Last news in Fakti

12 Декември, 2021 05:13 1 511 18

Отчетоха рекордно ниска безработица

  • безработица-
  • заетост-
  • работници

В бюрата по труда са регистрирани около 160 000 души

Отчетоха рекордно ниска безработица - 1
Снимка: БГНЕС

Рекордно ниска безработица - през ноември от Агенцията по заетостта отчитат 4.8%, предаде БНТ.

В бюрата по труда са регистрирани около 160 000 души. Експертите казват, че за първи път у нас има толкова малко официално регистрирани безработни.

Най-високите нива на безработица са отчетени в областите Видин, Враца и Монтана. На обратния полюс с най-ниска безработица са София-град, Варна и Габрово.

Сред най-търсените работници на трудовия пазар са шивачи, заварчици, електротехници и други специалисти в преработващата промишленост.

Най-често в бюрата по труда се регистрират хора със средно образование, без квалификация на възраст над 48 години.

За едно работно място в различните области се конкурират между 5 и 9 души, казва Иво Иванов - началник на отдел в Агенцията по заетостта.

Не всички свободни места, обаче са привлекателни за търсещите работа.

Има и места, които остават трайно незаети. Особено в по-непривлекателни, нископроизводителни сектори, като строителство, допълва Иво Иванов - началник на отдел в Агенцията по заетостта.

Ограничителните мерки заради коронавируса не са се отразили на пазара на труда. От лятото на тази година всеки месец е рекорден по нисък брой регистрирани безработни.

Прогнозата на Агенцията по заетостта е, че евентуалните съкращения в държавната администрация догодина няма да се отразят негативно на трудовия пазар у нас.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AMERICAN 🏈

    20 1 Отговор
    Е как така бе калфи? Оня ден, заклевам се, четах статия точно обратното пишеше -- че бюрата по труда са ПРЕТРУПАНИ от безработни лол. Тия съвсем се оляха с лъжите
  • 2 Сесил

    34 0 Отговор
    Лъжа е безработицата се увеличава правят си фалшива реклама
  • 3 Дон Санчо

    13 0 Отговор
    То на хората им писна от тези бюра.Тази
    схема на" Капитан Петко" е отвратителна
    Ако някой верти обиколки около министерства,то освен уволнени няколко гербаджии,всичко си стои.
    В прованса е 75-80 проц.Някакви прогр.,
    на 250 лв,ги спасява от глад.Явно
    революцията, наистина изяжда децата си.Защо ни трябваше,ама гей лъжата бе
    доста примамлива.🕊️😿🐑

    Коментиран от #15

  • 4 безработен

    26 0 Отговор
    От три години вече не съм на борсата защото просто няма смисъл да се разкарвам всеки месец за подпис и създавам работа и заплати на социалните. Просто си намирам тук-там работа и преживявам .
  • 5 032

    33 0 Отговор
    Спират ти изплащанията за Безработица и спираш да се подписва в Бюрото безсмислено е да се редиш на опашката за търсене на работа Затова данните не са реални Много хора нямат право на обезщетение и не се регистрират Сития на гладни не вярва Големи политици с големи заплати
  • 6 Наистина

    14 0 Отговор
    ЕЕЙ, "РАБОТЛИВ" НАРОД !
  • 7 Ми те хората измряха от глад и

    6 1 Отговор
    Простотия!!кой ще работи?трябва да внасят афганистанци и палестинци 🤣
  • 8 Комунист

    20 1 Отговор
    А бе вие луди ли сте.Най ниска безработица !!!!!Шумов май наистина имаш шумове в главата ,щом пишеш тези простотии.
  • 9 Обесен Язовец

    18 0 Отговор
    Сега разбирате ли с такива статии, как се промиват мозъци?
  • 10 Обесен Язовец

    18 0 Отговор
    Замислете се и върху това, как с такава фалшива информация, може да се манипулира мнението за нас отвът! Накрая статистиката показва, че средно аритметично в ЕС всички са доволни и щастливи!
  • 11 Факт

    13 0 Отговор
    Новите лъжат повече от ГЕРБ!

    Коментиран от #16

  • 12 4639

    19 0 Отговор
    От 2г безработен! Бях на борсата само 6м и до там! Работа няма! Масово се търсят само хора в ИТ сферата и там не могат да намерят хора защото никой не иска да напуска или да се мести от работното си място независимо от заплащането заради епидемията. Да извадят от НАП информация колко се самоосигуряват и такива които изобщо не го правят и ще разберат колко са безработните официално! След толкова фалити на фирми и съкращения имали сме най-ниска безработица - манипулиращи лъжите …..!
  • 13 ХА ХА ХА

    13 0 Отговор
    ЕТО ЗАПОЧНАХА ДА НИ ОПРАВЯТ ! ОЩЕ НЕ СА ВСТЪПИЛИ ВЪВ ДЛЪЖНОСТ И БЕЗРАБОТИЦАТА ИЗЧЕЗНА ! ТЪЙ ЩЕ Е СЪС ПЕНСИИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ , ЩЕ ИМ ИЗЧЕЗНАТ НАДБАВКИТЕ НА ТИЯ ХАЙМАНИ !!!!! И БЕЗ ТОВА КУКОРЧО КАЗВА , ЧЕ ВЗЕМАТ МНОГО И СА АЙЛЯКЧИИ ! А В ТАЯ ДЪРЖАВА АЙЛЯКЧИЯТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕДИН ПО КОНСТИТУЦИЯ !
  • 14 Яко ни ЛЪЖАТ тия новите !!!

    7 0 Отговор
    Яко ще ни ЛЪЖАТ и в бъдеще !!!!
  • 15 Катрев

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дон Санчо":

    И докато вземат тези пари за няколко часа метене пред кметството , останалите за да оцеляват ги работят " Ангария " в частните имоти на кметовете феодали с единствените имения и бизнеси в селата. Заграбиха стотици декари земи от общините ,защото тефтера е в тях и знаят кое да купят с подставени лица евтино или направо да усвоят . Асфалтират една улица и тя стига направо в двора му . И той асфалтиран. Фирми на синове и дъщери отново в двора му и всичко възможно като дейност е в ръцете им. Точно за това БЕЗработицата намалява. Хората избягаха в чужбина или към трите големи града като трамплин за чужбина. Вижте колко сме останали като народ и вижте с колко процента е намалението на безработицата. А реално тук не са останали да плащат данъци по цяла година дори и 1,5 милиона работещи. Всички с пенсии, деца ,Телк ,безработни ,майченски ,администрация ,политици и олигарси и малкото работещи реално сме не повече от 4 милиона постоянно в страната. От тук идва и понятието - Работещи бедняци. Сивата Римлянска Икономика и тя вече си изигра възможностите за постоянно висене в бюрата на труда. Ромлянина ако не му плащаш не ходи там. Безработния всъщност е "Безданъчен " и всеки ден се връща много уморен от работа в градовете и курортите.
  • 16 Колчо

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Нека си лъжат ,стига да Не им вярваш. Важното е да не крадат толкова като предишните 32 години ,но не вярвам и на това. Дано и там са по-изтънчени и поне да не си облизват целите ръце до лактите , а само пръстчето от меда. Виж само колко са "Новите " в правителството и ще ти стане ясно какво имам предвид. А сега се очакват още повече Евро и за това е борбата на Промененото Разпределение.
  • 17 Васил

    8 0 Отговор
    Айде почна се с фалшивата стъкмистика това са само регистрираните а тези който не са регистрирани?
  • 18 Причината е,

    3 2 Отговор
    че работоспособното население измря от Ковид и пр. Пенсионерите се ваксинираха, но младежите се изтрепаха с бързи скъпи коли и наркотици. Те ти ниска безработица!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове