!
    През Втората и Студената отново!!!!
    Сега кой знае защо имам неприятно чувство....

    Коментиран от #19

  • 16 провинциалист от провинция Тракия

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Американец 🏈":

    Не е имало вариант за неутралитет - направили са ни предложение, което да не можем да откажем.
  • 17 Стойко

    16 3 Отговор
    Скоро да не ни постигне нещо подобно?? Само така, лекичко, някоя американска база на наша територия..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 де юре

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "хихи":

    През Студената ако ти си бил от страната на булката си е било твое право но аз не мисля че страната ни е била . Аз съм служил и с право мога да кажа че нямахме страх от Турция още по малко пък от Гърция но сега с такива чувства не можем да се похвалим след като се "ни боли кръста" от теманета към Ердоган за да не сме следващите след Сирия . А иначе за останалото си прав ,народ с правителства ветропоказатели !
  • 20 Уса

    8 1 Отговор
    Тоя момент липсва от американската история.България не фигурира като враг на САЩ.Англия и Франция обаче фигурират
  • 21 Тихомир

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Американец 🏈":

    Подписано на 18 юни, 1940 г. споразумение между Швеция и Германия позволява преминаването на войски на Вермахта през шведска територия. До прекратяването на това споразумение през 20 август, 1943 г. от там преминават 2,14 милиона германски войници и над 100000 германски железопътни вагона. Отделно от това Хитлеристка Германия е основен търговски партньор на Швеция, като износа и нараства до 90% от целия обем, основно желязна руда. Прибавяйки към това близо 9000 шведи участващи на източния фронт, неутралитета на добрата Швеция изглежда доста компрометиран.
  • 22 Дон Санчо

    14 0 Отговор
    Тогава,паметникът на краварските летци
    ,какво ни социализира от времето и
    придаден преди няколко години.Там,
    кланяме ли се?Кой да питаме?🤭
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван Грозни

    23 0 Отговор
    Тоя райх винаги ни натриса някаква мъка. Последната беше Боко.
  • 25 ха ха

    6 2 Отговор
    Абе, то куманизите най-много напират за съюз с Германия и СССР. Общо взето правителството дълго се колебае, но нали сме си вилает на двете сили, а и съседите са били в заверата... Какво да се прави - присъединили сме се... Изведнъж Сърбия се отмята от договорката, а Сталин се дърпа от присъединяване към Оста... И наш Ганя, който все напира да е първи остава с пръст в... такава е историята...
  • 26 Танев

    8 0 Отговор
    Това е пример за калпава външна дипломация, за пристрастеност към основния съюзник тогава - Германия. Втори такъв случай е съвременен - подписването на Договора с Македония на август 2017 год, с което отворихме една раздеhttps://fakti.bg/bulgaria/636678-13-dekemvri-1941-g-simvolichnata-voina-na-balgariaлна пропаст между Македонците и Българите и чиято решение е задълбочаващо далече..
  • 27 Порно

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "101010":

    И кога е станало това?

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 101010

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Порно":

    Порно извинявам се че закъснях с отговора си но пътувах до работното си място ето моят отговор
    На 7 декември 1941 г. бившите британски колонии Канада, Австралия и Нова Зеландия обявяват война на Царство България, след нападението над Пърл Харбър и обявената от Третия Райх война на САЩ същия ден.12 Пет дни по-късно на 12 декември същото прави Великобритания.13 В отговор на следващия ден 13 декември 1941 г. българският парламент приема декларация за обявяване на война на Великобритания и на САЩ,

    Коментиран от #30

  • 30 Наблюдател

    16 0 Отговор

    До коментар #29 от "101010":

    Като говорим за бомбандировки трябва да споменем че само в София има 9000 жертви и десетки хиляди ранени граждани. Близо 12 хиляди разрушени сгради и 100 хиляди останали без дом софиянци, от общо 450 хилядното население тогава.
    Ето това завариха комунистите когато дойдоха на власт на девети.

    Коментиран от #32

  • 31 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    И какво му е умното и ученото на Б.Филов !?!? И на голяма част от неговото Правителство ? В резултат от воюването ни с/у Англия и САЩ / респективно и срещу СССР- били са съюзници/ в България са убити 4070 човека /жени,деца, старци - всичко наред/ и разрушени над 13 000 сгради,най-вече в градовете Дупница, Казанлък, Враца и София. Над столицата се е смилила природата.. В деня , когато са решили да я направят балканския Дрезден, т.е. да я изравнят със земята, над софийското равно поле е имало плътна,непрогледна мъгла !? Отнасят го други градове - най-вече Враца. Хвърлени са бомби и над Русе. По-горе е написана и датата 17 септември, въпреки, че руснаците са били вече тук.. Но това са най-отвратителните " бомбардировки". Хвърляни са били детски играчки, автоматични писалки и други привлекателни предмети със взривно устройство за осакатяване най-вече на деца. Дори в 1950 година майка ми ме предупреждаваше, ако намеря такъв предмет, да не го отварям !!
  • 32 Либераста

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Наблюдател":

    Не само това- разрушенията са за десетки милиарди, инфраструктурата е разбита плюс зверски репарации, убити във войната десетки хиляди мъже в най работоспособната си възраст-страната е в тотален колапс, мизерията е до крайност. Това завариха комунистите когато дойдоха на власт на девети.. и започнаха от нулата.

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гай Турий

    10 0 Отговор
    Българските управници да си вземат урок от това тогавашно безумие, в криворазбарно партньорство да се подложат като жертвени агнета на неспасяемо заколение. Днес такава сила е РФ и ние не трябва да робуваме безмозъчно на малоумниците в НАТО и САЩ, сами да се набутваме като мишени на руските ракети!
    Вън НАТО от България, България вън от НАТО, или само участие в политическия сектор!
  • 35 GTi

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Русия не е , понеже и а вероятност ако опитат след това да изчезнат от лицето на земята , един приятел ми каза .
  • 36 гост

    5 0 Отговор
    По стар български обичай когато "големият брат" се почеше ние се одираме и т.н. Лакейниченето на българските правителства е пословично. През декември 1940 г се приема закона за защита на нацията, точно копие на германския. На 13. 12. 1941 г. парламента обявява "символична" война на САЩ и Англия и забележете, НЕ С ГЛАСУВАНЕ , А СЪС СТАВАНЕ НА КРАКА И ВИКОВЕ УРА! Колкото до бомбандировките те започват през есента на 1943 г. когато българската авиация започва да сваля връщайки се по единично от Плоещ повредени американски и английски самолети. Тогава "българолюбецъ" Чърчил заявява, че ще превърне София в картофена нива. От свалените американски пилоти оцеляват 142 души. Пленническият лагер за тях е бил край Шумен. На 9.09.1944 г. след обяд американците си ги прибират към Турция.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    няма символични воини особено втората световна.след окупацията на югославия и гърция немците предоставят беломорието на българия ,но с ангажимента за спиране на евентуален съюзнически десант.българия се придържа към него.за да е още по-зле ние ни в клин ни в ръкав обявяваме воина на великобритания и сащ веднага след японското нападение над щатите!интересно кво се е очаквало да се случи?
  • 39 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Либераста":

    Е и към 2 млрд. лева контрибуционна плячка потегли към СССР.
    На обикновените войници им е наложен лимит от 10кг., за да има за офицерския състав.Намирало се е плячка
  • 40 2121

    5 1 Отговор
    Думите които произнася Чърчил за Царство България са:"Онова блато с жаби, трябва да замлъкне".Никога, противна Англия и изключително тъпите и посредствени във всичко сащ не са зачитали ,независимата политика на непрежалимия за всеки българин Цар Борис III Обединител.Само Царят има смелостта да се среща с Хитлер.Всички комунисти, земеделци/оранжевите/,евреите,са умрели от страх и са се крили по домавете си .Никой освен Цар Борис III,не смее да защини Родината си.Цар Борис III, го прави-1/Не прекъсва дипломатичните връзки със Съветският Съюз/тогава така се нарича Русия/;2/Не изпраща Български войски на Южния Фронт;3/Спасява 53000 евреи от Хитлер..Негови са словата : "Винаги с Германия, никога против Русия".Какво направиха шумкарите/престъпниците, нелегални ,партизани-лежали 3 месеца в шумата/,евреите-комунисти:Убиваха,без съд и присъда, вкарваха в лагери,застреляхя в тила Принц Кирил/изключителен агроном,създал правилата за обработка на земата в България/,Регентите, депутати от Народното Събрание в Централните Софийски Гробища.След разстрела по зоповед на убийците Георги Димитров/тарабата-пияницата/ и масона Васил Коларов, световно известния професор Станишев проверява, дали са мъртви и шумкарите и евреите го застрелват също в тила.Е,с какво по различни са днешните мошеници от Харвард/единият син на баща от ДС,а другия син на забогатял от присвояване/.С нищо.А, БСП, партия на престъпната майка БКП, се съюзи с тях и всеки може да направи извода какво ще посл
  • 41 2121продължение

    3 1 Отговор
    Е,с какво по различни са днешните мошеници от Харвард/единият син на баща от ДС,а другия син на забогатял от присвояване/.С нищо.А, БСП, партия на престъпната майка БКП, се съюзи с тях и всеки може да направи извода какво ще последва тази зима.Кой кадрува в Новото Правителство-ококорената мюсюлмюнка, кюрдка, лютеранка Херо Мустафа.Двамата безродници ,отидоха най-напред в Американското Посолство,на инструктаж.Това Българи ли са -НЕ!!!Защо,България загърби Русия?От Русия винаги имахме ползи-гориво, ток,,защита,а им продавахме нашите компоти, домата, плодове.Сега Велика Русия ,няма нужда от предатели.Всички страни се стремят към нея,защото искат защита.Русия може да им я даде.А,ние ще храним тази извратена впиянчена паплач от сащ и ще мръзнем ,след като затворим нашите централи,по тъпата запавед на тъпите сащ.Хак ни е!!!Заслужаваме си го."Ум царува ,ум робува, ум патки пасе".Патките сме ние.Дерзайте ,нещастници.
  • 42 2121

    2 0 Отговор
    Поправка:Цар Борис III не дава български вайски на ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ.
  • 43 Браво

    4 2 Отговор
    Американците хвърлиха много бомби по София. Това не се забравя! САЩ са най-страшният враг на народите по света, най-страшният. А сега напълниха България с военни бази. Нищо добро няма да дочакаме от тях.
  • 44 За протокола

    1 3 Отговор
    Бомбардирали са ни и руснаци и сърби и американци и англичани.
    На война се убива и се хвърлят бомби, не близалки.
    И само за протокола - България и СССР са единствените държави, участвали и от двете страни по време на ВСВ, но СССР са победители, а ние - победени.
  • 45 Коко Стоянов

    1 0 Отговор
    Аглосансонците са ни бомбандирали,сринали са София и са убивали мирното население в България, както и деца с играчки бомби
  • 46 Nnnnn

    0 0 Отговор
    Сега ще обявим ли война на Русия заради съюзнически задължения?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове